71. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Bízz ​bennem (Iskolák versenye II. trilógia 1.) 1462 csillagozás

Leiner Laura: Bízz bennem

Egy ​év telt el az Iskolák Országos Versenye óta. A Szirtes tavalyi győzelme után a gimi összes diákja beadta a jelentkezését a következő évi megmérettetésre. Kocsis igazgatón hatalmas a nyomás: melyik négy diákja lehet képes a címvédésre amellett, hogy nem roppan össze a negatív kritikák, kommentek súlya alatt, ami az interneten és a táborban éri őket? Az igazgató úgy dönt, ezúttal nem a tanulmányi versenyeken jeleskedőket választ… A tizenhét éves Major Sára tehetséges táncos, azonban egy balul sikerült buli után kirakták a csapatából, a történtek miatt pedig megbélyegzetté vált az iskolájában. Éppen ezért ő is meglepődik, amikor Kocsis igazgató esélyt ad neki, és beválogatja a Szirtes Gimnázium csapatába, hogy három hasonló sorsú társával részt vegyen az Iskolák Országos Versenyén.
A négy név bejelentése nem kis meglepetést és felháborodást kelt a tanulók körében, az igazgató azonban bízik a megérzéseiben és a csapatában, így minden negatív reakció ellenére elindítja a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
L&L, Budakalász, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653742
>!
L&L, Budakalász, 2020
480 oldal · ISBN: 9786155653766

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Fehér Rajmund · Kocsis igazgató · Major Sára · Tahi Dénes · Felcser Vivien (Vivi) · Pap Dominik · Keri · Panna · Róbert · csapatkapitány

Helyszínek népszerűség szerint

Hortobágy


Kedvencelte 277

Most olvassa 67

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Kicsit féltem, mennyire tudja majd tartani ez az IOV a színvonalat. Felesleges volt. Izgalmakban, történetvezetésben ugyanolyan jól sikerült. A szereplők kedvelhetőek, mégis eleinte jobban örültem volna az előző csapatnak. Ettől függetlenül könnyen megszerethető az idei négyes is. A versenyre kifejezetten abból a célból választotta őket Kocsis, mert jól bírják a gyűrődést. Ők az iskola legrosszabb diákjai, rengeteg sérelem éri a mindennapokban a csapatot.
A feladatok nagyszerűek, hatalmas plusz pont, hogy az otthonom környékén játszódik.
Faltam a lapokat, egyáltalán nem éreztem úgy, hogy nem lennék a célközönsége. Szórakoztató, vicces, mégis némely vonatkozásban elgondolkodtató könyv.

Finn_Hudson>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Mikor megtudtam, hogy új IOV trilógia érkezik, elég vegyes érzéseim voltak. Vártam az új helyszíneket, új szereplőket és az ötletes feladatokat, ugyanakkor tartottam is tőle, hogy sikerül-e Laurának bármi újat mondania. Nos, a könyv elolvasása után ezek a vegyes érzések megmaradtak.
Az alapötlet, vagyis hogy négy, az iskolai életből kitaszított diák megy versenyezni nagyon megfogott, az előző trilógiában ilyen versenyzőkkel nem nagyon találkoztunk. Azonban nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy itt pusztán névmódosítás történt, Hannából Sára lett, semmi más nem változott. Ugyanaz az elbeszélő hangnem, a hosszú oldalas monológok, az ítélkezések spoiler és okoskodások. Rajmund is Kornél egy kicsit balhésabb verziója, de ezen kívül a két srác ugyanaz a karakter is lehetne. Amikor Rajmund és Sára beszélgettek, sokszor olyan érzésem volt, mintha az írónő kimásolta volna a párbeszédeket az előző regényekből.
A táborhely és a táj újdonság volt, a csapatok már nem annyira, megjelentek ugyanazok a rivalizálások-barátságok. A legtöbb feladat már kissé unalmasnak hatott, egyedüliként az utolsó sikeredett izgalmasabbra.
Ezek ellenére a humor ismét nagyon jó volt, tetszett, hogy megjelentek komolyabb témák is, de sajnos az első trilógiát nem sikerült felülmúlnia.

6 hozzászólás
Málnika P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

„Biztos voltam benne, hogy soha többet nem akarok ilyen felszínes, semmit nem érő kapcsolatokat az életemben, és megtanultam, hogy inkább vagyok egyedül, mint hamis barátokkal.”

Leiner Laura a nagy sikerű első trilógia után egy újabb bőrt húz le az Iskolák Országos Versenyéről, és mindezt akkora bravúrral teszi, hogy a folytatás ugyanolyan izgalmas, szerethető és kikapcsoló, mint az elődje. A verseny ezúttal egy teljesen új csapattal és új helyszínen folytatódik, a történet beszippantó-faktora azonban a régi.

A Szirtes Gimnáziumból kivétel nélkül mindenki jelentkezik az IOV-ra, ám nagy felháborodásra az igazgató a négy leginkompetensebbnek tűnő diákot választja ki, hogy megmérkőzzön a többi iskola kiválóságaival. A címvédőknek egyáltalán nincs könnyű helyzetük, Kocsis azonban bízik benne, hogy a balhés Sára, Vivien, Rajmund és Dominik fogja a legjobban bírni a rájuk nehezedő nyomást. Az élménytábor a kietlen pusztaságban spoiler kerül megrendezésre, a verseny pedig már a kezdetektől teljesen új kihívások elé állítja a résztvevőket. Az egyetlen visszatérő szereplő Kocsis, aki továbbra is a közösségi média koronázatlan királyaként posztol és élőzik az IOV-ról, a legszórakoztatóbb karakter képzeletbeli díja egyértelműen őt illeti meg. Az írás egyetlen hibája, hogy a második trilógia részei sem egyben jelennek meg, így bizony várni kell még a folytatásra.

2 hozzászólás
Naiva P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Teljesen kikapcsolt és közben végig fülig ért a szám. Ezért szeretem annyira Laura könyveit. Eleinte nem kizárt, hogy szkeptikus voltam; minden logikát, vagy következetességet mellőzve, de miért nem lehet ugyanazokkal a szereplőkkel tovább vinni a történetet?! De már néhány elolvasott oldal után tudtam, hogy jó lesz ez. Egy idő után már nem is bántam, hogy új szereplőkkel vitte tovább a történetet, hiszen az egy teljesen más történet és más hangulatú. Örültem is neki.
Szerettem az új szereplőket, de Kocsis igazgatót is bírom, pedig most is gyakran kiakasztott. Nincs élete? Családja? Olyan hóbortos. De a kommentszekciót olvasva mindig felteszem azt a szállóigévé vált kérdést, hogy „Itt mindenki hülye?”
Kíváncsian várom a folytatásokat.

15 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Csoda könyv, megint. Az írőnőben ismét nem csalódtam , kedvenc lett azonnal.
Egy könyv, ahol tiszta lappal indulsz.
Megtanít, hogy mindenkinek kijár az, hogy bízzunk bennük!
Számunkra is újak a szereplők, tökéletesen vezeti a szálakat. Mi sem tudunk többet, mintsem,hogy valami miatt mind a négyen számkivetettek lettek a közösségből. De csak úgy, ahogy Kocsis igazgató, mi is adunk nekik ÚJ ESÉLYT.
Először, mások kommentjeiből olvassuk, mivel bélyegezték meg a csapat tagjait az iskolatársak.
Laura tökéletes fűzi és késlelteti az esemény szálakat. Csak olvasod, olvasod és vársz, mikor „robban” az időzített bomba és adjak ki magukból a versenyzők azt, amit még önmagukban is nagyon nehéz lezárni , nemhogy úgy, hogy mások tesznek róla, hogy folyamatosan szóbeszédben legyenek.
Nagyon tetszett ez a csapat, talán egy kicsivel még jobban szerettem őket, mint az előző trilógiában.
Nagy izgalommal vetettem bele magam a regénybe, kíváncsi voltam , milyen új feladatokat találnak ki az Iskolás országos versenyének szervezői. A verseny maradt a régi, vagyis soha, semmi nem az, aminek látszik. Kocsis azóta hatalmas népszerűségre tett szert, itt is hozza a -formáját , sokszor nagyon nagyokat kacagtam rajta. Hihetetlen jó fej. Csak úgy, mint az új csapat, kellemeset csalódtam.
Továbbra is azt mondom, nehéz az LL könyveknél maibbat találni. A szavak, a fogalmazások , a kommentek tökéletesen beleillenek a mai fiatalok életébe. A szituáció pedig szintén bárkivel megtörténhet.
A helyszín közel áll a szívemhez: Hortobágy és környéke. Nagyon izgalmas volt úgy olvasni, hogy szinte haza járok. E tekintetben nem tudott újat mutatni, de örülök, hogy a Hortobágy és környéke lett a helyszín. A „semmi közepén ” is lehet szuper kalandokra szert tenni , rengeteg a program lehetőség, amiből egyaránt kapnak az olvasók egy kis ízelítőt.
És természetesen, helyet kap egy kibontakozó szerelmi szál is, illetve új bonyodalmak, aggodalmak.
Egy biztos, várom a folytatást!
Sára, Vivi, Rajmund, Domi(nik): alkossatok nagyot!
Köszönjük, Laura!

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Már a legelején tudtam, hogy ezzel a kötettel új kedvencre bukkantam, bár ez LL-től már alapelvárás számomra, nagyon szeretem az írónő köteteit. Mindegyik kötetén sokat nevettem eddig, a karakterek mindegyike egyéni személyiséggel rendelkezik néha már-már abszurd tulajdonságokkal karöltve.
Mikor LL bejelentette, hogy még egy IOV trilógiát elindít, nagyon megörültem neki, mert az első is nagyon tetszett. Ezúttal új szereplők indultak el az IOV versenyre, hogy az iskolájuk nevében megmérettessenek a többi suli diákjaival. Nagyon tetszik az ötlet, hogy ezúttal spoiler Tahi tanár urat is bírom, bár kőkemény vasszigorral fordult az elején még a versenyzőkhöz, menet közben ő is felfedezte, hogy több is rejlik ezekben a diákokban, mint amit eleinte elvárt tőlük, vagy amit feltételezett velük szemben. Mind a négy versenyzőt nagyon bírom, igazán jó csapatmunkát végeznek annak ellenére, hogy a suli többi diákja a neten trollkodva rosszabbnál rosszabb dolgokat ír róluk, ezzel sokszor a bizonytalanságba taszítva a négyes tagjait. Rajmundot bírom a legjobban, tök aranyos, ahogy Sára felé viszonyul, segíti, vigasztalja, mikor arra van szüksége, máskor meg hozza a vicces, mosolygós, rosszfiús stílust.
Alig várom, hogy megjelenjen a következő kötet is és olvashassam. *-*

nibooklett P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

off
Féltem az újabb IOV-tól, hogy nem lesz olyan jó, mint az előző, hiszen nagyon szerettem az összes részét és nagyon a szívemhez nőttek a szereplők. Viszont nagyon-nagyon szerettem ezt a kötetet is! Imádom az új Szirtes tagokat, és kíváncsian várom a folytatást.
Köszönöm Laura, hogy mindig megmosolyogtatsz, és a nehéz időszakokból is kirántasz a könyveiddel 10 éves korom óta.♥

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Leiner Laura megalkotott egy olyan eseményt, amivel kapcsolatosan, ha még 10 trilógiát írna, szerintem akkor sem unnánk meg :D (Menő lenne, ha ezt a valóságban is megszervezné valaki az Iskolák Országos Versenyét.)
Ezt a négyest is nagyon megszerettem, teljesen más karakterek, mint az első trilógia főszereplői. Mind a négyen olyan fiatalok, akiket valamiért megbélyegeztek az iskolájukban, negatív népszerűségnek örvendenek. A könyvben megjelenő kommentek elég durván bírálják őket. A témaválasztás szerintem mindenképp 10/10, amellett, hogy aktuális és fontos, egy nagyon jó és egyedi nézőpontból közelíti meg.

„Az a jó az előítéletekben, hogy semmit nem tehetsz ellene, ellenben rendesen szívsz miatta, úgy kábé életed végéig.”

Ebben a könyveben a főszereplő, Sára lelkivilágáról, vívódásairól (szerencsére) kevesebb oldalon olvashatunk, mint az előző trilógiában Hannáéról. A feladatok továbbra is nagyon kreatívak és élvezhetőek, a többi csapatot egyelőre még nem nagyon ismerhettük meg, kíváncsi vagyok rájuk! Imádom ezt a stílust, humort, nagyon várom már a folytatást!
spoiler

Cs_N_Kinga P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Nos újabb nagyon szuper könyv. Nagyon megszerettem az új csapatot, és hogy mennyire is sikerült megszeretnem őket mutatja az öt csillag úgy, hogy nagyon hiányoltam a humort belőle. Jó-jó volt benne, de nem közelítette meg az első trilógiát. Azért rengeteget mosolyogtam. Annyira jó Laura, most várhatom a folytatásokat.:(((( Pedig szívesen venném a kezembe a folytatást, akár most azonnal. Még nem nagyon van kit utálni, esetleg a kacsás fiúkat, semmi esetre sem a négy szereplőnket. Még a tanárt is megszerettem, és szerintem még Rajmundnak is sikerült. Az utolsó feladatnál pedig, hát nem is tudom én hogy csináltam volna meg, mert ezt mindig akkor tudjuk meg ha ott vagyunk. Az új feladatok is tetszettek, de hát nem is tudok olyat írni ami nem tetszett volna be az előbb említett hangos felnevetések hiányán kívül. Jöhet a következő!

5 hozzászólás
Chöpp >!
Leiner Laura: Bízz bennem

Bevallom igaztalan előítéletek miatt nagyon sokáig egyre hátrébb csúsztattam ezt a könyvet az olvasandók listáján. Be kell vallanom az előítéleteim hibásak és igazságtalanok voltak. Leiner Laura jó író, kiváló, nagyon tehetséges mesélő és igazán roppant élvezetes helyzeteket tud kitalálni hősei számára. Ezennel megkövetem és töredelmesen elnézést kérek! Bár Szent Johanna gimit továbbra se fogok olvasni, de az Iskolák Országos versenye trilógiákat mindenképpen. Sőt! Az igazság az, hogy alig várom, hogy a kötelező ifjúsági irodalmon túl legyek és belefoghassak!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Shadowgirl_>!

Hogy jeleled azt, hogy „én hülye eddig észre sem vettem, hogy mennyire átkozottul szép vagy?”

435. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund · Major Sára
Pandaaaa P>!

„Más igazgató: Én vagyok a diákok kedvence. Kocsis: Fogd meg a gulyáslevesem”

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis igazgató
16 hozzászólás
Molylány_FP>!

– Elnézést, elnézést, bocsánat, köszönjük – szólt azoknak, akiket kikerültünk, akik közül többen furcsán néztek ránk, egy idősebb nő pedig szó szerint felháborodva vizslatta a (lufival) kitömött hasamat, mire Rajmund odaszólt neki.
– Nem én voltam – tagadta a fejét rázva. – De felnevelem becsülettel! – tette hozzá, mire a nő felháborodva, tátott szájjal nézett rám nem tagadva, hogy mit gondol rólam, mire hangosan felröhögtem, és akartam mondani valamiféle magyarázatot, de egyrészt a nevetéstől sem tudtam, másrészt Rajmund elrángatott onnan, és sietve kerülgettük tovább az embereket.
– Kösz, hogy nem hagysz cserben a lufigyerekemmel – szóltam előre Rajmundnak, aki vidáman nézett vissza rám a válla felett.
– Ez alap, Major – mosolyodott el, aztán kijáratot meglátva maga mellé húzott, és rohanni kezdtünk.

380-381. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund · Major Sára
Esztiimo>!

Ha valamit megtanultam a történtekből, az az, hogy nem gond, ha kilógsz a sorból a tökéletesek között. Olyankor keresd a hozzád hasonlóan elcseszettek társaságát, mert ők szó nélkül befogadnak.

337. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Major Sára
Nikii9125>!

– Fogadjunk, hogy egy percen belül odaadod… – vigyorogtam.
– Szerinted – forgatta a szemét.
– Oké, te akartad – mondtam, majd a többiek felé néztem. – Tanár úr… – szólítottam meg Tahit.
– Ezt nem mondod komolyan – röhögött fel Rajmund, miközben a fizikatanár unottan megrázta a fejét.
– Bármiről is van szó, Fehér, te vagy a hibás – közölte a tanár, mire mindannyian felröhögtünk, és Rajmund egy „nyertél” biccentéssel felém dobta a telefonját.

478. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund · Major Sára · Tahi Dénes
Nikii9125>!

– Száz szónak is egy a vége, ne foglalkozzatok a hozzászólásokkal.
– Jó – biccentettünk.
– De akkor a tanár úr se – közölte Vivi, mire Tahi meglepetten nézett rá. – Mármint – fújt Vivi egy rágólufit. – Azért a tanár úr is kapja az ívet rendesen a posztok alatt…
– Ó, nem, azért a két eset nem ugyanaz – ingatta a fejét a tanár, mire érdeklődve néztünk rá, várva, hogy folytassa. – Én élvezem a rólam szóló kommenteket, aztán a hozzászólóval találkozunk szeptemberben. Majd akkor meglátja, hogy feleltet egy hercegnő – tervezte el a bosszúját a beszólásra, amit hallva akaratlanul is felröhögtünk.

408. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Felcser Vivien (Vivi) · Tahi Dénes
megnyuvasztusz>!

– Az mi? – kérdezte, felfedezve a piros borítékunkat.
– A holnapi feladatra vonatkozó infó – feleltem, és a borítékot a tanár felé nyújtottam, aki kivette belőle a fotót, és alaposan szemügyre vette.
– Jutottatok valamire? – kérdezte végül.
– Szerintünk erőnléti vagy sport lesz – mondta Vivi.
– Én is erre gondolnék – töprengett, aztán végignézett rajtunk. – Megbeszéltétek már, kit küldtök? – érdeklődött.
– Még nem.
– Major és Fehér menjen – mondta, majd a döbbent arckifejezésünket látva hozzátette. – Sára edzett a tánc miatt, Rajmundot meg egyszer láttam átmászni a kerítésen, amikor meglógott a Szirtesből a témazáróm előtt. Olyan gyors volt, mint a villám.
– A jelek szerint annyira mégsem – dünnyögte Rajmund. – Akkor… – esett le neki, és eltátotta a száját. – Ezek szerint a tanár úr köpött be? – háborodott fel.
– Még szép, mit vártál?
– Kocsis majdnem kirúgott emiatt! – akadt ki Rajmund teljesen.
– Azt akartam elérni – felelte Tahi egyszerűen. – Mondom, kimásztál a kerítésen a témazáróm elől! – emlékeztette feldúltan.
– Mégis mit tehettem volna, ha a kapun nem engedtek ki?

167. oldal, 7. fejezet (L&L, 2020)

Málnika P>!

Nem kitörölni akarjuk a múltat, mert azt már nem lehet. Mi csak magunk mögött akarjuk hagyni, és továbblépni.

406. oldal (L&L, 2020)

Pandaaaa P>!

[…] Megvolt a csapatunk. Fehér Rajmund, Felcser Vivien, Major Sára és Pap Dominik. A címvédők.

30. oldal

Móki28>!

– Én biztos, hogy elhozom azt a kupát! – közölte egyszerűen, úgy, mint ami nem is kérdéses.
– Ez a beszéd! – szorította ökölbe a kezét Kocsis, majd végiggondolta a dolgot, és Rajmundra nézve hozzátette. – Csak a miheztartás végett… Ugye tudod, hogy ahhoz meg kell nyerni a versenyt, és nem hozhatod el „csak úgy”?

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund · Kocsis igazgató

A sorozat következő kötete

Iskolák versenye II. trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bakó Liza: Csíííz!
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Kasie West: A távolság relatív
Rachel Renée Russell: Szívzűrök
Meg Cabot: Az a balfék Tommy Sullivan
Lindsay Faith Rech: Felelsz vagy mersz
Kollár Betti: Újra a pályán