Határátkelés 2 csillagozás

Beszélgetőkönyv
Lengyel László – Surányi György: Határátkelés

Kötetlen beszélgetés politikáról, közgazdaságról, valamint a közélet és a magánélet fontos kérdéseiről.

>!
Kalligram, Budapest, 2013
464 oldal · ISBN: 9788081016585

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

LuPuS_007 >!
Lengyel László – Surányi György: Határátkelés

Egy újabb beszélgetés Surányi György és Lengyel László életének állomásain keresztül. Aki felvezeti Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.
Még az előző beszélgetésnél http://moly.hu/ertekelesek/1516560 a moderátor aktív részese, itt inkább a békés légkör és a hangulatért felelős csak. Szinte a háttérben marad a teljes beszélgetés időtartamára.
A boldog szocializmuson keresztül megelevenednek a történelem pillanatai amelyet SGy és LL színez ki PÉNZVILÁG anekdotáival. A könyv elsőre nekem
egy furcsa kettősséget tükröz:
A gazdaság szempontjából amit mondanak szép és jó, szép és jó VOLT AKKOR nem most. Az akkori gazdasági világnézet és gondolkodás a mai szemmel nézve megbukott idejét múlt felejthető, mégis azokhoz alapokhoz nyúlnak vissza kissé változtatva a mai kor közgazdászai is.

Utószóként. Bokros Lajosról ennyi szépet és jót együtt még nem olvastam.


Népszerű idézetek

Citrompor>!

Magyarországon mindig összekeverik a célt és az eszközt. Az euróhoz való csatlakozás nem cél, hanem eszköz. Olyan eszköz, amit annak fényében kell vizsgálni, hogy ez az eszköz elősegíti-e a jobb életet Magyarországon. Nem egymilliónak, nem kettőnek, hanem tíznek. Ugyanígy a költségvetési hiány kézben tartása, vagy csökkentése, vagy akár többletnek a megteremtése, vagy az államdósság mérséklése nem célja a gazdaságpolitikának, hanem eszköze. Akkor jó eszköz, ha hozzájárul a gyorsabb és fenntartható növekedéshez, s ezen keresztül a jobb élethez. (Surányi György)

248. oldal

Citrompor>!

Hiába van gazdasági racionalitás, a politikai racionalitás, az egészen más. (Lengyel László)

292. oldal

LuPuS_007 >!

Riesz mindig azt képviselte,hogy pénzügyi stabilitást csinálni nem kunszt Németországban, de Olaszországban, ahol lazán kezelik a fiskális jövedelmi politikát, ott komoly teljesítmény

46. oldal

Citrompor>!

Felelős és ésszerű kormányzás kell. A felelősségbe azt értem bele, hogy az nem reform kérdése, hogy nem lehet tíz százalékos folyó fizetési mérleghiányt csinálni és eladósítani magunkat. Az nem reformok által diktált tétel, hogy nem lehet 6-8 százalékos költségvetési hiányt produkálni. Az nem reform kérdése, hogy nem szabad az állami tisztviselőknek a termelékenység kétszeresével növelni éveken keresztül a reálbérét, az nem reform kérdése, hogy nem lehet visszamenőleges törvényeket hozni. Az nem reform kérdése, hogy nem lehet az adórendszerrel úgy játszani, hogy egyik nap azt mondom, hogy gyökeres adóreform kell, a második napon bársonyos adóreform kell, a harmadik nap pedig kijelentem, hogy csak részleges reformra van szükség, de azt sem lehet bevezetni. A stabilitásnak, a hitelességnek, a kiszámíthatóságnak, a kiegyensúlyozottságnak, az egyensúlyra koncentráló józan észnek rövid távon sokkal nagyobb szerepe van a gazdaság működésében, teljesítményében, mint egy ide-oda rángatott, kapkodó, nem végiggondolt, nem jól kifejlesztett reformnak. (Surányi György)

197. oldal

Citrompor>!

Több olyan tanulmányt, elemzést, programot olvastam, ami úgy kezdődik, úgy indul, hogy a cél a költségvetési egyensúly helyreállítása, az államadósság leszorítása, az árszínvonal stabilitása. Mindig irritálva érzem magam, mert a cél és az eszköz súlyos összetévesztéséről van szó. Ezek ugyanis eszközök! Ha valaki elfelejti – és itt nemcsak fogalmazásbeli tévedés van általában, hanem tartalmi is – azt, hogy ezek eszközök, az nagy baj. Eszközei annak, hogy mindenki a lehető legkevesebbet szenvedjen, a lehető legjobban éljen anyagi és nemcsak anyagi értelemben. Egyfajta anyagi jólét, előremenetel szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy az élet más, legalább ilyen fontos területein a minőséget elérjük. (Surányi György)

15. oldal, Előszó

Kapcsolódó szócikkek: államadósság

Hasonló könyvek címkék alapján

Ablonczy László: Latinovits Zoltán tekintete
Singer Magdolna: Partitúra
Horváth Csaba: Reptéri nyúl
Hargittai István: Jeremiás nyomában
Esterházy Péter – Marianna D. Birnbaum: Az évek iszkolása
Kis János: Szabadságra ítélve
Bérczes László – Törőcsik Mari: Törőcsik Mari
Nemes Nagy Ágnes: A gyufaskatulyától Prométheuszig
Weiler Katalin: Ferge Zsuzsa – Nem cserélek elveket
Dobszay János: „Mindenki érte él”