Remek! (Remek! 1.) 357 csillagozás

Leiner Laura: Remek! Leiner Laura: Remek!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mire számíthat egy 19 éves lány, aki nagy nehezen végre megszabadul az iskolától, és soha többé a közelébe sem akar menni? Akinek a barátja az egész nyarát Floridában tölti – nélküle? Akinek mindene a film, forgatókönyvíró szeretne lenni, csak éppen még egy betűt sem írt le?
Például elmehet dolgozni egy videótékába, hogy ne teljen tétlenül a nyara. Ennél jobb munkahelyet nem is találhatna, és végre lesz ideje nekilátni a forgatókönyvnek…
Persze végül semmi sem a tervek szerint alakul, minden a feje tetejére áll: valódi filmbe illő jelenetek, káosz és rengeteg humor Leiner Laura első, bemutatkozó regényében, amely több mint 10 év után jelenik meg újra.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
L&L, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155872006
>!
L&L, Budapest, 2018
336 oldal · ISBN: 9786155872013
>!
L&L, Budakalász, 2018
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155872006

1 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Jason · Linda · Jenny · Mike · Tom · Nick · Tom nője


Kedvencelte 28

Most olvassa 55

Várólistára tette 158

Kívánságlistára tette 213

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Leiner Laura: Remek!

Jaj, ez borzasztó rossz volt. Szeretem Leiner Laurát, de valahogy ez a könyv olyan rosszra sikerült és rengeteg volt benne a túlzás meg a buta szereplő.
Annak ellenére, hogy Linda mennyire okosnak hiszi magát, ő is hülye. Ez a legidegesítőbb az egészben. 19 évesen egy kb. megvalósíthatatlan álmot dédelget, amihez amúgy szerintem nem is lenne tehetsége. Persze, megint előjött Laura szőke utálata, ami itt olyan brutális mértéket öltött, hogy nem tudtam hova tenni. Attól, hogy valaki szőke és még jól is öltözik, nem biztos, hogy analfabéta..
Jason semmilyen volt, semmi se történt köztük. Nem tudom őt hova tenni. Bíztam benne, hogy majd az olasz nyaraláson történik valami, de nem.
A fura szülő motívum is megjelent ismét. Linda apja, mindent megrendel kb. a tv shopból. Ami még fura volt, hogy se szó se beszéd és otthagyták a gyerekeiket.
Nem tetszett. A humor kicsit mentette.

Fangirl033>!
Leiner Laura: Remek!

"Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy most végülis mennyi csillagot is érdemel a történet. Voltak hibái, de alapjaiba véve tetszett. Ahhoz képest, hogy Laura 18 évesen írta, megcsillant a kivételes tehetsége itt is: Rengeteg jó poén volt a sztoriban, gyorsan olvasható, kikapcsoló, könnyed stílusú a könyv, amiben inkább a hangsúly most nem a romantikán van. :)
Ajánlom a könyvet minden LL rajongónak, akik szeretnék Laura egy új oldalát is megismerni, nekem bejött, szerintem még sokak így lesznek vele. ;)"
Bővebben: http://bookwormsbookshelfs.blogspot.hu/2018/05/leiner-l…

Cheril>!
Leiner Laura: Remek!

Nem is tudom hol kezdjem, mindegy úgyis hosszú lesz…

Kezdem talán azzal, hogy nem titok, ha azt mondom nem Laura a kedvenc írónőm. A történetei egész ötletesek, de a kivitelezés valami szörnyű. Bevallom, csak azért vettem a kezembe a könyvet, mert kíváncsi voltam mit is alkotott az SZJG előtt. Vicces, de ez volt az első könyve (ha jól tudom) és én úgy érzem semmi nem változott a két történet között, de ezt még kifejtem később.

A történetet nézve, Lauránál már megszokhattuk, hogy a fülszövegből nem sok mindent tudunk meg, itt sem kapunk túl nagy leírást a cselekményről, sőt szinte semmit. A borítóból és Laurát „ismerve” én egy nyomozós történetre számítottam kezdetben, eléggé mellélőttem. Megkaptam az SZJG elődjét. Nem túlzok ha azt mondom szinte minden egyezik. Laura egyszer kitalált valamit és ha kell akár a századik könyvében is leírja ugyanazt.

Kezdem először megint a hibákkal, amik nagyon zavartak:
1. A nevek. Kevés könyv van, ahol valami bajom van valamelyik szereplő nevével. Itt megtörtént. És nem, nem az a bajom, hogy angol nevek szerepelnek benne, hanem, hogy egyetlen szereplő neve magyar (német eredetű), a főszereplőé. Oké, hogy így hívják a testvérét meg tetszett neki, de olyan nehéz lett volna a többi szereplőnek is magyar nevet adni. Vagy a könnyebb megoldás, Linda kapott volna angol nevet. Mindegy.
2. Sokszor leírtam már, hogy szerintem Laura könyvei nem a legjobb példák a fiatalok számára. Ez a könyv meg tényleg rossz példát mutat. Rettentően idegesített, hogy minden második oldalon főhősünk cigizni ment, minden ötödik oldalon valaki berúgott és minden párbeszédbe kellett egy csúnya szó, mert úgy sokkal menőbbek vagyunk.
3. Szintén sokszor leírtam, hogy Laura könyvei tele vannak klisékkel. Mind a szereplők, mind a történet elmenne egy tipikus, sablonos tinifilmnek.
4. A következő kedvencem Laurában, hogy mindig mindenről általánosan beszél. Azok a tipikus poénok, mi szerint egy szőke nő hülye, minden pasi a cicababákért van oda, stb. Na, ezek nála mind-mind érvényesek. Komolyan mondom, ha szőke lennék tuti nem tetszene, hogy minden oldalon ostobának titulálnak.
5. A karakterekhez még megemlíteném a túlzást. Ezt is sok Laura-könyv értékelésemben leírtam már. Ilyen karakterek nincsenek a valóságban, szerencsére.
6. Lehet itt most én vagyok a hülye, de én még ilyennel nem találkoztam. Fehérneműboltban férfi eladó? Egyrészt nekem volna kellemetlen egy pasival alsóneműkről beszélni. Másrészt egy pasi, aki ennyire ért a melltartókhoz? Mert szerintem 10 pasiból 9 nem tudná besaccolni a saját barátnőjének a méretét, nem hogy egy idegenét.
7. Mint fentebb említettem ez az SZJG elődje, hogy miért is? Itt is mindig sír főhősünk. Itt is elmennek mocizni csak úgy, kitudja hol kötnek ki alapon. Itt is sokszor leírja Laura, hogy mi a fontos dolog pl. hogy cigiznek, hogy isznak, hogy ostobák…és még sorolhatnám. Itt is mindenki úgy jár – kel másoknál, mintha otthon lenne. Itt is lealacsonyítják a nőket, a szőkéket stb. Itt is elsütötte a jaj de megnőttél poént, pedig nem is nőtt semmit. Itt is van szereplő, akinek senki nem tudja a nevét. Szinte minden szereplőnek egy „hasonmása” is megtalálható az összes többi könyvben.
8. Az egyik nagy kedvencem, mikor egyik nap felvetnek egy kirándulásötletet, másnap pedig már mennek is. Háromszor ment valaki kirándulni, mindhárom ilyen alapon volt.
9. No comment. Már itt megjelenik kedvenc mondatom Laurától.

Jöjjenek a karakterek, mert megint túl hosszú lesz. Néhány kedvencet kiemelnék.
Linda – Esküszöm Laura akármilyen könyvét olvasom legjobban a főszereplőt utálom. Mind ostoba, állandóan sír, panaszkodik… Itt még ez fokozva is van. Van két plázacicánk, akik felvidítják, mikor rossz a kedve, elviszik vásárolni, szórakoztatják, és Linda mit csinál, na mit? Lemondja őket szépen, választékosan. Mekkora ringyók és hasonló dolgok. Komolyan mondom a két plázacicának könyörögtem volna, hogy ne foglalkozzanak ekkora gyökérrel, mint Linda.
Mike – Őt egészen elviseltem egészen addig, míg hozzá nem szólt a barátnőjéhez. Ha hozzám szólna valaki (nem kell hogy a barátom legyen, lehet akár egy idegen is) ennyire lekezelő módon és bunkón, csak mert szőke volnék, esküszöm ott helyben agyonverném.
És végül Tom nője – Igen, ő lenne az, akinek nem tudjuk a nevét, de mennyire hülyén hangzik így. Jobb lett volna a plázacica vagy bármilyen más kifejezés is, de Tom nője. Esküszöm minden oldalon fejbelőttem volna magam, mikor leírta.

