A ​királynő törvényszéke 67 csillagozás

Leon Uris: A királynő törvényszéke Leon Uris: A királynő törvényszéke Leon Uris: A királynő törvényszéke

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A koncentrációs tábort is megjárt Adam Kelno, a kiváló sebész és lengyel hazafi Londonban telepedik le a háború után. Szédítő szakmai karrier előtt áll, amikor a kommunista lengyel kormány kiadatási kérelemmel fordul az angolokhoz. A vád: dr. Kelno háborús bűnös. Kelnónak sikerül bebizonyítania ártatlanságát, de a meghurcoltatások miatt családjával Borneóra költözik.
Abraham Cady, a sikeres író könyvet jelentet meg Holocaust címmel. Megtörik a felejtés és hallgatás csendje. Kelno ismét bíróság elé áll, hogy végérvényesen tisztázza magát. A per során felizzanak az indulatok, feltépődnek a régi sebek, de fény derül az igazságra…

Leon Uris: QB VII

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1970

>!
Partvonal, Budapest, 2015
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283482 · Fordította: Takács Ferenc
>!
Aquila, Budapest, 1999
550 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636790043 · Fordította: Takács Ferenc
>!
Fabula, Debrecen, 1990
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 963788503x · Fordította: Takács Ferenc

Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Zimmermann_Zita>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Kemény, megrázó, jól megírt történet. Egy bírósági tárgyalást követhetünk nyomon, amelynek során kiderül, hogy az ártatlan-e a háborús bűnökkel megvádolt orvos, kiderülnek a koncentrációs táborban elkövetett borzalmak. A könyv vége előtt értetlenül állok, nem értem, miért így döntött bíróság.

2 hozzászólás
vargajudit P>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Stílus: magával ragadó, letehetetlen.
Tartalom: nekem túlságosan propagandisztikus-szájbarágós-tanmesés.
Kivitel: a Partvonalas kiadásban hemzsegnek a nyomdahibák.

Eowyn I>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Update – háromszor :)

Könyvet nagyon ritkán és nagyon kivételes esetben olvasok el kétszer.
Ez köztük van.
Brutálisan jó.

láthatón__túl>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Érdekes erkölcsi kérdést vizsgál. Jóvá lehet-e tenni bűneinket anélkül, hogy egyszer is bevallanánk őket.

Tordai_Vera>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Amikor út közben olvastam, többször olyan rosszul lettem, hogy le kellett szállnom a buszról/villamosról… Nagyon jól van megírva, kellően naturalista ahhoz, hogy megrázó legyen.

utazó>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Bennem mély nyomot hagyott a történet. Egyik legkedvesebb könyvem.

1 hozzászólás
Andrea_Miskolczi>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Azt hittem 1000x lerágott csonton fogok nyammogni, de a legnagyobb meglepetésemre Leon Uris, nagyon jól ír. Megdolgozott a négy és fél csillagért, sőt túl is dolgozta magát. A közel 500 oldalas könyvből, egy tökéletes 5 csillagos művet is írhatott volna, 300 oldalon keresztül. Sok volt az ismétlés, rengeteg apró részlet, túlságosan túlírva, túlmagyarázva. Néha a kevesebb az több. Méltatlanul alacsony áron, akciósan 300 Ft-ért vesztegeti a Líra. Szerettem.

BoSziKa78>!
Leon Uris: A királynő törvényszéke

Alig tudtam letenni, még vasalás közben is le-leültem olvasni. Megható, magával ragadó történet.


Népszerű idézetek

Lenolaj>!

Végtére is egyetlen dolog mentheti meg az emberiséget: ha van elég ember, aki nem magáért, hanem másért és másokért él.

zozo70bus>!

