Miła ​18 102 csillagozás

Túlélni Varsóban
Leon Uris: Miła 18 Leon Uris: Miła 18 Leon Uris: Miła 18 Leon Uris: Miła 18

1939. szeptember 1-jén a német csapatok átlépik a lengyel határt, s ezzel kezdetét veszi a második világháború. A megszálló németek először csak jogaikat csorbítva alázzák meg a zsidóságot, majd gettókba terelik őket, végül pedig kezdetét veszi a népirtás. A lengyel zsidóság egyedül áll szemben a náci terrorral, saját honfitársaik, a lengyelek elzárkóznak a segítségnyújtás minden formája elől.

Uris döbbenetes erejű regényének cselekménye a háborúnak azt az időszakát meséli el, amikor a varsói gettó lakói fellázadnak elnyomóik ellen, és házi készítésű fegyverekkel, valamint puszta ököllel szállnak szembe a Wehrmacht tankjaival. A város romjain folytatott küzdelem 47 napig tart, de végül csak néhány túlélő marad.

Eredeti megjelenés éve: 1961

>!
Partvonal, Budapest, 2014
630 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283475 · Fordította: Szántó Judit
>!
Aquila, Debrecen, 2001
508 oldal · ISBN: 9639073369 · Fordította: Szántó Judit
>!
Aquila, Debrecen, 1999
636 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636790760 · Fordította: Szántó Judit

2 további kiadás


Kedvencelte 22

Most olvassa 6

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Nem is tudom, miért választok ilyen nehéz könyveket. Eszik a lelkem. De úgy érzem, emlékeznünk kell. Főleg, mióta Jeruzsálemben jártam a Holokauszt Múzeumban. Ez a történet, csupa megalázás, teljes reménytelenség, és nagyfokú elfogadás. Egy bizonyos szintig. No meg hatalmas közöny és beletörődés. Azután a történések , és egy ember makacssága felrázza a zsidókat az apátiából. Nagyon megrázó és nagyon nehéz könyv.

Razor P>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

A középiskolai kötelező mozisások többnyire kellemetlen emlékként maradtak meg, kevés kivételtől eltekintve. Ilyen volt A zongorista mely igencsak beleéget az emlékeimbe.
Az Armageddon után biztos voltam benne, hogy szép sorjában sort kerítek Leon Uris műveire. Érdekes kontraszt, hogy míg az a német nép, kiemelten a berliniek viszontagságait mutatta be, addig a Miła 18 pont az általuk okozott szenvedést állítja középpontba.
Az általam olvasott kiadás fülszövege némileg csalóka, hisz a gettólázadás a könyv terjedelmének igencsak csekély részét teszi ki. A cselekmény maga röviddel a háború kitörése előtt kezdődik, majd szép sorban szemtanúja lesz az olvasó a német támadásnak, Varsó elfoglalásának, a gettó létrehozásának, hogy aztán az Endlösung következtében robbanáspontig feszüljenek az indulatok.
Hogy miért emlegettem A zongoristát az értékelésem elején? Nos, önkéntelenül is megidéződtek előttem a film egyes jelenetei, legyen szó akár a gettóbeli viszontagságokról, vagy épp az Umschlagplatz-on zajló kitelepítésekről. Ez egyrészt a filmet is dicséri, másrészt Uris mesélői kvalitását is. Úgy érzem, sokszor nem ment bele túlságosan a részletekbe, az ember mégis maga előtt látta az egyre szörnyűbb állapotban lévő gettót és az ott „élőket”.
Zárásképp: Súlyos olvasmány a Miła 18, de mindenképp megéri elolvasni.

>!
Partvonal, Budapest, 2014
630 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283475 · Fordította: Szántó Judit
Coralie>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Nem könnyű az ilyen könyvekről bármit is írni, mert ezek azok a művek, amiket olvasni kell ahhoz, hogy át lehessen érezni a mondanivalóját, és ezt nem lehet pár soros értékeléssel helyettesíteni. A könyv eleje a szereplők magánéletét mutatja be, a különböző ideológiai nézeteket, amelyek megosztják a varsói zsidókat a hétköznapok során. A háború kitörésével és az SS bevonulásával minden megváltozik, és ahogy a könyv fejezeteinek címe is mutatja, sötét éjszaka borul a városra, és a benne élő zsidóságra. Oldalakról oldalakra jönnek az újabb borzalmak, az újabb intézkedések, amiket maguk a szereplők sem akarnak elhinni, míg végül ellenállás nélkül kezdik deportálni a gettóba zárt tömegeket. Olvasás közben eleinte fel sem lehet fogni, hogy milyen is lehetett ez a valóságban, csak távoli képekként pereg az egész, belülről mardosva az ember tudatát, addig a pontig amíg el nem törik valami bennünk. Nálam ez annál a bizonyos résznél, a gyerekeknél következett be. Majd amikor már azt gondolnánk, hogy nincs tovább, akkor az elnyomott, megkínzott ember öntudatra ébred, és emelt fővel visszaüt. Eljön az a pillanat, amikor már nem csak a puszta életben maradásuk számít, hanem az eljövendő generációkba vetett hit. Hiszen ha csak egy is megmenekül, ha lesz, aki emlékezzen, halhatatlanná teszi őket, és az áldozat nem hiábavaló.
Andrzejt és Annát kedveltem leginkább, hihetetlen erő és bátorság hajtotta őket. Olvasás közben többször is felmerült bennem a mi lett volna ha kérdés. Ez az amire persze a legnehezebb válaszolni, mert utólag mindig könnyű okosnak lenni. A könyvet magát elég hosszúnak találtam, talán az elejéből egy kicsit lecsíphettek volna, de az is igaz, hogy így jobban érthetőek voltak az egyének motivációi. Érdemes elolvasni.

Eltiron>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Borzalmasan fárasztó könyv, Uris-tól nem meglepő módon hatásvadász, rengeteg nehezen megjegyezhető karakterrel. A témája miatt eléggé túlajnározott regény, bár a története érdekes, a fárasztó és közhelyes stílusa miatt nem igazán ajánlanám senkinek.

daney>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Nem kárhoztatom érte, mert talán ember nincs, aki képes lenne megbírkózni ezzel a tömény iszonyattal, ugyanakkor mégis felemelő, megrázó hősiességgel: a fülszöveg és minden híresztelés ellenére e könyv csak nagyon kis részben és igen gyors lépésekkel szól arról az egy hónapról, amelyhez foghatót addig nem látott a világ. S nem tudom, azóta láthatott-e. Uris inkább az „előkészítésben” remekelt, ahogy felrakta a táblára a játékosokat (akik távolról sem csak feketék vagy fehérek), lassan közelítve a ’43 áprilisához. Ahonnan már nem volt visszaút…

2 hozzászólás
shieldmaidenwithflowers>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Egyszerűen imádom Leon Uris könyveit. Most is egy csodálatos műhöz volt szerencsém. Én nem tartom túl hosszúnak a regényeit, bár valóban sok-sok oldalból állnak. Nem tűnt hosszúnak, mert szerettem a karaktereket, és még többet és többet olvastam volna róluk.

Igen, ez ismét egy II. világháborús könyv volt. Ismét a zsidóságról szólt. A rettenetről, ami a varsói gettóban történt. De ami még borzasztóbb, arról a mérhetetlen közönyről is, ami mindenkire rátelepedett. Szinte senkit sem zavart, hogy honfitársaikat gettóba zárják, sőt, még be is nyelték a propagandát. Persze nem mindenhol volt így. Finnország megvédte a zsidó közösségét, az embereket, akik addig is köztük éltek, közülük valók voltak. Én is érzem azt a megdöbbenést, amit Chris de Monti, Alex Brandel is érzett. Meg tudom érteni, hogy először Andzrej miért is omlott össze. Nekem mindannyian hősök voltak. Debora, Gabriela és Rachel a legerősebb nők, akikről olvashattam. Fantasztikus könyvet olvashattam.

Barbara_Schopper>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Korábban is olvastam már ezt a könyvet, de még sosem volt ilyen nehéz.

E_W >!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Féltem ettől a könyvtől. Túl vastag volt, túl réginek nézett ki, és túl sokáig állt a polcon. Egy hirtelen felindulásból mégis elővettem.

Többnyire izgalmas volt, helyenként mégis picit untam. De becsülettel tovább olvastam. Tetszettek a különböző gondolkodású, és más értékrendű, habár azonos vallású lengyelek, legyen szó a fiatalokról, a pincékben gubbasztó naplóírókról, vagy a rabbiról. A kiábrándult és harcolni akaró szereplők, fent tartották az érdeklődésemet. A német oldalon sem volt két egyforma karakter, amiért igen hálás vagyok, mivel nem ábrázolja mindet náci bunkónak, – éppúgy vannak hidegvérű szadisták, mint kimért, okos tisztek.

Az emberi érzelmek egész palettáját felhasználja az író, így joggal állíthatom, hogy az emberi lelket is ugyanúgy ismeri, mint a történelmet.
A kedvenc szereplőm spoiler

Fatalerror>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Kétszer is olvastam és nagyon jó, fantasztikus egy könyv. Ezt kellene minden neonácival elolvastatni…

Vecsi>!
Leon Uris: Miła 18

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

A regény hűen ábrázolja, hogy a varsói gettóban emberként élni és életben maradni szinte lehetetlen volt. A regény emléket állít a varsói hősöknek és áldozatoknak, bemutatja a fasizmus szörnyű embertelenségét.


