Az ​utolsó csillaghajó 17 csillagozás

Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó

Az emberiség már rég benépesítette a galaxist, amikor az egyik központi bolygón, a Virán, Ren csillagjáró különös üzenetet fog. A Föld segítséget kér. A Nap hamarosan novává változik, amin elmenekülhetnek. Az emberek egykor a Földön laktak, de jó előre kiszámítva a katasztrófát, kiáramlottak a világűrbe, és benépesítették a környező rendszereket. A bolygón – fegyenctelep létezett. És most a fegyencek leszármazottai rimánkodnak segítségért.
A Viráról kilenc csillaghajó indul a Föld felé önkéntesekkel telten, és bár sejtik, hogy útjuk veszélyes, mivel a nap bármikor novává változhat; meg sem fordul a fejükben, hogy a mentőexpedíciót belülről sokkal nagyobb veszély fenyegeti.
A szerző a két világháború között népszerű kalandregényíró volt. Az utolsó csillaghajó című műve most jelenik meg először, az író hagyatékából való.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Főnix Fantasztikus Könyvek Csokonai

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633294710
>!
Csokonai, Debrecen, 1990
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632600282

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Rudolfino>!
Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó

Az elejétől a végéig sikerült fenntartani az érdeklődésem. Nem akart semmi mélyen szántó gondolatot átadni, csak szórakoztatni. Azt maximálisan sikerült. Tetszett a szerző stílusa. A kalandregények nem annyira az eseteim, de az ő munkásságára kíváncsi lettem.

ilmater>!
Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó

Kétségtelen, hogy régen íródott a könyv, ez nagyon érződik rajta. Ezzel együtt mégis érdekes, még ha nem is bővelkedik fordulatokban, s ha összességében elég egyszerű is a történetvezetése. A címet picit félreértelmeztem, szerencsére nem lett igazam (nem azért utolsó az a bizonyos utolsó, amire én gondoltam).

A Földön kívüli társadalom nagyon erősen utópisztikus, sajnos pillanatnyilag lehetetlennek tűnik, hogy ezt valaha sikerülne elérni, akármennyi idő alatt is (az időre még lentebb visszatérek). A Föld társadalma pedig kissé anti-utópia, háborúskodások között egy kis béke, elmélyült különbség a népcsoportok között, a tudomány visszafejlődése. Egyszóval alapjaiban eltérő kultúrák találkozása és ütközése az, amibe torkollik a mentőakció.

A tudományos dolgok terén égbekiáltó tévedéseket hirtelen nem is tudnék mondani, mármint nem maradt meg annyira, hogy említést érdemeljen, a fénysebesség-közeli utazást is pl. egészen szépen kezeli. Ami zavar, az az eltelt idő, a dobálózás a millió évekkel, a történelemmel. Hiába fejlődik a technika, jelenleg 1000 évre visszamenőleg sem tudunk pontosan dolgokat (igaz, akár az elmúlt 100 évre tekintve is vannak sötét foltok), itt meg millió éves emberi civilizáció, emlékezés a kerék kialakulására, ókori filozófusokra, egyebek. Ráadásul az emberi faj sem változott semmit. Tehát az evolúció leállt, az ember zsákutcába jutott? Vagy hogyan? Nem is beszélve a fajirtásról (bogarak, madarak!?, stb.) az emberi kényelem érdekében. Az isteni anyag a műanyag, az isteni erő az atom. Jó, talán a regény írásakor így tűnhetett, de van pár másik fura dolog a könyvben ezen a téren.

Ha viszont ezen dolgoktól elvonatkoztatunk, a történet maga élvezetes, kikapcsolódásnak éppen megfelelő. Picit talán a kelleténél jobban el van húzva a vége, de oda se neki. Mégiscsak magyar s a miénk :)

1 hozzászólás
Szürke_Medve>!
Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó

Ennek a könyvnek elég sok hibája van. Sokszor túlzóan ideologikus, máskor természettudományos szempontból hibás (Az ultrahang alapú fegyverek a világűrben nem tudnak működni) de ennek ellenére sok eredeti ötlet és szórakoztató meseszövés jellemzi a regényt. Egy szórakoztató pozitív utópia. Annak idején nagyon tetszett.

Gabor_Vasarus>!
Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó

Nem egy eget rengető sci-fi mű, de legalább magyar. És pont ez tetszik benne, nem az az típusos angol-szász mű, kicsit komolytalan, kicsit depressziós és működik. Végig leköti az ember figyelmét, minden fejezet hoz új fonalat/adalékot. Akciók és elvetemült filozofálgatások dömpingjére ne számítson az olvasó, de a meglévő elemek legalább logikus szerkezetbe vannak ágyazva (ami ma NAGY ritkaság…). Minden hiányossága ellenére nagyon szerethető könyv. Ezért bár nem a legjobb, de:
összességében számomra ez a legkedvesebb magyar fantasztikus írás.

Különösen annak ajánlom aki szereti az egyszerű kaladokat jól megírva, éppen elegendő filozófiával és nem túltolt akciókkal.

Eynregiujkonyvek I>!
Leleszy Béla: Az utolsó csillaghajó

Amikor 1990-ben megvettem a regényt, még nem tudtam, hogy hosszú évekre ez lesz a legkedvesebb tudományos-fantasztikus regényem. Most már csökkent a rám gyakorolt hatása, de még mindig nem olvastam még csak hasonlót sem hozzá. Kiválóan megírt mű, nem csak tudományosan értékes, de érzelmileg is mélyen megfogott. Leleszy Béla ezzel a művével az én szememben számos külföldi szerzőt lepipált. A regényt itt mutattam be, s jellemeztem bővebben: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2017/11/leleszy-az-uto…


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Csillagok szikrái
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Zsoldos Péter: Távoli tűz
R. J. Hendon: Korcsok
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
László Endre: Jóholdat, Szíriusz kapitány!
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea