Ogg ​második bolygója 55 csillagozás

Lengyel Péter: Ogg második bolygója Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Több ezer évvel ezelőtt az Eela bolygó civilizációja elérkezett a csillagközi utazás megvalósításához. Ekkor találkoznak egy pusztító idegen létforma szinte legyőzhetetlen felderítőgépezetével, amit sikerül ártalmatlanná tenniük, és információt szerezni belőle az azt kiküldő létformáról. Az idegen fenyegetés miatt kénytelenek új otthont, egy másik lakható naprendszert keresni. A költözés során találkoznak az emberi fajjal, velük összefogva végül elérkeznek az idegenekhez, azaz csak utolsó képviselőjükhöz, mivel azok időközben sikeresen kipusztították saját fajukat.

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1984
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632116011
>!
Magvető, Budapest, 1969
330 oldal

Enciklopédia 2


Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Nagyon jól esett, hiányzott már egy ilyen sci-fi, mint amilyen ez! Régen nem olvastam már ilyen jót, és igen, ráadásul magyar író tollából! :) Csúcs. :)

Noro >!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Legelső SF olvasmányom volt ez a könyv, de még ma is találok benne érdekes gondolatokat, ahogy visszaemlékszem rá. A nyitás kifejezetten ötletes: egy relativisztikus űrhajó, fedélzetén közel ezer emberrel, visszatér egy (természetesen szocialista) utópiába, és a pioníroknak most be kell illeszkedniük egy kényelmes, ugyanakkor stagnáló világba. De vajon mi akasztotta meg az egész bolygó fejlődését, miért nem kíváncsiak többé a világűrre? A szerző ügyesen állítja szembe a hőskorszakból visszatért tudósokat és a bizonyos téren előre-, másban pedig visszafejlődött anyabolygót.
A befejezést azonban sosem értettem – nem az utolsó jelenetet, azt mindig is imádtam: spoiler. Hanem az ehhez elvezető utolsó fejezeteket: mi értelme volt a két idegen faj – egy nagyon emberi és egy nagyon nem emberi – konfliktusába bekeverni egy földi űrhajóst? Akinek semmiféle szerepe nincs, még csak azt se mondhatjuk, hogy ő az egész könyv narrátora, hiszen ez nem keretes történet? Sajnos a klasszikus magyar SF-nek volt egy furcsa ingerenciája arra, hogy teljesen történet-idegen lezárásokat erőltessen amúgy nagyszerű regények végére.

zamil>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Be kell ismernem méltánytalanul nem vettem a kezembe magyar sci-fi irodalmat. (Ezen változtatni fogok.)
A tavalyi év nagy felfedezettje Zsoldos Péter volt aki elvarázsolt. Erre itt az író: Lengyel Péter, aki olyan könyvet írt, hogy ha Zsoldos neve lenne a könyvre írva, meg se lepődnek.
Nagyon szórakoztatott, tele volt meglepetéssel, már ahogy indult a történet, az magával ragadott.
Majd jött az Eela bolygó a maga technikai fejlettségével, a kultúrájával, és nem utolsó sorba a maga titkával. (A titokkal ami akkora titok, hogy míg le nem írta az író nem is gondoltam rá.)
Az idegenektől valói félelem, a belenyugvás – harc közti vívódás, és a megoldás. Mind jól ki lett találva, és ahogy a Földet -bolygónkat- is beleszőtte a történetbe, az is zseniális volt.
Szó szerint letehetetlen könyv sikeredet belőle.
Köszönet @Eltiron-nak mert nélküle még mindig a polcon porosodna.
Kedvenc könyv lett belőle, amit csak ajánlani tudok.

18 hozzászólás
Sai_home>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Ez a regény nem tökéletes, sok helyen bele lehetne kötni, más értékelésekben ezekre ki is térnek mások, én ezekkel nem is fárasztanék senkit, nekem egyszerűen tetszett így, ahogy van!
A regény akkor a legélvezhetőbb, ha az ember nem tud róla semmit. A fülszöveg itt is, mint sokszor, túl sok információt közöl, aki teheti ne olvassa! :) Ugyanis ez a regény elkezdődik (egy tök érdekes) módon/környezetben majd hirtelen egy teljesen más történetbe csöppenünk, és amikor már azt gondolnánk, hogy tudjuk merre visz ez az egész, megint jön a fordulat és mássá válik. És utána újra és újra. Nem is igazán lehet bekategorizálni, sok téma keveredik benne :)
Olvassa mindenki, én meg köszönöm @Zsola az ajánlást!

1 hozzászólás
Leonidas>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Nagyon érdekes sci-fi regény. Nehezen indult a történet, egyszerűen nem bírtam egyhuzamban 10-20 oldalnál többet elolvasni. Pedig a történet igazán érdekes alapötletre épült. Azonban, körülbelül a 100 oldal környékén, teljesen megváltozott. Az addig nekem picit unalmas sztori, végre kezdett izgalmassá válni. A titok körül lassan kitisztult a kép, és már nem volt megállás. Történet többször éveket, évtizedeket, sőt évszázadokat ugrik előre, talán ezért sem tudtam eleinte belerázódni. Nem bántam volna, ha pár dolgot részletesebben kifejtett volna az író, de komolyabb problémám nem akadt a regénnyel.
Rengeteg remek ötletet tartalmaz. Eela bolygó történelme, társadalma, gazdasága, a mindennapok során használt eszközök, mind nagyon jó ötletek, akadt ezenkívül még jóval több is. Ennyi nagyszerű ötletből, manapság simán háromszor 600 oldalas trilógiát tudnának írni.
A magyar sci-fi írók közül Zsoldos Pétert és Gáspár Andrást tartom a legjobbnak, Lengyel Péter regénye már majdnem hozta ezt a színvonalt. Érdemes elolvasni.

pinter_bence I>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

"Én pedig ennek mentén nem is azt akarom kiemelni, hogy az elején sűrű és egy irányba mutató, összeszedett plot hogy esik szét kicsit, és lesz kissé darabos-zavaros a végére, főleg azzal, hogy a földi emberiség is (látszólag totál feleslegesen) belekerül a képbe, az addigi szereplőink meg kikerülnek belőle; vagy arról, hogy a karakterek egyébként is kissé elnagyoltak; vagy arról, hogy tudományos szempontból néha erősen kellett dolgoznom azon, hogy felfüggesszem a hitetlenkedésemet. Ez mind ugyanis, azt gondolom, teljesen másodlagos dolog addig, működik a regény, és hát működik; gyakran egy-egy angolszász, korabeli SF-regény sem jobb ebből a szempontból. (Rád nézek, Philip K. Dick!)

Szóval inkább arról akarok beszélni, hogy mennyi SF-élményem jutott eszembe, miközben olvastam a regényt. A fent leírt alaphelyzet máris érdekes, és van egy csipetnyi PKD benne, bár nem viszi túlzásba Lengyel a paranoiát, mégis érezni. Az eelai társadalom aktuális helyzete Ursula K. Le Guint juttatta eszembe, A kisemmizettek egyik számomra érdekes elemét. A rejtély megfejtése után kibontakozó cselekvési tervről először az Alapítvány, aztán rögtön a Seveneves ugrott be, nem konkrét hasonlóságok miatt, hanem, hogy is mondjam, a lelke, a lényege miatt. Van itt terraformálás, de van némi – szintén nem túlzásba vitt, de megcsillantott – űrhorror is. Rengeteg jó ötlet sorakozik egymás mellett, SF-ötletek egész tárháza, egészen a lezárásig.

Talán az hiányzik a tökéletes összképhez, hogy az egységesebb első szakasz után a történet második – lényegi – részét is uralja egy ötlet rendesen végigvitt kifejtése; vagy az, hogy legyen egy vagy több olyan szereplő, akikhez rendesen tudunk kötődni. Vagy hogy a sok megcsillanó ötlet mind ki legyen fejtve ennél hosszabban. Nem tudom. Ami biztos, az az hogy összességében én nagyon élveztem ezt a könyvet, és nagyon sajnálom, hogy a szavazók szerint nem fért fel a magyar fantasztikum klasszikusait gyűjtő listára, amit még
tavaly raktunk össze az olvasókkal karöltve a Mandiner.sci-fire."

Részletek:

https://spekulativzona.blogspot.hu/2017/11/amire-scienc…

B_Petra>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

A hangulat, a történet mesélés, varázslatos, olyan mint a Távoli tűz, évezredeket átivelő történet, picit nosztalgikus, hőskori, ünnepi.
A visszatérő űrhajósok iránti tisztelet, a várakozás, a felkészülés az áldozat, a kihivás, amit a eelai ember meghozott, hogy felderitse az űrt, a nagy kaland, olyan idilli, nekem az jutott róla eszembe milyen lehet kiválasztottnak lenni, képviselni a fajomat, idegen világokon.
De mire térnek vissza?
A titok, amivel szembe néznek, nagy dilemma elé állitja őket.
Lehet, hogy félreértem, de társadalom kritika is egyben a helyzet, az utópiks idilli, életkörülmények, a jólét, a béke, az éden, punnyadásba torkollik, amiből épp az rántja ki őket amit elitélnek, evvel szemben a Fenyegetésnek épp ez a veszte, ördögi kör.
A megoldás mégis felcsillan az eelai embernek, felrázza, felpezsditi, új kihivás elé álltja, új célt határoz meg, találkozik velünk, és itt a magyar vonatkozás, a nagyar űrhajós végső összefoglalója, ami olyan keserű.
Tetszettek a mérnöki leirások, a város, a közlekedés, a politikai helyzet.
Furcsa, hogy a társadalom tudományok közül épp a történészek ilyen elismertek, és nem a biológia például.
A szreplők nem olyan fontosak, (furcsa a nevük) inkább a faj, az élet védelme a lényeg.
A fél csillagot a magyar vonatkozás miatt vontam le, nem kellett volna, szerintem.

4 hozzászólás
Zsola P>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Hát nálam ez a könyv teljes mértékben kimeríti a TYŰHA! fogalmát.
Nézzük is meg gyorsan milyen csemegékkel szolgál ez a mestermű, merthogy tele van több regényre elegendő, kivalló ötlettel. spoiler

Egyetlen egy dolog, ami miatt szerintem ez nem egy tökéletes regény. Ez pedig az ember kérdése. spoiler
Mindezek miatt és ellenére ez a regény 5 csillag és felkerült a kedvencek közé is.

Csak annyit kérdeznék még így utólag kissé csalódottan, hogy miért? Mármint hogy miért csak ezt az egy sci-fi regényt hagyta az utókorra Lengyel Péter? Nem értem, hiszen bár nem tökéletes, de mégis igazi (és magyar!) mestermű.

Hajdupeti>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Ilyen könyvek olvasása után örülök, hogy regisztráltam az oldalra. Enélkül nem valószínű, hogy elolvastam volna e remekművet. Új kedvencem született. Nekem Zsoldos Péternél is jobban bejön.

5 hozzászólás
mohapapa I>!
Lengyel Péter: Ogg második bolygója

Lengyel Péter egy magyarított név, a szerzőt eredetileg Merényi Péternek* hívták. Írt sok mindent, még Kossuth-díjat is kapott, a többi sok más díj mellett, és írt ugye, egy azaz egy darab sci-fi regényt. Ezt, amiről beszélgetünk. Meg két sci-fi novellát, aztán ezzel az oldalággal nem is foglalkozott többet. Kár.

Az Ogg második bolygója, ha akarom, egy nagyon karcsú űroperett. A sztori nem túl bonyolult. Egy kilencszáz fős űrhajó visszatér a nagyon hosszú utazásból a bolygójára. Az indulás és az érkezés között hétszáz év telik el, vagyis az űrhajósok egy egészen más korba érkeznek vissza. Mint kiderül, épp jókor: az anyabolygót egy másik faj szimatolgatja egy gyilkológép robottal, és a robot technológiája egyértelművé teszi, hogy a szimatoló tulajdonosai olyan erőfölényben vannak, amellyel a fürkészett civilizációnak esélye sincsen. Megindul a védekezési stratégia kidolgozása, majd megvalósítása, amelyben a hazatértek oroszlánrészt vállalnak, különös tekintettel arra, hogy a bolygó lakosai olyan régen élnek békességben, tétlenségben (hatórás munkanap, de nem kötelező dolgozni, sőt!; egek, de irigykedem!), hogy voltaképpen nincsen már működő immunrendszerük a külső támadások kivédésére. Ez az alap. Aminek a kifejtése gyakorlatilag a könyv fele. Izgalmas felvetés, ügyes történetvezetés, letehetetlen.

Ennek ellenére pár dolgon fennakadtam. Egyfelől éppen a könyv rövidségén. Mivel időben is nagyon nagyokat lép, meg galaktikus térben is, az oldalszám aggasztóan csekély ezekhez a nagy lépésekhez. Voltaképpen nem is az Ogg második bolygója című regényt olvassuk, hanem annak roppant szórakoztató szinopszisát. Ezért van az is, hogy a csekély oldalszámhoz képest rengeteg szereplők egyikének sincsen karakteres arca, jelleme, konzekvens cselekedete. Bárki lehetne bárki, és szokás szerint még a gonosz figura a legjellemesebb, no persze nem a szó erkölcsii értelmében. Szóval olyan érzésem volt tegnap este, amikor az utolsó oldalra érte, hogy oké, túl vagyunk a szinopszison, most olvassuk el magát a regényt. Amikor is ez az a regény.

Hogy még min akadtam fent, annak elolvasásához kattints ide, kérlek:
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2018/10/29/lengyel_pete…


Népszerű idézetek

Karakai_András P>!

– Néha, elkeseredett pillanataimban arra gondolok – nézett ki az ablakon Mayari –, hogy talán már el is indultunk a korcsosodás útján. […] Ha kell, akkor új erők fognak jelentkezni, és bármi módon, de változást hoznak. Csak az a kérdés, milyen áron és milyen fájdalmasan megy majd végbe ez a változás.

II/9

>!

bejelentették, hogy határidő nélküli házassági szerződést kötnek. (kiemelés tőlem: kudit)

15. oldal

Blissenobiarella >!

Minden épeszű ember előtt nyilvánvaló, hogy dolgozni csak az dolgozik, aki akar, másképpen a munkának nem lehet eredménye.

>!

_Csak Odbul nyugtalanít; a fejébe vette, hogy az egyetem után az Űrhadtesthez kéri felvételét. A férfiak, azt hiszem, sose nőnek fel. Játszani akar…

169. oldal

>!

A Béke korának kezdetén, ezer évvel előbb épült a sziget, minden háború minden halottjának emlékműveként.

173. oldal

>!

Azt az elképzelést, hogy csak mi vagyunk a gondolkodók, mindig primitivnek tartottam. Mintha az almában túró kukac körülnézne, és nemes egyszerűséggel megállapítaná: lám, én mászok és zabálok; ez olyan csodája a teremtésnek, amely más almákban nem ismétlődhet meg.

190. oldal

Karakai_András P>!

Olyan feltevések is születtek egy szélsőséges, pragmatista történésziskola hívei között, hogy a palota építésekor maguk az építőmunkások nem önként dolgoztak volna, hanem erőszak alkalmazásával kényszerítették őket. A történettudósok legjava azonban képtelenségnek minősítette ezt, egyes már-már csakugyan meggyőző írásos bizonyítékok ellenére is. Minden épeszű ember előtt nyilvánvaló, hogy dolgozni csak az dolgozik, aki akar, másképpen a munkának nem lehet eredménye.

III/3

Karakai_András P>!

Élet – egyének vagy társadalmak élete – csak az, aminek célja van. Ez nem más volt, mint vegetálás.

III/6

Karakai_András P>!

Két és fél ezer évvel ezelőtt kezdődött.

(első mondat)

>!

ennyire komoly és felnőtt csak egy gyerek lehet

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Hackett: Xeno
Sherley Webster: A titokzatos bolygó – Florida rejtélye
Orson Scott Card: Végjáték
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Orson Scott Card: Ender árnyéka
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Alastair Reynolds: Napok háza
Cixin Liu: A sötét erdő
Melissa Landers: Elválasztva