Népszerű idézetek

Coralie>!

Amíg az embereknek teli van a hasuk, fütyülnek a legyilkolt zsidókra csakúgy, mint az éhező indiánokra vagy a hollandiai árvízkárosultakra, meg a japán földrengés áldozataira! Még hogy az emberiség lelkiismerete! Legenda, Andrzej, merő képzelgés!

395. oldal

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Coralie>!

A hóesés elállt, a falon túlról idelátszottak a templomtornyok. A templomok most megtelnek térdeplő, imádkozó, éneklő emberekkel. Kicserélik a szerény ajándékokat, és egy pillanatra átsuhan lelkükön az isteni szeretet szelleme. Vajon eszükbe jutnak-e egy röpke másodpercre azok, akik a falon belül vannak? Gondolnak-e arra, hogy Jézus is zsidó volt?

442. oldal

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Coralie>!

Von Epp az ablakhoz ment, és elhúzta a függönyt. A Szász kerten túlról ide látszottak a gettó háztetői.
– Tudja, ki maradt a gettóban? Az az egy ember az ezerből, akit minden korban és minden kultúrában valamilyen titokzatos belső erő sarkall arra, hogy fellázadjon elnyomói ellen. Ő ezer közül az az egy, akinek a lelkét nem lehet megtörni; az az egy, aki nem hagyja magát az Umschlagplatzra vonszolni. Vigyázzon ezzel az emberrel, Alfred, mert kilátástalan helyzetbe hoztuk.

479. oldal

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Vecsi>!

Engem nem érdekel, ki melyik utat választja: a vallásét, a munkáét vagy a politikai cselekvését. Azért vagyunk itt, mert valamennyien vakon tapogatózunk egy sűrű őserdőben, hogy rátaláljunk saját emberi méltóságunkra. Ha majd az őserdőn átküzdöttük magunkat, minden ösvény, minden csapás egyetlen hatalmas, széles útban egyesül, és ez az út Júdea kopár, lepusztult dombjaihoz vezet. Íme, ez a mi nagy közös úti célunk. Hogy miképpen kell átjutni az erdőn, azt döntse el ki-ki a saját lelkiismerete szerint; minden út úgyis egyazon cél felé visz. Így vagy úgy, de valamennyien ugyanazt keressük – véget akarunk vetni a kétezer év óta tartó éjszakának, az örök sötétségnek és a kimondhatatlan szenvedéseknek, ez pedig csak akkor sikerülhet, ha majd ismét Dávid csillaga fénylik Sion fölött.
Így foglalta össze Aleksander Brandel a tiszta cionizmus lényegét.

381. oldal

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

Vecsi>!

A ZSIDÓ SZERVEZETEK KÖZÖS JELENTÉSE A LENGYEL FŐKORMÁNYZÓSÁG TERÜLETÉN MŰKÖDŐ MEGSEMMISÍTŐ KÖZPONTOKRÓL. 1942. JÚLIUS

Hitelesen tanúsítjuk, hogy a Főkormányzóság területén négy olyan központ működik, amelyek kizárólagos rendeltetése a tömeges megsemmisítés. Ezeken kívül üzemel még további két koncentrációs és megsemmisítő tábor. Összességében Lengyelországban ötszáz munkatábor működik, közülük száznegyvenben tartanak fogva zsidókat. Valamennyi tábor rendelkezik valamilyen fajta tömegpusztító berendezéssel.

394. oldal

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

telmi>!

Stefan ott volt ugyan a közelében, de micsoda rettegés mardosta, valahányszor a fiú, Andrzej nyomában elhagyta a bunkert. Vajon hányszor halhat meg az ember lelke anélkül, hogy ő maga is belehalna?

500. oldal, Negyedik rész, 10. fejezet

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

shieldmaidenwithflowers>!

Hát nem furcsa, hogy épp az emberi embertelenség mélységeiből születik meg a legmagasztosabb emberiesség?

507. oldal

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban

DoraAnn>!

Mindketten túl gyorsan jutottak el ahhoz a furcsa, tehetetlen érzéshez, amely hatalmába keríti az embert, ha rájön, hogy egyszer csak beleszeretett valakibe.

48. oldal

Leon Uris: Miła 18 Túlélni Varsóban


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Diane Ackerman: Menedék
Kristin Hannah: Fülemüle
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Leon Leyson: A lehetetlen valóra vált
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Monica Hesse: A kék kabátos lány
Alan Gratz: A végső megoldás: a remény
Jim Shepard: Áron könyve
Affinity Konar: Mischling