A ​pletyka 36 csillagozás

Lesley Kara: A pletyka

Az a hír járja, egy gyerekgyilkos lakik az álmos tengerparti városkában, Flinstead-on-Sea-ben. A hatvanas években Sally McGowan gyerekként leszúrta a játszópartnerét, a kis Robbie Harrist. Azóta a nő leülte a büntetését, a kiszabadulása óta egyetlen fotó sem készült róla, és új személyazonossággal él… talán éppen e kisváros lakói között.

Tényleg igaz a rémhír? Ha igen, ki lehet az egykori gyerekgyilkos? Joannának, az egyedülálló anyának, aki akarata ellenére a pletyka elterjesztője lesz, egy idő után minden idősebb asszony gyanússá válik a városban, és végül kiderül, hogy a félelme nem volt alaptalan… Milyen veszélyessé válhat egy pletyka? És milyen messzire megy el Joanna, hogy megvédje a szeretteit?

>!
General Press, Budapest, 2019
328 oldal · ISBN: 9789634523048 · Fordította: Harci Andor
>!
General Press, Budapest, 2019
328 oldal · ISBN: 9789634523314 · Fordította: Harci Andor

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Lesley Kara: A pletyka

A rosszindulatú pletykával leginkább az a legnagyobb probléma, hogy önnön személyes tapasztalatunknál is jobban elhisszük azt. A pletyka képes arra, hogy egy barátunkat, de akár családtagunkat is saját magunk ellen fordítson. Ismerünk valakit akiről tudjuk, hogy jó ember, mégis, egy elejtett ártalmas szó, vagy mondat képes az ellenkezőjére fordítani az általunk megbecsült embert. És ez vice versa. Ráadásul hajlamosak vagyunk mindig egy kicsit hozzátenni esetleg elvenni a hallottakból, ezáltal a hasznos érték elveszik és csupán a színtiszta emberi rosszindulat marad meg. Sokan mindezt a társadalmi nyomás miatt teszik. Így alakítanak ki emberi kapcsolatokat, „barátságokat” – úgy érzik, ezáltal benne maradnak a szociális körben. Sajnos mindez azonban hazugság és borzasztóan ártalmas.

Lesley Kara bemutatja, hogy mire képes az ember, mit válthat ki egy komolytalannak szánt mondat. Igazi lavinaáradatot indíthat el egy pletyka, ami ha elindul nem áll meg, amíg mindent el nem temet. Csak éppen arra nem számít senki, hogy ártatlan emberek életét teheti tönkre.

Kicsit nehezen indult be a sztori, eleinte úgy gondoltam sehova sem fog vezetni és volt bennem egy „leteszem, mert nem köt le” gondolat, de valamiért mégsem tettem le. Ott motoszkált bennem, hogy azért csak-csak kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni. Nem bántam meg, mert alapjáraton jó kis történet lett, szépen felépített karakterek, akik mind gyanúsak voltak. A végére szépen összeállt minden és egy finom csavarral zárult.
Voltak gyengeségei, talán maga a történetvezetés volt egy kissé vontatott, és eleinte „na, rázd már fel magad” érzést keltett. Illetve nem feltétlen sorolnám a krimi zsánerébe, inkább lélektani jellegű volt.
Nem bántam meg, hogy folytattam, mert a mondanivalója megvolt, emellett elgondolkodtató, hogy manapság milyenek is az emberek, mennyire kell óvatosan bánni velük. A titkainkat meg dobozba zárni és a kulcsot jó messzire eldobni.
Folytatás:
https://prokontra.net/2020/07/28/lesley-kara-a-%e2%80%8…

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Lesley Kara: A pletyka

A pletyka önmagában is ártalmas lehet, még ha nem is rosszindulatból születik, ráadásul gyorsan terjed, lavinaként árad. A kisváros lakóit is izgalomban tartja, kezdődnek a találgatások, ki lehet a tanúvédelmi program bújtatott érintettje. Közben sok mindent megtudunk a lakósokról és a pletyka elindítójáról. Olyan az egész, mint a fodrozódó víz, mely időnként partra dob valamit. Lassú tempójú, sok vívódással, megismerve a tragédia részleteit, a résztvevők múltbeli titkait. A vége felé pörögnek csak fel az események, amelyek nem várt fordulatot hoznak.

1 hozzászólás
robinson P>!
Lesley Kara: A pletyka

Ha nagyon statisztikus lennék, azt mondanám: 3,75…. halvány négy csillag? Első kötetnek egészen jó kezdés, bár nem váltja meg a krimi műfaját.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/08/a-pletyka.html

Madama_Butterfly>!
Lesley Kara: A pletyka

Sajnos mostanában nincs szerencsém ezzel a kategóriával… A téma megint jó, a kivitelezés megint hagy némi kívánnivalót maga után. Csendesen csordogáló események, teljesen hétköznapi és átlagos szereplők, a végén van ugyan némi csavar, de ettől nekem ez nem egy világmegváltó könyv. Kriminek túl kevés, thrillernek még kevesebb.
Függetlenül a fentiektől pletyka egy undorító dolog – és néha tényleg öl…

mozso87>!
Lesley Kara: A pletyka

Nekem nagyon tetszett a könyv, az írónő próbált mindenkit gyanússá tenni és amikor már mindenre gondolt az ember, akkor a végén jött a legnagyobb csavar. Szerintem érdemes elolvasni mert nem kiszámítható a történet. Az alacsony százalékot pedig nem érdemli meg úgy gondolom.

krisztinapieler>!
Lesley Kara: A pletyka

Nagyon-nagyon jó könyv. Bemutatja, hogy mennyire káros tud lenni a pletykálkodás, egyaránt a pletyka elindítójára, és a célpontjára is. Úgy vettem észre, hogy az írónő ezzel kicsit nevelni is próbálja az olvasókat, a főszereplőnek többször ad a szájába tanulság-szerű mondatokat is. Mindazonáltal nagyon fordulatos regény, tényleg mindenkire lehet gyanakodni, aki abban a korban van, mint a gyerekkorban gyilkosságot elkövető Sally. Amikor már azt hittem, hogy kitaláltam ki az, az írónő szinte a képembe nevetett és egy újabb olyan csavart gördített elém, ami aztán másik szereplőre engedett következtetni.
A végső megoldásra még csak nem is gondoltam, pedig azért voltak utalások, elég ütősre sikeredett.
A könyv hátulján ajánlóként olvasható valami olyasmi, hogy az utolsó mondatig nem tudhatjuk az igazságot. Ezt már több könyvön is olvastam, az esetek többségében egyáltalán nem vált be, viszont itt igen. Az utolsó mondatban tényleg kapunk egy olyan csavart, ami utólag teljesen más kontextusba helyez elég jelentős történéseket.
Nem igazán krimi, de nagyon izgalmas.

Anita_Prossek>!
Lesley Kara: A pletyka

az eleje nehezen indult be, de végül elég izgalmas történet alakult ki
jó volt!!

langimari>!
Lesley Kara: A pletyka

Az alapötlet nagyon jó, a megvalósítás harmatgyenge. Nagyon unalmasan, lassan bontakozik ki a végkifejlet, a történet tele van korunk sablonjaival. Én csak azért olvastam végig, mert elvem, hogy könyvet félben nem hagyunk. (Azért előfordult már) Ahogy olvasom: egy elsőkönyves író műve némi egyetemi szépírásgyakorlat elvégzése után. Na ezért nem iratkozom be szépírás-kurzusra. Hátha ilyen könyvet írnék.

1 hozzászólás
Ani88>!
Lesley Kara: A pletyka

Egy darabig azt hittem mellényúltam ezzel a könyvvel, csak érjek már a végére,de kellemesen csalódtam végül. Bár lassan indult be,de volt benne pár kiszámíthatatlan csavar. Szinte mindenki gyanús lett,de mégis nem várt helyről került elő Sally, izgalamakat is tartogatva a végére.
Az utolsó mondatok pedig nagyon ütősek lettek. Az egész történésre más szemmel néz az ember tőlük!

Barbár>!
Lesley Kara: A pletyka

Jó az alapötlet, de a kidolgozása nem tökéletes. A tanúvédelmi programba hiba csúszik. A kérdés felvetése jó: mit kell csinálni egy tízéves gyilkossal? Valóban szörnyeteg, és az is marad egész életére? A történetet Joanna meséli el, aki többszörösen érintett. Egyébként roppant idegesítő az ügyetlenkedéseivel, a gyereke iránti túlzott aggodalmával, és főleg azzal. hogy mindig rosszkor szólal meg. Vannak csavarok a történetben, de ezeket egy kis találgatással meg lehet jósolni.


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Néha jobb, ha egyszerűen hagyjuk a dolgokat maguktól lecsengeni.

213. oldal

3 hozzászólás
Kókuszka>!

– Emlékszel arra, amit Nietzsche mondott? – kérdezi – „Aki szörnyetegekkel harcol, ügyeljen, nehogy közben szörnyeteggé váljék. És ha sokáig pillantasz a mélységbe, a mélység is beléd pillant.”

214-215. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Natsuo Kirino: Kín
Lisa Jackson: Paranoiás
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Dean R. Koontz: Végsőkig
Stephen King: Dolores
Patricia Gibney: A hiányzók
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Ittzés Laura: Nyolc perc