A ​szebeni fiúk 48 csillagozás

Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Izgalmas történelmi regény a negyvennyolcas szabadságharc idejéből. A nagyszebeni gyerekek gondtalan csatajátékából, romantikus várépítéséből váratlanul országos méretű hőstett válik. Egy kihallgatott beszélgetés hírét elviszik Bem apónak, ezzel segítve hozzá a nagy tábornokot, hogy zseniális módon kiűzze az osztrákokat Szeben várából. A fordulatos, szép történetben fel-feltűnik a negyvennyolcas események sok ismert alakja, a szebeni fiúk a rajongásig szeretett költővel, Petőfi Sándorral is találkoznak.

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek, Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Pesti Kalligram, Budapest, 2004
232 oldal · ISBN: 8071496472 · Illusztrálta: Kurdi István
>!
Móra, Budapest, 1998
164 oldal · ISBN: 963117414X
>!
Századvég, Budapest, 1994
148 oldal · ISBN: 9638384689

6 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Roszka 
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Igaz, hogy ifjúsági regény, még a szó régi értelmében.
Igaz, hogy gyerekekről szól.
Nem igaz, hogy felnőttek ne olvasnák szívesen. Olyan lelket melengető, olyan hazafias, olyan igazán szép.
Gyerekek, akik az 1848-as szabadságharcban felismerik, hogy ők is segíthetnek, és meg is teszik. Kalandokat élnek át, megmutatják, hogy egy gyerek is lehet nagyon bátor.
Szép történet, jól megírva!

>!
Jávori_István I
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Lengyel Balázs szócikkét szerkesztettem éppen, amikor láttam, hogy még egyik művéről sincs szócikk a Wikipédián. Úgyhogy elhatároztam, újraolvasom A szebeni fiúkat. Gyermekkoromban nagyon tetszett, most sem csalódtam benne: érdekes, izgalmas, tanulságos olvasmány. A regény elsősorban fiatalok számára íródott, de a barátságról, az önfeláldozásról, a hazaszeretetről – gondolom – bármelyik korosztály szívesen olvas.

>!
Balázs_Erőss
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Elbújt! Meghúzta magát a többi, vicik-vacak sorozattárs között! Pedig ez egy igazán izgalmas, és kedves történet, a minimálist is éppen csak elérő erőszakossággal. Nyilván nem egy felnőtteknek szóló történet, de hegycsúcsként kimagaslik a sorozat általam eddig olvasott tételei közül!
Oké, kissé elragadtattam magam, de ez a könyv tényleg jó. Szerintem. Nekem.

>!
dzsobacsi
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

A szebeni fiúk gondtalan játékára fokozatosan árnyékot vet a megszállás, az idegen katonák beszállásolása és háború. A kicsinyes sértődések, rivalizálás helyett kénytelenek együttműködni, összetartani és ennek egy jelentős hőstett az eredménye. Szerintem a konfliktusok kicsit elnagyoltak, helyenként zavarosak.
Fiúcsapatról szóló könyvek közül még mindig A Pál utcai fiúk a kedvencem…

>!
Lahara ISP
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

És én nem is tudtam, hogy ez nekem megvan. Ez ott hánykolódott a polcon, te jó ég! Ajánlanám kötelezőnek, hű, hogy ez mennyire tetszett! Csillog a szemem, olyan élvezet volt olvasni.

>!
Gabriella_Balkó
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Nem volt olyan rossz, de néhány helyen kissé gyengének éreztem a történetet. Mindenesetre a korosztály, amelynek íródott, értékelheti a kalandokat – manapság ki mászik át létrán egy másik ház padlására vagy megy gyalog egy kétnapi járásra fekvő városba?

>!
Móra, Budapest, 1974
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631100820 · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
_Fecsegőposzáta_
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Nem volt ez ám olyan rossz.

Olvasható, pörgős és izgalmas történet kisebb-nagyobb fordulatokkal.
Rögtön egy érdekes jelenettel kezdünk, a gyerekek kimennek játszani. Mármint amiatt érdekes, mert manapság ritkán látni 13-14 éveseket játszani, és ez olyan szomorú. Én is szívesen megtapasztalnám újra és újra ezt az önfeledt játszadozást.

A kedvenc szereplőm Anikó volt, hiszen már egy szempillantással el tudta hallgattatni a fiúkat. Palit amúgy nem találtam túlságosan szimpatikusnak.

Örülök, hogy magyar vagyok – ez járt egyfolytában a fejemben. Büszke vagyok a hazámra!
Jó volt betekintést nyerni még jobban a forradalomba, még ha a gyerekek „komolytalanságával" tesszük is ezt. Persze, fel tudták ők is fogni a dolgokat, de mégsem volt az egész kötet olyan nyers, mintha egy felnőtt mesélte volna.

Annak meg külön örültem, hogy a harcias, szenvedélyes Petőfi is színre lépett: egyfajta bizalmat és erőt nyújtott mind a szereplőknek, mind nekem.

A csatajelenetről többet olvastam volna, ettől függetlenül élveztem. Háziolvasmánynak megfelel, de szerintem ez marad csak egyszeri olvasós regénynek. Szívmelengető volt.

>!
loz
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

A könyv tényleg olyan, ahogy azt a fülszöveg ígéri: izgalmas történet, gyerekekről gyerekeknek – és felnőtteknek is persze :) Aki figyelmes, kiolvashatja a sorok közül a megszállás, a csaták, a bujkálás, a félelem nyomasztó körülményeit és a lelkeken hagyott nyomait, de azért ez egy ifjúsági regény, tele kalanddal, játékkal, egyetértéssel és barátsággal.

>!
Gáborr_Nagy
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Izgalmas, jó ifjúsági regény. De 2 gondom van vele: Ezek a gyerekek nem jártak iskolába? Vagy nem dolgoztak? Semmit nem tudunk meg erről. A másik a Petőfi-jelenet. Már egy 5.-es is tudja, hogy a segesvári csatában tűnt el. Nos itt megjelenik Petőfi egy jelenetben, pont Segesváron vagyunk, utána rögtön egy csata jön. Azért nem ártott volna kiemelni, ez nem az a segesvári csata, a költőnek még majdnem fél éve van haláláig. Így talán megtévesztő

>!
Bobe0402
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk

Igazi ifjúsági könyv, érződik rajta, hogy kimondottan kalandvágyó fiúknak írta 1951-ben az író. Azért nekem csalódás volt, hogy a cél érdekében Nagyszeben elfoglalását és Bem seregét, meg az akkori helyzetet eléggé idealizálta, kissé rózsaszínesen festette le. Még a kamaszok is elbírják a történelmi valóságot, és hát a Vízaknai csata vereségén nem lehet változtatni. A könyv nagy pozitívuma, hogy a célkorosztály számára az emberi értékeket közvetíti: barátság, bajtársiasság, hazaszeretet, összefogás, stb.


Népszerű idézetek

>!
loz

Mit is tehet az ember, ha gyalogol? Jár az agya. Nem lehet megállítani, kormányozni. Elmotoz magában, ezen is azon is.

1 hozzászólás
>!
marcipan007

Amikor a villám csapdos, az ember ne járjon fejszével.


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Majtényi Zoltán: A furfangos Thyl
Kiss Attila: Altináj
Németh Imre: Zsarnokok futára
Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája
Renée Holler: Nyomozás a Nílus partján
Gaby Schuster: A császár menyasszonya
Uri Orlev: Sziget a romok között
Igor Newerly: Visszanyert emberek szigete