A ​szebeni fiúk 55 csillagozás

Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Izgalmas történelmi regény a negyvennyolcas szabadságharc idejéből. A nagyszebeni gyerekek gondtalan csatajátékából, romantikus várépítéséből váratlanul országos méretű hőstett válik. Egy kihallgatott beszélgetés hírét elviszik Bem apónak, ezzel segítve hozzá a nagy tábornokot, hogy zseniális módon kiűzze az osztrákokat Szeben várából. A fordulatos, szép történetben fel-feltűnik a negyvennyolcas események sok ismert alakja, a szebeni fiúk a rajongásig szeretett költővel, Petőfi Sándorral is találkoznak.

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek Móra · Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Pesti Kalligram, Budapest, 2004
232 oldal · ISBN: 8071496472 · Illusztrálta: Kurdi István
>!
Móra, Budapest, 1998
164 oldal · ISBN: 963117414X
>!
Századvég, Budapest, 1994
148 oldal · ISBN: 9638384689

6 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Ó, ez ám a meglepetés! Azt hittem, ez egy nagyjából ismeretlen könyv, pedig dehogy.
A nagybátyám könyvtárából való, dedikálás is van benne: „Balázs Lászlónak szeretettel Lengyel Balázs. 1956. július hó.”
Gyerekkoromban nagyon sok hasonló ifjúsági könyvet olvastam. Szép, nosztalgikus emlék volt most ez a könyv.

Roszka>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Igaz, hogy ifjúsági regény, még a szó régi értelmében.
Igaz, hogy gyerekekről szól.
Nem igaz, hogy felnőttek ne olvasnák szívesen. Olyan lelket melengető, olyan hazafias, olyan igazán szép.
Gyerekek, akik az 1848-as szabadságharcban felismerik, hogy ők is segíthetnek, és meg is teszik. Kalandokat élnek át, megmutatják, hogy egy gyerek is lehet nagyon bátor.
Szép történet, jól megírva!

Jávori_István I>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Lengyel Balázs szócikkét szerkesztettem éppen, amikor láttam, hogy még egyik művéről sincs szócikk a Wikipédián. Úgyhogy elhatároztam, újraolvasom A szebeni fiúkat. Gyermekkoromban nagyon tetszett, most sem csalódtam benne: érdekes, izgalmas, tanulságos olvasmány. A regény elsősorban fiatalok számára íródott, de a barátságról, az önfeláldozásról, a hazaszeretetről – gondolom – bármelyik korosztály szívesen olvas.

Balázs_Erőss>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Elbújt! Meghúzta magát a többi, vicik-vacak sorozattárs között! Pedig ez egy igazán izgalmas, és kedves történet, a minimálist is éppen csak elérő erőszakossággal. Nyilván nem egy felnőtteknek szóló történet, de hegycsúcsként kimagaslik a sorozat általam eddig olvasott tételei közül!
Oké, kissé elragadtattam magam, de ez a könyv tényleg jó. Szerintem. Nekem.

dzsobacsi>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

A szebeni fiúk gondtalan játékára fokozatosan árnyékot vet a megszállás, az idegen katonák beszállásolása és háború. A kicsinyes sértődések, rivalizálás helyett kénytelenek együttműködni, összetartani és ennek egy jelentős hőstett az eredménye. Szerintem a konfliktusok kicsit elnagyoltak, helyenként zavarosak.
Fiúcsapatról szóló könyvek közül még mindig A Pál utcai fiúk a kedvencem…

Lahara IP>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

És én nem is tudtam, hogy ez nekem megvan. Ez ott hánykolódott a polcon, te jó ég! Ajánlanám kötelezőnek, hű, hogy ez mennyire tetszett! Csillog a szemem, olyan élvezet volt olvasni.

Gabriella_Balkó >!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Nem volt olyan rossz, de néhány helyen kissé gyengének éreztem a történetet. Mindenesetre a korosztály, amelynek íródott, értékelheti a kalandokat – manapság ki mászik át létrán egy másik ház padlására vagy megy gyalog egy kétnapi járásra fekvő városba?

>!
Móra, Budapest, 1974
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631100820 · Illusztrálta: Szecskó Tamás
Odin94>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Kellemes meglepetés volt ez a kis regény. Véletlenül találtam rá, mikor Delfin-könyvek után kutattam. A cím és a fülszöveg alapján olyan Pál utcai fiúkhoz hasonlatos történetet vártam. :D Aranyos, fordulatokban és izgalmakban gazdag kis történelmi regény! Szerintem azért is tekinthető különlegesnek, mert az 1848-as szabadságharcról – bár egyik legnépszerűbb magyar történeti esemény – ilyen típusú ifjúsági vagy történelmi regény formában elkészült irodalmi feldolgozás sajnos nem sok van (pl. Hunyady József Viharmadara). A szebeni fiúk történetét a szerző ügyesen szőtte bele a segesvári és nagyszebeni hadmozdulatok történetébe, kedves, szerethető legendát költve Szeben sikeres visszafoglalásához. Petőfi Sándor „cameo” szereplése pedig külön érdekessége a regénynek. ;) Kár, hogy ma már feledésbe merült ez a régi alkotás, érdemes volna visszahozni az iskolákba is egy kötelező vagy ajánlott olvasmányként például. Ti mit gondoltok erről? :)

_Fecsegőposzáta_>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Nem volt ez ám olyan rossz.

