12. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
26. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Ég ​veled (Iskolák versenye 1.) 391 csillagozás

Leiner Laura: Ég veled

Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják.
Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá.
Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen a megmérettetésre, így a Szirtes Gimnázium négyfős csapata elindul az Iskolák Országos Versenyére.

Az Ég Veled az Iskolák versenye trilógia első része.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
L&L, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653407

Kapcsolódó zóna

!

Iskolák versenye-trilógia

55 tag · 10 karc · Utolsó karc: 2018. január 16., 18:52 · Bővebben


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Kornél · Újvári Hanna


Kedvencelte 139

Most olvassa 78

Várólistára tette 192

Kívánságlistára tette 235

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
pveronika P
Leiner Laura: Ég veled

Azt hiszem, könnyedén kijelenthetem, hogy ez az eddigi legizgalmasabb, és talán legjobban kidolgozott Leiner Laura könyv, amit volt szerencsém olvasni. Imádtam az egészet az első oldalaktól az utolsóig. Nagyon tetszett az alapötlet, a részletek, a karakterek, és az is, hogy ez alkalommal az írónő mert egy kicsit komolyabb témákhoz is hozzányúlni, mindemellett mégis ott volt a szerző tipikus humora, ami tökéletes egyensúlyt teremtett a könyv hangulatában.

A történet főszereplője Hanna, akit kijelölnek, hogy három társával együtt képviselje gimnáziumát az Iskolák Országos Versenyén, amiről ugyan még soha senki nem hallott, de mégis elég nagydolognak tűnik, hogy nyolc év óta először beválogatták rá a Szirtes Gimnáziumot. A nyári szünet két hetében tehát Hanna valahol az ország egy ismeretlen pontján küzdhet meg azért, hogy a csapat bennmaradjon a versenyben, és elhozza az első helyezésért járó kupát, azonban a lánynak minden nap rá kell döbbennie, hogy a dolgok nem mindig azok, aminek látszanak, és a verseny napról napra egyre nagyobb kihívások elé állítja őt és a csapatát…

Nagyon tetszettek a karakterek, különösképpen Hanna, és talán miatta is lett ez a könyv az eddigi kedvencem az írónő eddigi kötetei között. Úgy érzem, hogy nagyon sok minden rejlik benne, és alig várom, hogy a többi részben még több mindent megtudhassak róla. A mellékszereplők is nagyon jól eltaláltak, és persze nem maradhatunk minden női szívet megolvasztó férfi karakter nélkül sem. Be kell vallanom, hogy bár sokkal-sokkal gyorsabban ütemben peregnek az események, mint például anno a Szent Johanna Gimiben, de Kornél képes volt a történet öt napja alatt is helyet találnia a szívemben, és nagyon drukkolok nekik! Viszont itt jön képbe az egyetlen negatívum a könyvvel kapcsolatban, hogy Kornél nagyon aranyos, de elég keveset tudtunk meg róla, például nem derült ki a teljes neve, vagy, hogy egyáltalán melyik városból jött, és ez egy kicsit zavaró volt számomra. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk a tényt, hogy az egész könyv öt nap eseményét dolgozza fel, és bár ezeket a részleteket Hanna biztosan megkérdezte volna a fiútól, ennyi nap alatt nyilvánvalóan ő sem ismerhette volna meg Kornélt igazán mélyen, és valószínűleg nem is lehetett egyszerű feladat az írónő számára, hogy ilyen kevés nap alatt is el tudjon indítani egy szerelmi szálat a történetben, minden női olvasó nagy örömére. :)

Bár minden Leiner Laura könyvet más miatt szeretek, de összességében a gyönyörű borítótól és a címtől elkezdve, a „körömlerágósan” izgalmas események és az olykor könnyfakasztó vagy éppen „nem tudom abbahagyni a nevetést” részeken át, határozottan ez az eddigi kedvencem az írónő könyvei közül, és tűkön ülve várom a folytatást! :)

http://veronikasreaderfeeder.com/leiner-laura-eg-%E2%80…
⌛ Teaser: https://moly.hu/karcok/1033035

17 hozzászólás
>!
FairyDust P
Leiner Laura: Ég veled

Sok Leiner Laura könyvet olvastam, szóval van egy átfogó képem az írónő munkásságáról, és higgyétek el, ez a legjobb könyve.
Végre sikerült egy szerethető, komoly leányzót összehozni aki komoly s nehéz családi tragédiát tud maga mögött. Nagyon megkedveltem Hannát, helyet kapott a kedvenc női karaktereim között. Kornélról sokat nem tudunk meg, de amit láttam, ő is kifejezetten szimpatikus szereplőnek tűnik.
És mi a helyzet az alapkoncepcióval? Zseniális, egyedi és izgalmas. Nagyon jót tett a könyvnek, hogy egy afféle táborba ültette át a sztorit az iskolapad helyett. A kitalált feladatok kreatívak, a végrehajtás pedig érdekfeszítő. Komolyan izgultam, kinek sikerül előbb megoldani a talányokat.
Mindezeken felül megmaradt Laura humora, és a rengeteg helyzetkomikum is. Végre nem volt értelmetlen nevű szereplő, és végre nem volt erőltetve semmi.
Úgy érzem Laura könyvei „felnőnek”, és olvasás után az a gondolat maradt bennem, hogy az új sorozatát szeretné az idősebb korosztálynak is szánni.
Nem ömlengek tovább… ez egy nagyon jó ifjúsági könyv, amely szórakoztat, kikapcsol és mégis van mondanivalója. Annak is ajánlom akik még nem olvastak Laurától, vagy már letettek róla a korábbi könyvei miatt.

Részletes, spoiler-mentes vélemény: https://missreaders.com/books/details/41

7 hozzászólás
>!
ZitussKa P
Leiner Laura: Ég veled

Elkèpesztő!
Nem is inkább az, hogy ismèt teljesen belehabarodtam egy LL könyvbe. Mert ezt már megszoktam. Hanem, hogy ez mekkora gyorsasággal törtènt. Hiába első kötet, már nem kell semmit bizonyítania nekem, mert már pár oldal után meggyőződhettem róla, hogy ez bizony az egyik legkidolgozottabb Laura kötet, a karakterek pedig a lehető legjobban lettek összerakva.
Nem tudom Laura nèni, hogy csinálja de mindig sikerül olyan tèmákról írnia ès karaktereket alkotnia amilyenekről mèg soha nem olvastam, ezzel szemben már tegnap is kèső lett volna, hogy a kezemben lehessen a folytatás❤ A cselekmènye izgalmas, az új szereplők változatosak ès viccesek :)
Hannával pedig kicsit olyan, mintha kaptam volna egy barátot. Ő az egyik legemberibb karaktere Laurának, akinèl tènyleg èreztem, hogy az ember a könyvekben sem mindig sèrthetetlen, ès olykor fájdalmas tragèdiákat mèrhet ránk az èlet. De ki kell tartanunk. Borzasztóan sajnáltam, de ezzel együtt is hihetetlen erős, gondoskodó, lojális ès èsszerű lány. Nagyon megszerettem :)
A FIÚRÓL pedig mindössze annyit, hogy sajnos teljes trónfosztás törtènt. Bocsi Cortez ès Márk. :D
Olvassátok! Letehetetlen!

10 hozzászólás
>!
Lillsz
Leiner Laura: Ég veled

Egyszerre sírtam és nevettem. Egyszerre könnyeztem és mosolyogtam. Sírva nevettem. Imádtam! Imádom! Bátran merem állítani, hogy Laura még a Bexinél is fantasztikusabb könyvet írt. És tudjuk, hogy én mennyire szeretem a Bexit! Nagyon, rettentően várom a folytatását, annyira nem kínzó a vége, de na! Érzelmekkel teli, izgalmas olvasmány. Sok sikert kívánok mindenkinek, én alig tudtam letenni! 5/5***

8 hozzászólás
>!
Fangirl033 P
Leiner Laura: Ég veled

„Eleinte bevallom, kicsit féltem attól, hogy nem fog annyira tetszeni, mint a többi LL könyv, de szerencsére tévedtem… ugyanis ez a kötet még közelebb áll a szívemhez, mint az eddigi részek. Nagyon más, egyedi, és szomorú a könyv. Persze vannak humoros jelenetek is, de inkább itt most a depresszió dukál, na meg persze az Iskolák Országos Versenye, rövidítve: az IOV.”
Bővebben: http://bookwormsbookshelfs.blogspot.hu/2017/12/leiner-l…

>!
christine
Leiner Laura: Ég veled

Pörgős és izgalmas. Más, mint az eddigi megszokott. Sokkal érettebb és komolyabb, teljesen máshonnan közelíti meg a cselekményt. Meg merem kockáztatni azt a megállapítást, hogy ez Laura legjobb könyve. Mint ahogy a szereplőknél is megemlítettem, a karakterek nem voltak egysíkúak. Volt olyan, aki rosszból vált jóvá (pl. nekem Berni eleinte nem volt szimpatikus), és olyan is, aki jóból átment rosszba (Máté. Bár vele minden bizonnyal ez is volt a cél.)

5 teljes nap telt el, és nagyon tetszett, ahogy Laura az információkat adagolta. Gyorsnak éreztem azért, mert képtelen voltam letenni, és néhány óra alatt be is fejeztem, de máskülönben mindent akkor közölt, amikor kellett, semmit sem éreztem pluszba vagy minuszba.

