A ​baljós kezdet (A balszerencse áradása 1.) 129 csillagozás

Lemony Snicket: A baljós kezdet Lemony Snicket: A baljós kezdet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kedves Olvasó!

Hallottál-e már a Baudelaire gyerekekről? A kedves, szép, okos testvérek – Violet, a feltaláló, Klaus, a könyvmoly és a kis Sunny – kalandjairól olvashattok ebben a könyvben, amelyet hamarosan további regények követnek majd.
Sajnos az emberek életében olykor szomorú dolgok is megesnek. Történetünk főhőseinek sorsát is alapjaiban változtatja meg egy tragikus esemény. Vajon képesek-e megbirkózni a számukra túl nehéznek látszó feladatokkal? Megmenekülnek-e szorongatott, olykor kilátástalannak tűnő, néha riasztó és félelmetes helyzetükből?
Az izgalmas, fordulatos, veszélyekben bővelkedő történet során – amely nem nélkülözi az abszurd, Lewis Carroll-féle humort sem – személyes ismerősünk lesz a kedélyes Poe bácsi, a kedves Strauss bíró és a félelmetes, gonosz Olaf gróf, aki a gyerekek vagyonára pályázik. De mindvégig szorítunk a Baudelaire gyerekeknek, akikre további megpróbáltatások várnak, s akiket minden bizonnyal Te is szívedbe zársz.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2005
162 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633691648 · Fordította: Fedina Lídia
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2001
162 oldal · ISBN: 9630276749

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Violet Baudelaire · Klaus Baudelaire · Olaf gróf · Sunny Baudelaire


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Nem tudom hányadán állok ezzel. Ez azt jelenti, hogy nem tudom eldönteni mennyire tetszik a történet. Na, hát ez ami engem totál kiakasztott, mikor leírt egy szót és utána elmagyarázta mit jelent. Itt megint csak a szöveg környezettel van bajom, nem mondanám hogy olyan jól ír, azt meg végképp nem, hogy gyerekeknek való. Érzékeny lelkűeknek meg végképp nem.
Az persze jópofa, hogy mindig szól, ne olvasd tovább, mert ez csak rosszabb lesz, a három kis árva sorsa nem fordul jóra, ne reménykedj. Ezek a beszólásai tényleg „jobbá”, különbözőbbé teszi az átlagos könyvekhez képest, és épp ezért adok még esélyt neki.

Angele>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Teljesen beteg ez a történet, és nekem épp ezért nagyon tetszett.

6 hozzászólás
Any>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Már nagyon régòta terveztem beszerezni és elolvasni a sorozatot. Végre sikerült az első három részhez hozzájutnom, így gyorsan bele is kezdtem. :)
Nagyon szeretem az írásmòdot és azt, ahogyan az írò az olvasòkhoz szòl. A történet maga is nagyon izgalmas és érdekes.. és a mai napig nem tudom felfogni, hogyan sikerült ennyi részt egyetlen, másfél òrás filmbe sűríteni?! Amit egyébként szintén nagyon szeretek.

Sydney>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Annyira szeretem ezt a sorozatot, a gyerekek tényleg roppant balszerencsések, az író/mesélő abszolút nem túloz. Tetszik ahogy a mesélő „kibeszél” a könyvből, az egyes kifejezések magyarázata néha felesleges, de mondjuk ha a korosztálya olvassa ezt a könyvet, akkor akár tanulhatnak is belőle. A gyerekek leleményesek, valahogy mindig kihúzzák magukat a csávából, de akkor sem így kellene ennek lennie.
Az első könyvbeli események a katalizátorai a későbbi tragédiáknak. A szülők meghalnak egy tűzben, a gyerekek pedig a legközelebbi élő rokonhoz, a rettenetes, borzasztó Olaf grófhoz kerülnek. Olaf gróf háza egy igazi disznóól, egyfolytában dolgoztatja a gyerekeket, de a fő célja a spoiler Ennek érdekében semmitől sem riad vissza…
Olaf gróf felbukkanásakor mindig Jim Carrey-t látom magam előtt. Ha elolvastam a teljes (magyarul megjelent) sorozatot, azonnal nekikezdek a Netflix-es sorozatnak.

thrillersandteacups>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást gyújtott ez a rövidke kis kötet, de azt el kell ismernem, hogy sokkal jobban tetszett volna, ha fiatalabb koromban olvasom el. Idegesített a sok szómagyarázat, illetve természetesen eléggé kiszámítható volt a történet.

