Örökké (A Szent Johanna gimi 8.) 1937 csillagozás

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

„Okos kis könyv ez, elindult a saját útjára. Én pedig most magára hagyom, elengedem, hiszen én azt hiszem, mindent megtettem, amit lehetett, mindent úgy írtam, ahogy szerettem volna, most pedig elégedett vagyok az eredménnyel, mert tudom, én a kezdetek kezdetén valami ilyesmit akartam a végére. Nem egy finálét, elcsépelt ömlengést vagy túlcsavart szálakat. Úgy érzem, ez a sorozat az egyszerűségével nyerte el mindazt, amit elnyert, én pedig végig tartottam magam ahhoz az elvemhez, miszerint ez csak egy sztori egy hétköznapi lányról, A FIÚRÓL (csupa nagybetűvel), a tanulásról, a barátairól, a családjáról, az életéről meg úgy általában, a Szent Johanna gimiről.” Leiner Laura

„Long live Laura Leiner and St. Johanna’s High School!” Meg Cabot A neveletlen hercegnő naplója és sok más bestseller szerzője

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
L&L, Budakalász, 2016
776 oldal · puhatáblás · ISBN: 6155653292
>!
Ciceró, Budapest, 2013
744 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635398065

Kapcsolódó zóna

!

SzJG

799 tag · 504 karc · Utolsó karc: 2019. január 1., 08:54 · Bővebben


Enciklopédia 183

Szereplők népszerűség szerint

Antai-Kelemen Ádám (Cortez) · Pósa Richárd (Ricsi) · Nagy Zsolt · Szatmáry Kinga · Rentai Renáta · Bencze Virág (Emó) · Felmayer Dávid (Dave) · Máday Emília · Neményi Arnold · Jacques Chatelain (Zsák) · Matsuda Okitsugu (Macu) · Bernáth András · Haraszti Róbert · Kardos Kálmán · Zsidák Gábor · Varga Kata · Haller Endre · Vladár Ervin · Szép Károly (Karcsi) · Csontváz Carlos · Cortez nagymamája · Peti · Gondos Margó · Rentai Róbert · Rentai Klára · Alphonse Durand · Gazdag Márta · Flóra (Flöra) · Henry O'Realy · Korponay Andrea · Tölgyessy László · Farkas Evelin · Justine · Borrel Károly (Charles Borrel) · Barka Gabriella · Bíró Dorián · Edina · Jean-Luc · pszichopata · Bálint · Baranyai Zita · Beni · Szatmáry Kitti

Helyszínek népszerűség szerint

Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium · Párizs · Eiffel-torony · mozi · Visegrád


Kedvencelte 770

Most olvassa 594

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

>!
Nita_Könyvgalaxis P
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

A kezdetnél megismerkedhettünk Renivel, az örök vesztes, könyvmoly lánnyal, aki rettegett az új gimnáziumtól. Aztán együtt ismertük meg vele a Szent Johanna gimit, a helyet, ahova sokan szívesen járnának.

A második évet bár egyedül kezdte meg Reni, végül mégis eljöttek számára a barátok , akik miatt annyira jó volt számára az SZJG-be járni. Cortezről már nem is beszélve, akivel 2 évig kerülgették egymást, óriási félreértések és rengeteg sírás közepette. Aztán harmadévben feltámadt a remény , hogy aztán végül mégis csak ketten legyenek. Mindeközben a b osztály hozta a formáját, ahogy Reni fogalmazni szokott, történtek a balhék, mindenki szakadt a röhögéstől, bulik és csínyek követték egymást.
A negyedik év az egész osztály számára útvesztő volt, mindenki kereste a helyét, a jövőjét, hogy hova tovább, ha végül minden véget ér.

„Most múlik pontosan/Engedem, hadd menjen” . Mert a búcsú ideje mindig elérkezik. Tudom, hogy nem volt tökéletes ez a sorozat. Megvoltak a maga hibái, és megértem azt is, hogy a körülötte kialakult rajongás már volt, akinek sok volt. És ezek ellenére én mégis megszerettem. A Szent Johanna gimit és a szereplőket. Mert ez volt az a sorozat, aminek a részeiért minden mást képes voltam félredobni. Ami teljesen ki tudott szakítani a saját valóságomból, és rávett arra, hogy egy rakás gimnazistáért izguljak. Kicsit olyan volt, mintha én is SZJG-s lehettem volna.

És hogy meddig fog állni a Szent Johanna gimi? Ameddig olvassák és szeretik, addig mindenképp. Akár örökké .

5 hozzászólás
>!
Lillsz
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

Utálom magamat amiért gyenge vagyok.
Már egyszer elolvastam a sorozatot. Hasonlóan éreztem magam akkor mint most. Igen, sírtam bevallom. De nem gondoltam volna, hogy másodszori olvasásnál is ez lesz velem. Fáj! Nagyon fáj, úgy érzem sosem fogom igazán elengedni a sorozatot. Ezek a könyvek szerettették meg velem az olvasást. Leiner Laura szerettette meg velem az olvasást! Amiért eszméletlen hálás vagyok.
Szorít a mellkasom, gombóc van a torkomban, folyik a könnyem/taknyom/nyálam ezért a sorozatért. Tudom, hogy bármikor újra el tudom olvasni amikor csak szeretném, de a tudat, hogy vége egyszerűen elviselhetetlen. Éreztem, hogy ez lesz. Tiszta depis leszek, már most az vagyok. Áááá.
Nem tudok mit írni. Köszönöm ezt a sorozatot és azt, hogy megszerettetted velem az olvasást! Köszönöm, hogy létezel, hogy vagy és, hogy írsz. 5/5***
Kozma Szeretemazírónőmet Lilla

>!
Csakegyolvasólány
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

4 év, 8 kötetben. A legrosszabb osztály elballagott, leérettségizett és most külön utakon jár. Volt akik egy helyre mentek, de voltak olyanok is, akiknek külön váltak az útjaik. Viszont négy fergeteges évet töltöttek el együtt. Valakik szenvedtek, valakik végig tanulták, de olyanok is akadtak, akik ebben a 4 évben csak hülyéskedtek (igen, Zsoltiékra gondolok).
Leiner Laura egy olyan iskolát teremtett meg könyveiben, ahová – szerintem – sok ember szeretne járni. Még én is. Főleg olyan emberekkel lennék egy osztályba, mint akikkel Reni volt. Hiszen Ricsi, a Rockerek, Dave, Cortez, de főleg Zsolti színt vittek az osztályba. Ez abból is látszott, hogy az utolsó évben sem rettentek meg a csínytevésektől és a tanárok bosszantásától. Hiába, valaki(k) örökre gyerek lelkűek maradnak. Ám nemcsak akkor álltak ki egymás mellett, amikor bajban voltak, hanem mikor valakinek szüksége volt az osztálytársai támogatására. Megmutatták, hogy mi az az összetartás.

>!
gabiica P
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

Ebben az értékelésben azt hiszem, nem csak magát a nyolcadik kötetet fogom véleményezni, hanem inkább az egész sorozatra értendő.
Belecsöppentem egy olyan világba, ahol azt kívánom így utólag, bárcsak hasonlóak lettek volna az én gimnáziumi éveim is. Nem panaszkodom, csupán nagyon megszerettem a Szent Johanna Gimi világát, a szereplőket, az egész környezetet.
Leiner Laura nagyon ért ahhoz, hogyan szerettesse meg az írásait az olvasókkal. Izgalmas és érdekes események, pörgős, élményekben gazdag történet, amit én is azonnal megszerettem.

Tudtam, hogy nagyon szomorú leszek az utolsó könyv olvasásakor, hiszen ki kell szakadnom ebből a világból. Az előző kötetnél már végérvényesen megszerettem Cortezt, de ha az akkor nem sikerült volna, hát itt most ténylegesen bebizonyította, hogy mennyire értékes ember is ő. Mikor kiderült, hogy Reni spoiler, az első gondolatom nekem is az volt, hogy Reni érdekében spoiler Nagyon kellemes csalódást okozott a döntése. Ez így volt kerek és teljes.

Imádtam az osztálykirándulást, imádtam a csínyeket, imádtam az egész világot. Nagyon fog hiányozni. Csodás élményt nyújtott nekem ez a nyolc kötet, amit nem hiszem, hogy el fogok felejteni. Lehet, hogy a csöpögős, romantikus énem beszél belőlem, de sokat adott nekem ez a sorozat, újra visszatért az olvasási kedvem, ami lappangott egy ideig, és ezt ezúttal Leiner Laurának köszönhetem.

