A ​szeretet 17 csillagozás

Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről
Leo F. Buscaglia: A szeretet Leo F. Buscaglia: A szeretet Leo F. Buscaglia: A szeretet

Minden ember a maga korlátozott módján éli meg a szeretetet, és nem sokan gondolnak arra, hogy fájó konfliktusaiknak és magányuknak köze lehet szeretettel kapcsolatos tudásuk hiányosságához. A szeretetre való képesség mindannyiunkban ott rejlik, de hogy mennyire engedjük kibontakozni, az nagymértékben tőlünk függ. Leo F. Buscaglia okos és gondolatébresztő könyvében az általa indított „szeretetórák" tapasztalataiból merítve, számtalan konkrét esetet idézve próbálja körvonalazni a szeretet természetét, tartalommal töltve meg e túl gyakran használt, épp ezért kiüresedett fogalmat. A megjelenése óta, immár huszonöt éve töretlen sikernek és népszerűségnek örvendő könyv rólad szól, rólam és mindenkiről, aki valaha is megpróbálta megérinteni egy másik ember szívét.

Eredeti cím: Love. A Warm and Wonderful Book About The Largest Experience In Life

Eredeti megjelenés éve: 1972

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia

>!
Park, Budapest, 2014
164 oldal · ISBN: 9789633550656
>!
Park, Budapest, 2011
164 oldal · ISBN: 9789635309382 · Fordította: Tittel Kinga · Illusztrálta: Barka Ferenc
>!
Park, Budapest, 2002
164 oldal · ISBN: 9635306059 · Fordította: Tittel Kinga · Illusztrálta: Barka Ferenc

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Erich Fromm · Albert Schweitzer · Ronald David Laing · Søren Aabye Kierkegaard


Kedvencelte 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Morpheus P
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Nagyon jó könyv, aki el akar indulni a szeretet útján, annak ajánlott ezzel kezdeni. Bár azért vannak benne olyan apróságok, amelyek miatt nem kapott öt csillagot.
1, Az egyik fejezetben arról zeng dicshimnuszokat, hogy a világ milyen jó, így hát legyünk optimisták. Még ha el is tekintek a társadalomtól, amelyben élünk (de hát hogy lehetne, hisz az is a világunk része), a világ akkor sem jó, hanem alapvetően közömbös, néha kedvező, néha ellenséges. Szóval erről a kijelentésről az a neten terjengő képsorozat jut eszembe, amelyen az emberke annál inkább vigyorog, minél kisebb az agy a koponyájában. Máshol a szerző egyébként folyamatosan szembesít minket a társadalom visszásságaival, amelyek nemcsak ellentétesek a szeretettel, hanem egyenesen ellehetetlenítik. Szerintem sokkal hősiesebb szembenézni ezzel az önpusztító és rothadó (emberi) világgal, és ennek ellenére szeretni tisztán és őszintén, tudva, hogy ez a legnagyobb és legelemibb lázadás a szimulákrum léttel szemben, amelyre kárhoztatva lennénk enélkül.
2, A remény dicsőítése… Aki ismer, az tudja, hogy mi a véleményem a reményről, de azért egy idézet linkjét berakom ide emlékeztetőül: http://moly.hu/idezetek/189438
De más probléma is van a reménnyel. A reménykedő azt várja, hátha jobbra fordulnak a külső körülmények, amelyek fölött nincs, vagy csak nagyon korlátozott a ráhatása. Önmagunkon kell változtatnunk, azt pedig nem remélhetjük, hogy meg fogunk változni. Vagy cselekszünk és megváltozunk – amivel megváltoztatjuk a mikrokozmoszunkat is –, vagy nem teszünk semmit és reménykedhetünk halálunkig… Szóval a remény a tehetetlenül sodródó rabszolgák kapaszkodója, úgyhogy ne reménybe kapaszkodjunk, hanem tanuljunk, gondolkodjunk és cselekedjünk, azaz szeressünk! (Amiről több alkalommal beszél is!) Szóval a szeretet nem a puhányoké, hanem igenis a harcosok fegyvere, az egyetlen fegyver, amelyet ha használunk, nem sebez meg minket is.
3, Nagyon elmegy időnként az agapé felé, azaz többször is felszólít minket, hogy szeressünk mindenkit. Az igaz, hogy előítéleteinket vessük le, ha közelít valaki felénk, de azt hinni, hogy csak úgy ismeretlenül lehet szeretni bárkit is, az csak önámítás, bár eléggé próbálják ezt belénk sulykolni a vallás irányából. Itt Buberrel, a keresztény egzisztencialistával értek egyet. Amíg a másikat meg nem ismerjük, addig csak tárgyként tekinthetünk rá ÉN-AZ -ként, csak ha megismerjük, akkor léphetünk ezen túl, azaz kerülhetünk az ÉN-TE viszony állapotába. Az agapé helyett inkább a mettá (szerető kedvesség a buddhizmusban) fogalma az , amit alkalmaznunk kell nemcsak embertársaink, hanem minden lény irányában.
Ennyit a problémákról. :) Bár soknak tűnik, a legtöbb gondolattal egyetértek a legmesszebb menőkig, ám én a szeretet harcosabb oldalát tartom követendőnek, és senkit sem biztatok arra, hogy a szeretetét feneketlen kútba öntse (legyen az partner vagy bárki más) és szenvedjen élete végéig, hanem álljon fel és menjen tovább, keressen olyan embereket, akik képesek a szeretetet adni is és elfogadni is, és általuk egy egészen más létezésbe átlépni. Senki se elégedjen meg a szeretete szintjével (főleg azért ne, mert a legtöbb ember csak hiszi, hogy tud szeretni), hanem élete utolsó percéig tanulja, alkalmazza és tanítsa. Mert csak az az igazi szeretet, amelyik a másikat is képes megtanítani a szeretetre, amennyiben van erre befogadó készség!
Még lábjegyzetként annyit, hogy jelenleg sajnos a pénz az, ami az emberi világot rendezi és működteti a szeretet helyett, és botorság lenne azt hinni, hogy majd mi megváltoztatjuk ezt. Láthatjuk, hogy ez még a tőlünk nagyobbaknak sem sikerült, ám ez ne vegye el a kedvünket, hanem fáradhatatlanul keressük azokat az embereket, akikkel együtt fejlődhetünk a szeretetben.

6 hozzászólás
>!
Kkatja P
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Szuper volt!! Végre egy szeretnivaló, szeretetteljes könyv a szeretetről! :) Buscaglia vérbeli olasz mentalitással és szeretetreméltó vehemenciával magyarázza el a lényeget, miszerint ne gondoljuk, hogy a szeretetet tanulás nélkül meg tudjuk valósítani, be tudjuk vonzani az életünkbe, anélkül hogy tudatosan tennénk érte és először mi felfedeznénk magunkban, majd másoknak adnánk folyamatosan és elvárások nélkül.
Hisz mindenki igényli a szeretetet és hogy viszontszeressék, de ezt ha nem tanultuk meg gyerekként, most sem késő!
Hogy hogyan? Na erre ad nagyon jó ötleteket és példákat ez a könyvecske. :))
Ja és nagy gratula Barka Ferencnek a kedves és szeretetreméltó illusztrációkért, amik remekül kiegészítették a könyv mondanivalóját!

Szinte az egész könyvet bemásolnám, mert annyira jó gondolatok vannak benne, na ezt kellene tanítani az iskolákban és nem a sok felesleges dolgot, amivel nem igazán tudunk mit kezdeni az emberi kapcsolatainkban és nem lesz általa boldog az életünk.

"A szeretet olyan, mint egy tükör.
Ha szeretek valakit, ő a tükrömmé válik,
én az ő tükre leszek,
és egymás szeretetét visszasugározva meglátjuk
a végtelet."

>!
csgabi MP
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Lett volna ez 4,5 csillag is, de ahogy eljutottam kb. a 100. oldalig, onnan sokszor vettem észr, hogy ugyanazokat a mondatokat, idézeteket, történeteket írta le, mint amit már egyszer elolvastam – a könyv első kétharmadában. Ez pedig a szememben sokat levont az olvasás élvezetéből.
Meglepően gyorsan elolvasható könyv. Annak ellenére, hogy sok benne a sablonszöveg, nagyon sok fontos gondolatot is tartalmaz, és rengeteg olyan könyvet említ, amit érdemes később elolvasni. Így egyfajta könyvajánló lehet a témában.
Az a baj, hogy amit leír az író a szeretetről, teljesen triviális, egyértelmű, akár azt is mondhatom, hogy: „Erről könyvet írni? Ezt mindenki tudja.” És az a szomorú, hogy habár igazam lenne, mégsem lenne igazam. Mert valóban, elméletileg a legtöbbünk tisztában van azzal, mi a szeretet, hogyan lehet benne fejlődni átadni, stb., de mégsem vesznek erről tudomást az emberek. Az önzés, a negatív Én felülemelkedik, és onnantól vége.
Vagy nem képesek szeretni, vagy teljesen félreértelmezik a szeretetet, miközben meggyőződésük, hogy helyes úton járnak. Istenem, de sok embert ismerek ilyet…

>!
Kiskópé P
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Szóval ne foglalkozzunk senki, és semmi mással, magunk érdekeit, ötleteit, vágyait nézzük és önmagunkat adjuk és azon az úton járjunk, „aminek szíve van”, és szeressünk és legyünk boldogok és és.. ne elégedjünk meg a sablonnal, merjünk és akarjunk többek lenni, tanuljunk és változzunk!
A szeretetet is tanulnunk kell. Ne féljünk tőle. Nem velünk született dolog, igenis tanulni kell és tanulható is!
Rengeteg kiidézhető mondattal is tele van, de azért valahogy túl nem valós, értem, hogy szeressek és világbéke és reménykedjek és ilyesmi, de aztán felébredek, kilépek az ajtón és orrbavág a valóság, és oke, hogy még így is lehet azért alakítani picit a dolgon, de hát izé, nemtom, azért a kapcsolatok is 2 emberen múlnak, én kergethetek valakit, ha ő sosem reagál, velem akarhat jópofa lenni valaki, ha én mindig morgok..szóval nem oly egyszerű ez, mint ahogy olvasva annak tűnik, és odateszi, hogy dolgozni kell érte, de még ezzel együtt is, az egész kicsit túlidealizáltnak tűnik :\

>!
csengettyű_úr
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Nagyon szép és hasznos könyv a szeretetről, amit mindenkinek meg kellene tapasztalnia igazi valójában, nem csak a tévében látott szappanoperákon zokogni, hogy bennünket nem szeret senki. Tegyünk érte, hogy szerethetőek legyünk és merjünk mi is megnyílni mások előtt, talán ez a kulcs az igazi szeretethez, szerelemhez! :-)

>!
csillavirág P
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

hát nekem kicsit klisés volt a könyv, vannak benne jó gondolatok, de én jobban szeretem, amikor nem ennyire kimondva tálalják elém a mondandót, kicsit egyszerű szóhasználat olyan gondolatokról, amiket azért már az ember leginkább megfogalmazott magától is

>!
szuzii P
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Tetszik, rögtön az alcím: Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről. Elgondolkodtató, főleg most a szeretett ünnepén. Vajon az ajándék fontos, vagy a szeretett. Igen elterjedt szokás a címkézés, írja az író és sajnos milyen igaz. Gyerekkorunk óta besorolnak mindenkit valamiért valahová….Bőrszín, vallás, no vallás, származás, vagy egyszerűen, hogy teljesít az iskolában, életben, munkában. Egyszerű dolog a címkézés, de esetleg mögé nézni, már bonyolultabb. Szeretett elveszik sokszor a világban, és átveszi a közöny, és a gyűlölet. Szeretni kell, önmagunkat, másokat, természetet, mindent ami jót ad. Emberek vagyunk, közös bennünk érezni és szenvedni tudunk. Legbelül szívünk van. Ha pofont kapunk, mindannyiunknak fáj, és ha megvágnak mindenkinek piros vére van, mely elfolyhat. Ne engedjük, hogy szívünket a gyűlölet és közöny vegye át. Sok mindent adott ez a könyv, érdemes elolvasni. :-)

>!
megan29
Leo F. Buscaglia: A szeretet

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Vannak benne nagyon jó gondolatok!


Népszerű idézetek

>!
megan29

Van ecseted és tollad, fesd meg a paradicsomot és menj be.

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

>!
Kkatja P

Annyira leköt minket, hogy mit kell tennünk, hogy eszünkbe se jut, mit szeretnénk tenni.

