8. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
9. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
15. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Bízz ​bennem (Iskolák versenye II. trilógia 1.) 228 csillagozás

Leiner Laura: Bízz bennem

Egy ​év telt el az Iskolák Országos Versenye óta. A Szirtes tavalyi győzelme után a gimi összes diákja beadta a jelentkezését a következő évi megmérettetésre. Kocsis igazgatón hatalmas a nyomás: melyik négy diákja lehet képes a címvédésre amellett, hogy nem roppan össze a negatív kritikák, kommentek súlya alatt, ami az interneten és a táborban éri őket? Az igazgató úgy dönt, ezúttal nem a tanulmányi versenyeken jeleskedőket választ… A tizenhét éves Major Sára tehetséges táncos, azonban egy balul sikerült buli után kirakták a csapatából, a történtek miatt pedig megbélyegzetté vált az iskolájában. Éppen ezért ő is meglepődik, amikor Kocsis igazgató esélyt ad neki, és beválogatja a Szirtes Gimnázium csapatába, hogy három hasonló sorsú társával részt vegyen az Iskolák Országos Versenyén.
A négy név bejelentése nem kis meglepetést és felháborodást kelt a tanulók körében, az igazgató azonban bízik a megérzéseiben és a csapatában, így minden negatív reakció ellenére elindítja a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
L&L, Budakalász, 2020
480 oldal · ISBN: 9786155653766
>!
L&L, Budakalász, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653742

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Kocsis igazgató · Fehér Rajmund · Major Sára · Felcser Vivien (Vivi) · Pap Dominik · Tahi Dénes · Róbert · Keri · Panna

Helyszínek népszerűség szerint

Hortobágy


Kedvencelte 76

Most olvassa 84

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ViviPapp P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Idén ez a második könyv, amelyet nagyon vártam. Akik ismernek és olvastak esetleg már tőlem értékeléseket, akkor ők tudják, hogy kamaszkorom óta, az egyik legmeghatározóbb írónő számomra Leiner Laura. Együtt nőttem fel a SzJG diákjaival, történetével, együtt Szakítottam szilveszterkor, együtt Bábeleztem Zsófiékkal, nyomonkövettem Körte, Bexi és Nagy Márk történetét, majd az IOV első trilógiáját. Minden történet más volt, láttam Laura fejlődését, azt, hogy minden történettel egyre inkább szólni akart a fiatalokhoz, akik vele együtt nőttek és nőnek fel a mai napig. De mindenben benne volt az a sajátos humor, amelyet minden regénye tartalmaz. Utánozhatatlan.

Most már értheted, hogy miért ilyen érzésekkel kezdtem neki az új történetnek. Az utóbbi időszakban egyébként is benne voltam egy kedvtelen olvasási válságban, semmi sem tetszett igazán, ezért vágytam végre a jó olvasási élményre.

Amint előlehetett rendelni, ez volt idén az első könyv, amit azon nyomban a kosamba raktam és számoltam vissza a napokat október 8-ig!
Aztán hívott a dpd futár, csütörtökön reggel, hogy ő aznap biztosan nem fogja kiszállítani hozzánk a kis községbe, így csak pénteken jön. Elfogadtam, mégha 1 egész nappal tovább kellett várnom. Aztán megérkezett, betegen feküdtem az ágyban, ki sem tudtam érte menni, úgy hozták be hozzám a családtagjaim. Kibontottam, fogtam a kezemben és … nem tudtam elkezdeni olvasni, olyan rosszul voltam. Szombaton új nap kezdődött, már én is egy kicsit jobban voltam,így kinyitottam és nekiláttam. De közben féltem is, mert az IOV az első trilógiában nekem annyira egész volt, kirajzolódó, sokatmondó, hogy féltem, ezt nem fogja felülmúlni ez a kötet.
Majd olvastam, olvastam, egyre jobban rajzolódott ki előttem a történet, a szereplők, a helyzetek, a múlt pecsétje a jelenen….hogy azon kaptam magam, majdnem a végén tartok.

Ez a regény kimerem mondani, hogy az eddig legjobb megjelent Leiner Laura kötet. Minden elfogultság nélkül. A felépítése, a karakterek, a téma, amely a mai fiatalokhoz szól, olyan oldalát is megközelítve az életüknek, amely véleményem szerint van akiknek tabu vagy egyszerűen nem beszélünk róla, pedig nyílt titok, mindenkiben benne van és át sem gondolja azt, hogy egy tett, kimondott szó, gondolat, mennyire pecsételi meg valaki sorsát, jövőjét, személyiségét, létét. Minderről szól ez a könyv.

