Ez a kötet szerves folytatása az eddig több kiadást megért „Régi magyar mondák”-nak. A Mátyás halálát követő időtől a Rákóczi-szabadságharc leveréséig beszéli el a „két pogány közt” viaskodó magyarság történetét. A mondafeldolgozások híven őrzik forrásaik nyelvi ízeit, fordulatait, szemléletét, a szerző sikerrel elkerülte a romantikus feldolgozások túlzásait. A bőséges jegyzetanyag a jobb tájékozódást segíti elő, a korabeli fekete-fehér illusztrációk pedig a rég múlt idők embertípusait, viseletét, környezetét idézik. A kötet nem csupán érdekes olvasmány, hanem kiválóan alkalmas elmélyültebb, iskolai feldolgozásra is.
Magyar mondák a török világból és a kuruc korból 26 csillagozás
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regék és mondák Móra

Nem szeretem a mondákat.
Vagyis… ritkán találok olyat, aminek tetszik a mondanivalója és nem unalmas, a görög mondákkal, regékkel a világból ki lehetne kergetni. Ezt a könyvet még a nagyapámtól kaptam, valahogy sikerült beszuszakolnom a könyvespolcomra, aztán évekre el is felejtődött.Most kihívás miatt vettem elő.
Igazából az tetszett a legjobban, hogy elképzeltem, ahogy az Egri csillagok szereplői is ismerhették ezeket a történeteket. Annyira nem fogott meg egyik sem, nem lett kedvenc, de legalább az összes új volt.

Olyan rövidek a történetek, mint az esti mesék. Kizökkent a tömörségük, az időben ide-oda ugrálás. Előnye a kötetnek, hogy megismerteti a már el-elfeledett krónikások elmeséléseit. A történetek hitelessége azonban mára megdőlt, de érdekes belegondolni, hogy évszázadokkal ezelőtt az emberek szívesebben hallgatták ezeket az elferdített mondákat, mert ez a verzió melengette meg a szívüket.

Hogyan kerül az emberhez egy ilyen könyv? Költöztetésnél egy doboz találása kidobásra ítélt könyvekkel. Abban volt.
Felnőtt fejjel is nagyon olvasmányos és tanulságos egy vészterhes időszakból. Aki olvastatni szeretné a gyerekét nyugodtan megteheti ezzel a könyvvel. Sajnálatosan kevés nemzeti hős forog a köznyelvben, ezen segíthet ez a könyv.
Összefoglalva: estére lefekvés előtt vagy várva a buszra tökéletes olvasmány.