Jó érzés volt arról olvasni, mennyire összetartanak ezek a fiatalok, milyen barátságok szövődtek, mennyire kiegészítették egymást. Köszönöm ezt az élményt!

>!
Timi970120
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

Amikor először olvastam, tetszett – akkor adtam rá a csillagokat is –, ám most évekkel később, biztos vagyok benne, hogy nem tetszene már annyira. Szeretem azokat az idézeteket, amiket találhatok belőle. Megnevettet, ha olyanról van szó. Tehát visszaadja azt az érzést, amit olvasás közben éreztem.
Ám ha most kezdeném el olvasni, immár nem adnék olyan szuper értékelést rá.
Jó volt. Tetszett. De ezen már elég valószínű, hogy túlnőttem.

>!
raczlilian
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

Hogy miért A Szent Johanna gimi? Mert egy kicsit rólad szól. Egy kicsit rólam szól. És egy kicsit mindannyiunkról szól. Mindenki felfedezheti benne önmagát vagy egy számára kedves karaktert. Mindenki találhat benne egy olyan részt, ahol együtt sír a főszereplő lánnyal, Renivel vagy ahol együtt nevethet vele; és bár nem ismerjük a valóságban Renit, Virágot, Kingát, Cortezt, Ricsit, Zsoltit, Dave-et, Macut, Jacques-ot, Gábort, Andrist, Robit, (Arnoldot inkább hagyjuk) vagy épp a többi szereplőt, mint Kata, Karcsi vagy Flóra, mégis úgy beszélünk róluk, úgy idézünk tőlük, mintha ténylegesen hallottuk volna elmondani azt a poént, amin épp röhögünk a barátokkal. Egyszerűen annyira a mi világunk, hogy valóban azt érezzük, hogy mi is Cortezék osztályának tagjai vagyunk, mi is látjuk, halljuk, amikor megtörténnek az orbitális félreértések, a cukkolások, a nevetések, a sírások, az összenézések, a lopott pillantások, a hazugságok, az ezek kiderüléséből fakadó veszekedések vagy amikor együtt van a csapat – úgy igazán.

Most, hogy befejeztem az Örökkét, újra feléledt bennem néhány érzés, amit igazán, őszintén megkímélés végett nem kívánok senkinek. Fáj. Nagyon. Megpróbálom ugyan lezárni magamban ezt az egészet, de úgy hiszem, hogy mindig lesz bennem egy hiányérzet… sőt most azon gondolkozok, hogy mi a fenének akarok túllépni rajta? Inkább újraolvasom. :)

Úgy érzem, Arnoldot sosem fogom tudni teljesen megérteni, Flöra, Kata, Karcsi, Kitti, nos, bár hivatalosan nem tagjai a 12/b-nek, valahogy mégis szerves részét képezik a társaságnak. Jacques lassan komoly, szakmabeli francia kuktává avanzsál, és boldog voltam, amiért Gábor nagyobb szerepet kapott ebben a részben, mint az eddigiekben összesen. Az a búcsúbeszéd… Nevettem, sírtam. Szerettem.
Andrist és Robit nem lehet szétválasztani, így hát itt sem szándékszom szentséget törni. A rockerek, a rossz bagósok, a metálosok, a 'jó nőőőőők' keresői… Nagyon fogtok hiányozni, srácok.
Kettes számú kütyüőrült: Matsuda Okitsugu, egyes számú pedig Dave, aki egyébként 'Személyi asszisztens, programozó, webdizájner, reklámfotós, jogi képviselő (?), marketingszakértő, párkapcsolati szakértő, általános menedzser, zenei producer, önkéntes Apple- és kütyüteszter, személyi edző és tréner, valamint rezidens.'
Zsolti tényleg valami elképesztő. Amikor a szeretet- és figyeleméhség fergeteges humorral társul, akkor történik az, hogy a bizonyos fiktív személy felejthetetlenné és sokak hatalmas kedvencévé válik… azt gondolom, teljesen érthető módon, hisz ki ne szeretne nevetni?Rengeteg kéz kellene, hogy össze tudjam számolni, hányszor röhögtem (olykor már-már sírva) ezen a Máday-rajongón. Igazi figura, és valóban az egyik legszerethetőbb karakter az egész sorozatban. Muhahahaha. :)
Virág és Ricsi… ők két ember ugyan, de akármit mondunk, valahol mégis egyek, összetartoznak, és a legaranyosabb, legviccesebb pár, akiről eddig valaha olvashattam. Kinga… nos, fogalmazzunk úgy, hogy nagyon jó lenne őt áthelyezni a valóságba… Jól jönne egy mini-Kinga az egyik vállamra a kisördög és a kisangyal mellé.
Reniben személy szerint pont azt kedveltem, hogy akármi történt is, ő ugyanaz a Rentai Renáta volt/lesz. Helyzettől totál függetlenül. Habár sokszor volt rendkívül idegesítő a sok nyavalygás, meg a kreált problémái, valahol megértettem, mert szerintem mindenkiben megvan ez az én, csak itt fel volt nagyítva. Amit nagyon szerettem, az az, hogy nem változott meg senki miatt, és mindig ugyanaz az átlagos, mégis olyan különleges, Budán (most pedig már valahol máshol) élő lány marad(t). <3
Cortezt ki kellene emelnem valahogy. Annyi mindent tesz Reniért, azok a gesztusok, mosolyok, ölelések, gondolatirányítások (:D), minden, szimplán minden… A nyolcadik kötet több okból is tanulságos volt, de egy nagyon fontos: még inkább megbizonyosodhattam afelől, hogy… De most tényleg, totál viccen kívül mondom. Szóval, hogy kár, hogy ilyen srác a való életben egész egyszerűen nincs. Nem mondanék többet, hátha még nem olvasta valaki; annyi, hogy aki eddig valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem kedvelte, az most meg fogja szeretni. Aki pedig eddig is kedvelte… nos, ki fogja ütni az 'Imádlak, Cortez' érzés mércéjét. De ezt inkább hagyjuk.
Ja, és minden lány SzJG-fannak szívből kívánok egy Cortezt. Olyat, aki angolon Jet – Are You Gonna Be My Girl című számát fordítja majd, konkrétan azért, hogy 'igen, értsd úgy!!' És persze az iskolai bulin a szemedbe nézve fogja énekelni, hogy „And after all, you're my wonderwall…”.

Valamiért úgy érzem, ez az egész Szent Johanna gimi-varázs most, ezekben a percekben ér véget. Mert talán nem is rólunk szólt, mi csak a részesei voltunk.

„Long live Laura Leiner and St. Johanna's High School!”
– Meg Cabot

Kedves Miss Cabot, mint mindig, most is egyetértek a véleményével; Ön azt kívánta, hogy éljen sokáig a Szent Johanna gimi. Nos, ha van valami, amiben biztos vagyok, akkor az ez. Sokáig fog élni.

Már most örök.

6 hozzászólás
>!
csillagka P
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

Megettem a sorozatot (majdnem) az elmúlt másfél évben beosztottan adagoltam a könyveket. Hátra van még a Kalauz (majd nyáron egy nyugodt napon átolvasom)
Kíváncsi voltam erre a brand-ra (piár tökélesetesten fel van építve mellé) van e olyan szintű, mint a Potter (nincs) egy kicsit idősebb korosztály beavató könyvei. Mást nem is, azt el kell ismernem, hogy kellennek az olyan könyvek amik sok gyereket vezetnek be az olvasás világába. Minden olvasás csodás és egyedi, ha megszokjuk egy idő után hiányzik, és szerintem igazán gyerek korban lehet olyan szinten bevésődni, hogy soha többet nem merüljön fel az életünkben olyan helyzet, amit ne tudnánk egy jó könyvvel gyógyítani.
Minden fenntartásom ellenére, ezt a könyvet élveztem a legjobban a sorozatból, Laura humora sokat javult, nagyon sok kávéköpködős röhögés tört ki belőlem közben. Kicsit felnőttek a szereplők, Reni kimondottan szimpatikusan viselkedett (irónia rulez)
Messze nem ez a kedvenc sorozatom, de a végére kimondottan összecsiszolódtunk, elismerem, hogy igen volt értelme megírni.
Olvassátok, ha már mást nem, akkor inkább ezt, mint a semmit :)

3 hozzászólás
>!
No_Exist
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

Nekem ez már nagyon nem jött be. Sokan felsorolták már előttem kinek mi volt a problémája vele én már nem szeretném újra leírni őket, ráadásul veszekedni sem akarok, de ez a könyv számomra a pénzről és az unalomig ismételt klisékről szólt.
Nagyon sajnálom, hogy a sorozat és én idáig jutottunk. :-( A második résznél úgy éreztem, hogy kedvenc lesz, de az ötödiknél minden reményem elveszett.
Az pedig külön hatalmas mínusz pont, hogy az első perctől kezdve nem kedveltem sem Renátát sem Cortezt. Mindenkit jobb és izgalmasabb karakternek gondolok náluk és talán egy másik szemszögből jobb lett volna a történet.
Arnoldot és Gábort pedig nagyon sajnálom. Nem tudom, hogy az előbbi karaktert miért kellett így elrontani az utóbbi pedig miért lett ennyire elhanyagolva.
A vége pedig már túl nyújtott és unalmas volt. És akármennyire szeretné Laura úgy eladni ezt a sorozatot, hogy ez az életről szól és akár te is lehetnél a szereplője, ez az utolsó könyv bebizonyította, hogy mégis csak egy tündérmesét olvastunk.

U.I.: Nem kérek negatív hozzászólásokat és nem áll szándékomban senkivel sem leállni azon vitatkozni, hogy neki vagy nekem van igazam. Én senkit nem akarok meggyőzni, elolvastam a sorozatot majd leírtam a véleményem amit kéretik tiszteletben tartani. Én sem írogatok a rajongónak, hogy mégis miért szeretitek ezt a könyvet, tiszteletben tartom a véleményüket.
És világbéke mindenkinek… :-)

4 hozzászólás
>!
sztimi53 P
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

" I can't imagine why you wouldn't
Welcome any change, my friend"

Tulajdonképp írhatnék a könyvről is, de ezzel a sorozattal kapcsolatban úgyis mindig csak magamról tudtam írni. Az utolsó év a nagy összetartás, a szeretet éve. Mindenki mindenkivel megbékél. Együtt lógunk, izgulunk, aztán megígérjük hogy hívjuk egymást. Találkozunk. Emailezünk. Egy ideig így is megy. Aztán már csak szülinapon, ünnepekkor hívjuk egymást. Végül marad a Facebook. Aztán az se. Szétszéledünk más-más városokba, országokba, kontinensre. Megnősülünk, férjhez megyünk, gyerekeink lesznek. A ritka találkozásokon nosztalgia és a munkahelyi panaszok mellett arról beszélünk kinek hol fáj, mi fáj, kinek fáj jobban. Elfelejtődik életünk legfontosabbnak vélt szakasza, legjobb barátokból rég látott ismerősök lesznek, vagy idegenek. De azért mikor előkerül az album teli az utolsó évben készült fotókkal, a röhejes kicsicsázott ballagási képekkel majdnem elmorzsolunk egy könnycseppet, hogy milyen szép is volt. Hát nekem erről szólt az a sorozat. Főleg magamról. Az emlékeimről.
Kezdenek felnőni, ahogy velünk is megtörtént és már nem bánom. Szép volt, de hát időszerű volt a változás.
Az utószóban Laura azt írja ilyen tökéletes társaság nincs. Én mondom, hogy van. Mert megéltem, és hogy Renátához hasonlóan undorítóan nyálas legyek, azzal zárnék, hogy bár távol vagyunk, ritkán futunk össze kedves 12. B (igen, nekem is olyanom volt), azért néha rohadtul hiányoztok és életem legszebb emlékei közül sok hozzátok köthető.

Kicsit azért írjak a regényről, nem? Rengeteg sorozat hatása érződik rajta, nem csak a beszólásokban, hanem a történeten is. De hát nem lehet minden eredeti és végére kihalt a feszültség, tulajdonképp ezt már az utóbbi két kötetnél is éreztem. Nem baj, mindezzel együtt egy kedves történet volt. Hozzánk nőtt, mert magunkra ismertünk benne. Jó lett a vége, ha nem is jeles.

SZJG 5/4

7 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké

Először is, ez egy összegzés lesz az egész sorozatra (egyszerűen nem látom értelmét annak, hogy minden egyes részt kielemezzek, rágódjak rajta és megmagyarázzam azt, amit úgyis mindenki tud, aki olvasta, másrészt pedig ennek így egyben van értelme, külön-külön pedig nem nagyon….)
Másodszor pedig igen, tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ez nem az én korosztályomnak íródott, nem én vagyok az elsődleges célközönsége, így valószínűleg a véleményem teljesen eltér attól, ami úgy nagy általánosságban ezt a sorozatot övezi illetve nagy eséllyel látom máshogyan a dolgokat, mint ahogy az elvárható…
Kezdésnek szeretném leszögezni, hogy maga az ötlet nagyszerű, vagyis hogy egy gimnáziumi osztály életét kíséri végig a történet, a 4 évet pedig félévenként hivatott egy-egy kötet képviselni. Még a formával sincs bajom (naplóformátum, ha nem is naponta, de azért elég részletesen kapunk betekintést a történtekbe), de a főhősök…
Kezdjük Renátával, aki számomra a leggyengébb láncszem… finoman szólva is életképtelen, önálló döntéseket meghozni nem tudó, nyivákoló, önsajnáló, depresszív alkat, éltanuló (itt jegyezném meg, hogy hangosan (!), motyogva (!!) magol napi szinten több órát…), mániákusan szereti a könyveket (ezért mondjuk jár a plusz pont :)), és egyszerűen végigszenvedte a nyolc kötetet…. mindig volt valami, ami miatt sírt, sajnáltatta magát, bizonytalankodott, és éppen nem volt jó… – őszintén szólva (pedig nem a stílusom) a fizikai erőszak is eszembe jutott vele kapcsolatban párszor….
Cortez, a csodafiú – aki ugyan nem szólal meg sokat, ellenben menő és mindenki oda van érte … hogy miért, azt nem nagyon tudjuk meg (bár van némi utalás a kinézetére és a cuccaira plusz persze arra, hogy bármit is csinál, az menő… ergo visszatértünk a kiindulópontra, anélkül hogy az oka meglenne… :)) – bár azért az ő személyiségfejlődése picit kidolgozottabb mint a fent említett Renátáé (aki ugye 0-24-ben szenved), valamiért én mégsem értettem a személyét körülvevő kultuszt…
A többiek inkább a szerethető karakterek (bár azért néha klisékre épülő szereplők figyelgettek rám az oldalakról), engem mondjuk megmosolyogtatott, hogy egy magángimnázium egy évfolyamában felsorakozik a (tini)társadalom színe-java érdeklődési körre és etnikai hovatartozásra tekintettel is: a menő, a lúzer, a raszta, az emós, a hippi, a kütyübolond, az eminens, a gyúrós, a csendes – a távolkeleti, a zsidó, a francia…és mindeme kavalkád olyan vegytiszta elfogadást generál a másik zizijeivel kapcsolatban, hogy ha az a való életben is így működne, akkor a világgal semmi gond nem lenne…
Ettől függetlenül én járnék tinédzserként az SZJG-be, és azt sem tagadom, hogy vannak értékei a sorozatnak: finoman és ártatlanul (egy 14-18 éves lány) szemén keresztül látjuk azokat a problémákat, amelyekkel egy mai fiatalnak szembe kell néznie, de tanít is: empátiára, türelemre, kitartásra, a szülők iránti tiszteletre, sőt én még ennyi idősen is volt, hogy hangosan felnevettem egy-egy részen, mert saját magamra emlékeztetett…
Azért – és ezt halkan jegyzem meg – én tényleg remélem, hogy a mai fiatalok nagy része ilyen és nem ilyen… ilyennek kell lenni az egymáshoz való viszonyban és nem, nem ilyennek kell lenni a tanárok, felnőttek és úgy általában a világgal kapcsolatban


Népszerű idézetek

>!
dorcy01

    Ezek után a nap a következőképpen telt: bárki bárkinek szólt, a legnyálasabb, legcikibb és legbénább becézéssel illette. Például Macuval így zajlott a párbeszédünk:
     – Drágám, ideadnád a francia szótáradat? – kiáltotta nekem, mire Cortez a fejét fogva röhögött, én pedig széles vigyorral kiszedtem a táskámból a szótárt.
     – Mézes puszedlim, már megint otthon felejtetted? – nyújtottam felé.
     – Igen. Örök hála, kis kabócám – vette el.
     – Menjetek már a fenébe! – kiabálta Zsolti lángvörös fejjel.
     – Cicuska, ne idegeskedj – nézett rá Robi „kedvesen”. Komolyan, dőltünk a röhögéstől.

