Gyermek ​születik 24 csillagozás

Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik

Lennart ​Nilsson, a tudományos fotográfia rangidőse és köztiszteletnek örvendő alakja, nagy felbontású ultrahangkészülékkel, pásztázó elektronmikroszkóppal és száloptikával egészítette ki a képalkotás különleges módszereit, hogy ott is fényképezhessen, ahol korábban jószerével lehetetlennek bizonyult: megmutathassa az anya testében ébredező új életet, az embrionális fejlődés látványos állomásait. Könyve legújabb, negyedik kiadásában háromszázötven csodálatos, tudományos és művészi szempontból is kivételes felvételen keresztül tárja elénk a szaporodás és a korai egyedfejlődés fontos pillanatait: a pete vándorlását a petevezetékben, a hímivarsejtek versenyét a petével való egyesülésért, a megtermékenyítést, az első sejtosztódást, a parányi embrió beágyazódását a méh falába, szeme, füle, kéz- és lábujjai formálódását, majd végül megszületésének folyamatát.

Lars Hamberger hosszú idők óta dolgozik Nilsson közvetlen munkatársaként. Avatott kézzel nyúlt a könyv magyarázó… (tovább)

>!
Geographia, 2004
240 oldal · ISBN: 9789639547100
>!
Medicina, Budapest, 1981
156 oldal · ISBN: 9632408039 · Fordította: Cholnoky Péter · Illusztrálta: Bernt Forsblad

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

PuPilla>!
Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik

Nahát, még nem jelöltem be :)
Gyerekként forgattam nagy titokban, amikor anya mosogatott és biztos nem jött a szobába. Kerestem a nagy titkokra a válaszokat, ámultam a legszebb csodán. :)

tundibrich P>!
Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik

Nagyon érdekes képek vannak benne!
Én csak átfutottam, beleolvastam, de volt benne néhány olyan információ így is, amit én az interneten nem találtam meg. Annak, aki egyben, összefoglalva szeretné végigkövetni a gyermek fejlődését mindenképpen ajánlom.

dianna76 P>!
Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik

2020.03.30. ÚJRAOLVASÁS: Jó volt kicsit átlapozni-olvasni ismét ezt a gyönyörű, fotókkal gazdagított könyvet. A természet legnagyobb csodája maga a létezés, amikor két parányi sejtből napról-napra formálódva, fejlődve egy új önálló élet alakul, legyen az ember vagy állat.

RÉGI VÉLEMÉNY: Gyönyörű és fantasztikus könyv. Csodálatosak a fotók, és a szöveg is érthető és maximálisan kielégítő.

>!
Geographia, 2004
240 oldal · ISBN: 9789639547100
Képopera P>!
Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik

Gyerekkorom kedvenc könyvei közé tartozik, sokat lapozgattam és kérdezgettem anyukámat, aki akkoron csecsemőnővérként dolgozott. A mai napig élénken élnek benne a színes és a fekete-fehér felvételek belőle. Amikor kamaszként a suliban felvilágosító órákat tartottak, meglepetések már nem értek, és zavarba se jöttem. Ehhez a könyvnek is köze volt (meg volt még egy újságszerű képregény is, ami hozzájárult még, de annak a címére már végképp nem emlékszem). Lényeg, ami lényeg, gyerek- és ifjúsági ismeretterjesztésre szerintem kiválóan alkalmas.

Frissítés: Nem emlékeztem, de megtaláltam: http://moly.hu/konyvek/grethe-fagerstrom-peti-ida-es-picuri :)

Aemitta>!
Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik

Azt hiszem, gyerekkoromban is lapozgattam az első példányt, mert sok kép ismerős volt benne. A könyv egyik különlegessége, hogy endoscopos/UH felvételek készültek elő magzatokról. Nagyon informatív, sok kép anyagot tartalmaz.

anni_olvas>!
Lennart Nilsson – Lars Hamberger: Gyermek születik

Fantasztikus könyv, gyönyörű és különleges fényképek. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, felejthetetlen és páratlan élmény!

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Citrompor>!

A legkorábbi ilyen módszer a Lamaze-módszer nevet viseli, Dr. Ferdinand Lamaze vezette be Dr. Grantly Dick-Readdel együtt. Mindketten úttörői voltak annak, amit ők maguk természetes szülésnek neveztek. (Magyarországon dr. Hirschler Imre írt erről „Szülőszoba, tessék belépni!” című könyvében.) A módszer lényege az, hogy a terhes nő pontosan előírt sorrend szerint végzett légzőgyakorlatok segítségével elsajátítja azt a képességet, hogy nyugodt maradjon szülés alatt és irányítsa a szülés utolsó szakaszában az eseményeket.

108. oldal (Medicina, 1981)

Citrompor>!

A terhesség átlagos tartama 280 nap az utolsó havivérzés első napjától számítva. A gyermekek 85-95%-a a 266. és a 294. nap között születik, tehát körülbelül két hét eltérés lehet a számított naptól mindkét irányban. A számítás kiindulópontja az utolsó vérzés első napja. Ehhez adunk hozzá kilenc hónapot. Ez a módszer már azért sem egészen pontos, minthogy a petesejt a számítás kezdeteként vett naptól számítva kb. 10-14 nappal később szabadul ki a petefészekből, így tehát a számított 280 nap közül az első 10-14 napon a nő valójában nem is terhes. Vannak, akiknek rendszeresen 28 napnál lényegesen hosszabb idő telik el az egymást követő két havivérzésük első napja között. Az ilyen nőkben a petesejt kiszabadulása is később történik meg. Ha ezt figyelmen kívül hagyják a szülés várható időpontjának kiszámításakor, hamisan korai dátumot kapnak.

71-72. oldal, Mikorra várható a szülés? (Medicina, 1981)

Kapcsolódó szócikkek: terhesség
2 hozzászólás
Citrompor>!

Sigrid Undset, a híres norvég írónő, legismertebb könyvében, a Kristin Lavransdatterben a halfarok lebegéséhez hasonlítja a magzat első érezhető mozdulatait. Először olyan érzés ez, mintha bugyborékolna valami az alhasban, még könnyen összetéveszthető a bélmozgással. Az először terhes nő általában a huszadik hét körül érzi az első magzatmozgást, többedszer szülő nők valamivel előbb. A magzat azonban már jóval előbb mozog, anélkül, hogy édesanyja érezné. Amint van karja és lába, mozog is.

102. oldal (Medicina, 1981)

Citrompor>!

Amint védett és tápláló környezetét elfoglalta az embrió, még gyorsabb növekedésnek indul. Újabb üreg képződik a kétrétegű sejtsor felett. Ebből az üregből lesz később az ún. amniális zsák. A kétrétegű lemez ezután fölboltosul és kiterjed. Hamarosan kis henger alakú testté alakul, melynek feje és farka van, középen pedig nyél köti össze a placentával; ez a leendő köldökzsinór. Az alul fekvő sejtréteg kezdetleges béllé alakul, rajta furcsa kis kidurodás, melyet allantoisznak neveznek. Olyan ez, mint a halembrió hasonló szerve, a szikhólyag. A két sejtlemez közt lassan egy harmadik is megjelenik, ebből keletkezik a vérkeringés rendszere.
A havivérzés ekkor már késik és a leendő édesanya gondolkodóba esik.

37-40. oldal (Medicina, 1981)

3 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Montse Rodríguez: Nemsokára hárman leszünk
Czeizel Endre – Czeizel Barbara: Hogyan segíthetek gyermekemen?
Berente Ági: A babaápolás kézikönyve
Bertrun Jeitner-Hartman: Ügyesedő porontyok
Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései
Howard Chilton: Újszülött a fedélzeten
Barbara Ahr: Babamasszázs
Vimala McClure: Babamasszázs
Frank Caplan: Az élet első tizenkét hónapja
Ina May Gaskin: Útmutató szoptatáshoz