Vadászrepülők 18 csillagozás

Az angliai légi csata története
Len Deighton: Vadászrepülők Len Deighton: Vadászrepülők Len Deighton: Vadászrepülők

Len ​Deighton a második világháborús nyugati hadszíntér egyik legjelentősebb ütközetének, az angliai légi csatának a történetét dolgozza fel nagy sikerű könyvében. Rámutat arra, hogy ez a légi csata katonai jelentőségét és lélektani hatását tekintve milyen fontos esemény volt a második világháború történetében. A németek angliai inváziójának sorsa dőlt el azon, hogy Göring nem tudta kivívni a légi fölényt a La Manche-csatorna felett. A németek légi offenzívája másfél hónap alatt kudarcba fulladt. Az is kiderül a könyvből, hogy Hitler egész partraszállási terve, a Seelöwe hadművelet rögtönzött, nem komolyan átgondolt kezdeményezés volt. Deighton nem csupán az események krónikáját adja könyvében, hanem megvizsgálja a légi harcban részt vevő repülőgépek kifejlesztését, elmondja előnyeiket és hátrányaikat. Beszél az angol és a német elhárítórendszer, a radar kialakításáról, működéséről. Felvázolja a két légierő szervezeti felépítését és taktikai elképzeléseit. A szerző érdeme, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Európa, Budapest, 2013
446 oldal · ISBN: 9789630795982 · Fordította: Félix Pál
>!
Európa, Budapest, 1995
322 oldal · ISBN: 9630757958 · Fordította: Félix Pál
>!
Európa, Budapest, 1983
292 oldal · ISBN: 9630724197 · Fordította: Félix Pál

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Frederick Pile · Hermann Göring · Hugh Dowding


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Wiggin77 P>!
Len Deighton: Vadászrepülők

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Az első,de egész biztosan nem az utolsó könyv, amit az angliai légi csatáról olvastam (már csak azért is biztos, mert hamarosan nekilátok a „Célpont:Anglia” című könyvnek,ami német szemszögből mutatja be a csatát). Mivel az első,ezért lehet,hogy korai lenne még kikiáltanom a témában írt a legjobb műnek, de biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz lenne túlszárnyalni. A gazdag tartalom rendkívül élvezetes leíró stílussal párosul,egy pillanatra sem untam a könyvet.
Rengeteg érdekességet tanultam belőle mind a RAF, mint a Luftwaffe történetéről, a kiképzésük és hadvezetésük különbségeiről. A szerző összehasonlítja a két fél repülőgépeit, emberi állományát és parancsnokait, az alkalmazott taktikát, technikai hátterét. Az ezt követő részben pedig a légi csata 4 szakaszának a történéseit meséli el, részletesen, az egyes kiemelkedő napokat külön is elemezve.
Említést tesz mindkét oldal kiemelkedő vadászpilótáiról is.
Alapvető mű annak, aki a téma iránt érdeklődik.

Bolondkandúr>!
Len Deighton: Vadászrepülők

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Már római (kétes eredetű) források is említik, hogy aki el akarja foglalni Britanniát, annak teaidőben kell támadnia (bár ez úriemberhez felettébb méltatlan cselekedet). Ha ez nem lenne elég, a hódítók arra is számíthatnak, hogy a brit katonai vezetés elképesztő angol fafejűséggel nagyban segíteni fogja tevékenységüket. Példának okáért olyan döntésekkel, hogy a szenet a német bombázók hatósugarában, hajón szállítják ahelyett, hogy az ország belsejében vasúton tennék ugyanezt. Vagy egy idióta állomásparancsnok, aki elrendelte, hogy a kantin csak az étkezésre megszabott időben lesz nyitva, de mivel ezt nem egyeztette a németekkel, az angol vadászpilóták éhesen, reggeli nélkül indultak harcba. Ebből is látható, hogy az Admiralitásnak és a Légügyi Minisztériumnak ellenség sem kell ahhoz, hogy elveszítsék a háborút. Szerencsére azok, akik a repülőszázadoknál megvívták ezt a csatát, kiválóan alkalmasak voltak rá, továbbá a németek még nagyobb hibákat követtek el.
Len Deighton könyve, bár kissé csapongó, alapos és olvasmányos, jó áttekintést ad az Anglia számára sorsdöntő időszakról. Bár van egy új, bővített kiadás is, ebből hiányoznak a szerző által a képekhez fűzött érdekes és informatív magyarázatok, így maradtam az 1983-as első kiadásnál (a borítója is ennek tetszik a legjobban).

>!
Európa, Budapest, 1983
292 oldal · ISBN: 9630724197 · Fordította: Félix Pál
1 hozzászólás
HUNCsV>!
Len Deighton: Vadászrepülők

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Rajta volt már a radaromon (olcsó, de nem tudtam megállni) és a polcomon a könyv egy ideje.
Meglepően korrekt és részlehajlástól mentes, alapos és végtelen részletes beszámoló erről a pár hónapról amit angliai csata néven ismerünk.
Nem csak bemutatja a szemben álló feleket száraz tényeket egymás után rakva, hanem érdekes sztorikat is leír amivel testközelbe hozza a pilótákat.
Olvastam már pár hadtörténelemmel foglalkozó könyvet, de ezt az egyensúlyt még egy sem tudta tartani. Ha igen akkor meg egyoldalú lett a dolog. Itt viszont korrektül szóhoz jut mindkét fél.
Ajánlott. És nem csak a történelem iránt érdeklődőknek, hanem leendő íróknak is. ;)

SignorFormica>!
Len Deighton: Vadászrepülők

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Elsősorban és részletesen haditechnikai szemszögből mutatja be a csatát: elemzi a gépek technikai paramétereit a kiegészítő apparátust (radar, kiszolgálószemélyzet) a háború stratégiai célpontjait szem előtt tartva.
Az ismert politikai, emberi tényezőket így kiegészítve teszi teljessé a képet.

G0211>!
Len Deighton: Vadászrepülők

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Az egyik legjobb könyv, amit az angliai csatáról olvastam.

attatoth P>!
Len Deighton: Vadászrepülők

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Rendkívül élvezetes és könnyed olvasmány. Mindezek ellenére se tűnik felületesnek, inkább lényegre törő. Néha kissé egyszerűsíti a dolgokat, de talán épp ettől ennyire gördülékeny a mű. Pár történelmi szereplőről elég sötét képet rajzol, ám általánosságban nem részre hajló. Mesterien vegyíti a történet elbeszélését a résztvevők visszaemlékezéseivel.


Népszerű idézetek

Hanging_Moss_9102 >!

A Spitfire és a Bf-109E-3 jellemző repülési tulajdonságai alig-alig tértek el egymástól, sőt egyes különbségek pusztán csak egyéni ízlésen alapultak. Mindkét gép igen gyorsan szállt fel- a Messerschmitt nagyon rövid nekifutást igényelt. […]
A légi harcban a jó kilátás élet-halál kérdése a pilóta számára; e tekintetben a Spitfire vitathatatlanul fölényben volt. A buborék típusú fülketetőben volt helye a fejnek, és kitünő kilátást biztosított lefelé, felfelé és körbe a Bf-109-es esetében a fülketető ormótlan, börtönrácsszerű keretlécekre tagolódott, a pilóta nem egyszer bele is verte a sisakját. A 109-es pilótafülkéje nagyon szűk is volt, bár ez is csak szokás dolga: akadt jó néhány német pilóta, aki egyenesen kedvelte ezt a megoldást. Mindkét repülőgép könnyű volt, közepes sebességnél valóságos élvezet volt vezetni őket, nagy sebességnél azonban mindkettő tetemes erőfejtést kívánt a pilótától. […] A talajon a Messerschmitt valóságos istencsapása volt. Iszonyúan rossz volt a kilátás előre belőle, s míg a Spitfire hátracsúsztatható fülketetővel rendelkezett, a Messerschmitt nehézkes, oldalcsuklós fedelét le kellett zárni guruláskor. Ha egyenetlen talajon gurult, könnyű sárkánya miatt valósággal táncolt; könnyen megeshetett, hogy valamelyik szárnyvég beleütődött a fűbe. A Spitfire-ok csak nagy ritkán estek szét a levegőben. Azokban a ritka esetekben, amikor a sárkány túlságosan nagy igénybevételnek volt kitéve, elsőként a gyönyörű, vékony Mitchell-szárnyak szakadtak le. Szerkezetileg a Messerschmittnek is gyenge pontja volt a szárny, de még ennél is gyengébb volt a farokrész.

133-136

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Hanging_Moss_9102 >!

1940-ben még a pilótának kellett becslés alapján megállapítania, milyen terhelésnek veti alá a repülőgéptörzset; semmiféle műszer nem jelezte, mennyi választja el a töréstől. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a pilóták túlnyomó többsége óvatosságból jóval a tűréshatáron belül maradt, és csak nagy ritkán fordult elő, hogy a repülőgépet egészen a törési pontig terhelték. A viták, amelyek akörül folytak, vajon melyik típusú gép volt a fordulékonyabb, többnyire csak a pilóták vakmerőségét tükrözik.

136

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Hanging_Moss_9102 >!

A német bombázógépek rendkívűl erős felépítésűek voltak, a legsűrűbb géppuskatűzön is átrepültek, különösképpen, ha csak kis űrméretűvel lőtték őket. A gépek szívósságának titka nem a merevítőhuzalokban meg a fatámaszokban rejlett, hanem abban, hogy a fémből készült bombázógépeket védőpáncélzattal borították, és néhány létfontosságú alkatelemét megduplázták. Még ennél is fontosabb volt azonban az öntömítő üzemanyagtartály: kettős fala között nyersgumi réteg húzódott, s amikor egy lövedék becsapódása nyomán ömleni kezdett az üzemanyag, a nyersgumi felolvadt, megduzzadt, és elzárta a lyukat.

206

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Hanging_Moss_9102 >!

A kompresszor létfontosságú tartozéka volt a nagy teljesítményű vadászgépnek. Levegőt fújt a motorba, ami ugyanúgy fokozta az égést, mint amikor ráfújunk a tűzre. A gépkocsikon vagy a kis magasságon repülő versenyrepülőgépeken fényűzés, ellenben alapszükséglet az olyan harci gépek számára, amelyeknek folyamatos csúcsteljesítményen kellett üzemelniük, miközben kapaszkodtak feljebb és feljebb az egyre ritkuló levegőben. Egy átlagos motor a teljesítménye 45 százalékát elvesztette a 4500 méteren uralkodó alacsony légnyomáson, ellenben kompresszorral plusz 5 százalékra tett szert.

103

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Tiger205>!

[Göring]
Legszívesebben detektívregényeket olvasott; kedvenc szerzője Agatha Christie és Dashiell Hammett volt, de viszonylagos tájékozottsággal szólt hozzá a legváltozatosabb témákhoz, kezdve a hegymászáson, egészen az olasz reneszánszig, szükség esetén akár olaszul is

I. RÉSZ - HADÁSZAT

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · Dashiell Hammett · Hermann Göring
2 hozzászólás
Tiger205>!

„Szedjétek ki a dugattyúgyűrűket a vesémből,
A hajtókarokat a fejemből,
Meg a bütykös tengelyt a nyakcsigolyámból,
És szereljétek újra össze a motort. „
Angol pilótadal

III. RÉSZ - A FEGYVERZET

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Hanging_Moss_9102 >!

Willy Messerschmitt is korábbi terveire alapozta új vadászrepülőgépének szerkesztési munkáját. Messerschmitt Bf-108 Taifunja azonban polgári célú egyfedelű, könnyű súlyú négyüléses „túragép” volt, amely annyira megelőzte korát, hogy 1973-ban vállalatot alapítottak ugyanennek a típusnak az újragyártására.

112-113

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Tiger205>!

„A Birodalmi Marsall sohasem bocsátotta meg nekünk, hogy nem kényszerítettük térdre Angliát.”
Koller ezredes, vezérkari tiszt, később Göring vezérkari főnöke

V. RÉSZ AZ EREDMÉNYEK

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Tiger205>!

Göring tanácsára Udet betegszabadságra ment. Amíg kórházban feküdt, szerencsétlen vezérkari főnökét, aki egyébként közeli barátja volt, Milch a keleti arcvonalra száműzette, ráadásul Udet főmérnökét is leváltotta, és helyére a maga emberét állította. Udet döbbenten értesült minderről, amikor kiengedték a kórházból. Összetűzött Milchhel a vadászrepülőgép-gyártás kérdésében (Bf-109 kontra Fw-190). Kettejük harcából Milch került ki győztesen, de diplomatikusan azt javasolta, Udet kísérje el őt Párizsba néhány napos üdülésre, s közben majd „ismét egyenesbe hozzák a dolgokat”. Meg is állapodtak abban, hogy hétfő délben a tempelhofi repülőtéren találkoznak, azután Udet elutazott a hétvégére; barátnője kísérte el és volt vezérkari főnöke, aki még mindig nem rendezte adósságait, s most szabadságát töltötte, mielőtt elindult volna a szovjet-német arcvonalra.
Hétfőn reggel Udetot holtan találták; mellette két üres konyakosüveg és revolvere feküdt. A szoba falára firkálta búcsúüzenetét: Göringet azzal vádolta, hogy eladja magát a „zsidó” Milchnek. „Vasember, cserbenhagytál!” -írta.
Göring személyesen fogalmazta meg a sajtókommünikét, amely szerint Udet belehalt egy új fegyver kipróbálása közben szerzett sérüléseibe. Milch a naplójában mindenért Udet hajdani vezérkari főnökét okolta, s ehhez – kiegészítő indokolásként – még azt a pletykát is hozzáfűzte, hogy Udet barátnője szakítással fenyegetőzött.
Az állami temetésen Hitler is megjelent. Werner Mölderst szintén odarendelték, hogy a gyászkíséretben Udet koporsója mellett haladjon. (Udet volt ugyanis Richthofen után az első világháború legsikeresebb vadászrepülője.)
Visszatérőben a frontra repülőgépe egy gyárkéménynek ütközött, s Mölders meghalt.
Milch pedig, megtartva saját főosztályát, átvette Udetét is.

utolsó mondat

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Kapcsolódó szócikkek: Hermann Göring · Werner Mölders
Wiggin77 P>!

Nem Willy Messerschmitt volt az egyetlen repülőgépgyáros, akinek nehézsége támadt a futóművek tervezésekor. Heinkelék még attól sem riadtak vissza, hogy egy mérnököt bekötözzenek egy He-70-es futóműaknájába, hogy repülés közben tanulmányozza a futómű behúzását.

76. oldal, III. rész

Len Deighton: Vadászrepülők Az angliai légi csata története

Kapcsolódó szócikkek: futómű · Willy Messerschmitt

Hasonló könyvek címkék alapján

Norbert Hannig: A Luftwaffe szolgálatában
Heinz Knoke: A hazámért repültem
Jeffrey L. Ethell: Sasok Észak-Afrika és a Földközi-tenger felett, 1940–1943
Hans-Ulrich Rudel: Stuka pilóta
Bill Gunston: A második világháború repülőgépei
Manfred Griehl: Német bombázók Anglia és Oroszország fölött
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
B. Stenge Csaba: Elfelejtett hősök
Chris Chant: A II. világháború német harci repülői
Császár Ottó: Élet-halál a levegőben