Egy ​csepp emberség 1. 7 csillagozás

Lengyel Anna – Perjés Klára – Rados Péter: Egy csepp emberség 1.

Űzve-hajszolva, ​zaklatottan élünk, mégis hiszek az ember harmóniára törekvésében, az értelemben, a munkában, az alkotásban, a lélekben. Hiszem, hogy van még esélye a tartalmas, szép gondolatoknak, az erőt, kitartást, szeretetét közvetítő pillanatoknak. Naponkénti sorozatunk a Kossuth Rádióban, az „Egy csepp emberség" is ezt bizonyítja.
Két éve dédelgetem már magamban, hogy adjunk reggelente a hallgatóknak – akik hisznek bennünk, akik vágynak a tartalmas jó szóra – útravalót. A tragikus, halált, harcot, békétlenséget, természeti katasztrófákat soroló hírözönben legyen egy pont, egy pillanat, ami más, több napi sok száz reklám- és „ficam-hír"-nél, ami megálljt parancsol a sokknak! Amelyben jó elmerülni, ami értelmet ad a percnek, s eszébe juttatja a szegénynek, milyen gazdagok vagyunk: múltunk a megfizethetetlen örökségünk. Elődeink bölcsessége, a velünk élők tehetsége, a művészetek, a tudás tárháza segít minket feldolgozni a feldolgozhatatlant.
Megpendítettem már vágyam… (tovább)

>!
Magyar Rádió, Budapest, 2004
348 oldal · ISBN: 9637058419

Enciklopédia 9


Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Gólyanéni
Lengyel Anna – Perjés Klára – Rados Péter: Egy csepp emberség 1.

Lassan járj, tovább érsz! Ezt a közmondást választanám mottóul a könyv használatához.
Én tartottam magam ehhez, jól el is húzódott az olvasása… de ennyi vallomást, példamondatot, ars poétikát szerintem lehet, de nem érdemes gyorsabban befalni. Igazából az eredeti, naponkénti rádiós lejátszást lenne ajánlatos végighallgatni, mert akkor lenne idő minden nyilatkozó „életprogramját” továbbgondolni. Legjobban azok az „intelmek”, „tanácsok” fogtak meg, melyekben a megszólaltatott személyek, nem egy-egy ismert citátumot említettek, hanem saját szavaikkal fogalmazták meg életük vezérfonalát. Érdemes volt odafigyelni, sok mindent hoztak ezek a szösszenetek: felismerést, csodálkozást, ráébredést, mosolyt, sőt még irigykedést is.
Meghallhatjuk ki mibe kapaszkodik, mibe hisz, mi viszi előre, kit mi segít élni, továbbélni.
Sokan választottak idézeteket íróktól, költőktől… meglepődtem, hogy mennyien József Attilát hozták.
Jó találkozás volt ez a könyv, de töménysége miatt nem hiszem, hogy a további két kötetet kézbe fogom venni.


Népszerű idézetek

>!
Gólyanéni

Minden problémát lehet tanulási lehetőséggé változtatni, és ezáltal a nehézségekből megerősödve és bölcsebben kerülhetünk ki.
Ezért van az, hogy egy nehézség, vagy akár egy szerencsétlenség is később, életünkre visszatekintve esetleg inkább előnyösnek, mint hátrányosnak tűnhet, mert segíthet minket kimozdulni a holtpontról, megadta azt a lökést, amely ahhoz volt szükséges, hogy életünknek új irányt keressünk. Erre mondja az angol nyelv, hogy „áldás álruhában”.
Ez a stratégia tehát, amellyel a pokolból is mennyországot lehet csinálni. Igyekezni kell, persze, a rossz körülményeket, amennyiben lehet, jobbá változtatni, de a képzeletünk és a látásmódunk segítségével sokat tehetünk azért, hogyha a körülményeinket nem tudjuk megváltoztatni, akkor is egy jobb világban élhessünk.
/Kovács József orvos/

284. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · képzelet · látásmód · nehézség · probléma · tanulás · változás
>!
Gólyanéni

…szeretnék boldogan, kiegyensúlyozottan élni, és hogy ezt majd egyszer visszanézve elérem-e, nem tudom, de most ezen dolgozom. Szeretném, hogy minden nap boldogan ébredjek és boldogan feküdjek le. Ez sok munkát igényel. Sokat kell dolgozni, hogy az ember ritkán, de azért nyugodtan hátradőlhessen.
(Kovács István ökölvívó)

109. oldal

>!
Gólyanéni

Mondják, a szenvedés a fejlődés leggyorsabb paripája. Meggyőződésem, ha visszagondolunk életünk nehézségeire – legalábbis én így vagyok vele – elmondhatjuk, én vallom, azok voltak a legértékesebb pillanatai az életemnek (…) az életben a nehézségek, a szenvedések, a problémák mind tanítóak, melyek által gyarapodunk.
(Vásáry Tamás zongoraművész, karmester)

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fejlődés · szenvedés
>!
Gólyanéni

…nemcsak békefenntartókra volna szükség, hanem a szeretet tanúira, és tevőire is.
(Lukács László piarista szerzetes)

163. oldal

>!
Gólyanéni

Vajon akkor, amikor beszélünk valakivel, eszünkbe jut-e néha, hogy talán ez az utolsó szó, amit mondunk neki, vagy talán az első, ami elindítja őt valahova.
(Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök)

>!
Gólyanéni

Az lesz igazán a sajátunk, arról mondhatjuk, igaza van a költőnek vagy a filozófusnak, ami egy élmény alapján beépül az ember életébe.
(Réz Pál szerkesztő)

220. oldal

>!
Gólyanéni

Egy híres belgyógyász professzor Korányi Sándor azt mondta, ha túl sokat nézel a múltba, elveszíted egyik szemed világát. Ha egyáltalán nem nézel a múltba, megvakulsz.

111. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Pilinszky János: Csönd és közelség
Janikovszky Éva: Ráadás
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék! / Kire ütött ez a gyerek?
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Alessandro Baricco: Novecento
Napoleon Hill: Túljárni az ördög eszén
Richard Bach: Illúziók