6 hozzászólás
Könyvmolylány20 P>!
Leiner Laura: Remek!

Már a könyv olvasása közben azon gondolkodtam, hogy hány csillagot adjak majd erre a kötetre… Nem volt vészesen rossz, de közel se állt a jóhoz… Valahogy a kettő között helyezkedik el… Lehetett érezni már rajta egy kicsit Leiner Laura mostani stílusát, ami meghozta neki az áttörést, de még gyerekfejjel írta és ezt érezni is lehetett rajta. Tele volt a kötet túlfeszített érzelmekkel, jó nagy adag daccal, tombolással, kitörni akarással és ellenszenvvel az egész világgal szemben. Linda nagyon idegesítő tudott lenni, mikor gondolatban mindenkit lebutázott, lehülyézett, sütött a gondolkodásmódjából az éles értékítélet mindenki mással szemben, aki nem önmaga, vagy nem Jason. Arra vártam, hogy a kötet végére majd lenyugszik és rájön, hogy talán teljesen alaptalanul ítél el mindenkit maga körül, és hogy lehetne egy kicsit megértőbb, elnézőbb is, de ez nem valósult meg. Annyi történt, hogy elkezdett kötődni az újdonsült barátaihoz, de magában még mindig ostobának tartotta őket.
Kezdeti szárnypróbálgatás ez az író részéről, nem véletlenül nem lett kasszasiker belőle. Obszcén helyzetek, obszcén szavak, obszcén emberek.. Valahogy mégse tudtam utálni a könyvet..

Cs_N_Kinga P>!
Leiner Laura: Remek!

Nagy sajnálatomra erre a könyvre nem tudok három csillagnál többet adni, ezt is csak azért mert kivételesen elolvastam az értékelések egy részét, illetve egy – két molytárstól tudom, hogy első könyve az írónőnek. De ettől függetlenül, lehet hogy most jól jött, hogy ennyire lehúzták a könyvet, így nem voltak elvárásaim, így meglepődtem, hogy annyira nem gáz, csak kicsit. Ez kb. olyan volt, mintha nyár után visszatértünk volna a suliba és elmeséltük volna mi is történt velünk a nyáron. Ami lehet, hogy számunkra nagy szám, de a többieknek unalmas lehet. Sajnos nekem is az volt. Nem sok minden történt, az is tele sablonnal, vagy közhelyekkel. Mégis volt azért valami bája, egyáltalán nem jó szó rá, de jobbat nem tudok. Mintha egy lány naplóját olvastam volna amit a padláson találtam. De hogy egy nyár csak a bulin, a pián és a szórakozáson múljon hogy jó legyen? IGEN!
De sokkal, sokkal nagyobbak az elvárásaim az írónővel szemben, hiszen már olvastam pár könyvét és azok tetszettek. Sajnos ez a feledhető könyvek kategóriájába tartozik. Egyszer el lehetett olvasni.

zsoka2142>!
Leiner Laura: Remek!

Jajj, annyira jó volt végre Laura ezen könyvét is elolvasni!
Annyira boldog vagyok, hogy beszerezhettem. :)
Linda a főszereplő számomra szimpatikus volt, hiszen át tudom érezni, hogy ő mit élhetett át. Bele tudtam magam képzelni a helyébe.
Mike-ot, nagyon bírtam és olyan jókat nevettem rajta és a beszólásain, de érződött rajta, hogy mennyire fontos neki a testvére. spoiler
Lindának nehéz most döntéseket hoznia, mert ez kihatással lesz a jövőjére. A nyári munka szerintem jó ötlet, mert sikerült elterelni a gondolatait, legalább egy ideig.

Végeredményben tetszett a könyv, és nagyon kíváncsi vagyok a folytatására is, mégis hogyan fog Linda élete kiteljesedni. :)

Julos>!
Leiner Laura: Remek!

Ugyebár ez Leiner Laurának a legeslegelső könyve (18 évesen írta), vagyis így a Szent Johanna gimi után olvasva magasak voltak az elvárásaim.
Alapvetően jó könyv, tipikusan ’Leiner Laurás stílussal’.
Amit nagyon szerettem benne, az a humora. Nem olyan poénok voltak benne, hogy az ember a földön fetrengve röhög, hogy hú, ez milyen vicces, hanem úgy az egész történetbe bele van szövögetve az az enyhén ironikus hangsúly, amitől végig mosolyognom kellett.
Magában a történetben kicsit zavart, hogy olyan tucatblog szerű, vagyis nyár van, dolgozik, ismerkedik, nyaral, blablabla. Viszont nagy előnye, hogy igazán reális, nem egy rózsaszín ködfelhő mögül nézzük az eseményeket, és tényleg olyanok benne az emberek, mint a valóságban. Bár azt kicsit sokalltam, hogy mennyit káromkodnak és isznak, néha csodáltam is, hogy ezek után hogy maradtak még agysejtjeik… És ahogy pl. Tom beszélt a barátnőjével! Ilyenkor néz szúrós szemmel a feminista énem.
Egy biztos: egyáltalán nem olyan, mint a Szent Johanna gimi.
(bővebben a blogomon: http://juloskonyvei.blogspot.hu/2013/03/leiner-laura-re…)

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!
Leiner Laura: Remek!

15. olvasásom L.L-tól. Azt kell mondjam, az SZJG után, már nem tudok úgy örülni a regényeinek. Valahogy azt nem lehet űberelni. Olyan bugyuta szereplők voltak ebben a történetben…nem tudott lekötni.

6 hozzászólás
kte P>!
Leiner Laura: Remek!

Miután túltettem magam a szerencsétlen főszereplőn, Lindán, aki semmit sem akar csinálni, csak forgatókönyvíró szeretne lenni, de egyet se kezdett el, illetve tanulni sem kezdte, csak naponta pár perce leül az üres lapok elé, utána olvasható volt. Emellett dohányzik, alig eszik, végigbukdácsolta az iskoláit, mégis lenézi a „szőke” lányokat. Van még egy tesója, Mike, aki alapvetően jó fej, kivéve hogy állandóan cserélgeti a barátnőit, de úgy, hogy Linda sok különbséget nem lát köztük. Linda nem akar sem tanulni, sem dolgozni, mégis munkát keres, mert a fiúja elutazott Amerikába a családjával a nyárra. Megtalálja az álommelót a forgatókönyvírás megvalósulásáig: egy videotékában kezd el dolgozni. Itt kialakul egy összetartó társaság, a téka tulajdonosa és barátnője, Jason, a másik munkatárs, illetve hozzájuk csapódik Mike és barátnője is. Leginkább Lindáék házában bandáznak, ahol a szülők hol feltűnnek, hol elutaznak néhány napra. Paródiaként felfogva nem rossz, hangulatában nekem Nick Hornby-ra hasonlított.

15 hozzászólás
EmeseGx>!
Leiner Laura: Remek!

Molyon a csillagozásokat elnézve nem sokat vártam a könyvtől – és pont ezért tetszett.
Én csak most, az értékelés megírásakor jöttem rá, hogy ez Laura első könyve :O A történetről annyit, hogy kiszámítható, mint általában az ilyen könyvek, néhol összecsapott, olyan „elmentünk ide meg ide, ettünk, aztán hazamentünk” szintű leírásokkal, de mivel nem az egész ilyen, és szinte ez az egyetlen hibája, csak fél csillagot vonok le. Linda átlagos főszereplő, semmi nagy durranás, de nem is az idegesítő fajta, a mellékszereplők meg kifejezetten kellemesek voltak, már itt is látszik az írónő sajátos stílusa és humora. A végére kerek lett a történet, tetszett a lezárása is.
És ha ez nem is lett a legismertebb könyve, ebben is lettek emlékezetes mondatok, jelenetek, például a „-Jason! -Igen?” a legikonikusabb nekem, de ott van az asztalon táncoló Jenny jelensége, hidrogénszőke csajok, a kopasz maffiavezérek, de még tudnám sorolni…
Összességében ajánlom azoknak, akiknek tetszett az írónő többi könyve, és ha valami könnyedet keresel, amiben csak lazítani kell, és megy a történet. Bár azt még hozzá kell tenni, hogy a könyv egyes részeinél több részeg volt mint történés, de nekem mégis tetszett.


Népszerű idézetek

Ananiila>!

Kiválasztott egy kis Colosseum-ot (Jenny), és amikor fizetett, akkor szólt az eladónak, vagyis mutogatta, hogy egy másikat szeretne, visszavitte a Colosseum-ot, és felemelt egy ugyanolyat.
– Linda! Segíts keresni egy jót! – nyávogta, odamentem mellé, mert láttam, hogy gondban van.
– Ezzel mi a baj Jenny? – kérdeztem értetlenül, mert nekem nagyon tetszett a kis szobor. Én például imádtam az ilyen lekicsinyített másokat, volt otthon pár darab.
– Keressünk egy olyat, ami nincs eltörve! Nézd meg, mindnek le van a fele törve! – mondta Jenny.
Néztem az arcát, vártam, hogy mondja ja, csak vicceltem, de nem mondta.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jenny · Linda
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Legalább ezerszer lepörgött előttem az életem. Azért ilyen sokszor, mert hát eléggé eseménytelen volt eddig, így hamar át lehetett futni rajta.

118. oldal - 22. (Universal Hungary, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Linda
Ananiila>!

– Forgatókönyvíró leszek Hollywoodban – mondtam, mire ő:
– Aha, én meg olasz focista Milánóban.
– Mikor átveszem az Oscar-t a legjobb forgatókönyvért, neked is megköszönöm! – feleltem, miközben a falamon levő filmplakátokat figyeltem.
– Aha, én meg mikor belövöm a győztes gólt a világbajnokságon, azt kiabálom majd: Lindaaaa! És a stadion minden szurkolója utánam: Lindaaa! – mondta, miközben a tévét nézte ahol nem meglepő; focimeccset adtak.
– Aha! – válaszoltam. – Kérsz inni?
– Igen – jött a válasz.
Ezek voltak a mi álmaink.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linda · Nick
Cheril>!

– Linda, eljössz velem tortát nézni? – kérdezte. Nem nagyon értettem miért akar tortát nézni. Tortát enni szoktak, nem nézni.

Kapcsolódó szócikkek: torta
Ananiila>!

Tény, hogy vannak emberek, akik lúzernek születtek. Azt hiszem, hogy én is ilyen vagyok. Elvégre, ha egy ember naponta többször tartja magát szerencsétlennek, ráadásul jogosan, akkor az valami olyasmi.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linda
Cheril>!

– Tommy, nem tudsz nekem egy telefont szerezni, teljesen szétment az enyém! – mondtam, mert hátha tud valamilyet hozni nekem, úgyis annyi ilyen ismerőse van, akik ezekkel foglalkoznak.
– Dehogynem, holnap idehívom az egyik barátomat, és megbeszélitek milyen kell – mondta.
– Jó ugyanilyen. Csak ne legyen lopott! – raktam hozzá, mire elgondolkozott.
– Aha. Akkor egy másik barátomat kell hívnom. Jól van – mondta, és már telefonált is, azzal a jó, „Szervusz testvérem” szöveggel. Vajon Tomnak hány testvére van?

Kapcsolódó szócikkek: Linda · telefon · Tom
EmeseGx>!

– Semmit nem csináltam vele, igazából szarok az egész gépedre […].
– Akkor is vírusos – vágott vissza.
– Felőlem! Csak vigyázz, hogy el ne kapd!

Kapcsolódó szócikkek: Linda · Mike
2 hozzászólás
Brigosz>!

Szerintem nincs abban semmi rossz, ha az ember álmodozik.

6. oldal - 1. fejetet

Kapcsolódó szócikkek: Linda
Milli>!

Haragudtam rá, szerettem, néha még csalódtam is benne, és ő ezekből semmit nem vett észre. Remek!

43. fejezet

EmeseGx>!

Beszélgettünk, én a pultban álltam és könyököltem, ő a másik oldalon, és tényleg vadul udvarolt, amikor egyszer csak, mindenféle ok nélkül Jason, aki nem messze filmeket pakolt, erőből közénk vágott egy borítót. […]
– Bocsánat, kicsúszott a kezemből! – mondta, majd tovább pakolt.
Marha furcsa arcot vághattam, de betudtam annyinak, lehet, hogy menstruál.

Kapcsolódó szócikkek: Jason

A sorozat következő kötete

Remek! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Jennifer Salvato Doktorski: Lángra lobbant nyár
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life – Tönkretett tinikor
Szabó Tünde: A hacker
Tahereh Mafi: Ne félts
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Fróna Zsófia: Démonok közt
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Julia Dippel: Csendes víz
Riley Baker: Szavad ne feledd!