361. oldal, Március 27., kedd, 8/1. (Ciceró, 2013)

9 hozzászólás
>!
zsólány

     – Halljátok, Gondos kiakasztott – rázta meg a raszta tincseit, mintha még mindig nem hinné el, mi történt. – Megkérdezte, mit tudok a fluorról.
     – És mit mondtál? – kérdeztem rosszat sejtve.
     – Mit mondtam volna? Hogy „Halenda!” – vágta rá a szerinte igenis jó választ.

37. oldal, Január 18., szerda, 8/1. (Ciceró, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Gondos Margó · Pósa Richárd (Ricsi) · Rentai Renáta
3 hozzászólás
>!
Destinee

    A következő üzeneteket kaptam: „Csoki, Reni, muhahaha Szőr Nagy Zsolt”, „Apu cégénél van európai városlátogatás kedvezmény, Kingával biztosan meglátogatunk valamelyik szünetben! Dave”. „Metááál! Andris”, „Pogóóóóó! Robi”. „Sok sikert kívánok, szeretettel gondolok rád! Kardos tanár úr”, „Rentai, eszembe fogsz jutni csütörtökönként ☺. Vladár Ervin”, „Réni, boy voyage! xxx Jacques et Flöra”, „Mázlista vagy! Edina!”.
    (…) „Sok sikert! Krisztián”, „Nagyon fogsz hiányozni!!! Karcsi”, „Ügyes legyél, Reni. Macu”, „Ne hagyj itt! Kérlek, ne hagyj itt!!! L Kata”, „Örülök, hogy barátok lehettünk, remélem, azok is maradunk! Gábor”, „Reniiiii! Te vagy az örök MÖLLB! Szereeeeet! Virááág!” (…) „Ren! Okos legyél Párizsban, mutasd meg nekik. C-vel minden oké lesz, ne őrülj meg, messziről is figyellek, ne egyél csigát, mert rohadt undorító, Neményit lerendeztem, búcsúajándékként még szereztem neki egy nőt, hogy ne zavarjon titeket, viszont ha egy ábrándos tekintetű bölcsész rád néz, csak üzenj, és repülök, hogy szétrúgjam a seggét! Rics.”
    (…) „Renáta! Mondandómra kevés ez a nevetségesen vékony könyv, amit az új, amatőr iskolaújságos csoport hozott össze. Természetesen, amikor még mi feleltünk az évkönyvekért, nívósabb kiadások születtek, és elképzelhetetlennek tartom, hogy az én felügyeletem alól nyomdahiba került volna ki. Ah! Pancserek! Ami téged illet, mondhatok bármit, úgyis a telefonon fogsz lógni, nyilván az előadásaim közben is zavarni fogsz, bombázol majd a szánalmas képeiddel és számodra érdekes, számomra pedig halálosan unalmas élménybeszámolóiddal. Csak, hogy tudd, cseppet sem érdekelnek városképek, idióta »az Eiffel toronynál« fotók vagy »nézd, ott a távolban, azok mi vagyunk« felvételek. Elvárom, hogy arról írj, ami veled történik, röviden és tömören, lehetőleg heti rendszerességgel, hogy be tudjam építeni a programjaim közé. Amennyiben pedig világfájdalmad van, úgy érzed, hogy komor, sötét felhők gyülekeznek feletted és senki nem ért meg, felejtsd el a számom! Azonban, ha honvágyad van, Cortezt kell helyre rakni vagy csak hiányzik egy régi… barátféle, akkor nyugodtan hívj, várni fogom. Sok sikert az élethez, ne szúrd el, gondolok rád, vagy ha nem gondolok, majd teszel róla, hogy gondoljak. Kinga.” (…)
    (…)
    (…) „Because maybe, you're gonna be the one who saves me. And after all, you're my wonderwall”.

270-273. oldal, Május 4., péntek, 8/2. (Ciceró, 2013)

>!
uhrinagi

Név: Szenyor Máday-Nagy Zsolt
Kor: 18
Beszélt nyelv: máday nyelvjárás
Magamról: Búcsú Máday nénihez
A búcsú oly drámai, Mint mikor elvesznek a fájljai,
A módszere kissé spártai, De nem tudnám Önt bántani.
Most elmegyek tanulni más tárgyait, De örökké szeretni fogom, Máday! – (néni)
                                                *
Annyira fogsz hiányozni, Dave!!!
                                                *
Na, akkor Csoki!