A könyv elején megismerkedünk az új főszereplőnkkel, Sárával, akinek a szemén keresztül látjuk a történéseket és éljük át a regényt. Sára az első olyan erős női karakter Laura könyvei közül, aki ki mer állni saját maga mellett, aki bár sebzett, mégsem siránkozik nekünk, hanem határozott, önálló véleménnyel rendelkezik, talpraesett. Akinek nincs szüksége egy másik lányra, vagy éppen egy szerelemre ahhoz, hogy megismerje önmagát, hanem Ő maga az, aki ezen az úton végigmegy és csakis ezt számít.
Sára céltudatos, különleges karakter, lazább, de mégis benne van az emberi fájdalom a múltbéli sebek miatt, amelyen önmagának segít túllépni. Vicces, néhol melankolikus, gondolkodó, őszinte és kritikus, akire érdemes odafigyelni.
Mégsem az a csodabogár, mint mondjuk egy Reni.

Vivi, a fő női mellékszereplőnk is elég szépen kidomborodik a történetben. Ő az a tipikus szép lány, akit nem éppen nyomdafestéket tűrő jelzőkkel illetnek, akire a többi lány féltékeny, mindenki ráaggaszt bizonyos jelzőket, tulajdonságokat, a külső váz mögött azonban egy igen okos, szellemes, kedves lányt ismerhetünk meg, akinek már megkellett küzdenie az őt ért mindennapos szitokáradattal vs. megjegyzésekkel. Sárával való kapcsolata ebben az első könyvben szépen fejlődik, lassan-lassan bontakozik ki, mondhatni egyre inkább barátokká válnak, főleg egy elég éles helyzetben.

Dominik már nem annyira kap nagy hangsúlyt, mint férfi mellékszereplő, Vivi karaktere sokkal kirajzolódóbb, bár lehet, hogy a későbbiekben belőle is többet fogunk kapni. Számomra ő eléggé semleges maradt, amellett hogy eléggé jófej. Na meg hosszú hajú, aki gyakran felköti a haját… Ezeknél a pillanatoknál éreztem azt, hogy „Istenem segíts, hiperventillálni fogok.” :D

Hmm, nem mehetek el a másik férfi karakterünk mellett, igen, Rajmundra gondolok.
Az ő karaktere számomra annyira kettős, hogy az hihetetlen. Talán nála érzem legjobban azt, hogy a szóbeszéd, illetve a tettei teljesen szemben állnak a könyvben megjelenő személyiségével, ezért úgy érzem, hogy Őt rengeteg titok övezi még, amelyre ebben az első részben nem sikerült megfejtést találnunk.
Amennyire botrányos srác az elmondottak alapján, annyira figyelmes, korrekt és törődő, főleg Sárával kapcsolatban, de mind Vivinél, mind a többi játékossal szemben is fel-fel bukkant ez az énje.
Humoros, őszinte és sokkal, de sokkal pozitívabb érzéseim vannak vele kapcsolatban, mint mondjuk Kornéllal.

spoiler

Kocsis igazgató megint vitte a prímet, nem beszélve a posztok, illetve sztorik alatt megjelenő kommentekről, amelyeken szó szerint sírva, levegőt kapkodva nevettem.

A helyszín. Erről csakis spoileresen tudok írni, mert nem akarom senki élményét elvenni. spoiler

Összességében tehát én úgy gondolom ez egy remek könyv lett, remek karakterekkel, igazán fontos témával, amelyről beszélni kell és fel kell nyitni a szemünket.
Nagyon várom a folytatást, fogalmam sincs hogy fogok kibírni egy teljes évet, plusz utána még egyet a befejező kötetig, mert tényleg, tényleg kedvencem lett ez a történet, de a szereplők méginkább. Olvassátok!

2 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Leiner Laura megalkotott egy olyan eseményt, amivel kapcsolatosan, ha még 10 trilógiát írna, szerintem akkor sem unnánk meg :D (Menő lenne, ha ezt a valóságban is megszervezné valaki az Iskolák Országos Versenyét.)
Ezt a négyest is nagyon megszerettem, teljesen más karakterek, mint az első trilógia főszereplői. Mind a négyen olyan fiatalok, akiket valamiért megbélyegeztek az iskolájukban, negatív népszerűségnek örvendenek. A könyvben megjelenő kommentek elég durván bírálják őket. A témaválasztás szerintem mindenképp 10/10, amellett, hogy aktuális és fontos, egy nagyon jó és egyedi nézőpontból közelíti meg.

