Részeg ​bolyongás 11 csillagozás

Hogyan irányítja a véletlen az életünket
Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás

Sokan ​nem hiszünk benne, pedig így van: a véletlen óriási mértékben befolyásolja mindennapi életünket. Ennek következtében az életben elért sikereket vagy elszenvedett kudarcokat gyakran egyértelmű és nyilvánvaló okoknak tulajdonítjuk, holott azokat valójában alapvetően a véletlennek köszönhetjük. Kedvenc sportolónk vagy a legtöbbet szidott politikus tündöklése és bukása – valójában mindannyiunk egész sorsa – legalább annyira tükrözi a véletlen, mint az előzetes tervezés és az eredendő adottságok hatását. Megdöbbentő lehet, amikor felismerjük: kétszer akkora annak a valószínűsége, hogy úton a lottózóba autóbalesetben veszítjük az életünket, mint annak, hogy a megvásárolt szelvénnyel megnyerjük a főnyereményt. Mlodinow szemléletesen mutatja be, hogy az iskolai osztályzatok, a politikai közvélemény-kutatások és életünk sok más ítélete sokkal kevésbé megbízható, mint azt hisszük. Miközben rámutat a valószínűség igazi természetére és feltárja azokat a pszichológiai illúziókat, amelyek… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum Tudományos Könyvtár Akkord

>!
Akkord, 2012
304 oldal · ISBN: 9789632520698 · Fordította: Both Előd

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Galileo Galilei


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

pulse>!
Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás

Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás Hogyan irányítja a véletlen az életünket

Tetszett, nem véletlenül :)

tetsuo>!
Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás

Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás Hogyan irányítja a véletlen az életünket

Sok könyvre mondják, ha elolvasod, megváltoztatja a gondolkodásmódodat, onnantól másképp látod majd a világot, de ez tényleg ilyen.

Video>!
Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás

Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás Hogyan irányítja a véletlen az életünket

Hasznos könyv volt, alakította a világnézetemet.


Népszerű idézetek

Dora>!

A várható érték fontos fogalom, nemcsak a szerencsejátékban, hanem a döntéshozatalban is. Tulajdonképpen Pascal fogadalmát gyakran tekintik a játékelmélet matematikai megalapozásának, vagyis a játékokban alkalmazható optimális döntési stratégiák kvalitatív vizsgálatának. El kell ismernem, hogy ennek a gondolkodásmódnak a rabjává váltam, és néha kissé túl messzire megyek az alkalmazásában. „Mennyibe is kerül a parkolás?”, kérdezem a fiamtól. A jelzés szerint 25 centbe. Igen ám, de 20 esetből egyszer, amikor visszajövök az autómhoz, 40 dolláros büntetőcédulát találok a szélvédőn, tehát a parkolóórán látható 25 cent csak brutális csábítás, magyaráztam, hiszen a tényleges költségem 2,25 dollár.

102. oldal

Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás Hogyan irányítja a véletlen az életünket

Dora>!

A rulettkerék puszta létezése ékesszóló bizonyíték arra, hogy nem léteznek valódi médiumok (legitimate psychics), mert ha például Monte-Carlóban 1 dollárt teszünk valamelyik rekeszre, és a golyó valóban ott ül meg, akkor a kaszinó (az 1 dolláros tétünkön felül) 35 dollár fizet nekünk. Ha valóban léteznének médiumok, akkor azok ott lennének az ilyen helyeken, hejehujázva és táncolva talicskaszám tolnák ki a megnyert készpénzt, nem pedig a világháló tevékenykednének, magukat Mindentudó és mindent látó Zeldának nevezve, és a (Google szerint) körülbelül 1,2 millió további internetes médiummal versengve nem próbálnának napi 24 órában ingyenes online szerelmi tanácsadást kínálni.

113. oldal

Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás Hogyan irányítja a véletlen az életünket

Dora>!

Mindössze hét évvel Cardano halála után, 1583-ban érkezett el az a fordulópont, amelyet a tudományos forradalom kezdetének tartanak. Abban az évben a Pisai Egyetem egyik fiatal diákja a város katedrálisában üldögélt, és a legenda szerint, ahelyett, hogy a szertartásra figyelt volna, olyasvalamit bámult, amit sokkal izgalmasabbnak talált: a hatalmas, felfüggesztett csillár lengését. Időmérésre a saját pulzusát használva Galileo Galilei észrevette, hogy a csillár egy lengése mindig pontosan ugyanannyi ideig tart, függetlenül attól, hogy széles vagy szűk íven leng a lámpa. Ennek a megfigyelésnek az alapján felismerte azt a törvényszerűséget, hogy az inga egy lengéséhez szükséges időtartam független a lengés amplitúdójától. Galilei pontos és gyakorlatias mérést végzett, és bár a jelenség egyszerű volt, mégis a fizikai jelenség leírásának új megközelítését jelentette: azt a felismerést mely szerint a természettudomány lényege a tapasztalás és a kísérletezés – a természet működésének megfigyelése –, nem pedig az, amit az ösztöneink diktálnak, vagy az elménk vonzónak talál. És ami a legfontosabb, mindezt matematikai módszerekkel kell végrehajtani.

83-84. oldal

Leonard Mlodinow: Részeg bolyongás Hogyan irányítja a véletlen az életünket

Kapcsolódó szócikkek: 1583 · Galileo Galilei

Hasonló könyvek címkék alapján

Dieter Wickmann: Bayes-statisztika
Péter Rózsa: Játék a végtelennel
Mosóczi András: A gondolkodás forradalma
Aposztolosz Doxiadisz: Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés
Roger Penrose: A császár új elméje
Simon Singh: A nagy Fermat-sejtés
Marcus du Sautoy: A prímszámok zenéje
Mérő László: Mindenki másképp egyforma
Rényi Alfréd: Dialógusok a matematikáról
James Gleick: Káosz