Érdeklődési kör: Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium
Máday tagozatos Máday gimnázim
Klubtagság: I luv Máday; Így jártam anyátokkal; Végzősök

9. oldal, 8/1. (Ciceró, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Felmayer Dávid (Dave) · Máday Emília · Nagy Zsolt
1 hozzászólás
>!
uhrinagi

Név: Rentai Renáta (Reni)
Kor: 18
Beszélt nyelv: magyar, francia
Magamról: (nem publikus adat, hozzáférés korlátozva)
Mindig azt hittem, hogy az első napok voltak a legnehezebbek. Tévedtem. Az utolsók azok. ☹
Érdeklődési kör: Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium
Klubtagság: SzJG; Beatles; Végzősök

borító, első fül, 8/1., 2. (Ciceró, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Rentai Renáta
>!
uhrinagi

Név: Bernáth András (Andris)
Kor: 18
Beszélt nyelv: magyar, francia
Magamról: „Tisztelt Szülő! A fia betegségre hivatkozva távozott az órámról! Kardos Kálmán”
„Tisztelt Tanár úr! A fiam valóban beteg. Elmebeteg. Bernáthné”
Érdeklődési kör: Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium
Klubtagság: Szombathely RulZ; Albérlő; I Luv Máday; Végzősök

9. oldal, 8/1. (Ciceró, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Bernáth András · Kardos Kálmán
>!
Neito

Máday azzal zárta a beszédet, hogy ne feledjük, a Szent Johannába bármikor visszavárnak minket, ha úgy érezzük, egyszerűen csak jöjjünk el egy régi tanárunkhoz, mindig szívesen látják az elballagott diákokat.
     – Máday néni! – állt fel Zsolti újra. – Én biztosan visszajövök majd. Szeretem magát! – tette a szívére a kezét. Máday sóhajtva bólintott.
     – Nagy Zsolt! Én is bírlak – legyintett, majd fütty és tapsvihar közepette lesétált az emelvényről.Hát, ez nem volt mindennapi.

253. oldal, Május 4., péntek, 8/2. (Ciceró, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Máday Emília · Nagy Zsolt
>!
Neito

     – Ember! – állt meg Ricsi Cortez előtt. – Végre nem egyedül vagyok tizenkilenc.
     – Ja, siettem, ahogy tudtam – felelte Cortez.
     – Na, valami tetkó vagy akármi? – cukkolta Ricsi, Cortez meg mosolyogva megrázta a fejét.
     – Á, tartanom kell a szépfiú imidzsem.
     – Vágom. Én húztam a rosszfiú cetlit.
     – Na, szépfiú meg rosszfiú – lépett hozzájuk Kinga. – Menjetek el Jacques-ért, mert elkészült a tortával, és nem tudja egyedül elhozni.

237-238. oldal, Március 3., szombat, 8/1. (Ciceró, 2013)

1 hozzászólás
>!
uhrinagi

Név: Pósa Richárd (Ricsi)
Kor: 19
Beszélt nyelv: magyar, francia
Magamról: Nem csinálok semmit. De azt jól.
                                                *
Emó, csomagolj!
                                                *
Cortez, áj missz jú!
                                                *
Neményi! Te szerencsétlen! Hívj fel…

Érdeklődési kör: Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium
Klubtagság: Szombathely; Korn; Bajnokok Ligája RulZ; Narcissistic Cannibal; Csütörtöki filmpremierek; Végzősök

7. oldal, 8/1. (Ciceró, 2013)

6 hozzászólás
>!
uhrinagi

Név: Haraszti Róbert (Robi)
Kor: 18
Beszélt nyelv: magyar, francia
Magamról: „Tisztelt Szülő! A fia szörnyen neveletlen! Gondos tanárnő”
„Tisztelt Tanárnő! Tudom. Harasztiné”
Érdeklődési kör: Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium
Klubtagság: I luv Máday; Szombathely RulZ; Szombathelyi csajok; Metál; Végzősök

8. oldal, 8/1. (Ciceró, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Gondos Margó · Haraszti Róbert

A sorozat következő kötete

A Szent Johanna gimi sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Dóra: Tükörlelkek
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Anita Gayn: Sütilány
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
John Green: Alaska nyomában
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület