Ne ​hagyd magad, Florian! 17 csillagozás

Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Nagyon nehéz dolog gyereknek lenni, aki mindig mást szeretne csinálni, mint ami kötelező. Mennyivel izgalmasabb állatkákat készíteni rágógumiból vagy kerámiát formálni, mint matekot tanulni. Így aztán nem csoda, ha kitör a háború Florian és a felnőttek között. Mert: rosszul tanul, az idejét mással tölti, mint amit elvárnak tőle. Állandó rendetlenség van körülötte – amit a testvérei és a szülei nehezen tűrnek. Ekkor jön a megtorlás: ha nem tanul, nem kerámiázhat. Bizony kétségbeesik Florian, mert fogalma sincs, hogy mászik ki ebből a zűrzavaros helyzetből. És ekkor derül ki, hogy az igazi barátság átsegíti Floriant ezen a nehéz korszakon.

Eredeti cím: Gibt Florian auf?

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1987
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631152413 · Fordította: Veressné Deák Éva · Illusztrálta: Lehoczki István

Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Jóleső érzéssel nyugtáztam, hogy felnőtt fejjel is érdemes olvasni az ifjúságnak szánt irodalmat. Be kell ismernem, ez a kötet épp egy mulasztás pótlása volt. Aranyos történet, humoros, szórakoztató, könnyed. Ízelítőt ad az iskolás gyerekek színes világából, a tanár – diák kapcsolatból, a szülői értetlenség nyűgéből. A gyerekek problémáin keresztül családok életébe leshetünk bele, megbizonyosodhatunk arról, hogy az iskola mégiscsak egy elviselhető hely, ha barátok veszik körül a gyerekeket.
Csiklandozó humora, sokoldalú karakterei letehetetlen olvasmánnyá teszik. A végére pedig kiderül, hogy nincs haszontalan nebuló, előbb – utóbb mindenki megleli a kedve szerint való pályát, csak addig kell győzni türelemmel, amíg ez az idő elérkezik.

Antal_Zsuzsi>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Mint ahogyan a legtöbb Delfin könyv, ez is egy gyorsan elolvasható, alapjában véve vidám, jó hangulatú történet volt. Nem teljesen értettem egyet Florian szüleinek viselkedésével, Barbarát pedig egyenesen idegesítőnek, és néha még kifejezetten gonosznak is találtam. Velük ellentétben azonban Sabine nagyonis rokonszenvesnek bizonyult.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, remek könyv!

2 hozzászólás
regulat>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Kedves, aranyos történet a tehetséges Florianról, akivel csak annyi a baj, hogy a tehetsége, a hobbija, a jövője(?), azaz a keramikus mesterség nem kis módon megy a tanulása rovására.
Van benne barátság, meg diákszerelem (féle), meg felnőtt szerelem (féle), meg tanárok, akik végül mégiscsak jobb fejek, mint ahogy elsőre látszik, meg szülők, akik azért tudnak fejlődőképesek is lenni. Meg egy kedves húg, és egy kedves osztálytársnő (mondtam, hogy van benne szerelem…), meg egy gonosz árulkodós húg, meg egy féltékeny osztálytársnő… elvégre kell, hogy valaki keltse a feszültséget…
Szóval, ha 12 éves lennék, akkor öt csillagot adnék, de nem vagyok 12 éves, és nagyon kiszámíthatónak (hogy ne azt a visszataszító szót írjam, hogy sablonos) a történet. Én ebben nem találtam semmi különlegest.
Gondos iparos munka. …úgy 16 éven aluliaknak.

>!
Móra, Budapest, 1987
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631152413 · Fordította: Veressné Deák Éva · Illusztrálta: Lehoczki István
Lahara IP>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Ezt nekem évekkel ezelőtt kellett volna olvasnom, mert ugyancsak szakmába és agyagba vágó. Tetszik Florian leleményessége, a két fiú, egy lány trió. Ellenben nem szimpatizálok azzal, hogy Florian szülei az alkotást csak fölösleges dolognak tartják, az idegesítő Barbarát, Florian húgát nem csípem.

5 hozzászólás
Gáborr_Nagy>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Túl vékonyka volt a főtörténet, túl sok szereplő mozgott túl sok szálon, nehéz volt követni. Az egész valahogy lezáratlan. És ilyen állatnevek: Röfimuci, Szimatduci, Nóziszuszi??? Nehogymá! Plusz fél pont a remek rajzokért, Lehoczki István nagyorrú, szem nélküli figurái imádnivalóak.

csikosarpad>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Aranyos kis történet egy kisiskolásról. Fura volt olvasni, mert speciel én is kerámiáztam anno 7-es koromban, bár nekem annyival könnyebb volt, hogy nem volt annyi gondom a sulival… :)

Sajnos most nincs meg ez a könyv.

Youki79>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Tizenévesen sokkal jobban élvezetem. Bár most sem mondanám rossz könyvnek, de sokkal kiszámíthatóbbnak tűnik a történet.
A jellemfejlődések nagyon feltűnőek, főleg a felnőtteknél, Florian húgánál Barbaránál nem.
A rajzok nagyszerűek benne.

zombie67bp>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

2012.októberében olvastam felnőttfejjel,de valóban jópofa történet,bár olykor szomorkás,hisz a gyerekek élete sem könnyű.

Sántha_Orsolya>!
Lene Mayer-Skumanz: Ne hagyd magad, Florian!

Ezt a könyvet évekig kerestem, de még könyvtárban sem volt. Aztán sikerült megvenni :)


Népszerű idézetek

Lahara IP>!

– Koppints egyszer a fejére, és mondd: „Barátocskám, első a kötelesség, csak aztán jön a szórakozás” – ajánlotta a barátnő.
– És ha ez azt jelenti neki: első a fazekasság, aztán jön Sabine? – kérdezte Brigitte.

Lahara IP>!

Weidwiedl szerette az ócskapiacot. Rendszeres szombati szórakozása volt, hogy a piaci nyüzsgés és zaj közepette turkálgatott a könyvhalmokban.

1 hozzászólás
Lahara IP>!

A súlyosabb hiba akkor esett, amikor Raimund halálát kellett volna ismertetnie. Toni csak arra emlékezett, hogy Raimund meghalt, méghozzá idő előtt. Florian próbált súgni neki: – Kutya megharapta… félt a veszettségtől… agyonlőtte magát. Toni hálásan bólintott, és mély basszus hangján dörmögte: – Egy veszett kutya agyonlőtte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Patricia St. John: Nyomok a hóban
Leiner Laura: Mindig karácsony
Gerald Durrell: Istenek kertje
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Cassandra Clare: Éjsötét Királynő
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Louisa May Alcott: Kisasszonyok
Edmondo De Amicis: Szív