Ezüstgaras 5 csillagozás

Lengyel Balázs: Ezüstgaras Lengyel Balázs: Ezüstgaras Lengyel Balázs: Ezüstgaras Lengyel Balázs: Ezüstgaras Lengyel Balázs: Ezüstgaras

Buda ​és a magyar Alföld már a töröké, Eger várát már megostromolták. Az idegen hadak a láncra fűzött keresztény rabokkal, rabolt kincsekkel elvonulnak. Az 1560-as évek viszonylagos békéjében tőzsérek hajtják a rideg marhát a Hódoltságból a nyugati városokban. Énekes Dávid a regény hőse, nyakában egy szíjra fűzött ezüstgarassal, elhurcolt anyjától való utolsó emlékével, nekivág az országnak, hogy új életet kezdjen egy meggazdagodott tőzsércsalád szolgálatában. Sok új viszontagság, diákkalandok sora, főúri udvarok buktatókkal teli világa és egy titkos szép szerelem edzi jellemét, csiszolja eszét, míg megérik arra hogy országos dolgokat intézzen. De bármilyen magasra ér el, élete minden pillanatában fájó emlékeztetője, a pusztulás jelképe marad a nyakába fűzött ezüstgaras. Lengyel Balázs, az ismert kritikus és esszéíró, mindig is szívesen írt a gyerekeknek és az ifjúságnak szépirodalmi műveket. Sok érdekes korabeli metszet és az írónak a műhelyébe bepillantást engedő utószava segíti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2001
296 oldal · ISBN: 963902886X
>!
Móra, Budapest, 1985
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631139158
>!
Móra, Budapest, 1964
280 oldal

2 további kiadás


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

kispartizan>!
Lengyel Balázs: Ezüstgaras

Még igen régen, az általános iskolában kaptam meg ezt a könyvet egyszer, de bizony most értem meg rá, hogy elolvassam. De mennyire jó, hogy ez így történt!
A történet egyszerű, túl nagy kalandokat nem is élünk át a főszereplővel. Viszont minden állomáson van valami tanulság, s minden rétegben emelkedik a hangulat, feszülnek a belső érzések és az emberi lélek harca.
Miközben folyik a történelem a török által meghódított, a német által harapdált országban, a főhős és barátja kicsit mindenhol megfordulnak. Ám a háttérben maradtak élete sem áll meg és pont ez adja a regény legvégén azt, ami úgy tud aztán feltörni, mint egy régen lappangó vulkán. Az olvasó érzi ezt, érzi, hogy ez így nem jó, valami nagy durranás lesz, de azért csak bízik. Pont úgy , mint a főhős.
Ám nincs mese, annak a feszültségnek ki kell törnie és mint ahogy annak lennie kell, a végén meg kell mutatni azt, hogy melyik karakter mit nyer és mit veszít.
Szép és ízes nyelvezet, hazaszeretet, bújtatott és kellemes romantika jellemzi a könyvet, s bevallom a végén szerintem sok mindenre rádöbbentem magam is az élet nagy dolgairól.
Azoknak ajánlom, akik nem egy gyors és túl pörgős regényt akarnak a török időkbeli magyarországról, s akik képesek türelemmel kivárni, hogy az egyes kis részekben mi miért úgy van, ahogy. Azoknak, akik értik a szépet, a lassabbat és nem feltétlen a történelmet keresik, hanem az inkább abban élők lelkét, életét.
Csodálatos élmény volt, simán oda neki az 5 *-ot!

Andii123>!
Lengyel Balázs: Ezüstgaras

Török időben játszódó történet, melyben nem ők voltak a szereplők. Énekes Dávid apjától kapott ezüstgaras a történet elején tűnt fel, kicsit hiányoltam a könyvben annak visszatérését illetve, hogy édesanyja keresésére semmi nem utalt. A régi magyar beszéd, írás nyelvezete nagyon megfogott. Történetek, különböző helyszíneken újabb és újabb embereket, életeket ismerhettem meg.


Népszerű idézetek

Andii123>!

Csak nézte a beteltsorsú, szigorú halottat s gondolkodott. Mi mindent láthatott! Budavárát, Mátyás palotáját, Ulászlót, Lajos király. Egy hatalmas, erős birodalmat a tengertől fel a Kárpátokig. Ez a nagy múlt pusztul el benne, a gazdag, egész Magyarország, talán ő az utolsó, aki látta a saját szemével most azt is a sírba viszi magával.

229. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Karczag György: Zúgó nyilak
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Révay József: A költő és a császár
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós
Murányi-Kovács Endre: Garibaldi dobosa
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Fehér Tibor: Aranyváros hercege
Jankó Olga: Hollófészek