…. " mielőtt még bevonulnék novíciusnak ebbe a szép kolostorba, úgy szeretném látni a kék hegyeket, a városokat, a világot"- mondja Lele Juliska, a 17 éves fiatal lány. Budapesten a hajózási részvénytársaságnál kezdődött a későbbi hajószakácsnő pályafutása, a Duna folyó magyarországi szakaszán. Előbb konyhalányként dolgozott egy személyszállító hajón, majd felvételt nyert a szakácsképző iskolába, a híres-neves Gundel étterembe. Tanulmányai során 3 füzetbe gyűjtötte a főzési titkokat, recepteket. Oklevelének megszerzése után alkalmazott hajószakács lett a Dunán hajózott Ausztriától Constantáig. A háború után újból kezdődött a hajózás, 1953-ban a győri hajóállomásnál vámosok és „rákosi katonák” várták a hajót, feldúlták és Juliska receptkönyveit a Dunába dobták, de egy kisfiú megtalálta a partra sodródott süteményes füzetet és visszavitte a hajóállomásra. Így marad meg ez a süteményes füzet, ebből készült ez a kötet, a süteményeket elkészített és a recepteket lektorálta Vámos Zoltán… (tovább)
Lele Juliska hajószakácsnő süteményes könyve 1942-ből 2 csillagozás
Várólistára tette 3
Kívánságlistára tette 2
Kiemelt értékelések
Igényes, szép munka a könyv, nosztalgikus hangulatúak a receptek, jóféle nagyi sütik a javából.
Nekem ez a kedvencem:
Diós kocka
14 deka vajból, 16 deka lisztből, 7 deka darált dióból, 7 deka cukorból, 1/2 csomag vaníliás cukorból, 1 kávéskanál Ötker-sütőporból és 1 tojásból tésztát gyúrunk. 2 részre osztjuk. Mind a kettőt vékonyra kinyújtjuk és a tepsi fordított oldalán világosra sütjük egymás után.Az egyik lapot deszkára csúsztatjuk óvatosan, mert könnyen törik. Erre rakjuk a tölteléket és ezt befödjük a másik lappal, óvatosan reá csúsztatjuk.
Töltelék:15 deka darált diót, 15 deka porcukrot, 1-2 pálinkás pohárka rumot és annyi vizet keverünk össze, hogy kenhető legyen az egész.
Ha meg van töltve a tészta, deszkával nehezítjük, hogy összetapadjon és ne hólyagosodjék fel.Hideg helyre állítjuk. Csak harmadnapra hintjük meg vaníliás cukorral és szeleteljük fel apró kockákra. Ha rögtön akarjuk felvágni, szétmorzsálódik.
Olvasgattam, nézegettem és majd próbálgatom is a recepteket, amelyeket Vámos Zoltán mestercukrász kipróbált, remélem a nyomdokain haladva én is eredményes leszek a sütésben. Lele Juliska élettörténetet nagyon érdekes, megható és sikeres.A kötet nagyon tetszetős, irodalmi értéke, hogy leírja Lele Juliska nem mindennapi történetét, aki majdnem apáca lett, de előbb „szerette volna látni a kék hegyeket, a városokat és a világot.” Így lett hajószakács és mesterségben az egyik legjobb.
Hasonló könyvek címkék alapján
- Császárné Benke Mária: Életünk és ételünk ·
Összehasonlítás - Kövérné Kalmár Mónika: Mónisüti ·
Összehasonlítás - Roberto Alborghetti: Ferenc pápa asztalánál ·
Összehasonlítás - Kalla Kálmán: Ízekre szedem az életem ·
Összehasonlítás - Lengyel József: Torta és karamell ·
Összehasonlítás - Alfred Lansing: A Déli-sark foglyai 92% ·
Összehasonlítás - Turbucz Dávid: Horthy Miklós, a haditengerésztiszt ·
Összehasonlítás - Stefan Zweig: Magellán 91% ·
Összehasonlítás - Thorkild Hansen: Jens Munk, a hajós 92% ·
Összehasonlítás - Litkey Farkas: Amerre a szél fúj ·
Összehasonlítás