A ​titkok malma (A balszerencse áradása 4.) 56 csillagozás

Lemony Snicket: A titkok malma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kedves Olvasó! Ugye szereted a rágógumit? De annak már kevésbé örülnél, ha ebéd helyett is azt kapnál. Pedig bizony ez esik meg kis hőseinkkel a jelen történetben. A Baudelaire gyerekekre – a feltaláló Violetre, a tudós Klausra s a csecsemő Sunnyra – újabb megpróbáltatások várnak. Mostani gondviselőjük, a Szerencseszagú Fűrésztelep tulajdonosa – akinek neve és arca is homályban marad – kemény fafeldolgozó munkára fogja őket, s rendes ennivaló helyett rágógumi az ebédjük. Még ezt is elviselnék valahogy, de a végzet itt is utoléri őket Olaf gróf személyében. Ezúttal még nehezebb felismerni, mert igazán cseles álöltözetet talált ki magának, hogy észrevétlenül a gyerekek közelébe férkőzzön…

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2002
194 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636277273 · Fordította: Nagyfejeő Rita · Illusztrálta: Brett Helquist

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Any>!
Lemony Snicket: A titkok malma

Az előző részekhez mérten kicsit többre vártam. Érdekes volt, de gyerekkönyvhöz képest tùl sok volt a vér és a tùlgondolt jelenet.

Sydney>!
Lemony Snicket: A titkok malma

Nagyon tetszett ez a rész (is). Elég nehéz volt megszokni, hogy ezeknek a gyerekeknek sose lesz jó, és az a legnagyobb „örömük”, hogy élnek és ott vannak egymásnak (mondjuk valóban ez a legfontosabb, de azért egy normális otthont is megérdemelnének).
A titkok malma inkább a rémségek malma volt, egy cseppet sem bizalomgerjesztő környezetben a spoiler. Először azt hittem, hogy a munkavezető lesz spoiler, de nem is jártam annyira messze.
A kimondhatatlan nevű Sir egy igazi idióta, spoiler
Miért a fél csillag mínusz? Nagyon egyszerű, imádom Sunny-t, egy kis tündér, de hogy a spoiler, nem igazán vette be a gyomrom, akkor már inkább a spoiler a második részben. Sajnos most egy kis szünetet kell tartanom a sorozatban, de egy hét múlva folytatom!

Bazsi_Varsányi>!
Lemony Snicket: A titkok malma

Nem rossz, de maradt bennem pár kérdés:
spoiler
Kicsit fantáziátlannak éreztem az Olaf gróf-fonalat is,spoiler
Érdekes hangulata volt, nem hasonlított az előző részekére. Valamivel kicsit rövidebbnek éreztem ezt a kötetet, egy este alatt átfutottam, azért az előző részek egy kicsit tovább tartottak.
Összességében volt pár hibája a könyvnek, de engem megvett, jöhet a következő rész! :)

CSSMesi>!
Lemony Snicket: A titkok malma

Rendkívüli haladás, hogy az író mindössze kétszer akarta letetetni velem a könyvet, úgyhogy ezt mindenképpen értékelem, bár a felnőttek hitetlenkedése néhol már tényleg fárasztó. Egyébként még mindig azt mondom, hogy nem egy rossz könyv ez, csak hát nem pont az én korosztályomnak való, de azért egyszer még elmegy.

LaBelle>!
Lemony Snicket: A titkok malma

Ezt a kötetet már nem dolgozza fel a film, talán ezért élveztem jobban, mint az előző hármat. Persze a végkifejletet borítékolhatjuk, de az addig vezető események izgalmasak voltak, egy ideig meg is tévesztett a könyv. Bármilyen szörnyűségek történnek még a gyerekekkel, nem hiszem, hogy a fűrészmalomnál lehetne rosszabb.

heysunny P>!
Lemony Snicket: A titkok malma

Nem a kedvenc kötetem a sorozatban, de ez az egyik legérdekesebb talán; Baudelaire árváink egy fűrészmalomba kerülnek, ahol éjt nappallá téve dolgozniuk kell, enni nem kapnak rendesen, csak rágógumit, és ezenfelül pedig egy rejtélyes dolog is körbelengi a malmot – amelynek maga Klaus is áldozatul esik. Na és persze ha ez még nem lenne elég rossz, természetesen ide is követi őket Olaf gróf, csak hogy feltegye a habot a tortára.

Bár már nem egészen az én stílusom ez a sorozat (gyerekként sokkal jobban tudtam élvezni; most már van, hogy túl infantilis vagy szájbarágós a fogalmazás, ami persze szándékos, de már kevésbé fog meg), még mindig nagyon kreatív az egész, és morbid élvezetet nyújt követni, mennyi féle-fajta-módon lehet még nagyobb szerencsétlenségbe taszítani szegény gyerekeket.


Népszerű idézetek

apple_pie>!

Gondolom, egyetértesz velem abban, hogy rossz hírről írásban értesülni sokkal-sokkal kellemetlenebb, mint ha valaki csak szóban közli. Amikor ugyanis valaki beszámol neked a bajról, azt csak egyszer hallod, és kész. Az írás azonban – legyen az levél, újsághír, vagy filctollal a karodra írt szöveg –, ahányszor csak újra olvasod, minden alkalommal újdonságként hat, mintha újra meg újra megismételnék a rossz hírt.

21-22. oldal

minialoe>!

Az emberek hajlamosak a gyerekek problémáit az önbecsülés hiányával magyarázni.

115. oldal

minialoe>!

Ne felejtsd el, hogy a rossz hírekről idővel kiderülhet, hogy álcázott jó hírek.

130. oldal

Katalin_Lutor>!

A hipnózis effektív, ám még nóvumnak számító metodika, amelynek nem professzionális körökben történő alkalmazása erősen kontraindikált.

LaBelle>!

– Az 1920-as években egy angolt hipnotizáltak meg, aki a „Bloomsbury” szó hallatára briliáns íróvá vált, holott előtte írástudatlan volt.

107. oldal, Nyolcadik fejezet (Egmont, 2002)

AndIII>!

Az „optimista” jelzőt a Philhez hasonlóan gondolkodó emberekre használjuk, akik mindenben képesek meglátni a szépet, és bizakodva néznek a jövőbe. Például ha egy optimista embernek leharapja egy aligátor a bal karját, reményteli hangon csak ennyit mond: – Nem is olyan nagy baj. Hiányzik ugyan a bal karom, de mostantól legalább senki nem kérdezi meg, hogy jobb- vagy balkezes vagyok-e. Mások viszont, hasonló helyzetben csak annyit tudnak üvölteni: Auuu! A karom!

32. oldal

Bazsi_Varsányi>!

-Olyan, mintha meghipnotizáltak volna – fejezte be a megkezdett mondatát Klaus. Sunnyra, majd Violetre nézett, és a lányok már tudták, hogy Klaus tervez valamit.
-Ez az! A hipnózis mindent megmagyaráz!


A sorozat következő kötete

A balszerencse áradása sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó
Rick Riordan: A csontlabirintus
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Katherine Applegate: Kívánságfa
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója
Maja Lunde: A Nap őrzője