Méltósággal ​megszületni és szülni 11 csillagozás

Lenkei Gábor: Méltósággal megszületni és szülni

„Elhagytam hát a klinikát, mert nyughatatlan szívem arra csábított, hogy újabb, hatékonyabb, a modernnek nevezett orvostudomány által nem használt módszereket kutassak fel és tegyek közkinccsé.” "Jártam tovább a magam választotta úton és egyszer a kezembe került Leboyer doktor két könyve, A gyöngéd születés és a Szülés gyöngéden. A könyvek olvasása által okozott élmény felelevenítte bennem Lampé Professzor Úr hajdani kezdeményezését – találjunk jobb, emberibb utakat, módszereket a szülészet számára." „Úgy éreztem, tartozásom van az Emberek felé, amelyet csak azzal tudok leróni, ha felhívom az Ön figyelmét arra, hogy: így is lehetne! Arra, hogy igenis létezik jobb lehetőség, ami nem más, mint: Méltósággal megszületni és szülni.”

>!
106 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638722454

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

eeszter P>!
Lenkei Gábor: Méltósággal megszületni és szülni

Szinetár Dóra Várandósnaplója hívta fel a figyelmemet erre a könyvre, ráadásul nem is kellett messzire mennem érte, mert itt várakozott már néhány éve a polcomon. Rövid írás, de fontos, hogy a magyar egészségügyben is elinduljon egy ilyen fajta szemléletváltás a szülészeteken. Mondjuk az szerintem még itt nálunk elég kétesélyes, hogy valaki hogy jön ki abból, ha szembe megy a megszokottal, szerintem elég hamar megkapja, hogy „akkor én, mint orvos, innentől kezdve leveszem róla a kezem, saját felelősségre azt csinál amit akar”…

eperturmix>!
Lenkei Gábor: Méltósággal megszületni és szülni

Maga az alapgondolat rendben van, jó, hogy más szemlélettel áll a szüléshez, és tetszik hogy megpróbálja a baba szemszögéből nézni az eseményeket, valamint a felesleges beavatkozásokat ellenzi. A könyv tartalma azonban nagyon felületes és az egészet körülbelül tíz oldalban össze lehetne foglalni. A terjedelem nagy része önismétlés, miközben egy csomó állítás nincs tudományosan alátámasztva vagy kifejtve. A bemutatott szüléstörténetek sem tudnak egyedi élménybeszámolókká válni, sokkal inkább csak a korábban elhangzottakat ismétlik el újra.
Egy orvos tollából meglepően furcsa ilyen mondatokat olvasni:

"Bár nem végeztem el a szükséges elemzéseket ahhoz, hogy határozott és tudományosan alátámasztott kijelentést tegyek, azért szeretnék hangot adni egy megfigyelésemnek.
Megítélésem szerint a felső légúti allergiás, asztmás megbetegedések száma igencsak gyakoribbá vált, amióta az orrba, a torokba és a légcsőbe ledugott csövekkel végzett nyákleszívás divat lett." (48.o)

Másik kedvenc bölcsességem:
„Freud zseniális megérzései sok mindenre rávilágítottak, de nem sikerült teljesen megértenie pontosan, mi is az általa tudatalattinak nevezett valami, így aztán hatékony kezelést sem sikerült kifejlesztenie.” (62. o)

Számomra az is fura gondolat volt, hogy a terhesség utolsó heteiben a magzatnak már megpróbáltatás az anyaméhben lenni, és ennél a születés csak még keményebb embertpróbáló feladat. Szívesen olvastam volna azt az állítást alátámasztó adatokat, miszerint a babák többször elájulnak a szülés közben.

Mindehhez hozzájárul, hogy a könyv szerkesztése, tipográfiája és stílusa is elég sok kívánnivalót hagy maga után.

Persze valószínűleg én vagyok túl nagy elvárásokkal, mert csak a könyv befejezése után vettem észre, hogy a belső borítón szerepel, hogy ez a köny egy „ismeretterjesztő, ingyenes kiadvány.”.

tthktln>!
Lenkei Gábor: Méltósággal megszületni és szülni

Jó, hogy vannak orvosok, akik azért elgondolkoznak ezen és még a fáradtságot is veszik, hogy megosszák gondolataikat másokkal. A kérdés már csak az, hogy mennyi és hol valósulhat meg ebből…

3 hozzászólás
Nofrit>!
Lenkei Gábor: Méltósággal megszületni és szülni

Mintha reklám anyag lenne… A csendes szüléssel egyetértek, még ha a császárom nem is sikerült olyanra. Viszont a könyv rövidsége ellenére is sokszor ismétli önmagát.

Katan>!
Lenkei Gábor: Méltósággal megszületni és szülni

Ez egy kifejezhetetlenül fontos alapmű, rendkívül fontos terület. Tudni kell róla, ismerni kell, beszélni kell róla. Nekünk, nőknek kell kérnünk a gyengéd szülés lehetőségét.
Amíg egészen természetes nem lesz. Amíg ez nem lesz az ALAP.


Népszerű idézetek

Katan>!

A születés fájdalmas és öntudatlan időszakáról tárolt felvétel tartalma a későbbiekben bekapcsolódva fájdalmak, rosszullétek, pszichoszomatikus betegségek- pl. asztma és sok egyéb betegség- kiváltó oka lehet, és különféle viselkedési zavarok forrásaként is szolgálhat, különösen akkor, ha sokan és sokat beszéltek a születés időtartama alatt.

63. oldal

Katan>!

Nem könnyű egy olyan korban megpróbálni helyreállítani a szülő nők és a születő gyermekek legalapvetőbb emberi jogait, amely meglehetősen cinikussá vált.

77. oldal

Katan>!

Leboyer így gondolkodik erről:
"mi volna például, ha fájások helyett,
ez ugyanis a hivatalos megnevezésük, amelyet
a kultúra és a hagyomány alakított ki,
ezek helyett, mondjuk -hullámokról- beszélnénk,
ami máris óriási lépés volna."

93. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tanács Eszter: Nők gyermek nélkül
Czeizel Endre: Születésünk titkai
Márki Anita: Otthon szültem
Varga Katalin: A babád útja hozzád
Zoltán Zsófia – Lovass Pál – Kovács Árpád: Szülők kézikönyve
Bálint Ágnes – Falk Judit – Gyulai Irén – Rév Erika – Thaisz Kálmánné – Vörös Irén: Babát várunk
Hercsel Adél: AnyukaLand
Arlene Eisenberg – Sandee Hathaway – Heidi Murkoff: Az a 9 hónap
Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek
Stuart Campbell: Nézd, hogy növök!