„Az a jó az előítéletekben, hogy semmit nem tehetsz ellene, ellenben rendesen szívsz miatta, úgy kábé életed végéig.”

Ebben a könyveben a főszereplő, Sára lelkivilágáról, vívódásairól (szerencsére) kevesebb oldalon olvashatunk, mint az előző trilógiában Hannáéról. A feladatok továbbra is nagyon kreatívak és élvezhetőek, a többi csapatot egyelőre még nem nagyon ismerhettük meg, kíváncsi vagyok rájuk! Imádom ezt a stílust, humort, nagyon várom már a folytatást!
spoiler

kratas P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Nagyon vártam ezt a könyvet és egyáltalán nem csalódtam. A szereplők szerethetők, emberiek, jó a humoruk és az egyes karakterek ábrázolása nekem most kicsit sem tűnt túlzónak (még Panni sem). Egyben van az egész, nagyon várom a következő részt.

2 hozzászólás
ppuummukli>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Jobban szerettem, mint az előző trilógiát bár nem hittem, hogy ez lehetséges. Mind a négy szereplőnk nagyon szimpatikus és a hibáik sokkal emberibbé teszik őket. Lehet ezért is ennyire szerethetők. Egyszerűen úgy olvastam, hogy észre sem vettem, hogy a végére értem, mi lesz így velem amíg kijön a következő rész??? A helyszín is nagyon beszippantott, gyönyörűen vannak bemutatva a terület természeti értékei. El is határoztam, hogy el fogok látogatni ide. Kedvencem lett már az olvasás alatt :) A szereplők közül Kocsis a kedvencem, ő mindent visz és nagyon jó érzékkel és indokokkal válogatta össze a csapatot.

Brigi89>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Jó kis könyv volt, élvezetes, ezért 5 csillagnál kevesebbet nem tudtam neki adni.
A főszereplő Sára, akit egy balhé miatt kitettek a tánccsapatból. Meglepődik, mikor kiderült, hogy ő az egyik a négy idén induló IOV versenyzőből. A csapattársai sem makulátlan hírnevűek, de ettől lesznek érdekesebbek, mint a tavalyi versenyzők. Vive-vel nagyon jóban lesznek. Dominikról olyan sok mindent nem tudunk meg. Rajmund meg elméletileg a legbalhésabb, de a táborban nem úgy viselkedik.
Ebben a könyvben a hangsúly az elfogadáson van, hogy mindenki érdemel egy második esélyt, és nem kell feltétlenül elhinni mindent amit terjesztenek.
Kicsit már azért kezdtem soknak érezni a posztok alatti kommenteket, mindig ugyanúgy szidták őket.
Kocsis megint mindent vitt :D Ő a legszórakoztatóbb karakter a könyvben.
Csak egy résznél lankadt a lelkesedésem, amikor belefutottam egy több oldalas monológba, már az előző trilógiában is unalmas volt, mikor valaki csak mondja mondja és mondja.
Biztos, hogy olvasni fogom a többi részt is, kíváncsi vagyok hogyan birkóznak meg a feladatokkal.

Oláh_Zita P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Nagyon jólesett most egy újabb IOV. Új csapat, új emberek, új élethelyzetek, és ebből adódóan új szituációk. No persze vannak régi karakterek is, mint pl. az igazgató Kocsis, aki nemcsak vicces, és retro-modern, hanem taktikus és tervező is egyben. A történet pörgős, Laura csak néha szakítja meg moralizálással, kitekintéssel.
A mostani csapat másképp életképes, mint az előző, és ebből is vannak, és biztos lesznek is érdekes fordulatok a további két kötetben.
Annak ellenére, hogy nagyon jó a könyv, már olvasás közben sejtettem, hogy elkövettem azt a szarvashibát, hogy nem vártam össze a három részt, így lehet, hogy elolvasom a korábbi trilógiát, amíg várunk a második kötetre.

Lillsz P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

"Habár nem emlékszem mindenre pontosan az IOV első trilógiájából, az megvan, hogy szerettem, de már most kijelenthetem, hogy jobban szeretem ezt a kötetet és fogom is szeretni ezeket a könyveket, mint az előzőeket. Talán régen olvastam Laurától, talán ez kellett, hogy picit kizökkenjek a tanulnivalók sokaságából, ez nyújthatott menedéket, mindenesetre pozitív élményként fejeztem be az olvasást és tűkön ülve várom a folytatást, pedig kivételesen nem is kaptunk függővéget.

