A ​sárkány hívása (Igazlátó krónikák 1.) 8 csillagozás

Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Dina olyan képességgel bír, amiért az emberek nem szeretnek a szemébe nézni. Ha Dina belenéz valaki szemébe, látja annak bűneit, olyan titkokat, amiért szégyenlik magukat, az igazságot; így az emberek kerülik a lány pillantását.

Egy napon Dunark királyát, állapotos feleségét és négy éves fiukat meggyilkolják. A tettes úgy tűnik a király legidősebb fia, Nicodemus Ravens, aki ájulásig italozott, majd tőrrel a kezében találtak rá. Dina édesanyját Melussina Tonerre „boszorkányt” hívják, hogy nézzen bele a férfi szemébe, és igazolja bűnösségét, azonban az események egészen más irányt vesznek. Melussina nem lát semmit Nicodemus tekintetében. A nőt börtönbe vetik és megkezdődik Dina harca, hogy kihozza anyját mielőtt Dunark sárkányai elé vetnék.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Metropolis Media, Budapest, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510269 · Fordította: Soós Anita

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 176

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Holdbéli_nyúl P>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Tetszett, lendületes és izgalmas volt a cselekmény, egy szünetet tartottam olvasás közben, de szinte egyszerre faltam fel az egészet spoiler.
A mostanában olvasott, fiataloknak szóló sárkányos könyvek közül azt hiszem, ebben voltak a legkidolgozottabbak a jellemek. Kedvemre való volt a humora is, tetszettek a leírások, a karakterek, és a fordítót is dicséret illeti: nem találtam sem feleslegesen nyakatekert mondatokat, sem hanyagságból eredő elgépelést a szövegben.

Költsei_Firincz>!
Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Klasszikus fantasy-regény, mely elsősorban a műfaj előnyeit vonultatja fel, s ha itt-ott lehet is kötözködni a szerzővel, attól még egy sodró lendületű munka, mely kulisszáiban a középkort idézve logikusan tételezi valóságosnak a sárkányokat, miközben nem rugaszkodik túl messzire, hiszen fantasy mivolta – sárkányok mellett – csak az igazlátók (fő)szerepeltetésében mutatkozik meg, mert a regény narrátora, a tizenegy éves Dina – édesanyjához hasonlóan az emberek szemébe nézve látja, hogy mit akarnak eltitkolni, mi miatt szégyenkeznek, mire vágynak, mennyire tisztességesek a szándékaik, s ezt a képességet kihasználva az igazlátók fontos szereplői a középkorias társadalomnak, aelyben Dina édesanyjának éppen a királyi család kiirtása miatt kell nyomozást folytatni megnyomorodott lelkű emberek és igazi – mai definícióval élve – pszichopaták között. (Mégsem fogom egyetlen mondatban összefoglalni a véleményem, mert így könnyebb lenne a lényeg helyett spoilerezni.)
A regény – éppen a sajátos nézőpont miatt – magával ragadó, az olvasó könnyen azonosul az éppen nyiladozó, világra rácsodálkozó kislánnyal, akit az események akaratán kívül sorolnak veszélyesnél is veszélyesebb helyzetekbe. A Sárkány hívása című regénynek külön érdekessége a gyakran naturalisztikus ábrázolásmód – nem nagyon olvastam még ilyen közeli leírást arról, ahogy egy kislány ijedtében bepisil… de ugyanilyen közvetlenül és szépítés nélkül van ábrázolva a sárkányharapás okozta fájdalom is, miközben egyetlen pillanatra sem zökken ki a történet abból a kegyetlenséggel, intrikával teli világból, amire bőven rásegít az, amit a középkorról tudunk vagy tudni vélünk.
Bár a könyv a kiadó szándéka szerint „young adult” célközönségnek szól, szerintem az egyéb „adultok” is megtalálják benne azt, amiért érdemes ilyen történeteket olvasni. A borító talán kicsit retro, de az olvasmányélményből nem von le.


Népszerű idézetek

Trixi>!

Nem lehetünk barátok, ha nem tudunk egymás szemébe nézni.

Trixi>!

A felnőttek mesterei a csalásnak, az árulásnak és a ravaszkodásnak.

Trixi>!

Ha felemeled a söpredéket, hamar elfelejti, milyen fészekbe született.

Babó_Buca P>!

– Gyermekem… Tudom, hogy nehéz, és tudom, hogy túl korán kellett öntudatra ébredned. Szerettem volna, ha egy kicsit később szembesülsz vele. De szükség van a tehetségünkre, és ezért nem bánom, hogy örökölted.
– Akkor sem, ha emiatt sosem lesznek barátaim? És egyetlen ember sem tud a szemembe nézni?
Magához húzott, úgy ringatott.
– Dehogynem tudnak. Csak nem akarnak. Mert arra emlékezteted őket, amit el akarnak felejteni. Arra, ami miatt szégyenkeznek. – Kisimított egy tejsavótól ragacsos hajtincset az arcomból. – Csak légy türelemmel! Előbb vagy utóbb találkozol valakivel, aki nem fordítja el a pillantását. És akkor határtalanul boldog leszel. Mert az, aki nyíltan bele tud nézni egy szégyenlátó szemébe, nagyon különleges ember, és mindenkinél jobb barát.

016. oldal

Babó_Buca P>!

– Nem hiszem, hogy maga volt – jegyeztem meg a lehető leghatározottabban.
– Hiszen maga még gyerek – mondta. – A gyerekek mindenkiről csak jót feltételeznek.

053. oldal

Babó_Buca P>!

– Mindig ezt hajtogatod! De csak a gyávák elégednek meg a gondolkodással!

138. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Christopher Paolini: Örökség
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Michael Peinkofer: A griffek visszatérése
Chris d'Lacey: Tűzkönny
M. A. Larson: Csillagfürt Akadémia
Jessica Townsend: Nevermoor
Liz Kessler: A sellőlány
Rick Riordan: Neptunus fia
Derek Landy: Az ősök jogara