Nagyanyáink ​öröksége 4 csillagozás

Lengyel Györgyi: Nagyanyáink öröksége

Lengyel ​Györgyi legújabb könyvének megjelenését most is fáradhatatlan gyűjtőmunka előzte meg. Célja az ország hímzésközpontjaiban található régi, kevéssé ismert, szép minták bemutatása. A többnyire egyszerű felépítésű, művészileg mégis rendkívül hatásos minták nemcsak régi emlékeket elevenítenek fel, hanem nagyon alkalmasak napjainkban is a szépségélmény felkeltésére. A kultúra egész területén megmutatkozó nosztalgiahullám is megerősíti, hogy a régi szép hímzésminták ma is kifejtik varázslatos hatásukat. A szerző módszere ezúttal is, az előző könyveihez hasonlóan, a történeti összehasonlító eljáráson alapul. Megmutatja a népi hímzés alakulásának folyamatát: hogyan vezet az út az egyszerű mintáktól a színesedés, az összetettebb kompozíciók irányába. A különböző hímzésközpontok és az egyes minták bemutatása közben érzékelteti a kor művelődéstörténeti hátterét is. Gyakorlati célkitűzése: fejleszteni a közízlést a minták elemzésével, és újabb lehetőségekkel gazdagítani a kézimunkázok… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 1986
154 oldal · ISBN: 9630927624

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

kuliga P>!
Lengyel Györgyi: Nagyanyáink öröksége

Szép gyűjtemény a népi hímzésekből, egy-két kunsági és kalocsai mintát, illetve keresztszemes mintát ki is másoltam, hogy később hasznosítsam egy-egy alkotás során. Lengyel Györgyi könyveit egyébként is szeretem, alapos, a minták használhatóak és szépek a grafikák, fotók is.

Aemitta>!
Lengyel Györgyi: Nagyanyáink öröksége

Szépek a minták, „kreatívkodáshoz”, vagy szimpla ötletmerítéshez sok segítséget nyújthat. Nem mellesleg a témát is szépen körüljárja a szerző.


Hasonló könyvek címkék alapján

Árvai Anikó – Vetró Mihály: Nemezművesség
Nagy Mari – Vidák István (szerk.): Nemezművészet
Tüskés Tünde: Szalmafonás
Kozma Vera: A kézikötés története
Baktay Patrícia – Koltai Magdolna: Beszélő tárgyak
Mikulka Ferenc: Új csomózott karkötők
Csendes Istvánné (szerk.): Gyermekek karácsonyi könyve
Katona Brigitta: Csomózott karkötők haladóknak
Katona Brigitta: Makramé ékszerek
Katona Brigitta: Csomózott ékszerek