A ​keselyűk gyászzenéje (Leslie L. Lawrence 11.) 108 csillagozás

Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

„Manek dühösen rácsapott a bástya peremére, és előhúzta tőrét.
– Ormazdra! Meg kell ölnöm a sakált!
Aztán elkapta rólam tekintetét, és az udvar felé hallgatózott. Egészen addig, amíg futó lábak dobogása nem jelezte, hogy valaki közeledik. Hangos fújtatást hallottam, majd Manek egyszerűen elrepült a közelemből. A szikh tőr a bástya oldalának vágódott, s alighanem le is hullt a mélybe.
– Hiába beszélek neked, te patkány?!
– A szemét… azt akarom… Látni akarom, amikor kivájják a szemét!
– Majd én kivájom a tiédet… Úgyis sok van már a rovásodon, Manek! Ha nem takarodsz azonnal a kapukhoz, bejelentem a templomban, és holnap már fel sem jöhetsz a keselyűk tornyára!
– Bocsáss meg Rao, de…
– Takarodj a kapukhoz!
– Manek lihegett, odaugrott hozzám, és az arcomba sziszegte.
– Azt ne hidd, hogy vége, sakál! Ha nem is látom, mikor kitépik a szemed…”

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Gesta, Budapest, 2008
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639591387
>!
Pannon, Budapest, 1990
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637955097

Kedvencelte 9

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

kolika>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

Híres keletkutatónk, a cincér vizsgáló itt sem hazudtolta meg magát. Hozta a szokásos formáját, amely lényegében az eddig olvasott könyvek jellegzetes sajátossága. Így itt is csodálhattuk briliáns eszét, s azt, hogy képes minden helyzetből a legjobbat kihozni. Jaj, majdnem megfeledkeztem a csinos hölgyről ( a szerző köteteiben kötelező elem), aki odavan a főhősért, s neki természetesen nem lehet ellenállni, így a „rekonstruciók” sorával találjuk szembe magunkat.
Bevallom, hogy nem gyanakodtam a tettesre – nem úgy, mint a főhős –, s engem is teljesen más irányba terelt a sok keselyű és a Hallgatás Tornyának felbukkanása. A kezdés után azt hittem, hogy misztikusabb okból történnek a gyilkosságok, hogy aztán kiderüljön …
Ha kicsit visszafogottabb lenne Leslie Lawrance figurája, akkor jobban tetszene a könyv.

Turi_Tamás>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

Az egyik legerősebb sztorija Lawrence-nek. Fordulatos, rejtélyes, egészen a végéig. Ott aztán olyan meghökkentő indítékra derül fény, ami nem megszokott krimiben. És egy rendkívül agyafúrt gyilkossági módszerre.

Sokadjára olvasom ezt a könyvet, nem tudom megunni.

negoti>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

Ahova Leslie beteszi a lábát ott gyilkosság történik és szerencsésnek kell lennie annak, aki nem akarja az áldozatok közt végezni. Ebben a történetben Mr. Lawrence csak a bombay-i természettudományi múzeum cincéreit szerette volna tanulmányozni, ehelyett a Hallgatás Tornyában kötött ki, keselyűkkel hadakozott, belebotlott egy régi barátba és persze többször is meg akarták ölni. A végén persze mindenre fény derült és ez a kaland is szerencsésen végződött.
Lehet, hogy a LLL könyvek egyformának tűnnek, de könnyed szórakozást nyújtanak és van amikor ennyi is elég.

Freya_chan>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

Az író eddig minden könyvét imádtam és ebben sem csalódtam! Érdekes, fordulatos és megint rengeteg információt kapunk a helyszínül szolgáló ország kultúrájáról. Megint szinte lehetetlen volt kitalálni, hogy ki a tettes ( Csak azért gyanakodtam rá,mert nem volt szimpatikus). Ennek az embernek a mázlija hihetetlen, mindig sikerül túlélnie.Csak ajánlani tudom mindenkinek,ez is egy fantasztikus élmény!

vegan_with_books>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

Bár tény, hogy egy kicsit sokáig tartott az elolvasása, ez inkább az én apróbb olvasási válságomnak „köszönhető” , és nem a könyv olvashatóságának. Ugyanis, mint a legtöbb LLL regény, ez is csak úgy olvastatta magát, és ha egyszer nekiálltam, alig tudtam letenni.
Számomra kicsit furcsának tűnt a sztori kezdete, de aztán ahogy beindult a cselekmény, egyre jobban magával ragadott és egyre kíváncsibbá tett.
Rólam tudni lehet egyébként, hogy oda meg vissza vagyok az indiai kultúráért és magáért Indiáért is, szóval az itt játszódó Lawrence könyveket mindig kitüntetem a figyelmemmel úgymond.
A keselyűk gyászzenéje sem okozott csalódást: hordozza magában az indiai hangulatot, a Bombayben élő különböző vallású és hagyományt őrző népekről, indiai mitológiai és vallási lényekről is olvashatunk benne, szóval ilyen téren lassacskán kiművelődik az ember, ha ilyen könyveket olvas.:D
A nyomozás része pedig megint csak zseni szerintem, Leslie száhib gondolatmenetét követni pedig teljesen lehetetlen. Persze nyilván az író célja is az, hogy az olvasók számára csak a tetőponton legyenek egyértelműek az addig történtek. Én személy szerint nagyon szeretem ezt a felépítést, ami jellemző is a Lawrence könyvekre.
Szóval röviden, tömören: Ismét egy nagyon jó LLL könyvet olvashattam, beleéltem magam és tanultam is belőle, a szereplőket (a legtöbbet legalábbis :D) is megkedveltem.. Csak ajánlani tudom, mint a legtöbb Lawrence sztorit.:)

Péter_Szombati>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

Na, ez nem rossz, ebben volt pár nagyon jó ötlet, ami kiemeli a szokásos Lawrence-sablonok közül.

Arianrhod>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

Soha nem hittem, hogy valaha látok majd ilyen tornyot, ahová a holtakat helyezik ki a szent keselyűk számára. De azután amikor Iránban megnéztem a kérdéses épületeket, eszembe jutott, hogy ebben a remekműben olvastam róluk először. Ha másért nem, ezért megérte átküzdeni magam a könyvön.

Jadwiga>!
Leslie L. Lawrence: A keselyűk gyászzenéje

LLL regényei változó színvonalúak. Ez az egyik hegycsúcs. Olyannyira, hogy a szokásos „ártatlan fiatal nő + szex a rovartudós-nyomozóval” állandó motívum, amely minden krimijében megjelenik, ebben már gáznak hat.


Népszerű idézetek

DoraAnn>!

Arra a mindennapi kérdésre próbáltam választ keresni, hogyan kerülhet be egy keselyű egy fürdőszobába.

DoraAnn>!

-Ekkor kezdődött a maga zsenialitása, Bob.
-Az már korábban elkezdődött. Egész pontosan a születésemkor. De hogy témánál maradjunk…

DoraAnn>!

Régi szokásom- mondtam -,ha ismeretlen városba érkezem, hajnaltájt kisétálok egy bokrokkal szegélyezett parkocskába, és letolom a nadrágomat. Ősi, atavisztikus jelenség lehet nálam… talán a napkultusszal függ össze.

élien>!

Ismerek egy régi, iráni közmondást: „Ha az angyalok nem segítenek, szövetkezz az ördöggel!” Tetszik?

231. oldal

vegan_with_books>!

Rövid várakozás után Pancsa odaballagott a kocsihoz.
-Valami baj van, bábudzsí?
Bedugta a tenyerét az ablakon, aztán visszakapta, mintha parazsat ejtettem volna bele.
-Te vagy az, Leslie száhib? – kérdezte vigyorogva, és csodálkozva az autóra mutatott. – Máskor nem ilyennel szoktál jönni.

14. oldal

vegan_with_books>!

A revolvercső nyomása megerősödött az oldalamon. Sürgetett, hogy küldjem el a legénykét.
-Hogy vagy, Pancsa?
-Köszönöm bábudzsí. Hát te?
Akkorát kacsintottam, hogy majd kiesett a szemem.
-Kitűnően, Pancsa.

14. oldal

vegan_with_books>!

-Elég, Jaksa! Menj vissza a kapuhoz!
Már a kutya neve sem tetszett igazán. A jaksák az indiai mitológia veszedelmes démonfigurái; nem egy ártatlan vándor végezte már a gyomruk fenekén.

117. oldal

élien>!

A józan ész ugyan ellentmondott feltételezésemnek, de volt időm megszokni, hogy a józan ész gyakorta vereséget szenved az ösztönök vezérelte indulatok frontális támadásával szemben.

282. oldal


A sorozat következő kötete

Leslie L. Lawrence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Palotás Petra: Szárnyaszegett pillangók
Réti László: Kaméleon
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Szabó Tünde: Rácsok
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Holden Rose: A Nyúl akta
Csabai László: Szindbád, a forradalmár