Lele ​Juliska hajószakácsnő süteményes könyve 1942-ből 2 csillagozás

Lele Juliska: Lele Juliska hajószakácsnő süteményes könyve 1942-ből

…. ​" mielőtt még bevonulnék novíciusnak ebbe a szép kolostorba, úgy szeretném látni a kék hegyeket, a városokat, a világot"- mondja Lele Juliska, a 17 éves fiatal lány. Budapesten a hajózási részvénytársaságnál kezdődött a későbbi hajószakácsnő pályafutása, a Duna folyó magyarországi szakaszán. Előbb konyhalányként dolgozott egy személyszállító hajón, majd felvételt nyert a szakácsképző iskolába, a híres-neves Gundel étterembe. Tanulmányai során 3 füzetbe gyűjtötte a főzési titkokat, recepteket. Oklevelének megszerzése után alkalmazott hajószakács lett a Dunán hajózott Ausztriától Constantáig. A háború után újból kezdődött a hajózás, 1953-ban a győri hajóállomásnál vámosok és „rákosi katonák” várták a hajót, feldúlták és Juliska receptkönyveit a Dunába dobták, de egy kisfiú megtalálta a partra sodródott süteményes füzetet és visszavitte a hajóállomásra. Így marad meg ez a süteményes füzet, ebből készült ez a kötet, a süteményeket elkészített és a recepteket lektorálta Vámos Zoltán… (tovább)

>!
56 oldal · ISBN: 9789638920003

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

rosa_canina>!
Lele Juliska: Lele Juliska hajószakácsnő süteményes könyve 1942-ből

Igényes, szép munka a könyv, nosztalgikus hangulatúak a receptek, jóféle nagyi sütik a javából.
Nekem ez a kedvencem:
Diós kocka
14 deka vajból, 16 deka lisztből, 7 deka darált dióból, 7 deka cukorból, 1/2 csomag vaníliás cukorból, 1 kávéskanál Ötker-sütőporból és 1 tojásból tésztát gyúrunk. 2 részre osztjuk. Mind a kettőt vékonyra kinyújtjuk és a tepsi fordított oldalán világosra sütjük egymás után.Az egyik lapot deszkára csúsztatjuk óvatosan, mert könnyen törik. Erre rakjuk a tölteléket és ezt befödjük a másik lappal, óvatosan reá csúsztatjuk.
Töltelék:15 deka darált diót, 15 deka porcukrot, 1-2 pálinkás pohárka rumot és annyi vizet keverünk össze, hogy kenhető legyen az egész.
Ha meg van töltve a tészta, deszkával nehezítjük, hogy összetapadjon és ne hólyagosodjék fel.Hideg helyre állítjuk. Csak harmadnapra hintjük meg vaníliás cukorral és szeleteljük fel apró kockákra. Ha rögtön akarjuk felvágni, szétmorzsálódik.

olvasóbarát>!
Lele Juliska: Lele Juliska hajószakácsnő süteményes könyve 1942-ből

Olvasgattam, nézegettem és majd próbálgatom is a recepteket, amelyeket Vámos Zoltán mestercukrász kipróbált, remélem a nyomdokain haladva én is eredményes leszek a sütésben. Lele Juliska élettörténetet nagyon érdekes, megható és sikeres.A kötet nagyon tetszetős, irodalmi értéke, hogy leírja Lele Juliska nem mindennapi történetét, aki majdnem apáca lett, de előbb „szerette volna látni a kék hegyeket, a városokat és a világot.” Így lett hajószakács és mesterségben az egyik legjobb.

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Császárné Benke Mária: Életünk és ételünk
Kövérné Kalmár Mónika: Mónisüti
Roberto Alborghetti: Ferenc pápa asztalánál
Kalla Kálmán: Ízekre szedem az életem
Lengyel József: Torta és karamell
Alfred Lansing: A Déli-sark foglyai
Turbucz Dávid: Horthy Miklós, a haditengerésztiszt
Stefan Zweig: Magellán
Thorkild Hansen: Jens Munk, a hajós
Litkey Farkas: Amerre a szél fúj