Kalauz (A Szent Johanna gimi) 913 csillagozás

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Minden, amit a Szent Johanna gimi könyvsorozatról tudni akartál, egyetlen, illusztrált kötetben.

A tartalomból:
– gyakran ismételt kérdések, és válaszok a sorozattal kapcsolatban
– érdekességek az SzJG-ről
– best of SzJG
– az SzJG zenéi
– Reni könyveinek listája
– a karakterek, Reni levele Corteznek (részlet)
– kimaradt jelenetek
– elvetett borítótervek

Leiner Laura elő- és utószavával
SzJGereknek kötelező ;)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2013
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635398089 · Illusztrálta: Martos Julia

Kapcsolódó zóna

!

SzJG

798 tag · 504 karc · Utolsó karc: 2019. január 1., 08:54 · Bővebben


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Antai-Kelemen Ádám (Cortez) · Pósa Richárd (Ricsi) · Nagy Zsolt · Szatmáry Kinga · Rentai Renáta · Bencze Virág (Emó) · Felmayer Dávid (Dave) · Máday Emília · Neményi Arnold · Jacques Chatelain (Zsák) · Matsuda Okitsugu (Macu) · Bernáth András · Haraszti Róbert · Kardos Kálmán · Haller Endre · Szép Károly (Karcsi) · Rentai Róbert · Rentai Klára · Baranyai Zita


Kedvencelte 208

Most olvassa 348

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

>!
Julos
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Na jó. Képzeljetek el egy erdőt. Nem egy nagy erdőt, csak egy kicsit, ám barátságosat, cuki mókusokkal, kismadarakkal, meg minden. Egy szép napon jöttek a csúnya gonosz emberek a buldózerjeikkel, meg elektromos fűrészeikkel, és ezt az egész erdőt egy nap alatt lemészárolták. És a csúnya gonosz emberek hazamentek, és csináltak belőle egy rakat SzJG Kalauzt.
De minek? Feleseleges volt az egész, és rettentő unalmas. Számomra teljesen érthetetlen, hogy ez miért lett kiadva. A SzJG már befejeződött, szép volt- jó volt, de VÉGE VOLT, kedves Laura, mit nem lehet ezen érteni?!
A rajzok viszont nekem tetszettek, arra kapja a két csillagot.

14 hozzászólás
>!
janka0416
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

@janka0416:
Kedvenc szín: barna
Kedvenc étel: brokkolikrémleves
Kedvenc ital: Kóla
Kedvenc együttes/előadó: Digital Daggers, The Stranger Familiar, Nickelback stb. :)
Kedvenc szám: Nabiha : Mind the gap
Kedvenc könyv: Soroljam..? :D
Kedvenc film: Losangelesi tündérmese
Kedvenc sorozat: Pretty little liars
Kedvenc színésznő/színész: Channing Tatum. Rachel McAdams
Kedvenc ruhadarab: csőnadrág
Kedvenc kiegészítő: farmermellény
Kedvenc tárgy: Laptop
Példakép: mamóca
ez volt a jelem az oviban: gomba XD
1 dolog ami mindig van nálam: könyv
Legjobb (moly)barát: @dinnyemano , @SarahSparkle , @letty01
A legfontosabb ember az életemben: családom és Boni :)

Borító: 5/5 – narancssárga az egyik kedvenc színem :D + anno az volt a tippem,hogy a hatodik rész borítója narancssárga színű lesz. :D
A könyv tartalma: 5/4
– Előszó: (L) Laura. :)
– Gyakran ismételt kérdések és válaszok: Egy kicsit közelebbről is megismerhettem Laurát + voltak olyan kérdések, válaszok is, ami számomra elég meglepő volt. :D
– Érdekességek az SzJG-ről: pl. Reni anyukája a sorozat alatt nem jön rá,hogy rémesen főz, holott a főztjét Virágon kívül senki sem bírja megenni.
Azoknak a csoportját erősítettem mindvégig, akik a legbonyolultabb összeesküvés elméleteket szőtték. Na már most.. az SZJG-vel kapcs. nekem mindenen járt az eszem csak ezen nem :DDD
– Best of SzJG: Legeslegjobb részeket válogatták ki! :)
– SzjG zenéi: http://www.youtube.com/watch…
– Reni könyvei: Egyszer kiolvasom az összeset. :)
– Karakterek: A-s lányok voltak a legmeghökkentőbbek…nem így képzeltem el őket.
– Reni levele Corteznek: „ … minden félreértés és minden hülyítésed ellenére végig ott volt bennem valami. A Remény. A remény,hogy te is úgy érzel, ahogyan én.A remény,hogy talán megtörténhet az a képtelenség, hogy esetleg te és én… "
– Kimaradt jelenetek: szándékosan kihúzták azokat a részeket, amiből kiderült volna,hogy Cortez szerelmes Renibe. Ugyanakkor még mindig sikerült egy jót nevetnem :D
– Elvetett borítótervek: Sokkal jobbak voltak a megjelent borítók, mint a tervek. :)

Régebbi értékelésem:
„ Ezek azok a részek amiken vagy sírtam, vagy …. :D
Egy valami biztos… még 60 évesen is képes leszek a sorozatot újra olvasni :))
Nem tudom mit írhatnék még.. amit szerettem volna összeségében leírni a sorozatról, azt megtette az a 323 ember, aki szintén éjjel nappal Are You Gonna Be My Girl számot énekelte, illetve azok a lányok akik várták/ várják ,hogy egy Cortezhez hasonló srác az ablakuk alatt elénekelje a Wonderwall-t :) "

(L)(L)(L)(L)(L)

*Alex Goot & Against The Current* – http://www.youtube.com/watch…

15 hozzászólás
>!
SarahSparkle
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Ahogy rákattintottam a csillagokra, bizonytalanná váltam. Mennyit is akarok én rá adni? Mérlegelnem kellett.

Először is maga a Kalauz. SzJG-rajongó vagyok, bevallom, nekem kellettek az extra információk. Zseniális ötletnek tartottam, hogy egy ilyen is lesz. De a piros borító nem nyerte el a tetszésemet… Az alatta lévő zöld már sokkal inkább, de arról a mai napig, míg a kezembe nem fogtam, nem is tudtam.

Aztán a belseje. Mi is volt benne? Az előszó. Hosszú, leinerlaurás véleményezése a sorozatról, az érzései. Kicsit olyan érzés volt, mintha megint a Remek!-et olvasnám. Úgy tűnik, abban nagyon az ő nyers gondolatai voltak :) Természetesen ez, és az utószó is tetszett, hisz magától a szerzőtől hallunk/olvasunk valami mélyebbet, ami nagyon ő. Ez nem lehet rossz!

Ami lehet rossz, az a karakterábrázolás. És az is. Szinte senkit nem így képzeltem el, a rajzok sem nyerték el a tetszésemet (talán a színezési technika az egyetlen, ami megfogott), mégis, emiatt nem ítélem el, mert ez egy könyvsorozat, a szereplőket mindenki úgy képzeli el, ahogy akarja. Úgy kell tekinteni rájuk, most itt a molyon a sok vélemény egyikére, úgy pedig érdekes megnézni, más mit is gondol róluk.

Az érdekességek és a kimaradt jelenetek számomra talán a legjobbak voltak. Ehhez nem kell kommentárt fűznöm, hisz épp ez a könyv lényege: új információk, és ezek 100%-osan azok voltak! Mondjuk ez a gyakori kérdésekről nem mondható annyira el, 90%-uk már a neten is megtalálható volt a könyv megjelenése előtt, de még elnézzük.

És a legvége előtti rész: az elvetett borítóterveke. Az első három kötetnél – és főleg az elsőnél – még nagyon érdekesek voltak. Többféle volt, itt dőlt el az egész sorozat stílusa, sok próbálkozás, verzió. De a többinél főleg csak színváltoztatások voltak, egy-egy apróbb ábra átrakása, és mindegyikhez egy-egy kisebb megjegyzés. Kevésé volt érdekes, mint amire számítottam.

De mint látjátok, megkapta az öt csillagot. Miért? Mert ez egy abszolút lezárás, egy búcsú. És én érzelgős vagyok. Ha valaminek vége, vagy valaki elmegy, bármennyire utáltam, bármilyen negatív tulajdonságot is láttam benne, csak a pozitívumokra tudok gondolni. És ezért kapja meg ez is. Nem (csak) azért, mert jó, hanem mert búcsú, és mert azok nem a negatív dolgokról szólnak!
http://akonyvkotelez.blogspot.hu/2013/05/leiner-laura-s…

>!
Chloe1
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

az egyetlen amiért ez a könyv 2,5 csillagot kapott az az hogy igényes szépen megcsinálták és aki szereti ezt a sorozatot az bármikor fellapozhatja mert átlátható.DE egyébként:pénzkidobás mert 10 perc alatt elolvasod és semmi írói munka,inkább magazin könyv kiadásban.Ja és ki ne hagyjam ki ekkora paraszt már elnézést Laura hogy a könyvének a kiegészítő részének a 70%-át a best of tegye ki ????!!Egyáltalán mi a sz.r ez hogy best of??…amikor ezt megláttam..

3 hozzászólás
>!
csillagka P
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Hogy ismételt tartalmakból és kitörölt részekből sikerkönyv legyen, ahhoz kell ám az igazi írói tehetség. Ezzel tényleg letudtam. Isten áldjon SzentJohannaGimi.

1 hozzászólás
>!
GytAnett P
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Most látom, hogy ide nem is írtam értékelést.
Még amikor elsőnek olvastam, sokkal érdekesebbnek találtam. Egy szűk hónapja egy kihívás kedvéért újra elővettem, de már közel sem varázsolt el annyira.
A legjobb részek egyértelműen a kimaradt jelenetek voltak. Bár lehet, hogy azokat is jobban tudtam volna értékelni, ha közvetlenül a sorozat után olvasom őket. Így sokszor nem is emlékeztem, hogy mi van.
A best offal meg az a gondom, hogy oké, jókat vigyorgok, viszont nagyon sok olyan jelenet kimaradt, ami szerintem sokkal jobb volt, de olyanok is belekerültek, amik egyáltalán nem hagytak bennem mély nyomot.
Nagyon örülök neki, hogy Reni leveléből legalább egy részlet megtalálható ebben a kötetben, viszont még mindig hiányolom a teljes 18 oldalas (vagy lapos?) levelet. Azért csak kíváncsi lennék, na. :P
Összességében nem rossz, de második olvasásra már nem érintett meg.

3 hozzászólás
>!
Csoszi P
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Egy évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Szent Johanna Gimivel, a diákokkal és a tanárokkal. Bár nem én vagyok a célcsoport, már az első kötetet imádtam, és a folytatásokban sem kellett csalódnom. Talán azért, mert jó volt pár óráig olyan szuper közösséghez tartozni, mint az SzJG, jó volt ismét tizenévesnek lenni, és nosztalgiázni. (Igaz annak idején nem szerettem gimibe járni.) A sorozat a szereplőivel együtt a szívemhez nőtt, és szomorú voltam, hogy búcsút kellett vennem tőlük. Szerencsére most sikerült elolvasnom a Kalauzt, és felidéződtek a tavalyi vidám és szomorú percek, a balhék. Nagyon tetszett a kötet, annak ellenére, hogy viszonylag kevés újdonságot tartalmazott. Örülök, hogy olvashattam Laura gondolatait, kicsit közelebb került hozzám. A „Best of…” részeket feleslegesnek tartottam, és kihagytam volna. Ha már belekerült, akkor szerettem volna teljes egészében elolvasni Reni levelét. Tetszett Reni teljes olvasmánylistája, a rövid kis ismertetők a karakterekről (bár a rajzok szerintem nem lettek a legszebbek), de legjobban a kimaradt jelenteknek örültem.
Ami bosszantott, ahogy Karcsival bántak.
A könyvet elsősorban a rajongóknak ajánlom.

2 hozzászólás
>!
Narutofan98
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Szép összefoglalója az egész sorozatnak. Egy kicsit visszarepített abba a koromba, amikor elkezdtem a kötetet, és tényleg átéreztem a problémákat, amiket Reni megélt. A legjobban mégis a levél tetszett. Valahogy nyálasabbra számítottam, de ez sokkalta jobban tetszett. Szép kiegészítése egy olyan sorozatnak, ami megismertette velem a magyar ifjúsági regényeket.

2 hozzászólás
>!
christine
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Kalauz

Remek kiegészítő kötet, minden benne van, ami hiányzott a többiből. :)


Népszerű idézetek

>!
vgabi SP

{- Sziasztok – köszöntem, majd egy „szolid, iskolában vagyunk” csókkal köszöntöttem Cortezt."}

– És engem ki fog üdvözölni? – háborodott fel Zsolti, amikor párokba rendeződtünk. Kinga – Dave, Ricsi – Virág, Cortez – én.
– Szia, Zsolti – mosolyogtam rá kedvesen.
– Ez miez? Nekem rendes üdvözlés kell – rázta meg a fejét. – Károooly! – ordította el magát, mire az egész folyosó felénk fordult, és izgatottan várta, mi fog történni. Karcsi kidugta a fejét a termük ajtaján, és a szemüvege mögül pislogva nézett felénk.
– Szaladj szépen felém, és örülj nekem! – utasította Zsolti.

240. oldal (Kimaradt jelenetek - SzJG 8.: Január 24., kedd) [Ciceró, 2013]

Kapcsolódó szócikkek: Nagy Zsolt · Rentai Renáta · Szép Károly (Karcsi)
3 hozzászólás
>!
SarahSparkle

A 6. kötet megjelenésekor valaki a hatalmas sort látva azt kérdezte üvöltve, hogy: „Jézus van odabent?”. Erre azóta sem tudok mit reagálni.

29. oldal, Érdekességek az SzJG-ről

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus
2 hozzászólás
>!
Destinee

     – Mondj egy musicalt, amiben jó a zene – nézett rám, és bár nem látszott, tudom, hogy a pilóta fazonú napszemüvege mögött mosolygós volt a szeme.
     – Grease – vágtam rá azonnal.
     – Te jó ég – röhögte el magát.
     – Vagy a Mamma mia!
     – Oké, Reni, a Beatles és Oasis elnézve, hozzád tartozik. De ha ABBA-t fogsz hallgatni, beszélnünk kell – közölte, én meg ösztönösen felnevettem.
     – Nem szakíthatsz velem az ABBA miatt! Az nem ér! – tettettem felháborodást.
     – Csak ha énekelni is fogod – mondta komolyan. – A világból ki lehet kergetni a Dancing Queennel.
     – Miért? Olyan jó! Hogy is van? „You can dance, you can jive…” – kezdtem énekelni, mire Cortez fél kézzel a kormányt fogta, a másik kezével pedig a fejét.
     – Tévedtem. Van egy rosszabb dolog a Dancing Queennél – ismerte be.
     – Mi az?
     – A kiejtésed.
    Megvontam a vállam, Cortez pedig mosolyogva felém pillantott. Hát, mégsem dobott az ABBA miatt. Amúgy pedig, „you are the dancing queen, young and sweet… only seventeeen”. ☺
    A suli elé érve a többiek felénk fordulva köszöntek.
     – Mi van, Cortez, nyúzottnak tűnsz – biccentett Ricsi.
     – Ja. A svéddel jöttem suliba – legyintett, én meg megállás nélkül röhögtem.
     – Mi? – kérdezte Dave.
     – Reni ABBA-t énekel – avatta be a többieket, akiktől azonnal kaptam egy nagy adag „fúúúúj”-t.
     – Miért? Van tök jó számuk. Izé, melyik is az, amelyik tudod. Olyan… valami queen – gondolkozott Virág.
     – Dancing Queen – bólintottam nevetve.
     – Nemááár – hőbörgött Zsolti, és úgy tűnt, már a szám címe is fájdalmat okoz neki.
     – Úúú, hogy is kezdődik? – vakarta a homlokát Virág.
     – Nem tudom, nem jut eszembe. Pedig mindjárt megvan – gondolkoztam nagyon.
     – „Friday night and the lights are low…” – mondta Dave, mire mindannyian felé fordultunk.
     – Mondd, hogy gugliztad és nem fejből tudod – hőkölt hátra Ricsi.
    Dave vigyorogva felénk mutatta a telefonját, amivel kinetezte a lyricset.
     – Na, azért – könnyebbült meg Zsolti.
     – Pszt. Reni – suttogta Dave, mire odahajoltam hozzá. – Amúgy tudom a szövegét.
     – Komolyan? – kérdeztem halkan.
     – Persze.
     – Én is – mosolyogtam.
     – Majd webkamerán karaokézunk egyet rá, jó?
     – Mindenképp – bólogattam. ☺
     – Mit pusmogtok ti ott? – kérdezte Zsolti.
     – Semmit – feleltük egyszerre. Virág tovább énekelgette a számot, én is bekapcsolódtam, a fiúk pedig pislogás nélkül meredtek ránk.
     – Mit műveltek? – lépett hozzánk Kinga.
     – Csak énekelgetünk – vigyorgott Virág.
     – Ez annyira tipikus – rázta meg a fejét lesajnálóan. – Mindenből ki akartok hagyni. Márpedig a refrén az enyém – fonta össze a karját maga előtt.
     – Csoportos szakítás? – kérdezte Zsolti, mire mindenki felröhögött.

213-214. oldal, Szeptember 23., péntek, SzJG 7.

8 hozzászólás
>!
Bernadetti

Andris kibotorkált a táblához, és unottan megállt előtte.
– Radnóti Miklós – nézett rá Kardos.
– Ady Endre – felelte Andris.
– Tessék? – csodálkozott a tanár, Andris pedig összeráncolt szemöldökkel nézett rá.
– Nem az a feladat, hogy a tanár úr mond egy költőt, és én is mondok egyet?

234. oldal, Kimaradt jelenetek

Kapcsolódó szócikkek: Bernáth András · Kardos Kálmán
2 hozzászólás
>!
SarahSparkle

Az eredeti kéziratban a nyolc kötetben összesen 7409 alkalommal szerepelt a „Cortez” név.

35. oldal (Érdekességek az SzJG-ről)

Kapcsolódó szócikkek: Antai-Kelemen Ádám (Cortez)
4 hozzászólás
>!
SarahSparkle

– Jó, azt akartam kérdezni, hogy mivel holnap elmarad az utolsó két óra a szalagavató-próbák miatt, lenne-e kedved, tudod… szóval csinálni valamit – nyögtem ki végül.
Kinga felvont szemöldökkel, csodálkozva meredt rám.
– Minek? – kérdezte végül, nagyon sokára.
– Csak úgy – vonogattam a vállam.
– Nos – töprengett. – Holnap nem érek rá.
– Oké, értem.
– Vagyis holnapra van programom.
– Nem gond, majd máskor – legyintettem, mintha ez egyáltalán nem lenne baj.
– De, ha gondolod…
– Szívesen! – mosolyodtam el, meg se várva, hogy befejezze.
– Jó, nem bánom, gyere velem.
– Oké. Hova?
– Hajgumit veszek – közölte halálkomolyan.

178. oldal (Kimaradt jelenetek)

Kapcsolódó szócikkek: Rentai Renáta · Szatmáry Kinga
7 hozzászólás
>!
Réka2000

{Remek, szóval akkor most mindenki azt hiszi, hogy Arnolddal járok.}

Csak sóhajtva megráztam a fejem, aztán kinyílt az udvarra vezető ajtó.
– Antai-Kelemen, azonnal az irodámba! – üvöltötte el magát Máday. Cortez zsebre dugott kézzel elindult az épület felé, mire mindenki utánanézett.
– Mi történt? – fordultam Virág felé idegesen.
– Cortez igazgatóit kapott, amiért infóóráról kilépve odament a szekrényajtajához és szétverte rajta az öklét.
A sulibox ajtaját egész nap csodálták a diákok, körbeállták, filóztak, hogy mi történhetett, én pedig messziről elkerültem, látni sem bírtam.

187. oldal

>!
Destinee

Dave
Ez volt a jelem az oviban: felháborító, de körte (!!!)

136. oldal

3 hozzászólás
>!
SarahSparkle

November 6., Csütörtök

(-- Kérdezhetek?
– Inkább ne!)

– Na, kezdd az elejétől – nézett bele a füzetembe, én pedig két kézzel beletúrtam a hajamba, és lehunyt szemmel kezdtem sorolni.
– Apa, le father, anya, la mother, könyv, le book, könyvek, les books, asztal, la table, diák, le student :) – itt félbehagytam, mert közben kinyitottam a szemem, és Cortezre néztem. Ő a füzetem mögé rejtette az arcát, a válla rázkódott, amiből rögtön tudtam, hogy nevet.
– Mi az? – kérdeztem fülig vörösödve. Utálom, ha olyanért nevetnek ki, amit nem értek. Ki szereti? – A kiejtésem rossz? – tudakoltam rémülten, mire nagy nehezen abbahagyta a nevetést, és felnézett a füzetemből.
– Ez egy új nyelv? A frangol? – kérdezte, még mindig mosolyogva.
– Miért?

(Cortez belenézett a füzetembe, aztán a tollával a kezében közelebb húzta a székét hozzám, és úgy kezdte magyarázni, hogy az angolban nincs a tárgyaknak neme, meg ilyesmi.)

160. oldal (Kimaradt jelenetek)

Kapcsolódó szócikkek: Antai-Kelemen Ádám (Cortez) · Rentai Renáta
9 hozzászólás
>!
SarahSparkle

Paranoid képzelgéseim miatt az SzJG nemcsak hogy Giminapló munkacímen volt elmentve, de a kötetek mappája titkosítva volt, és a Word dokumentum megnyitásához jelszó kellett, ami kis- és nagybetűt, valamint számokat is tartalmazott. A kész kéziratot soha nem mailben küldtem a szerkesztőmnek, hanem személyesen adtam át. Terveim szerint sötétben, egy elhagyatott sikátorban történt volna az „átadás”, szemerkélő esőben, de ez meghiúsult, így csak szimplán bevittem CD-n a kiadóba. Pedig menő filmjelenet lett volna. Na, mindegy.

24. oldal (Érdekességek az SzJG-ről)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
L. Erik Roland: Határok Nélkül
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek
Kerstin Gier: Zafírkék