Lement a térre, és elindult szokásos zarándokútjára, az U Fleku sörözőbe. Az izraeli sör nem túl jó. Sőt pocsék. Amikor Aroni még nem nyugdíjazta magát, sokat utazott, és jó söröket ivott, de mostanában kénytelen beérni az otthoni termék eléggé sivár örömeivel. Az U Flekuban, ebben a hatalmas sörcsarnokban a világ legjobb sörét mérik, a pilsenit.
Kéjes örömmel megivott három korsót, figyelte a rengeteg vendéget, főleg a rövid szoknyás lányokat. A cseh és a magyar nők a legjobb nők a világon. Spanyolországban és Mexikóban bátorságra nevelik bikákat. Magyarországon és Csehszlovákiában szerelemre nevelik a nőket. Kifinomultak, őrültek, találékonyak, kiszámíthatatlanok, eszelős hangulataik rabjai, s édesek, mennyien édesek. Milyen unalmas is volt az én életem! Nácikra vadásztam, s nem jutott elég időm a nőcikre. Most már öreg vagyok, majdnem hetvenéves, bár ha úgy vesszük… De ne ábrándozzunk. Ez a prágai út a munkáé, nem a szerelemé.

333. oldal

BoSziKa78>!

Megszólalt a lelkiismeret hangja; igaz, későn, igaz, erőtlenül ahhoz, hogy segítsen az emberiség nagyobbik, éhező felén.

zozo70bus>!

– Összegyűltök minden bennszülött babonát, tabut, istent, szellemet, szertartást, melléjük másolom őfelsége külügyminisztériumának a rendelkezéseit, és ráírom az egészre, hogy A hülyeség kézikönyve. Boldogok a lelki szegények, mert övék a Brit Birodalom.

57. oldal

BoSziKa78>!

A legtöbb író sohasem tanulja meg, hogyan bonyolítsa a történetet. Pedig egyszerű dolog. Fel a fára a regényhőssel, aztán neki az ágnak a fűrésszel. Hatásszünet.

BoSziKa78>!

Abe, ha nem tudsz valami szépet mondani, akkor inkább fogd be a szád, és ne mondj semmit.

zozo70bus>!

– Errefelé mi nem nagyon vizsgálgatjuk az emberek előéletét, de azt tudjuk, hogy maga a jadwagai koncentrációs táborban raboskodott. Úgy értem, hogy maga keresztülment ezeken a szörnyűségeken ott Lengyelországban, mindazon, amit egy állítólagos kultúrnép követett el, úgyhogy szerintem igazán nem olyan könnyű megmondani, hogy mármost ebben a világban ki a barbár és ki nem az.

57. oldal

zozo70bus>!

De ha az ember egy szép napon azt veszi a fejébe, hogy vannak emberek, akik azért, mert más emberfajtához tartoznak, más a bőrük színe, más a vallásuk, igazából nem is emberek, máris igazolva látja és feljogosítva érzi magát, hogy minden lehetséges módon megalázza ezeket az embereket.
Ez az eszme nagyon is jól szolgálja azt a politikai vezetőt, akinek bűnbakra van szüksége, valamire, amit a bajokért okolható. Felkorbácsolhatja vele a tömegek indulatait, olyannyira, hogy a tömegek elvesztik józan ítélőképességüket, s őrült vakságukban tényleg azt hiszik, ezek az emberek nem emberek, hanem állatok. Hiszen az állatokat vágjuk le úgy a vágóhídon, ahogy Jadwigában az emberekkel végeztek! Az út könyörtelen logikával vezetett a végállomásra: Nyugat-Jadwigába.

319. oldal

Lili_Zakar>!

A szívébe fészkelődött fájdalomtól öregedett meg.

402. oldal 20. fejezet

Polonius P>!

Milyen unalmas is volt az én életem! Nácikra vadásztam, s nem jutott elég időm a nőcikre.


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Harris: Führer-nap
C. J. Sansom: Hamis próféciák
Steven Saylor: Caesar trónja
Shirley Palmer – Szepes Mária – Michael Connelly – Nicola Lindsay: Veszélyzóna / A vörös oroszlán / Elfelejtett hangok kórusa / Túl a felhőkön
Jaime Jo Wright: A Foster-dombi ház
Aline Kiner: A beginák éjszakája
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Steve Berry: A templomosok öröksége
Elizabeth Peters: Óvakodj a múmiától!
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda