Az ​ördög jobb és bal keze – San Joaquin völgye 6 csillagozás

Leonardo Baldelli: Az ördög jobb és bal keze – San Joaquin völgye

A két testvér, Szentlélek és Bumburnyák – azaz Az ördög jobb és bal keze – története valójában e Képregényben kezdődik. Innen, a San Joaquin völgyéből indul legendásan kalandos életük. Ekkor Szentlélek öltözéke még kifogástalan, és Bumburnyák sem viseli a seriff-csillagot…

A képregény ötlete még 2005-ben körvonalazódott, majd a rajongói kiadványhoz később a színészek is hozzájárultak, így a kezdeményezés kinőtte magát, és tényleg megjelenhetett a történet, mely a Terence Hill – Bud Spencer páros örök klasszikus filmjeinek előzményének tekinhető…

>!
Frike Comics, 2020
84 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155891168 · Fordította: Ludmann Ágnes · Illusztrálta: Alberto Baldisserotto

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

A_S1M0N P>!
Leonardo Baldelli: Az ördög jobb és bal keze – San Joaquin völgye

Őszintén szólva, amikor még csak belelapozgattam, úgy gondoltam, hogy nagyon a sárba fogom tiporni az értékelésénél.
Aztán most, hogy el is olvastam, változott a véleményem, még ha nem is mindenben.

A történet egyszerű, főszerepben a jól ismert párossal, akik sokunk gyerekkorát meghatározták. Az ördög jobb és bal keze cselekménye előtt járunk, így betekintést nyerhetünk a kezdetekbe, bár nem ez viszi el a hátán a kötetet, hanem a szereplők közti interakciók, párbeszédek, amik többnyire hozzák a filmekből ismerős humor szintjét.
Egyik kedvencem a spoiler, amin hangosan nevettem! :D De ezen kívül a klasszikus mozdulatok, reakciók, egysorosok is mind-mind hűen idézik meg a filmeket.

A rajzok olvasás közben megtetszettek, bár nem mindenhol lettek a legjobbak az arcok, hőseink azért nagyrészt felismerhetőek.

A kötet vége, vagyis az utolsó 28 oldal amolyan történelmi áttekintés, valamint a képregény megalkotásának mozzanataiba nyújt bepillantást.

Őszintén szólva, a 4000Ft-os árát nem éri meg, de még a 3000-et sem, amennyiért vettem, ekkora összegnél lehetett volna keménytáblás is a kiadvány, bár a minőségére nincs panaszom, de többet vártam.

Mindazonáltal, remek időutazás volt, a fejben a magyar szinkronhangokhoz társított párbeszédek pedig visszahozták a filmek hangulatát, humorát.
A nosztalgia elviszi a hátán, mégis úgy érzem, hogy többet is kilehetett volna hozni belőle.

Kogoro>!
Leonardo Baldelli: Az ördög jobb és bal keze – San Joaquin völgye

Ebben a képregényben Bud Spencer és Terence Hill szerepel a legkevesebbet. 1/4 rész történethez kapunk 3/4 rész ismertetést a keletkezésről. Ráadásul a magyar kiadás különösen hanyagra sikerült. Többet vártam.

Daniel_Cserhalmi IP>!
Leonardo Baldelli: Az ördög jobb és bal keze – San Joaquin völgye

Rajongóként nehéz elfogultság nélkül tekinteni egy ilyen kiadványra, mégsem tudok rá maximális pontot adni. Természetesen az látszik, hogy a készítők rajongással és alázattal kezelték a témát. A képregény végén olvasható háttérből ez mind kiderül. Aprólékosan megterveztek minden olyan részletességgel, hogy a cselekmény idején milyen magas volt a búza(!), milyen fegyvert kell a szereplők kezébe adni, stb, stb. A rajzok nagyon alaposak és igényesek. A történet pedig valóban visszaadja az eredeti filmek hangulatát. Akkor mégis mi a gond. Nos a képregény nettó része nagyon-nagyon rövid. Majdnem olyan hosszú, mint a bevezetőben a szereplők ismertetése, a köszönetnyilvánítás, a végén a sok melléklet. Persze, hatalmas munka volt, de ennek ellenére lehetett volna kicsit növelni a terjedelmet. Rendben, ezt olyan 0. számnak szánták, gondolom felmérik vele az igényt, aztán ha jól fogy, akkor lesz ez még jobb is. Ennek ellenére is rajongóknak kötelező darab.


Hasonló könyvek címkék alapján

Garth Ennis: Prédikátor 1.
Karl May – Cs. Horváth Tibor: Winnetou
Morris: Talpraesett Tom – Az elásott kincs
Gianfranco Manfredi: Suttogó Szél – Fort Ghost
Mauro Boselli – Stefano Andreucci: Zagor 1. – A mélység istene
Igor Kordej – Darko Macan: Texas Kid, testvérem
Bill Watterson: Kázmér és Huba
Alan Moore: A teljes Watchmen
Art Spiegelman: A teljes Maus
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.