Major Sára, Felcser Vivien, Fehér Rajmund és Pap Dominik. A Szirtes gimnázium nem éppen kivállóságai. Miután Kocsis igazgató bejelentette a következő évi versenyre való pályázást, mindenki beadta jelentkezését, köztük a fent említett négy diák is. Másokkal ellentétben, az ő céljuk az volt, hogy bebizonyítsák maguknak, hogy nem azok, akiknek mondják őket, hogy tudnak változni és képesek megfelelni saját elvárásaiknak, nem törődve a kirekesztséggel és az állandó bullying-gel, amit az utóbbi időben kaptak a múltbéli hibáik miatt. Nem kis meglepetésként éri őket az igazgató döntése, de magukat összekapva úgy döntenek, hogy megpróbálkoznak a feladattal, így elindulnak a versenyre, aminek idén Hortobágy adott otthont.

Természetesen öt az ötből és ment a kedvencek közé. Szabályos hiányérzet tört fel bennem, hogy véget is ért az első rész, annyira olvastam volna még a srácok versenyzését. Alig várom a folytatást!!!" 5/5*
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2020/10/leiner-la…

9 hozzászólás
nóraaa>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Laura minden egyes alkalommal belopja magát a szívembe, és ez megy már a Szent Johanna Gimi óta. Mindig tud valami újat alkotni, amit szerethetően, viccesen, néha szomorúan tud átadni. És leginkább ezt szeretem benne: tudok azonosulni a szereplőivel.
Most is egy olyan témát boncolgatott, ami mindünkkel előfordult már. Mi is ítélkeztünk első látásra és ítélkeztünk olyan személyről, akit egyáltalán nem ismertünk. És ez fordítva is megtörtént már.
Nagyon tetszett ez a pár nap az IOV-ból, megszerettem a szereplőket, várom a folytatást! :)

MoonGirl08>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Nagyjából negyed órája fejeztem be a könyvet, de még mindig nem tudom, hogy mit mondjak.
Az Iskolák versenye trilógia a kedvenc sorozatom Leiner Laurától, na de ez a könyv… már önmagában is felülmúlta mind a három könyvet.
Őszintén bevallom, félbe vágtam bele a könyvbe, mivel azt gondoltam, hogy ez nagyon el lesz rontva, mivel a fülszöveg alapján nagyon nem tetszett a könyv. Viszont amikor tegnap elkezdtem, és elértem az ötvenedik oldalig, már tudtam, hogy itt mégsincs minden elcseszve. Sőt. Ahogy tovább olvastam, egyre jobban megszerettem, és már hajnali fél egy lett amikor szinte leragadtak a szemeim, de még szerettem volna tovább olvasni, de sajnos nem tudtam, mivel már sajnos szemüvegben sem fókuszáltak a szemeim.
Nagyjából a 220.-ik oldalon fejeztem be az olvasást, és mikor reggel kilenckor felkeltem, egyből bele szerettem volna vetni magam. Bár ez nem sikerült, és a könyvet csak tizenkettő után tudtam megint elkezdeni olvasni, szünetekkel, mégis kitudtam olvasni 24 órán belül.
Remek kötet volt, teljesen lekötötte az érdeklődésmetet. A cselekmény nagyon tetszett, a szereplők is. spoiler
A főszereplőkről egy kicsit bővebben:
Tetszett, hogy kivételesen olyanok lettek a középpontban akiket nem érdekel az, hogy msáok mit gondolnak róluk, így nem keseregtek oldalakon keresztül, hogy milyen rossz nekik hogy mások szidják őket. A múltjuk kisértette őket, de pont egy másdodik esély miatt jelentkeztek, ami szintén jó pont volt nálam. Most hogy belegondolok, hirtelen nem is tudnék olyat mondani, ami nem tetszett volna a könyvben. Fantasztikus volt az egész úgy ahogy van. Örülök, hogy Laura megint hozta a formáját, sőt, túl is szárnyalta magát szerintem.
És akkor most térjünk rá az új LL fiúra. Mert természetesen volt az is. spoiler
Sára karaktere is tetszett, végre nem rinyált a főszereplő minden picike pofonon. Szimpi volt.
Dominik (becézés nélkül) és Vivi is bejöttek. Ilyenek a jó főmellékszereplők.
Tahi tanár úr pedig…Hát ő a tökéletes kisérő tanár szerintem. Amit Rajmundal ketten összehoznak… Ezzel mindent elmondtam.
Kocsis megint hozta a formáját, mostmár főzött is. Tartja magát.
Az egyetlen kicsi csalódás ami írás közben eszembe jutott az az, hogy a régi szereplők kívül senki sem szerepel, de még a csapat színük se, kivéve persze a pirosat. spoiler
Ennyi lett volna az én véleményem. Egy kicsit bő lére eresztettem, de kikelett írnom magamból a véleményem.
Minnél előbb a kezemben szeretném tartani a következő két kötetet, bár erre még várnom kell, tekintve hogy két napja jelent meg a könyv… Na mindegy, Remélem hogy nem 11 hónap múlva jön a következő…

Dorka_9 P>!
Leiner Laura: Bízz bennem

Nagyon tetszett. Már az első trilógiát is nagyon tetszett, és ebben sem csalódtam. Teljesen megértem hogy miért pont őket választotta. A történet csodálatos. Most fejeztem be és már nagyon várom a következő részt. Szerintem I luv Rajmund os cuccok is kellenének! :D
És a legfontosabb: új kedvenc LL fiúm van. <3


Népszerű idézetek

Sántha_Emesee>!

Hogy jeleled azt, hogy „én hülye eddig észre sem vettem, hogy mennyire átkozottul szép vagy?”

435. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund · Major Sára
Pandaaaa P>!

„Más igazgató: Én vagyok a diákok kedvence. Kocsis: Fogd meg a gulyáslevesem”

264. oldal

16 hozzászólás
Könyvmoly_Eszti >!

Ha valamit megtanultam a történtekből, az az, hogy nem gond, ha kilógsz a sorból a tökéletesek között. Olyankor keresd a hozzád hasonlóan elcseszettek társaságát, mert ők szó nélkül befogadnak.

337. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Major Sára
Pandaaaa P>!

[…] Megvolt a csapatunk. Fehér Rajmund, Felcser Vivien, Major Sára és Pap Dominik. A címvédők.

30. oldal

Molylány_FP>!

– Elnézést, elnézést, bocsánat, köszönjük- szólt azoknak, akiket kikerültünk, akik közül többen furcsán néztek ránk, egy idősebb nő pedig szó szerint felháborodva vizslatta a (lufival) kitömött hasamat, mire Rajmund odaszólt neki.
– Nem én voltam – tagadta a fejét rázva. – De felnevelem becsülettel! – tette hozzá, mire a nő felháborodva, tátott szájjal nézett rám nem tagadva, hogy mit gondol rólam, mire hangosan felröhögtem, és akartam mondani valamiféle magyarázatot, de egyrészt a nevetéstől sem tudtam, másrészt Rajmund elrángatott onnan, és sietve kerülgettük tovább az embereket.
– Kösz, hogy nem hagysz cserben a lufigyerekemmel. – szóltam előre Rajmundnak, aki vidáman nézett vissza rám a válla felett.
– Ez alap, Major – mosolyodott el, aztán kijáratot meglátva maga mellé húzott, és rohanni kezdtünk.

380-381. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund · Major Sára
Pandaaaa P>!

– Hát ezekbe meg mi ütött? – kérdezte a kiabálást és futkározást látva.
– Elfogyott a lekváros bukta – közölte Rajmund. – Rosszul viselik… – tette hozzá a tálcáját átadva.

197-198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund
10 hozzászólás
Pandaaaa P>!

– Mondta a Hortobágyon soha senki

313. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hortobágy
Pandaaaa P>!

Vége az Iskolák versenye második trilógia első részének.

479. oldal

10 hozzászólás
Pandaaaa P>!

– Gyerekek. Mindent bele – pillantott ránk szipogva Kocsis, aztán a fizikatanárhoz fordult. – Dénes, vigyázz rájuk! – kérte, aztán átgondolta. – Vagy magadra – tette hozzá bizonytalanul, majd újra körbenézett a suli épülete körül, hátha meglát valakit.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis igazgató · Tahi Dénes
6 hozzászólás
Nikii9125>!

– Fogadjunk, hogy egy percen belül odaadod… – vigyorogtam.
– Szerinted – forgatta a szemét.
– Oké, te akartad – mondtam, majd a többiek felé néztem. – Tanár úr… – szólítottam meg Tahit.
– Ezt nem mondod komolyan – röhögött fel Rajmund, miközben a fizikatanár unottan megrázta a fejét.
– Bármiről is van szó, Fehér, te vagy a hibás – közölte a tanár, mire mindannyian felröhögtünk, és Rajmund egy „nyertél” biccentéssel felém dobta a telefonját.

478. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fehér Rajmund · Major Sára · Tahi Dénes

Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Tavi Kata: Szívkeringő
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Papp Dóra: Tükörlelkek
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu