Az ​üldöztetés és az írás művészete 3 csillagozás

Leo Strauss: Az üldöztetés és az írás művészete

Vannak olyan könyvek, melyeknek mondatai kanyargós, sűrű bozóttal befedett, szakadék szélén, vagy óriási rejtelmes barlangok mentén kúszó ösvényekre emlékeztetnek. Ezek a mélységek és barlangok észrevétlenek maradnak a dolguk után siető emberek előtt, de a ráérő és figyelmes vándor számára fokozatosan föltárulkoznak. Vagy talán nem bővelkedik minden mondat potenciális búvóhelyekben? Az üldöztetés sajátos írástechnikát, különös irodalmi műfajt hív életre, melyben a legfontosabb dolgokról az igazság kizárólag a sorok között jelenik meg. Az összes ilyen könyv a virágjában levő filozófusnak a reményteljes „filozófus kölyökkutyák” iránti szeretetéből születik meg.

Leo Strauss (1899-1973) e rendkívüli műve a XX. századi politikai filozófia klasszikusának első magyarul megjelenő kötete.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kísértések Atlantisz

>!
Atlantisz, Budapest, 1994
240 oldal · ISBN: 9637978402 · Fordította: Lánczi András

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Molnár_Gyula>!
Leo Strauss: Az üldöztetés és az írás művészete

Nagyon tömény és nehéz mű, nem vagyok túlontúl finnyás, de nálam az olvashatatlant közelíti. Azt hiszem, nagyjából sikerült megértenem, mit sugall a szerző elemzésein keresztül, de ehhez rengeteg fogcsikorgatásra volt szükségem. Mindazonáltal, van egy gyanúm, hogy Strauss célja pont az volt, hogy egy egységsugarú olvasó számára érthetetlen könyvet írjon, és ezzel üzenjen az „igazi filozófusoknak”, hogy hogyan fogalmazzák meg felforgató gondolataikat. Kérdéses azonban, hogy mi értelme van egy szűk és kiváltságos kör számára írni, sőt, egyáltalán írni, ha közben a nagyközönségről az a szerző véleménye, hogy az túl ostoba ahhoz, hogy bármit is megértsen. Rettentően mélyre ás a filozófus vs. világ témakörében, de mégsem érzem úgy, hogy ajánlható lenne, mint ismeretterjesztő mű. Sokkal inkább összezavar, mint elirányít. Persze, biztosan ebben áll a nagyszerűsége. Csak én vagyok túl buta hozzá.


Hasonló könyvek címkék alapján

Németh György (szerk.): Államéletrajzok
Bozóki András – Sükösd Miklós (szerk.): Anarchizmus
Mándi Tibor: Ideológia és hagyomány
Tamás Gáspár Miklós: Törzsi fogalmak I-II.
Reinhart Koselleck: Az aszimmetrikus ellenfogalmak történeti-politikai szemantikája
Bertrand Russell: A hatalom
Karl Marx – Friedrich Engels: Válogatás Marx és Engels műveiből I-II.
Kiss Artúr: Politikai elmélet – politikai gyakorlat
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Karl Marx: A tőke