151. oldal A szeretet felismeri a szükséget

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

2 hozzászólás
>!
Kkatja P

Életünkben a legemberibb dolog, amit tehetünk, hogy megtanuljuk kifejezni legőszintébb érzéseinket és meggyőződéseinket, és vállaljuk értük a következményeket. Ez a szeretet első követelménye, mely egyben sebezhetővé is tesz minket a többiekkel szemben, akik talán kinevetnek. Mégis, sebezhetőségünk az egyetlen, amit az embereknek adhatunk.
(William Du Bay)

163. oldal A szeretet nem szabadkozik

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

2 hozzászólás
>!
Kkatja P

    Az ember legfőbb feladata, hogy érvényre juttassa igazi énjét.

    Ugyanilyen fontos, hogy segítsen másoknak megerősödni, és önmagunk egyediségét a lehető legtökéletesebben kifejezni.

    Mindezt leginkább úgy érheti el, ha társainak lehetővé teszi, hogy kimutassák érzelmeiket, kifejezzék vágyaikat és megosszák álmaikat.

157. oldal A szeretet megkívánja, hogy erősek legyünk

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

2 hozzászólás
>!
Kkatja P

A szeretet olyan, mint egy tükör.
Ha szeretek valakit, ő a tükrömmé válik,
én az ő tükre leszek,
és egymás szeretetét visszasugározva meglátjuk
a végtelent.

62. oldal Az ember igényli, hogy szeressék és viszontszeressen

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

4 hozzászólás
>!
Kkatja P

„Lenni annyi, mint tenni” – vallják az egzisztencialisták. „Az ember a cselekvés pillanatában válik valóságossá (létező emberré).” Egyértelmű hát, hogy ha szeretni akarunk, a szeretet érdekében tennünk is kell valamit.

93. oldal A szeretet nem ismer kort

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

>!
Kkatja P

    Az ember soha nem lehet elégedett a szeretetre való képességével. Mindegy, hol tart, az mindig csak a kezdet.

104. oldal A szeretet kibontakozásának akadályai

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
Kkatja P

Ha egy szerelmi kapcsolat nem visz közelebb
önmagamhoz, ha ebben a kapcsolatban
nem segítem közelebb a társamat önmagához,
akkor ez a szerelem – tűnjék bármely biztosnak
és szenvedélyesnek – nem lehet igazi.

128. oldal A szeretet felelősséggel jár

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

>!
Kkatja P

    A felelős szeretet megosztja magát másokkal. Alapjában véve egyetlen ember sem birtokol mást, mint önmagát. A mondás, miszerint „úgysem viheted magaddal a sírba”, bármennyire is elcsépelt, mélyen igaz. Nem birtokolhatunk kizárólagosan semmit és senkit. A szeretet megosztja magát másokkal. Mi értelme a tudásnak, ha nem adjuk át a tanítványainknak? Mi értelme a szépségnek, ha nem tesszük közkinccsé? Mire való a szeretet, ha nem adjuk önként? Az ember az egész világnak odaadhatja a szeretetét, neki akkor is megmarad. Semmit nem veszítünk el, ha megosztjuk másokkal, hiszen semmi nem a miénk. A szeretetnek csak akkor van értelme, ha adakozó.

135. oldal A szeretet felelősséggel jár

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről

>!
Kkatja P

Minket is csak egy kis ideig szeretnek még, aztán
elfelejtenek. De a szeretetnek ez teljesen elegendő.
A szeretet minden megnyilvánulása visszahull
a szeretetre, amelyből fakadt. Annak, aki szeret,
nincsen szüksége arra, hogy emlékezzenek rá.
Van az elevenek országa meg a holtak országa,
s a híd a szeretet, csak az marad meg, az az élet egyetlen értelme.
(Thornton Wilder)

162. oldal A szeretet nem szabadkozik

Leo F. Buscaglia: A szeretet Tűnődések az emberi élet legnagyobb élményéről


Hasonló könyvek címkék alapján

Vizsy Ferenc: Színváltó novellák
Tomi Ungerer: Nem puszilom meg a mamát!
Stephan Lermer: Szeretet és félelem
Gary Chapman – Paige Haley Drygas: Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője
Gary Chapman: Szólóban
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Gary Chapman: A házasság pszichológiája
Gary Chapman: Istenre hangolva