3 hozzászólás
calamum>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Valójában azt kaptam, amit vártam: egy ifjúsági regényt, amiben három árva életéről van szó – ami nem túl rózsás. Bár már találkoztam ilyennel, mégis üde színfoltként tekintek a narrátor néhai véleményformálására és saját életének mesélésére. Valahogy abba a képzetbe ringattam magam, hogy a mesélő mellett ülök és valahonnan (mindenhonnan) láthatom a gyerekek életét.
Volt itt bizony néhány jelenet, ami miatt a tehetetlenség okozta remegéstől nem tudtam haladni. Az igazságtalanság ennyire leplezetlen formája bizony bosszantó volt…
Olaf gróf, mint gonosz, azt hiszem, megállja a helyét – kedvelni nem lehet: aki mégis, az… az kérem kerüljön el! spoiler
Alapvetően nem rossz, és szerintem megpróbálkozom a folytatással is.

RedRose>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

A félpont levonás a gyerekkínzás miatt van! A filmet láttam hamarabb, de azt kell, hogy mondjam a filmben nem tűnt ennyire végtelenül szomorúnak minden.
Sunny-n a könyvben is roppant jókat nevetgéltem akár csak a filmben! :)

Beriniki>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Nagyon érdekes könyvnek találom.Szórakoztató,néhol morbid. De nekem tetszett.Kivetnivalóm csak egy lenne:az író minden egyes fejezetben le akar minket beszélni a tovább olvasásról.

bozs>!
Lemony Snicket: A baljós kezdet

Még a Harry Potter előtt olvastam ezt a részt és nagyon tetszett. Lehet hogy belül gyerek maradtam. :)


Népszerű idézetek

RedRose>!

Néha már az is segít, ha az ember kimondhatja, ami a szívét nyomja, és ezzel valaki egyetért.

7 hozzászólás
Zitty>!

Ha csak olyan történeteket szeretsz, amelyek jól végződnek, szerencsésebb, ha más olvasmányt választasz.

(első mondat)

RedRose>!

A házatok… fájdalom… porig égett. A tűzoltók természetesen kivonultak, de elkéstek…
Klaus előtt váratlanul megjelent a könyvtárszoba képe, azzal a rengeteg könyvvel. Most már sohasem olvashatja el őket…

Kapcsolódó szócikkek: Klaus Baudelaire
RedRose>!

A legszörnyűbb, legkilátástalanabb is jól el lehet viselni, ha a szeretet és az egymás iránti kedvesség uralkodik az emberek között.

Any>!

Klaus előtt váratlanul megjelent a könyvtárszoba képe, azzal a rengeteg könyvvel. Most már sohasem olvashatja el őket…

13. oldal

apple_pie >!

Nem értették, miért történik ez velük, de a balszerencse szempontjából egyáltalán nem számít, hogy az ember tudja-e, miért éri a baj.

162. oldal

Zonyika>!

Rengetegféle könyv létezik a világon, amelyet élvezet olvasni, hiszen sokfélék az emberek is – mindenkit más érdekel.

83. oldal

apple_pie >!

Fogalmam sincs róla, ti hogy vagytok ezzel, de velem gyakran előfordul, hogy az első véleményem nem állja ki az idő próbáját. Például ránézek egy festményre, és azt mondom: ez nekem nem tetszik! De később aztán mégis nagyon kellemes látványnak találom. Úgy van ez, mint amikor az ember életében először megkóstolja a Gorgonzola sajtot. Akkor azt mondja: ajaj, ez túl erős nekem! Évekkel később azonban a kedvencévé válik, és ha megkérdezik, milyen sajtot szeret, azt válaszolja: kizárólag a Gorgonzolát.

29. oldal

apple_pie >!

Bizony gyakran történik ez így az életben. A barátok éppen akkor tűnnek el, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk; a fájdalom felhője riasztja el őket szerencsétlenül jártak közeléből. Én csak azt mondhatom, hogy sohasem lennék képes így viselkedni, és bizonyos vagyok abban, hogy ti sem, akik ezt a szomorú történetet olvassátok!

36-37. oldal

apple_pie >!

     „Fel a fejjel!” Édesapjuk mindig ezt szokta mondani, ha valami nem sikerült a legjobban, és ez pontosan azt jelentette, hogy itt az ideje félretenni a búslakodást!
     – Igazad van! – mondta Klaus. – De olyan nehéz felemelni a fejünket, ha valaki teljes erővel nyomja lefelé!

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Klaus Baudelaire

A sorozat következő kötete

A balszerencse áradása sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Webster: Nyakigláb Apó
Rick Riordan: A csontlabirintus
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Holly Goldberg Sloan: 7esével
Christopher Paul Curtis: Bud vagyok, uram!
Scott Westerfeld: Behemót
Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Ellis Weiner: A Templeton ikrek nagy jelenete
Abby Hanlon: Dory és a fekete bárány