87. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Ég ​veled (Iskolák versenye 1.) 1447 csillagozás

Leiner Laura: Ég veled

Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják.
Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá.
Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen a megmérettetésre, így a Szirtes Gimnázium négyfős csapata elindul az Iskolák Országos Versenyére.

Az Ég Veled az Iskolák versenye trilógia első része.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
L&L, Budakalász, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653414
>!
L&L, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653407

Kapcsolódó zóna

!

Iskolák versenye-trilógia

208 tag · 82 karc · Utolsó karc: 2020. szeptember 26., 21:39 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Kornél · Újvári Hanna · Vári Lóránt (Lóri) · Kocsis igazgató · Kozák Bernadett · Csenge · Szalai Zsombor (Zsombi) · Takács Titanilla · Máté · Bence · Marci · Zoli · Zsanett


Kedvencelte 366

Most olvassa 124

Várólistára tette 265

Kívánságlistára tette 284

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Leiner Laura: Ég veled

Azt hiszem, könnyedén kijelenthetem, hogy ez az eddigi legizgalmasabb, és talán legjobban kidolgozott Leiner Laura könyv, amit volt szerencsém olvasni. Imádtam az egészet az első oldalaktól az utolsóig. Nagyon tetszett az alapötlet, a részletek, a karakterek, és az is, hogy ez alkalommal az írónő mert egy kicsit komolyabb témákhoz is hozzányúlni, mindemellett mégis ott volt a szerző tipikus humora, ami tökéletes egyensúlyt teremtett a könyv hangulatában.

A történet főszereplője Hanna, akit kijelölnek, hogy három társával együtt képviselje gimnáziumát az Iskolák Országos Versenyén, amiről ugyan még soha senki nem hallott, de mégis elég nagydolognak tűnik, hogy nyolc év óta először beválogatták rá a Szirtes Gimnáziumot. A nyári szünet két hetében tehát Hanna valahol az ország egy ismeretlen pontján küzdhet meg azért, hogy a csapat bennmaradjon a versenyben, és elhozza az első helyezésért járó kupát, azonban a lánynak minden nap rá kell döbbennie, hogy a dolgok nem mindig azok, aminek látszanak, és a verseny napról napra egyre nagyobb kihívások elé állítja őt és a csapatát…

Nagyon tetszettek a karakterek, különösképpen Hanna, és talán miatta is lett ez a könyv az eddigi kedvencem az írónő eddigi kötetei között. Úgy érzem, hogy nagyon sok minden rejlik benne, és alig várom, hogy a többi részben még több mindent megtudhassak róla. A mellékszereplők is nagyon jól eltaláltak, és persze nem maradhatunk minden női szívet megolvasztó férfi karakter nélkül sem. Be kell vallanom, hogy bár sokkal-sokkal gyorsabban ütemben peregnek az események, mint például anno a Szent Johanna Gimiben, de Kornél képes volt a történet öt napja alatt is helyet találnia a szívemben, és nagyon drukkolok nekik! Viszont itt jön képbe az egyetlen negatívum a könyvvel kapcsolatban, hogy Kornél nagyon aranyos, de elég keveset tudtunk meg róla, például nem derült ki a teljes neve, vagy, hogy egyáltalán melyik városból jött, és ez egy kicsit zavaró volt számomra. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk a tényt, hogy az egész könyv öt nap eseményét dolgozza fel, és bár ezeket a részleteket Hanna biztosan megkérdezte volna a fiútól, ennyi nap alatt nyilvánvalóan ő sem ismerhette volna meg Kornélt igazán mélyen, és valószínűleg nem is lehetett egyszerű feladat az írónő számára, hogy ilyen kevés nap alatt is el tudjon indítani egy szerelmi szálat a történetben, minden női olvasó nagy örömére. :)

Bár minden Leiner Laura könyvet más miatt szeretek, de összességében a gyönyörű borítótól és a címtől elkezdve, a „körömlerágósan” izgalmas események és az olykor könnyfakasztó vagy éppen „nem tudom abbahagyni a nevetést” részeken át, határozottan ez az eddigi kedvencem az írónő könyvei közül, és tűkön ülve várom a folytatást! :)

http://veronikasreaderfeeder.com/leiner-laura-eg-%E2%80…
⌛ Teaser: https://moly.hu/karcok/1033035

19 hozzászólás
FairyDust P>!
Leiner Laura: Ég veled

Sok Leiner Laura könyvet olvastam, szóval van egy átfogó képem az írónő munkásságáról, és higgyétek el, ez a legjobb könyve.
Végre sikerült egy szerethető, komoly leányzót összehozni aki komoly s nehéz családi tragédiát tud maga mögött. Nagyon megkedveltem Hannát, helyet kapott a kedvenc női karaktereim között. Kornélról sokat nem tudunk meg, de amit láttam, ő is kifejezetten szimpatikus szereplőnek tűnik.
És mi a helyzet az alapkoncepcióval? Zseniális, egyedi és izgalmas. Nagyon jót tett a könyvnek, hogy egy afféle táborba ültette át a sztorit az iskolapad helyett. A kitalált feladatok kreatívak, a végrehajtás pedig érdekfeszítő. Komolyan izgultam, kinek sikerül előbb megoldani a talányokat.
Mindezeken felül megmaradt Laura humora, és a rengeteg helyzetkomikum is. Végre nem volt értelmetlen nevű szereplő, és végre nem volt erőltetve semmi.
Úgy érzem Laura könyvei „felnőnek”, és olvasás után az a gondolat maradt bennem, hogy az új sorozatát szeretné az idősebb korosztálynak is szánni.
Nem ömlengek tovább… ez egy nagyon jó ifjúsági könyv, amely szórakoztat, kikapcsol és mégis van mondanivalója. Annak is ajánlom akik még nem olvastak Laurától, vagy már letettek róla a korábbi könyvei miatt.

Részletes, spoiler-mentes vélemény: https://missreaders.com/books/details/41

7 hozzászólás
ZitussKa >!
Leiner Laura: Ég veled

Elkèpesztő!
Nem is inkább az, hogy ismèt teljesen belehabarodtam egy LL könyvbe. Mert ezt már megszoktam. Hanem, hogy ez mekkora gyorsasággal törtènt. Hiába első kötet, már nem kell semmit bizonyítania nekem, mert már pár oldal után meggyőződhettem róla, hogy ez bizony az egyik legkidolgozottabb Laura kötet, a karakterek pedig a lehető legjobban lettek összerakva.
Nem tudom Laura nèni, hogy csinálja de mindig sikerül olyan tèmákról írnia ès karaktereket alkotnia amilyenekről mèg soha nem olvastam, ezzel szemben már tegnap is kèső lett volna, hogy a kezemben lehessen a folytatás❤ A cselekmènye izgalmas, az új szereplők változatosak ès viccesek :)
Hannával pedig kicsit olyan, mintha kaptam volna egy barátot. Ő az egyik legemberibb karaktere Laurának, akinèl tènyleg èreztem, hogy az ember a könyvekben sem mindig sèrthetetlen, ès olykor fájdalmas tragèdiákat mèrhet ránk az èlet. De ki kell tartanunk. Borzasztóan sajnáltam, de ezzel együtt is hihetetlen erős, gondoskodó, lojális ès èsszerű lány. Nagyon megszerettem :)
A FIÚRÓL pedig mindössze annyit, hogy sajnos teljes trónfosztás törtènt. Bocsi Cortez ès Márk. :D
Olvassátok! Letehetetlen!

11 hozzászólás
Krisztina_Németh_2>!
Leiner Laura: Ég veled

Nagyon jo könyv. Könnyen olvashato az a tipikus letehetetlen könyv. Tetszett a tábor, mint helyszin, tetszettek a feladatok és a szereplök is. Hanna egy talpraesett okos lány, Kornél nagyon szimpi volt bár nem sokat tudtunk meg rola, de azt igen , hogy nem az a macso mint amire számitottam a khm kapu „belépésnél" . Egy valami van ami zavar, az ironönek van egy olyan szokása , hogy a teljes nevét használja egy szereplönek. Engem ez már Nagy Márk esetében is zavart söt ott kimondottan idegesitett, mert mindenki igy hivta. Hanna esetében szerencsére csak egyvalaki hivta a teljes nevén. Összességében ez egy király könyv :)

Lillsz P>!
Leiner Laura: Ég veled

„Egyszerre sírtam és nevettem. Egyszerre könnyeztem és mosolyogtam. Sírva nevettem. Imádtam! Imádom! Bátran merem állítani, hogy Laura még a Bexinél is fantasztikusabb könyvet írt. És tudjuk, hogy én mennyire szeretem a Bexit! Nagyon, rettentően várom a folytatását, annyira nem kínzó a vége, de na! Érzelmekkel teli, izgalmas olvasmány. Sok sikert kívánok mindenkinek, én alig tudtam letenni!” 5/5***
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2017/12/leiner-la…