Olvasható, pörgős és izgalmas történet kisebb-nagyobb fordulatokkal.
Rögtön egy érdekes jelenettel kezdünk, a gyerekek kimennek játszani. Mármint amiatt érdekes, mert manapság ritkán látni 13-14 éveseket játszani, és ez olyan szomorú. Én is szívesen megtapasztalnám újra és újra ezt az önfeledt játszadozást.

A kedvenc szereplőm Anikó volt, hiszen már egy szempillantással el tudta hallgattatni a fiúkat. Palit amúgy nem találtam túlságosan szimpatikusnak.

Örülök, hogy magyar vagyok – ez járt egyfolytában a fejemben. Büszke vagyok a hazámra!
Jó volt betekintést nyerni még jobban a forradalomba, még ha a gyerekek „komolytalanságával" tesszük is ezt. Persze, fel tudták ők is fogni a dolgokat, de mégsem volt az egész kötet olyan nyers, mintha egy felnőtt mesélte volna.

Annak meg külön örültem, hogy a harcias, szenvedélyes Petőfi is színre lépett: egyfajta bizalmat és erőt nyújtott mind a szereplőknek, mind nekem.

A csatajelenetről többet olvastam volna, ettől függetlenül élveztem. Háziolvasmánynak megfelel, de szerintem ez marad csak egyszeri olvasós regénynek. Szívmelengető volt.

Bobe0402>!
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Igazi ifjúsági könyv, érződik rajta, hogy kimondottan kalandvágyó fiúknak írta 1951-ben az író. Azért nekem csalódás volt, hogy a cél érdekében Nagyszeben elfoglalását és Bem seregét, meg az akkori helyzetet eléggé idealizálta, kissé rózsaszínesen festette le. Még a kamaszok is elbírják a történelmi valóságot, és hát a Vízaknai csata vereségén nem lehet változtatni. A könyv nagy pozitívuma, hogy a célkorosztály számára az emberi értékeket közvetíti: barátság, bajtársiasság, hazaszeretet, összefogás, stb.


Népszerű idézetek

loz>!

Mit is tehet az ember, ha gyalogol? Jár az agya. Nem lehet megállítani, kormányozni. Elmotoz magában, ezen is azon is.

1 hozzászólás
marcipan007>!

Amikor a villám csapdos, az ember ne járjon fejszével.

Odin94>!

Aztán nagy sokára derengeni kezdett. Pillanatról pillanatra változott a táj. A sötét elszürkült, a homály megszilárdult, alakot kapott a világ.

130. oldal, 9. fejezet - Hírvivő úton (Móra, 1967)

Odin94>!

A hold közben, mint egy meglőtt, nagy madár, ráereszkedett a szemközti hegyre, s elvérzett.

148. oldal, 9. fejezet - Hírvivő úton (Móra, 1967)

Odin94>!

A kilépő továbbment. Az egyik székről bélelt köpenyt kanyarított magára. Fázósan beburkolózott. Közben aprókat köhögött. Egyenruhában volt, de másként hordta, mint a katonák. Könnyedebben. Be sem gombolta, ahogyan kell. Míg szétnézett a szobában, rálobbantotta a fiúkra a tekintetét.
– Ki volt ez? – kérdezte Pali, akit megérintett ez a felcsavart lángú pillantás.
Olivér a nyitott ajtóból visszasandított a fiúkra. Befelé figyelt, úgy suttogta:
– Petőfi Sándor, a költő. – Aztán mindjárt el is tűnt az ajtó mögött.

158. oldal, 10. fejezet - Bem apónál (Móra, 1967)

Odin94>!

Pedig kell a hit. Nem is lehet anélkül élni, hogy az ember ne bíznék valamiben, kis dolgokban akár, ha nagyra nem telik.

88. oldal, 7. fejezet - A nagy terv (Móra, 1967)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kapa Mátyás: Izzik a parázs
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Fekete István: A koppányi aga testamentuma
Murányi-Kovács Endre: Garibaldi dobosa
Dénes Zsófia: Zrínyi Ilona
Somlay Szabó József: A státusfogoly
Karinthy Ferenc: Budapesti ősz