Fegyverhordó ​Ndolo naplója 8 csillagozás

Lengyel József: Fegyverhordó Ndolo naplója

„Stub ​egy fejmozdulattal megmutatta a két countot, akik a »Safariland« irodájában ácsorogtak. Az egyik egy hórihorgas, busa szemöldökű ember, a másik is jó nagy, de kövér. — Ezekkel megyünk — mondta. — Te ennél a hosszúnál leszel fegyverhordozó. All right?
— All right. — Nos — folytatta Stub — ebben a szezonban megkeresed a kenyeredet, én meg a vajat a kenyeremre. Megtesszük, amit tehetünk. Persze a sáp javát a »Safariland« viszi el, és a gyarmat kormányzósága. De ez nem a mi dolgunk… Igen, Ndolo, mit is akarok mondani.Úgy teszel, mintha egy kukkot se tudnál angolul. — Ez kényelmetlen lesz a gazdámnak. — Evvel ne törődj! Neki így „érdekesebb”. Eredetibb. Már az is kár, hogy nadrágot viselsz. De ha még angolul is tudsz, akkor már igazán nem vagy „hamisítatlan”. — Elnevettem magam. — All right. — Neked is kényelmesebb — magyarázta Stub. — Ha valami nem tetszik nekik: hallgatsz. Nem érted meg, hogy mit akarnak, és kész. Mert nem mindig kell annak történnie, amit ők… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1978

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1978
132 oldal · ISBN: 9632706978

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Emmi_Lotta I>!
Lengyel József: Fegyverhordó Ndolo naplója

A történet Nairobiban és Kenya ősi vadászterületein játszódik. Ndolo, a wakamba törzsből származó vadász Nairobiban él, és a Safariland munkatársaként keresi kenyerét, fehér főnöke, Stub meg a vajat a kenyerére. A Safariland iroda európai vadászokat kalauzol, és hozzásegíti őket a zsákmányhoz vagy éppen azt próbálja elérni, hogy ne lőjenek le túl korán mindent, amire vágynak, mert akkor Ndolónak mégsem lesz meg a kenyere, illetve Stubnak a vaj a kenyerére.
A vadászat viszontagságait, két magyar vadász és a szolgálatukban álló afrikaiak kalandjait, gondjait Ndolo, a fegyverhordó 1928-29-ben írt naplójában beszéli el.
Számomra nem világos, hogy ez a naplóregény fikció-e, vagy egy valóságos személy valódi naplója. Lengyel József előszava az utóbbit állítja. Ez esetben viszont kérdés marad, hogy mi köze az egész írásnak a szerzőként azt jegyző Lengyelhez.

>!
Magvető, Budapest, 1978
132 oldal · ISBN: 9632706978
5 hozzászólás
Gólyanéni>!
Lengyel József: Fegyverhordó Ndolo naplója

Ha az első oldalon, nem említi Lengyel, az „osztrák-magyar lordfélé”- t, akkor egy laza, humoros, "vadászélményekkel” teli történetről beszélnék.
(https://moly.hu/idezetek/976474)
Mivel azonban az utalás megtörtént és utána nézve gyanúm igazolódott, hogy gróf Széchenyi Zsigmondról ír a szerző, végig bántóan motoszkált bennem a sorok között fellelhető irónia. Ugyan magát Széchenyit már nem gúnyolják a könyv csipkelődései, de emlékét igen. Vajon mennyi köze volt az író beállítottságának és a kor politikájának ahhoz, hogy ez a könyv 1978-ban megjelent?
Ennek ellenére tetszett a kötet. Kikapcsolt gördülékeny cselekménye, megmosolyogtatott számos történése.

Aquarius P>!
Lengyel József: Fegyverhordó Ndolo naplója

Klasszikus értelemben nem egy kiemelkedő alkotás, de kivételes és figyelemfelkeltő vadásztörténet. Átmenet egy napló és egy leírás között.
Két úri kocavadász és negyvenöt ember a szolgálatukban. Bivaly, elefánt, orrszarvú, vagy ami éppen jön, mindenre lőnek. Az eredmény nem a vadászok érdeme, de hát miért fizetik a kísérőket? Az diadal viszont a vadászoké.
Ez a dióhéj és van még mit feltörni, fogyasztani; és tartogat a történet meglepetést is.
Négy csillag!

ChEebor>!
Lengyel József: Fegyverhordó Ndolo naplója

Hát, elég bizarr könyv. Igazság szerint maga az egész cselekmény nem lenne rossz, vicces, jópofa, és igazából nekem az afrikai világ ábrázolásával sincs gondom (még akkor sem, ha a könyv rövidsége miatt ez is kicsit primitívebbnek hat a kelleténél). Viszont politikai kiáltványnak, paródiának készült, annak meg elég gáz, hiszen a szerző Széchenyi Zsigmondot gúnyolja végig, mégpedig olyan módon, amihez a könyv stílusa nagyon nem megy. Ha ezt az utóbbit elfelejtjük, akkor rövidsége miatt egy gyors olvasmánynak viszont tökéletesen megfelel.


Népszerű idézetek

Aquarius P>!

Valamennyien isznak. Nemcsak a féllábú őrnagy, akinek szürke arcán az ezernyi apró ránc olyan, mint egy fa odvát bezáró pókháló. A fiatal, alig húszéves tanító is iszik. Neki még olyan rózsaszín az arca, mint az angol farmerek yorkshire-i malacainak leforrázott sonkája.

73. oldal

Gólyanéni>!

Én meg hallgatok, és arra gondolok: „mens country” akkor lesz ez a föld, ha kikergetjük valamennyiőtöket, rókapofájú idegenek.

43. oldal

Gólyanéni>!

– Hozzatok egy bödön tejet.
De Stub felvilágosította, hogy a masszai harcosok nem adnak egy cseppet se.
– Azt tartják, hogy megromlik a tehén, melynek tejéből fehér ember ivott.

35. oldal

Gólyanéni>!

Számomra Ndolo szavahihetőségéhez nem fér semmi kétség. Ezenkívül a napló minden ténybeli adata ellenőrizhető egy magyar főúr először 1930-ban és azóta többször is megjelent naplójával. Ez a napló többek közt angolul is napvilágot látott. Tehát, aki nem hisz Ndolonak, higgyen egy tökéletes gentlemannek, egy magyar arisztokratának, vagy, mint Ndolo írja „ osztrák-magyar lordfélé”- nek.

5. oldal

Aquarius P>!

Az angolok inasaiból kerül ki a legtöbb iszákos afrikai.

73. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lukács Eszter: Lukács Eszter válogatott élete
R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Fekete Judit: Az őrület határán
Urbán Szabó Krisztina: Macskanapló