8 hozzászólás
Kelemen_Hanna>!
Leiner Laura: Ég veled

Tökéletes volt. Pedig a Bexi után azt hittem, már kinőttem, de nem, egy csodás, napsugaras vasárnap volt olvasni. Sokszor volt hangosan nevetős, de amikor a medencénél megbeszélték, hogy kinek a nagymamája jelölt be kicsodát (nem akarok spoilerezni :) ), akkor konkrétan fel kellett ugranom az ágyról, annyira röhögtem, és utána még hosszú percekig, és néha még most is, ha eszembe jut.
Egy ideális világban Leiner Laura legalább heti egy könyvet írna.

gabiica P>!
Leiner Laura: Ég veled

Nagyon élveztem!
Az alapötletet kiválónak tartom, kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki a végére. Bár vannak sejtéseim, amelyek esetében úgy érzem, hogy nagy az esély rá, hogy megvalósulnak, de szerintem örülni is fogok neki.
A főszereplő, Hanna, nagyon érdekes és jó karakter. Van igazi története, nehéz múltja, kemény jelene, ahogy próbálja feldolgozni, ami történt, és próbálja újjáépíteni az életét.
Bár Kornélról nem sokat tudhattunk meg, mégis érzem, hogy különleges és szerethető ő is.

Nekem az eleje kicsit nehezen indult be, de aztán pörögni kezdtek az események, ami miatt elkezdtem úgy igazán élvezni a könyvet. Nagyon érdekes az alapötlet. Néha kicsit úgy éreztem, mintha a Trimágus Tusán lennénk, csak kicsit általánosabb és valószerűbb feladatokkal.

Alapvetően az egész nagyon valószerű. Vannak jófej és kevésbé jófej, sőt, egyenesen utálatos karakterek, őszintén, tényleg jól leírja egy gimnáziumi korosztály hierarchiáját. A tábori jelenetek leírásakor kicsit én is visszacsöppentem a tinikoromba, sok emlék jutott eszembe.

Sokakat nem bírtam: például az arany csapatot, Mátét, sőt, én valahogy Zsombort sem kedvelem. Meglátjuk, mi lesz a végére..

Fangirl033>!
Leiner Laura: Ég veled

„Eleinte bevallom, kicsit féltem attól, hogy nem fog annyira tetszeni, mint a többi LL könyv, de szerencsére tévedtem… ugyanis ez a kötet még közelebb áll a szívemhez, mint az eddigi részek. Nagyon más, egyedi, és szomorú a könyv. Persze vannak humoros jelenetek is, de inkább itt most a depresszió dukál, na meg persze az Iskolák Országos Versenye, rövidítve: az IOV.”
Bővebben: http://bookwormsbookshelfs.blogspot.hu/2017/12/leiner-l…

Nikolett0907 P>!
Leiner Laura: Ég veled

Jó, ám legyen, elismerem ez még nekem is tetszett.
Pedig morogtam és itt is voltak részek, melyektől kiakadtam, de összességében eddig ez a kötet az első, amire nyugodt szívvel megadom az öt csillagot.

Hanna érdekes karakter, végre egy olyan személy, akiben sok potenciál van még, akiben látom azon lehetőségeket, melyekért szívesen tovább olvasom eme sorozatot.
Itt még az ellentétes nem sem irritált, sőt a mellék szereplőkkel is tudtam azonosulni.

Ezennel jelentem látom a fényt az alagút végén, de még hosszú az út odáig.
Kivárom a következő kötetet.

Kedvenc nem lett, de el kell ismernem ez tetszett.
Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

10 hozzászólás
GytAnett>!
Leiner Laura: Ég veled

Az évet ezzel a könyvvel indítottam. Gondoltam, hogy egy felhőtlen szórakozást nyújtó könyvvel kezdem 2018-at, már teljesen rá voltam pörögve a várható röhögésekre. Éppen emiatt egy kicsit csalódtam. Nem vártam arra, hogy ez egy komolyabb L.L. könyv lesz. Ennek ellenére örülök neki, hogy Laura megmutatta, hogy tud egy kicsit másként is írni, mert ahogy látom, már nagyon belekerült a röhögős-tini-iskolás történetek skatulyájába. Csak ugye én pont ezt vártam. :D De semmi gond, az első 100 oldal után megemésztettem, hogy ez egy kicsit depressziósabb, komolyabb hangvételű könyv.
És annak ellenére, hogy nem annyira önfeledt a hangulata, mégis jól írta meg L.L., mert ettől függetlenül mindenből kaptunk. Voltak részek, amiken hangosan nevettem, volt, amikor összefacsarodott a szívem, és a szereplőkkel is együtt izgultam.
A Szirtes Gimi négy tanulója vett részt az Iskolák Országos Versenyén, amit egyébként senki sem ismer. :D Bár ez talán már túl sokszor volt hangoztatva. :) Hanna a főszereplőnk, aki elvesztette az anyukáját, amit még nem igazán bírt feldolgozni. Az apukájával él és ő a legfontosabb számára, illetve az ő egészsége. Mindent megtesz azért, hogy neki nehogy bármi baja legyen. spoiler
A csapattagokról úgy érzem, hogy még nem tudtunk meg eleget. Betti nagyon szó nélküli. Értem, ilyen a stílusa, feleslegesen nem beszél. Lóri egy igazi hülye, aki nagyon ott van, de igazán semmire sem figyel, mégis egy kis humorbomba. :D Zsombi pedig nagyon idegesített. Egy 9.-es kisfiú ő még, de nagyon befolyásolható és spoiler
Érdekes volt, hogy több 4 fős csapatot ismertünk meg (már amennyire :) ), és hogy annak ellenére, hogy barátkoznak egymással, a verseny attól megy. Igenis kieshetnek a barátok. És a feladatok alatt derül ki, hogy kik is számítanak barátoknak. spoiler
A feladatok hihetetlen jól voltak, nagyon kreatívan és változatosan kitalálta ezeket Laura. Mindig izgultam, hogy melyik nyom mit is rejthet, mert hát én nem bírtam őket kitalálni. :)
Kornél. Nem rossz, nem rossz. :) De trónfosztás még nem történt, még mindig Cortez a nagy Ő. :D Azt hiszem, Laurának mániája a teljes néven nevezés. Nagy Márk után most kaptuk a folyamatos Újvári Hannázást. :D Kedvelt Kornélt, mert soha nem erőltetett semmit. Ha Hanna éppen nem akart valamiről beszélni, akkor annyiban hagyta. Kedvelhető karakter nagyon, de úgy gondolom, hogy több rejlik még benne, mint amennyit ebben a kötetben kaptunk. :)
Szeretem, hogy az írónő tényleg halad a korral. Olyan szinten, hogy még az iskola igazgatója is élőzik Instán, beszámolva az iskola diákjainak a verseny állásáról. Az már lényegtelen, hogy amúgy senkit sem érdekel. :D Annyira halad a korral, hogy volt, amit még én sem értettem. (Valaki árulja már el nekem, hogy mi az a Boomerang. :D) Bírom az ilyen tech nagyikat, mint amilyen Hanna mamája. Az elején furcsálltam, hogy rögtön mindenkit csekkolt valamilyen közösségi felületen, de utána nagyon jókat mosolyogtam rajta. :)
A könyvvel hihetetlen gyorsan lehet haladni, mert annak ellenére, hogy depresszívebb, nagyon magába tudja szippantani az olvasót. Izgalmas 4 (vagy 5) napot olvashattam el. Örülök neki, hogy nem volt függővége, de ettől eltekintve nagyon szívesen a kezembe vettem volna a folytatásokat. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Gaby33>!

– Na, de most komolyan. Hogy értitek, hogy láttátok ma a szarvasbogarat? – pillantott felváltva Kornélra és rám.
– Én nem láttam – tettem fel a kezem.
– Én igen – ismerte be Kornél.
– És? Hol van? Eltüntetted innen? – kérdezte a lány.
– Nem egészen ez történt – finomította Kornél a sztorit.
– Hanem?
– A diplomáciai protokollt választottam.
– Diplomáciai protokollt egy szarvasbogárral szemben?
– Igen.
– És az milyen?
– Hát… Ő volt itt előbb, én meg inkább elhúztam – röhögte el magát Kornél.

Kapcsolódó szócikkek: Csenge · Erik · Kornél · Újvári Hanna
Gaby33>!

– (…) Már a nagyanyád is hívott, és számon kérte, hogy miért engedtelek el az Éhezők Viadalára!

Orsi08>!

– Tudod, hogy van ez. Mindig kell pár nap lábnap. Ez a mottóm – mesélte.
– Ühüm – bólogattam.
– Ezt amúgy én találtam ki. Nézd meg az Instán, #párnaplábnap.

Kapcsolódó szócikkek: Újvári Hanna · Vári Lóránt (Lóri)
Lillsz P>!

(…) A tavalyi évben például a Balatonon volt megrendezve, így az odaérkező csapatok negyede ki is esett, mert nem tudtak úszni a versenyzők.
– És ez, hogy derült ki, belefulladtak? – kérdezte a nagyi (…)

40. oldal

Lillsz P>!

„Gyerekek, mi ez a stílus? Kulturáltan kommenteljetek! Joós tanárnő”
„Tanárnő! Miért buktatott meg???”
„Megbuktatott? És nem tudtad előre megjoósolni?”

31. oldal

Cassie_02>!

– Szóval… Újra összefutottunk itt, Újvári Hanna? – jegyezte meg szórakozottan.
– Igen – bólintottam mosolyogva. – Micsoda véletlen – tettem hozzá, jelezve, hogy azért ezt valamennyire így alakítottuk.
Kornél vigyorogva vette a lapot, és ellökte magát a medence falától.
– Aha. Elég nagy szerencse, pont most vagyok itt ma először, egyáltalán nem jártam itt egy órája, és jöttem vissza most azért, hátha itt talállak – magyarázta, beismerve és akaratán kívül is megerősítve, amit Bernadett állított, mire visszatartott mosollyal néztem, ahogyan lassú hátúszással távolodik.
– Igen, az úgy elég béna lett volna – bólintottam, és zavarodottan a fülem mögé tűrtem egy hajtincsemet. – Én sem voltam csalódott, amikor Bernadett mondta, hogy elkerültük egymást, és nem azért ültem vissza rögtön, amikor lépteket hallottam, mert mégis rád számítottam – szóltam, megerősítve benne azt, hogy nem egyedül csinált hülyét magából.

291. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kornél · Újvári Hanna
pveronika>!

Valamiért Kornél társaságában teljesen máshogy működtem, ami egyszerre tett boldoggá, és okozott maró bűntudatot. Gyűlöltem magam, amiért jól szórakoztam a társaságában, miközben hálás voltam azért, hogy ez megtörténhet.

405. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kornél · Újvári Hanna
Gaby33>!

– A dobozok tetején van a post it, hogy mit tartalmaz. „P” a padlizsánkrém. „G” a gránátalma – mutattam.
– És a „T”? Takony?
– Apu!!! – kiáltottam rá mérgesen.
– Elnézést, csak úgy néz ki – pöckölte meg az átlátszó doboz oldalát.
– Az tökkrém! – kértem ki magamnak.
– Úgy mindjárt más – forgatta a szemét, majd látva, hogy mennyit dolgoztam vele, megenyhült.

Kapcsolódó szócikkek: Újvári Hanna
Monazsofi>!

– Milyen széles vállú fiú – jegyezte meg végre, amikor hajlandó volt megszólalni. – Apádra emlékeztet.
– Mármint? – csodálkoztam el.
– Volt egy hasonló fizikumú barátja – tette hozzá magyarázatképpen, mire a fejemet fogva felnevettem.

323. oldal

pveronika>!

– Bármi is a közös feladat, megoldjátok! És tudjátok, miért?
– Mert okosak vagyunk? – kérdezte Zsombi.
– Mert legyőzünk bárkit? – nézett a kamerába Bernadett.
– Mert soha nem hagyjuk ki a lábnapot? – tippelt Lóri.
– Mert a Szirtes csapata vagytok! – válaszolta meg inkább a saját kérdését Kocsis igazgató. – És milyen a Szirtes Gimnázium?
– Középszerű? – gondolkodott Lóri.
– Nem – forgatta a szemét Kocsis. – A legjobb! – emelte magasba az öklét az igazgató teljes extázisban.

231. oldal


A sorozat következő kötete

Iskolák versenye sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Kerstin Gier: Zafírkék
Joss Stirling: Misty
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Szabó Magda: Abigél
Erin Watt: Papír hercegnő