A ​sárkány hívása (Igazlátó krónikák 1.) 57 csillagozás

Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Dina olyan képességgel bír, amiért az emberek nem szeretnek a szemébe nézni. Ha Dina belenéz valaki szemébe, látja annak bűneit, olyan titkokat, amiért szégyenlik magukat, az igazságot; így az emberek kerülik a lány pillantását.

Egy napon Dunark királyát, állapotos feleségét és négy éves fiukat meggyilkolják. A tettes úgy tűnik a király legidősebb fia, Nicodemus Ravens, aki ájulásig italozott, majd tőrrel a kezében találtak rá. Dina édesanyját Melussina Tonerre „boszorkányt” hívják, hogy nézzen bele a férfi szemébe, és igazolja bűnösségét, azonban az események egészen más irányt vesznek. Melussina nem lát semmit Nicodemus tekintetében. A nőt börtönbe vetik és megkezdődik Dina harca, hogy kihozza anyját mielőtt Dunark sárkányai elé vetnék.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Metropolis Media, Budapest, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510269 · Fordította: Soós Anita
>!
Metropolis Media, Budapest, 2020
240 oldal · ISBN: 9789635510276 · Fordította: Soós Anita

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 144

Kívánságlistára tette 168

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Hát ez a könyv meglepően nagyon tetszett.
Gondoltam rövid, ifjúsági fantasy, olyasmi lehet, mint a Sárkánylány, de annál jobb volt! Dina egy erős lány, aki rettentő különleges képességgel rendelkezik: szégyenlátó. Éppen ezért nincsenek barátai, és belekeveredik egy gyilkosságba, ahová az anyját hívják a bűnösség megállapítása miatt. Először nem tudtam, hogy mire lehet jó egy ilyen képesség, de ez egy remek ötlet volt.

Ebben a fantasyvilágban sárkányok is vannak, de ha valaki emiatt kezd neki, az csalódni fog. Viszont nekem tetszett, ahogyan ezeket a lényeket ábrázolták. spoiler

A cselekmény nagyon jól pörgött, a megismert szereplőket rögtön a szívembe zártam vagy megutáltam, sok izgalmas jelenet volt benne, és rengeteg durva rész is. Ezért mondjuk én 10 éveseknek nem biztos, hogy ajánlanám, mert bár nem volt részletesen leírva minden, vannak tiniregények, amik ennél kevésbé durvák.

Nem volt nekem kiszámítható sem a könyv, és a lezárás – hála az égnek – lezárás volt. Bár nyilván folytatódik majd tovább a történet, de mégsem volt idegesítő függővége a könyvnek.
Szívesen olvastam volna még, szóval várom a folytatást. És köszönöm @Gnocchi7-nak, hogy meghozta a kedvem a könyvhöz. :)

4 hozzászólás
kratas P>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Hozta a tipikus (és unalmas) kötelező gyakorlatot.
Röviden összefoglalva, hogy mi mindenre gondolok: szupererő, meg nem értett főszereplő, sárkányos fantasy-szál, összeesküvés, hirtelen a szupererő mellé hihetetlen bátorság és túlélés, változatos segítők, végül nagyjából happy end.
Ami jó volt, hogy sehol egy deka romantikus szál.
A legjobb szereplő: Rosa spoiler
Szóval semmi extra, semmi különös, egynek elment, mert pörgött a cselekmény, de olyan tizenkettő egy tucat érzéssel zártam be.

KingucK P>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Kellemes és nem annyira sablonos középkorszerű világban játszódó sárkányos történet volt. Gyorsan lehetett haladni vele és várom a folytatás olvasását.

Nora42>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Hú, ez a könyv nekem most nagyon tetszett! Régóta szemeztem a könyvvel, nagyon kíváncsi voltam rá. Most egy kihívás miatt könyvtárból levadásztam, és ( nem gondoltam volna) egyszúszra ki is olvastam. Mondjuk kis vékonyka kb. 200 oldalas könyv, nagy betűkkel, és az első oldalak után rendesen be is szippantott. Gondoltam ebéd után kicsit ledőlök, olvasgatok, és aluszok , hát az alvásból semmi nem lett! Dina nagy kedvencem lett, igaz még kislány, de erős kis csaj, mind lelkileg, mind a szíve, bátorsága. Nagyon a szívemhez nőtt, ahogy Nico is. Amit hiányoltam: nagyon tömény, egy kicsit jobban is ki lehetett volna bontani, szívesen olvastam volna kicsit részletesebben is. Végig pörögtek az események, egy unalmas oldal nem volt. A sárkányok viszont megleptek, nem spoilerezek. Nekem ez a könyv meglepetés volt, kellemes meglepetés, alíg várom, hogy a 2.részt is a kezembe vehessem. Nagyon jó kis csapat verbuválódott össze, kíváncsian várom további kalandjaikat!!!

miluminal P>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Ez a könyv pont az, amit állít magáról. Egy fantasy gyerekkönyv. :) Nem volt vele komolyabb gondom, hacsak azt nem nézzük, hogy egyértelműen kiöregedtem már ebből a zsánerből. De ez nem a könyv hibája.
Kerek volt a történet, tetszett Dina karaktere és a szégyenlátó képessége. Igényes volt a szöveg, jó az író stílusa.
Leginkább gyerekeknek ajánlom. :)

Babó_Buca P>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Nagyon tetszett a regény felütése, megindítóra és hatásosra sikeredett. Aztán ahogy Dina, én sem igen értettem az uralkodó udvarban történt eseményeket, mert állandóan ráncigálják jobbra-balra anélkül, hogy bármit is elmagyaráznának neki. Egy kicsit azonban idősnek is gondoltam magam már a történethez.
Nem is annyira a könyvet becsukva, inkább a bejegyzés megírása közben jöttem rá, hogy célközönségének, a 10+ generációnak mennyi mindent adhat. Van benne kaland, barátság, fejlődő hősnő, sárkányok, utálható karakterek. Aztán a fülszöveg begépelésénál döbbentem rá (ami a könyvön teljesen más volt, mint amit én előzetesen olvastam), hogy a regényből film is készült.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/10/a-szem-lel…

polimatilda I>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Nagyon régóta el akartam olvasni ezt a könyvet! Még az eredeti Barangolás Európában összeválogatásomba beleírtam, csak akkor még nem volt magyarul, angolul pedig lehetetlen volt beszerezni. Aztán nagyon megörültem, hogy kiadják!

Gyorsan el is olvastam, és már van is Barangolás Európában rész róla: https://youtu.be/PjPRfQtB8aU

Összességében nagyon tetszett ez a rövidke kis fantasy, és remélem, hamarosan jön a folytatása is!

Jeth>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Nagyon meglepődtem ezen a regényen, mert érdekes az alaphelyzet abból a szempontból, hogy Dina és az édesanyja szégyenlátók. Ehhez hasonló képességgel még nem találkoztam fantasyben, épp ezért nagyon ötletesnek tartottam és az írónő szerencsére nem bonyolította túl ezt az elképzelését. Az elején egy picit megijedtem Dina karakterétől, mert az írónő nagyon jól mutatta, hogy milyen is egy magányos, sértett tíz éves kislány. Szóval igen leginkább attól féltem, hogy a szemszög karakterünk egy 10 éves lány, mert sajnos a gyerek karaktereket a szerzők néha elég idegesítőnek tudják megírni. Itt viszont elég gyorsan sikerült megkedvelnem Dina karakterét, sőt a végén már az volt a problémám, hogy bár a regény elején Dina úgy viselkedik és úgy old meg konfliktusokat, ahogy a tíz évesek szoktak a végére már olyan volt, mint egy idősebb lány. A történet egyszerű mégis nagyszerű volt. Az írónő nem eresztette bő lére a történetet, de mégis sokat tudott adni. A karakterek szerethetőek voltak, a gyerekszereplőknek hála szerelmi szál nem volt, viszont Dina a könyv végére szép barátságokat tudott kialakítani mind Nicoval, mind Rosával. Jah és természetesen voltak sárkányok. A sárkányok mindig jók. Összességében a könyvet gyerekeknek és felnőtteknek is nagyon tudom ajánlani.

BBetti86>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Azon még túl tudom tenni magam, hogy a borító némileg csúsztat. Egyrészt, a sárkányok megjelennek a történetben, de mint egyfajta részben háziasított vadak, nem mint cselekvő szereplők. Itt állatok, nem 'értelmes, intelligens, tudatos' lények. Másrészt, a hősnő, Dina egyik nagy bánata, hogy míg a testvérei és az anyja vöröses barna hajúak, ő fekete hajú. De rendben, ez még elmegy.

Az már jobban fájt, hogy mennyire félre van pozícionálva, a fülszöveg alapján is a kötet. Ez egy gyerekkönyv, még ifjúságinak se nagyon merném mondani. A hősnő 10 éves, énelbeszélős, és rendben, a környezet középkori, itt majdnem tizenegy évesen már nem úgy gyerek, mint egy mai 11 éves, de akkor is messze van egy tiszta fantasy történettől.
1: nagyon erős benne az a vonal, hogy Dina küzd azzal, amit örökölt és keresi saját magát. Igazlátó/szégyenlátó, ezért kiközösítik és a családtagjain kívül a többiek félnek tőle. Ő meg csak egy kislány, aki barátokat szeretne, és nem érti, miért kell kívülállónak lennie. Vannak egész nagy kirohanásai, hogy neki miért nincs joga ahhoz, amihez a korabeli lányoknak.
2: olyan kis egyszerű maga a történet is. spoiler Vékony is, nem is sok minden történik benne, és többet vártam minden téren. Világépítés, szereplők és a cselekmény. Nem kellene sok sor, hogy az egészet összefoglaljam, sajnos.
3: kevés a fantasy is. Ha belegondolok, vannak a sárkányok és Dina és az anyja képessége. Különben simán egy középkori környezetben játszódó gyerek kalandregény.

De mi az, amiben működött a regény?
1: kellően olvasmányos. Bár nincs sok történetszála, lineárisan halad előre, azért mindig sikerül valami eseményt belecsempészni, és a nyitott végekkel, egy-egy veszélyhelyzettel mindig húz át a következő fejezetbe.
2: könnyű is olvasni. Érthető, egyszerű a nyelvezete és mesélős is. Irodalmi élményt nem nyújt, de kellően kikapcsol.
3: a szereplőkkel lehet azonosulni. Ha levesszük a fantasy elemet róla, akkor sarkítva Dina egy lány, aki magányos. Aki szeretne a többiekhez tartozni. Nico az a fiú, aki előtt nem voltak elvárások, akit elkönyveltek haszontalan korhelynek és maga is elkezdte ezt elhinni. Davin a tökéletes és védelmező báty, aki mindig tudja, mit kell mondani.
Azzal már tudnék kötekedni, hogy a történet gonosza, Drakan fájdalmasan egysíkú. Egyetlen motivációja: a hatalom megszerzése. Plusz, lelkiismeret nélküli pszichopata is. Bár az is igaz, így a gyerek olvasóknak is könnyű eldönteni, kik a regény jó és rossz szereplői. Elég egyértelmű, hiszen fekete-fehér a világképe és a szereplői is.

10-12 éveseknek kevés fantasy elemmel bíró kalandregénynek elmegy. A gond, én nagyon nem ezt vártam a történettől, így csalódásként éltem meg az olvasását.

Demencze_Ilona_blogger P>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Amikor nekiültem elolvasni ezt a kis könyvecskét, még nem sejtettem, hogy mennyire magával ragad majd a történet.
Fantasztikus ötletnek tartom, hogy a főszereplő lánynak egy igazán különleges képessége van: igazlátó. Kifejezetten imádtam azokat a részeket, ahol Diana belelátott valakinek a legféltettebb titkaiba, mert nagyon jól meg voltak írva ezek a jelenetek. Szinte éreztem magamon azt a szégyent, amit a szereplők éreztek közben. Nagyon szerettem a szereplőket, és tetszik a főgonoszunk titokzatossága. Jó elképzelésnek tartom, hogy itt a sárkányok nem óriási lények, hanem inkább krokodil méretűek. (Ám nem kevésbé vérmesek.)
A történet egy macska-egér játékra emlékeztet, a sok menekülős jelenettel, de éppen ettől volt izgalmas. Szippantani lehetett a lapokról félelem szagát közben. Tetszett a gördülékenysége és az írói stílus. Lene Kaaberbøl nagyon ért hozzá, hogyan kell egy regényt igazán szórakoztatóvá tenni.
Bár ifjúsági történet, teljesen magával ragadott, és nem gondolom, hogy túl kemény lenne egy kiskamasznak. Sokkal durvább dolgokat is látnak, olvasnak a neten meg a televízióban. Szóval azt tanácsolom, hogy ne féljen senki odaadni a gyereke kezébe ezt a könyvet. Illetve felnőtt fejjel is izgalmas olvasmány!
Alig várom a folytatást!


Népszerű idézetek

Trixi >!

Nem lehetünk barátok, ha nem tudunk egymás szemébe nézni.

Trixi >!

Vigyázz, hogy mit kívánsz! Mert lehet, hogy teljesül.

Trixi >!

A felnőttek mesterei a csalásnak, az árulásnak és a ravaszkodásnak.

Trixi >!

Ha felemeled a söpredéket, hamar elfelejti, milyen fészekbe született.

>!

-Csodálatos, hogy mit meg nem mer tenni az ember, ha el akarja kerülni, hogy lefejezzék.

109. oldal

Heni_s_BookBar>!

– Tiszteletet keltenek. Nem tisztelnéd te is azt, akinek ilyen ritka, rémisztő állatai vannak?
– Nem tudom. Inkább félnék tőle.
– Na látod. Sok várúr számára ez egyet jelent a tisztelettel.

101. oldal, Maunus Mester

Babó_Buca P>!

– Nem hiszem, hogy maga volt – jegyeztem meg a lehető leghatározottabban.
– Hiszen maga még gyerek – mondta. – A gyerekek mindenkiről csak jót feltételeznek.

053. oldal

Babó_Buca P>!

– Mindig ezt hajtogatod! De csak a gyávák elégednek meg a gondolkodással!

138. oldal

Liliane P>!

Micsoda kegyetlen tükör vagy, kisasszony! – suttogta. – A kép rendkívül éles.

65. oldal

>!

Sosem hiheted, hogy egy vipera nem él – magyarázta –, csak mert mozdulatlan.

086. oldal


A sorozat következő kötete

Igazlátó krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Brandon Mull: A sötétség fogságában
Noelle Stevenson – Grace Ellis – Shannon Watters: Cserkeszterek 2. – Barátság a maximumon
Tamzin Merchant: A Kalaposok
Tea Stilton: Lángok gyűrűje
Lucy Strange: A nővérek átka
Jonathan Stroud: A sikító lépcső esete
Elizabeth Lenhard: Az utolsó könnycsepp