A ​rejtélyes levél (A balszerencse áradása 3.) 87 csillagozás

Lemony Snicket: A rejtélyes levél Lemony Snicket: A rejtélyes levél Lemony Snicket: A rejtélyes levél

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Violet, Klaus és Sunny a mindenben veszélyt sejtő Josephin nénihez kerülnek, akinek a háza meglepetéseket tartogat. A néninek, aki a nyelvi tudományok szerelmese, hatalmas könyvtára van… Ismét feltűnik az ördögi Olaf gróf, aki továbbra sem tesz le arról, hogy az árvák vagyonát megkaparintsa. A korábbiaknál is álnokabb fondorlattal férkőzik a közelükbe, és már-már a gyerekek életére tör. Ám velük egyáltalán nem könnyű elbánni: a végsőkig kitartanak. Hátborzongatóan veszélyes helyzetükből Klaus nagyszerű nyelvi logikája, Violet technikai leleményessége és Sunny bátorsága révén szabadulnak meg. Jövőjük azonban, továbbra is sok rejtélyt és kalandot ígér…

Eredeti megjelenés éve: 2000

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578291 · Fordította: Fedina Lídia · Illusztrálta: Brett Helquist
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
128 oldal · ISBN: 9789635970667 · Fordította: Fedina Lídia · Illusztrálta: Brett Helquist
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
128 oldal · ISBN: 9789635970674 · Fordította: Fedina Lídia · Illusztrálta: Brett Helquist

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Violet Baudelaire · Josephine Anwhistle


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Lemony Snicket: A rejtélyes levél

Talán nem kellene folytatnom, mert úgy néz ki, hogy ez nem lesz jobb.
Nehezen viselem, mikor a felnőttek ennyire szerencsétlenek és a szó azon fajtájára gondolok most, nem arra mikor megbotlik valaki és ezért leesik a lépcsőn, hanem, mikor annyira hülyének vannak beállítva a szerző részéről, aki azt gondolja hogy az olvasó gyerekek debilek? vagy úgy tekintenek a világra, hogy minden felnőtt szerencsétlenkedik, na ezt nem most fogom megfejteni, de hol is tartottam? (gondoltam érezzétek kicsit ti is, így szokott fogalmazni az író is) persze van aki el sem jut idáig az olvasásban mert hamarabb feladja, csak megerősíteni tudom, én is zagyvaságokat írok, nem vesztett semmit.
Nah, meg is van, szóval a felnőttek ebben a sorozatban mind olyanok, hogy nem veszik észre azt ami kiszúrja a szemüket, csak a gyerekek azok, akik próbálják elmondani, hogy na de Poe bácsi, ez nem xy, hanem a gonosz Olaf gróf. Minden könyv erről szól, más nevelő szülő, mindnek van valami beütése, majd jön O.gróf és jön vele a herce-hurca, hogy a gyerekek bizonyítsák a személyazonosságát.
Jelentem én most feladom.

Any>!
Lemony Snicket: A rejtélyes levél

Az eddigi legizgalmasabb rész volt és szomorùsággal tudatosult bennem, hogy a film ezzel ért véget… pedig milyen sok kaland jön még!! :)
Violet a nagy kedvenc, bár Sunny cukisága szorosan a nyomába tereli őt is :) Mégis Viloet személyisége teljesen elvarázsol és valahol a szívem mélyén abban reménykedem, hogy egyszer majd nekem is ilyen talpraesett gyermekeim lesznek. :)

Sydney>!
Lemony Snicket: A rejtélyes levél

A szörnyűségek folytatódnak. Olaf gróf nem adja fel, meg akarja szerezni a gyerekek vagyonát. Ehhez egy újabb gyámon kell „átgázolnia”. Sajnos Josephin nénivel nincs igazán nehéz dolga, szerencsétlen néni spoiler, emellett imádja a nyelvtant (!!).
Ahogy haladok előre a történettel, egyre biztosabb leszek benne, hogy a LS-könyvekben ábrázolt felnőttek iszonyatosan csúnyát írnék, de nem fogok, maradjunk annyiban, hogy idióták, az író mindenkiből önmaga paródiáját hozza ki, és a gyerekek abszolút nem számíthatnak arra, hogy egy felnőtt, legyen az Poe bácsi, vagy a mindenkori gyámjuk elhiszi nekik, hogy Olaf megint felbukkant, és esetleg még segít is majd nekik.

Batus>!
Lemony Snicket: A rejtélyes levél

Amikor kicsi voltam, az anyukám vette ki nekem könyvtárból… csak később esett le, hogy ez egy sorozat része :D De még így is tetszett. Azóta nem tudom kiverni a fejemből a hideg uborkalevest… brrr… :S

9 hozzászólás
Booklovelinn>!
Lemony Snicket: A rejtélyes levél

Happoltam a könyvet, ami csodálatos állapotban meg is érkezett tegnap, szóval vétek lett volna csukva hagyni…
A múlt héten kérdezte a barátom, hogy láttam-e ezt a filmet, mert mennyire jó, stb., mire mondtam, hogy nem, és természetesen meggugliztam. Ekkor megtaláltam a könyvet, aztán már pötyögtem is bele a rukkola keresőjébe, és ez a kötet elérhető volt. Volt egy olyan érzésem, hogy magukban is élvezetesek ezek a könyvek, és hát így is lett.
Ez egy nagyon aranyos kis mese, jövő héten megyek majd a könyvtárba, és hozom ki a többi részt is, és csakazért se nézem meg először a filmet. :))
Elég vicces amúgy „felnőtt” (igen persze :)) fejjel olvasni a „azt jelenti a gordiuszi csomó, ha nem tudnád…” kezdetű magyarázatokat, de ez legalább egy olyan könyv, amit tényleg szívesen ad az ember gyerekek kezébe, sőt még egy csomó nyelvtani szabályt is meg lehet belőle tanulni.

Összességében véve tehát élveztem, és kíváncsian várom az előzményeket és a folytatást… :)

CSSMesi>!
Lemony Snicket: A rejtélyes levél

Talán ebben a kötetben kevesebb volt a számomra már zavaró magyarázat, és kevésbé is akarta letetetni velem a könyvet az író, ez mindenképpen pozitív, a történet maga tetszett, bár eléggé hajaz az előző részre, no de sebaj, a levél megfejtése tetszett, szeretem a rejtvényeket :)

Lahara IP>!
Lemony Snicket: A rejtélyes levél

Nem is tudom, miért olvastam el ebből egy csomó kötetet. Annyira nem frankó.


Népszerű idézetek

rebarbarafagyi>!

– Ike nem csupán férj, hanem jó barát és kitűnő társ volt… Együtt örültünk a nyelvtan szépségeinek, és nem ismertem mást, aki úgy tudott volna fütyülni keksszel a szájában, mint ő.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Josephine Anwhistle
apple_pie>!

Talán nem igazi erkölcsi mondanivaló az, hogy „itt vannak egymásnak”, de nekik, hármuknak legalább vigaszt nyújtott ez a gondolat. Az, hogy „itt vannak egymásnak”, éppen annyit jelentett a számukra, mint a viharban hányódónak a mentőhajó, és ők tudták, hogy ez valójában mekkora szerencse.

201. oldal

Victorious>!

Aki tudja, hogy allergiás valamire, a legjobb, ha a szája közelébe se veszi – főleg ha macskáról van szó!

101-102. oldal, 7.fejezet

minialoe>!

[…] fölösleges bezárni az istállót, ha már elvitték a lovakat.

67. oldal

4 hozzászólás
minialoe>!

A sírás néha úgy tör az emberre, mint a természeti csapás, például egy földrengés vagy egy bábjáték-előadás, minden előzetes figyelmeztetés nélkül.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás
minialoe>!

A „Jancsi és Juliska” tanulsága, hogy ne kóstolgassuk más házát, a „Hófehérkéé”, hogy jobb ha nem eszünk almát, az első világháborúé pedig, hogy senki ne lövöldözzön trónörökösökre.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hófehérke · Jancsi és Juliska
Viki77>!

Az a kifejezés, hogy „kellő megvilágításban látni a dolgokat”, azt jelenti, hogy az ember összehasonlítja a máskor vagy másvalakivel megtörtént eseményeket a vele megesőkkel. Például nagyon kellemetlenül érint az a csúf pattanás, amely éppen az orrod hegyén nőtt. Elkeseredsz, az igaz, de akkor eszedbe jut, hogy úgy is járhattál volna, mint azok a turisták, akiket megtámadott a medve a nemzeti parkban. Rögtön más megvilágításba kerül a pattanás! Belenézel a tükörbe, megszemléled eltorzult arcodat, és azt mondod: de legalább nem támadott meg a medve!

41. oldal, 3.fejezet (Egmont, 2002)

rebarbarafagyi>!

Természetesen Violet is tudta, hogy más tulajdonának elvétele bűn, ráadásul nagyon udvariatlan dolog. A lopás megbocsáthatatlan például, ha valaki egy múzeumból hazavisz egy festményt, mert úgy gondolja, hogy pont ez hiányzik a nappalijából. De ha valaki éhezik, és nincs semmi más lehetősége, akkor lehet némi mentsége arra, ha megeszi a szóban forgó képet.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Violet Baudelaire
apple_pie>!

Tulajdonképpen kedves ember volt, de hát ez aligha elég ebben a világban ahhoz, hogy valaki megmentsen másokat – főleg balszerencsés gyerekeket – a veszélytől.

8-9. oldal

Nimue >!

Sajnos előfordul az életben, hogy ha valaki szerencsétlen, akkor másokat is annak akar látni. De ez általában nem segít, nem érzi jobban magát ettől az ember.

76. oldal


A sorozat következő kötete

A balszerencse áradása sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó
Rick Riordan: A csontlabirintus
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Katherine Applegate: Kívánságfa
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Jennifer Chambliss Bertman: A feltörhetetlen kód
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója
Maja Lunde: A Nap őrzője