A ​baljós kezdet (A balszerencse áradása 1.) 168 csillagozás

Lemony Snicket: A baljós kezdet Lemony Snicket: A baljós kezdet Lemony Snicket: A baljós kezdet

„A ​házatok… fájdalom… porig égett.”

Kedves Olvasó !

Hallottál már a Baudelaire gyerekekről? A kedves, szép, okos testvérek – Violet, a feltaláló, Klaus, a könyvmoly és a kis Sunny – kalandjairól olvashatsz ebben a könyvben, amelyet hamarosan további regények követnek majd.

Sajnos az emberek életében olykor szomorú dolgok is megesnek. Történetünk főhőseinek sorsát is alapjaiban változtatja meg egy tragikus esemény. Vajon képesek-e megbirkózni a számukra túl nehéznek látszó feladatokkal? Megmenekülnek-e szorongatott, olykor kilátástalannak tűnő, néha riasztó és félelmetes helyzetükből?

Az izgalmas, fordulatos, veszélyekben bővelkedő történet során – amely nem nélkülözi az abszurd, Lewis Caroll-féle humort sem – személyes ismerősünk lesz a kedélyes Poe bácsi, a kedves Strauss bíró és a félelmetes, gonosz Olaf gróf, aki a gyerekek vagyonára pályázik. De mindvégig szorítunk a Baudelaire gyerekeknek, akikre további megpróbáltatások várnak, s akiket minden… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaméleon könyvek Könyvmolyképző

Könyvmolyképző, Szeged, 2021
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578277 · Fordította: Fedina Lídia · Illusztrálta: Brett Helquist
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
112 oldal · ISBN: 9789635616381 · Fordította: Fedina Lídia · Illusztrálta: Brett Helquist
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
112 oldal · ISBN: 9789635616398 · Fordította: Fedina Lídia · Illusztrálta: Brett Helquist

Violet Baudelaire · Klaus Baudelaire · Olaf gróf · Sunny Baudelaire

Angele>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Teljesen beteg ez a történet, és nekem épp ezért nagyon tetszett.

smetalin>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Nem tudom hányadán állok ezzel. Ez azt jelenti, hogy nem tudom eldönteni mennyire tetszik a történet. Na, hát ez ami engem totál kiakasztott, mikor leírt egy szót és utána elmagyarázta mit jelent. Itt megint csak a szöveg környezettel van bajom, nem mondanám hogy olyan jól ír, azt meg végképp nem, hogy gyerekeknek való. Érzékeny lelkűeknek meg végképp nem.
Az persze jópofa, hogy mindig szól, ne olvasd tovább, mert ez csak rosszabb lesz, a három kis árva sorsa nem fordul jóra, ne reménykedj. Ezek a beszólásai tényleg „jobbá”, különbözőbbé teszi az átlagos könyvekhez képest, és épp ezért adok még esélyt neki.

Any>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Már nagyon régòta terveztem beszerezni és elolvasni a sorozatot. Végre sikerült az első három részhez hozzájutnom, így gyorsan bele is kezdtem. :)
Nagyon szeretem az írásmòdot és azt, ahogyan az írò az olvasòkhoz szòl. A történet maga is nagyon izgalmas és érdekes.. és a mai napig nem tudom felfogni, hogyan sikerült ennyi részt egyetlen, másfél òrás filmbe sűríteni?! Amit egyébként szintén nagyon szeretek.

kinga133>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Érdekes történet. Megfelelő lelki hangulat szükséges hozzá. Talán Halloween napján ütősebb, érdemesebb akkor olvasni, nem a félelem miatt, hanem a rémisztő események okán. (Gyerekkínzás, árvaság, borzongás stb.)

Sydney>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Annyira szeretem ezt a sorozatot, a gyerekek tényleg roppant balszerencsések, az író/mesélő abszolút nem túloz. Tetszik ahogy a mesélő „kibeszél” a könyvből, az egyes kifejezések magyarázata néha felesleges, de mondjuk ha a korosztálya olvassa ezt a könyvet, akkor akár tanulhatnak is belőle. A gyerekek leleményesek, valahogy mindig kihúzzák magukat a csávából, de akkor sem így kellene ennek lennie.
Az első könyvbeli események a katalizátorai a későbbi tragédiáknak. A szülők meghalnak egy tűzben, a gyerekek pedig a legközelebbi élő rokonhoz, a rettenetes, borzasztó Olaf grófhoz kerülnek. Olaf gróf háza egy igazi disznóól, egyfolytában dolgoztatja a gyerekeket, de a fő célja a spoiler Ennek érdekében semmitől sem riad vissza…
Olaf gróf felbukkanásakor mindig Jim Carrey-t látom magam előtt. Ha elolvastam a teljes (magyarul megjelent) sorozatot, azonnal nekikezdek a Netflix-es sorozatnak.

thrillersandteacups>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást gyújtott ez a rövidke kis kötet, de azt el kell ismernem, hogy sokkal jobban tetszett volna, ha fiatalabb koromban olvasom el. Idegesített a sok szómagyarázat, illetve természetesen eléggé kiszámítható volt a történet.

ivi007 P>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

A Netflix sorozat, illetve a korábbi film után kellemes nosztalgiázás volt. Hangulatában nagyon hasonló a Netflixes adaptációhoz, így remélem, hogy hamarosan a teljes sorozatot ki fogják adni (újból).

dorina_pakai>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Valójában azt kaptam, amit vártam: egy ifjúsági regényt, amiben három árva életéről van szó – ami nem túl rózsás. Bár már találkoztam ilyennel, mégis üde színfoltként tekintek a narrátor néhai véleményformálására és saját életének mesélésére. Valahogy abba a képzetbe ringattam magam, hogy a mesélő mellett ülök és valahonnan (mindenhonnan) láthatom a gyerekek életét.
Volt itt bizony néhány jelenet, ami miatt a tehetetlenség okozta remegéstől nem tudtam haladni. Az igazságtalanság ennyire leplezetlen formája bizony bosszantó volt…
Olaf gróf, mint gonosz, azt hiszem, megállja a helyét – kedvelni nem lehet: aki mégis, az… az kérem kerüljön el! spoiler
Alapvetően nem rossz, és szerintem megpróbálkozom a folytatással is.

Fonix212>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Nem is tudom, hogy mit írjak erről a könyvről. Számomra ez a rövid olvasmány is lelkileg nagyon megterhelő volt. Azért kap 3 csillagot, mert érzelmeket tudott kiváltani belőlem és mert a gyerekek karakterit szerettem. De az biztos, hogy ez a könyv és sorozat nem nekem lett tervezve. Ha valaki szeret szörnyű sorsú árvákról olvasni, akkor bátran ajánlom, de nekem túl sok volt ami itt történt. Még a második résszel megpróbálkozom egy kicsit később hátha az nem ennyire megterhelő és kegyetlen, de csak magamra vethetek, hiszen az író többször is figyelmeztet a sok szörnyűségre.

RedRose>!

Néha már az is segít, ha az ember kimondhatja, ami a szívét nyomja, és ezzel valaki egyetért.

Zitty>!

Ha csak olyan történeteket szeretsz, amelyek jól végződnek, szerencsésebb, ha más olvasmányt választasz.

RedRose>!

A házatok… fájdalom… porig égett. A tűzoltók természetesen kivonultak, de elkéstek…
Klaus előtt váratlanul megjelent a könyvtárszoba képe, azzal a rengeteg könyvvel. Most már sohasem olvashatja el őket…

Kapcsolódó szócikkek: Klaus Baudelaire
RedRose>!

A legszörnyűbb, legkilátástalanabb is jól el lehet viselni, ha a szeretet és az egymás iránti kedvesség uralkodik az emberek között.

apple_pie>!

Fogalmam sincs róla, ti hogy vagytok ezzel, de velem gyakran előfordul, hogy az első véleményem nem állja ki az idő próbáját. Például ránézek egy festményre, és azt mondom: ez nekem nem tetszik! De később aztán mégis nagyon kellemes látványnak találom. Úgy van ez, mint amikor az ember életében először megkóstolja a Gorgonzola sajtot. Akkor azt mondja: ajaj, ez túl erős nekem! Évekkel később azonban a kedvencévé válik, és ha megkérdezik, milyen sajtot szeret, azt válaszolja: kizárólag a Gorgonzolát.

Kapcsolódó szócikkek: gorgonzola sajt
apple_pie>!

Bizony gyakran történik ez így az életben. A barátok éppen akkor tűnnek el, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk; a fájdalom felhője riasztja el őket szerencsétlenül jártak közeléből. Én csak azt mondhatom, hogy sohasem lennék képes így viselkedni, és bizonyos vagyok abban, hogy ti sem, akik ezt a szomorú történetet olvassátok!

Any>!

apple_pie>!

Nem értették, miért történik ez velük, de a balszerencse szempontjából egyáltalán nem számít, hogy az ember tudja-e, miért éri a baj.

Zonyika P>!

Rengetegféle könyv létezik a világon, amelyet élvezet olvasni, hiszen sokfélék az emberek is – mindenkit más érdekel.

apple_pie>!

„Fel a fejjel!” Édesapjuk mindig ezt szokta mondani, ha valami nem sikerült a legjobban, és ez pontosan azt jelentette, hogy itt az ideje félretenni a búslakodást!
     – Igazad van! – mondta Klaus. – De olyan nehéz felemelni a fejünket, ha valaki teljes erővel nyomja lefelé!

Kapcsolódó szócikkek: Klaus Baudelaire

A balszerencse áradása sorozat · Összehasonlítás