Bővebben: http://zivatar-christinekcoldman.blogspot.com/2018/01/l…

>!
puncsoscukor63
Leiner Laura: Ég veled

Annyira imádom, hogy mikor Laura könyveit olvasom teljesen kikapcsolódok. Nem gondolkozok közben más dolgokon, nem kalandozok el a történettől, úgy falom a sorokat, mint más karácsonykor a töltött káposztát. Beszínezi az egyébként szürke hétköznapjaimat az elképesztő humorával, és egyből elűzi a rosszkedvemet. Szinte azt érzem olvasás közben, hogy ott állok a szereplők mellett, egy megfigyelőként, aki nem szól bele a dolgokba, csak úgy jelen van. Együtt drukkolok értük, együtt aggódok velük, együtt nevetek vagy épp sírok a karakterekkel.
Egyszerűen olyanok a könyvei, mint a drog, függőséget okoznak, és mindig csak többet akarok belőle.

Hát, kellett egy pár perc, mire felocsúdtam a könyvből. Nem állítom, hogy ez eddig a legjobb Leiner Laura könyvei közül, de nem is rosszabb a többinél. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ugyanannyira imádom, mint a másik kedvencemet, a Bexi sorozatot. Az, hogy pár óra alatt végeztem ezzel a terjedelmes könyvvel, szerintem magáért beszél. (Rögtön olvasás után be is jelöltem kedvencnek.)
Tetszett, hogy LL ezen kötete komolyabb hangvételű történetet mutat be, mint az eddigiek. Amellett, hogy minimum negyedóránként meg tudott nevettetni a könyv volt, hogy sírva röhögtem :D, fontos tanulsággal is rendelkezik. spoiler Valójában nem ez az egyedüli mondanivalója az egésznek, azonban én most ezt ragadtam ki belőle.
Tényleg durva és tragikus, amin Hannának és az apjának keresztül kellett mennie, de azért van néhány túlzás a történetben.
Olvastam értékeléseket, amikben ódákat zengenek az újabb fiú-főszereplőről, de valahogy nekem hiányzott belőle valami. Lehet, velem a baj, de nem éreztem nála azt, amit Nagy Márknál, és amit még anno Corteznél. Semmiképp nem adom fel a reményt, hogy ez változik majd a következő 2 kötetben, sőt nagyon bízom benne, hogy így lesz.
Természetesen itt is megjelenik az ellenszenves, negatív beállítottságú szereplő, akit nem lehet nem utálni szerintem, én már a könyv kb. közepétől elviselhetetlennek találtam őt spoiler.

Összességében azt mondhatom, hogy nem is kezdhettem volna ennél remekebb könyvvel az évet :D

>!
Everglow P
Leiner Laura: Ég veled

(…) Ahogy az értékelés elején is említettem, nem olvastam még LL könyvet, de kezdésnek ez kitűnő volt. Az Ég Veled remek ifjúsági könyv, komoly mondanivalóval, és persze szerethető meg címeres ökörként viselkedő karakterekkel. Izgatottan várom a következő részt, és kíváncsi vagyok, mi tervez az írónő a 100. nagy mészárlásra. (:

Bővebben, a középiskolásokhoz szóló kis extrával: http://chroniclesofabookshelf.blogspot.hu/2018/01/legna…

„We live, we love, we lie.”
https://www.youtube.com/watch…

>!
Lorenza_Pellegrini
Leiner Laura: Ég veled

Szerintem az eddigi legjobb könyve Leiner Laurának. Ennyi elég is, mert nagyo szeretem a többi könyvét is. Jöhet a folytatás! spoiler

>!
Kamilla17
Leiner Laura: Ég veled

How do I live without the ones I loved?
Time still turns the pages of the book it's burned.

Végeztem. Elmentem ebédelni. Azzal is végeztem, jöttem volna vissza és nem tudtam mit csinálni.
Befejeztem a könyvet, ezáltal óriási ürességet éreztem belül. Hiányoztak a barátaim, a hajtás, a sok izgalom, és hirtelen nem tudtam mit kezdeni magammal.
Komolyan mondom, Leiner Laura, így nem leszünk jóban. Ide nekem a folytatást és megbocsájtok. :D

Elsőnek nagyon irigy voltam azokra akik már olvashatták, viszont most az gondolom jó volt így, mert láthattam mennyire tetszik nektek, mi a véleményetek róla, és így még kíváncsibb lettem. Kíváncsi lettem ki az a Kornél, akiről mindenki mesél, és megtudtam. :)
Meglepő de nem voltak nagy elvárásaim. Új LL volt, tudtam, hogy akár nem is tetszhet, mert már kezdek kinőni belőle. De teljesen már volt.

Tetszik, hogy van mondani valója, és ez a mai világban még jobban elnyeri az értelmét. Amikor mindenki rohan, meg kéne állnunk egy pillanatra.
Igen, sírtam néha, de sikerült nevetnem is. Nagy köszönet LL-nek, hogy megmaradt a régi humora is. :)
Egy csettintési idő sem telt el, és máris belestem. Talán ez az a történet, amivel a leginkább tudok azonosulni. Az Szjg túl valótlan volt, a Bexi meg eleve egy híres emberről szól. :D
Imádtam minden karaktert, mindenkinek megvolt a maga egyénisége. Volt aki idegesített, volt aki miatt sírtam és volt akibe belestem. Igen Kornél. Remélem szép jövőd lesz. :D

Ennél többet nem is kell írnom, hiszen úgyis újraolvasós lesz! :DD Imádtam, de már jöhetne a második rész. *-*

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Gaby33

– Na, de most komolyan. Hogy értitek, hogy láttátok ma a szarvasbogarat? – pillantott felváltva Kornélra és rám.
– Én nem láttam – tettem fel a kezem.
– Én igen – ismerte be Kornél.
– És? Hol van? Eltüntetted innen? – kérdezte a lány.
– Nem egészen ez történt – finomította Kornél a sztorit.
– Hanem?
– A diplomácicia protokollt választottam.
– Diplomáciai protokollt egy szarvasbogárral szemben?
– Igen.
– És az milyen?
– Hát… Ő volt itt előbb, én meg inkább elhúztam – röhögte el magát Kornél.

Kapcsolódó szócikkek: Kornél
>!
Gaby33

– Már a nagyanyád is hívott, és számon kérte, hogy miért engedtelek el az Éhezők Viadalára!

>!
Orsi08

– Tudod, hogy van ez. Mindig kell pár nap lábnap. Ez a mottóm – mesélte.
– Ühüm – bólogattam.
– Ezt amúgy én találtam ki. Nézd meg az Instán, #párnaplábnap.

>!
Lillsz

„Gyerekek, mi ez a stílus? Kulturáltan kommenteljetek! Joós tanárnő”
„Tanárnő! Miért buktatott meg???”
„Megbuktatott? És nem tudtad előre megjoósolni?”

31. oldal

>!
Lillsz

(…)A tavalyi évben például a Balatonon volt megrendezve, így az odaérkező csapatok negyede ki is esett, mert nem tudtak úszni a versenyzők.
-És ez, hogy derült ki, belefulladtak? – kérdezte a nagyi(…)

40. oldal

>!
pveronika P

Valamiért Kornél társaságában teljesen máshogy működtem, ami egyszerre tett boldoggá, és okozott maró bűntudatot. Gyűlöltem magam, amiért jól szórakoztam a társaságában, miközben hálás voltam azért, hogy ez megtörténhet.

405. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kornél · Újvári Hanna
>!
Gaby33

– A dobozok tetején van a post it, hogy mit tartalmaz. „P” a padlizsankrém. „G” a gránátalma – mutattam.
– És a „T”? Takony?
– Apu!!! – kiáltottam rá mérgesen.
– Elnézést, csak úgy néz ki – pöckölte meg az átlátszó doboz oldalát.
– Az tökkrém! – kértem ki magamnak.
– Úgy mindjárt más – forgatta a szemét, majd látva, hogy mennyit dolgoztam vele, megenyhült.

Kapcsolódó szócikkek: Újvári Hanna
>!
pveronika P

– Bármi is a közös feladat, megoldjátok! És tudjátok, miért?
– Mert okosak vagyunk? – kérdezte Zsombi.
– Mert legyőzünk bárkit? – nézett a kamerába Bernadett.
– Mert soha nem hagyjuk ki a lábnapot? – tippelt Lóri.
– Mert a Szirtes csapata vagytok! – válaszolta meg inkább a saját kérdését Kocsis igazgató. – És milyen a Szirtes Gimnázium?
– Középszerű? – gondolkodott Lóri.
– Nem – forgatta a szemét Kocsis. – A legjobb! – emelte magasba az öklét az igazgató teljes extázisban.

231. oldal

>!
Fangirl033 P

Elérkezett az Iskolák Országos Versenyének kezdete, vagyis az indulás napja.

61. oldal

>!
pveronika P

– Semmiség – nyugtattam meg. – Csak megvágott néhány faág futás közben, és Kocsis kiposztolta a hatás kedvéért a visszatérésem utani drasztikus képet.
– Frászt kaptam reggel, amikor megláttam! Már a nagyanyád is hívott, és számon kérte, hogy miért engedtelek el az Éhezők Viadalára! – ingatta a fejét mérgesen, mire akaratlanul is elmosolyodtam.

180. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Wéber Anikó: Az osztály vesztese
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Tavi Kata: Ballépések
F. Kosztyu Viola: Lorena