Szembesítés 1 csillagozás

Lengyel József: Szembesítés

A ​negyvenes évek végén egy kopott külsejű, megtört tekintetű férfi keresi fel a moszkai magyar követség tanácsosát. A férfi, Lassú Endre a sztálini személyi kultusz áldozataként tíz évet töltött egy szibériai lágerben, s most Moszkva melletti kényszerlakhelyéről utazott titokban a fővárosba, meglátogatni Banicza Istvánt, régi barátját, elvtársát, egykori eszmei tanítványát. Kettejük találkozása, beszélgetése a szembesítés: egymással, életükkel, eszményeikkel. Banicza most döbben rá, hogy az igazi megpróbáltatást nem a náci koncentrációs tábor jelentette, amikor a fasizmussal szemben kellett küzdeniük életükért, eszméikért, hanem ez, a mostani helyzet, amikor kommunista hitük, eszméik rombolásával kell szembenézniük. Lassú Endrét csalódása, fájdalma, hitevesztése, keserű tapasztalatai a kétségbeesés szélére sodorták. De lesz, kell legyen hite, ereje, hogy túlélje – most már nemcsak fizikailag – a személyi kultuszt. Hűsége, az eszme erejébe vetett hite a biztosíték rá.
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1972

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1988
230 oldal · ISBN: 9631412415

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Szelén>!
Lengyel József: Szembesítés

Teljesen véletlenül találtam rá erre a könyvre, itthon állt a polcunkon már vagy ezer éve, abban sem vagyok biztos, hogy valaki olvasta-e már korábban előttem.
Semmit nem tudtam az íróról, Lengyel Józsefről, nem ismertem a munkásságát. Ez a történet nagyon érdekes stílusban van elmesélve, csupa rövid tőmondat, így meséli el a főszereplő, Lassú Endre a történetet. Nagyon érdekes egy régi világba belesni, ahol két világot hasonlíthatunk össze, a kommunizmust a fasizmussal. De valamiért mégsem tetszett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Aggyisten, Biri
Mikszáth Kálmán: A vén gazember
Hunyady Sándor: Téli sport / Nemes fém
Kosztolányi Dezső: A rossz orvos / Pacsirta
Örkény István: Tóték
Kosztolányi Dezső: A rossz orvos
Nagy Károly: A bestia
Hajnóczy Péter: Hajnóczy Péter összegyűjtött munkái
Rejtő Jenő (P. Howard): A Sárga Garnizon
Gárdonyi Géza: Szívlobbanás