Barátok (A Szent Johanna gimi 4.) 2807 csillagozás

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Carta ​Teen, 2021

                        Részlet a könyvből:

    „– Reni? – kérdezte.
    – Igen? – kérdeztem vissza döbbenten.
    – Jössz velem?
    – Nem! – szólt vissza Arnold helyettem, mire mindenki kérdőn felé fordult.
    – Neményi, majd szólok, ha hozzád beszélek – mondta Cortez, és újra rám nézett.
    – Kezdődik az olvasókör… – hebegtem, de ez nem tűnt túl népszerű válasznak, egy csomóan »húúú«-zni kezdtek.
    – Oké – tette fel a kezét Cortez, és röhögve odafordult egy csoport végzőshöz.
    – Jó – mondtam hirtelen, mire Arnold megpördült a tengelye körül, és visszanézett rám.
    – Reni, ne menj el! Kardos vár. Fogalmad sincs, hogy tud-e egyáltalán vezetni. Veszélyes!
    – Csak egy sulikör! – indultam le a lépcsőn, és közben kivettem Ricsi kezéből Virág sisakját, amit direkt nekem nyújtott oda.
    – Reni! – kiáltott rám Arnold újra.
    – Mindjárt jövök – közöltem egyszerűen, feltettem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Carta Teen, Budaörs, 2023
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653179
>!
Carta Teen, Budaörs, 2021
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653179
>!
L&L, Budakalász, 2019
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155653179

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

SzJG

893 tag · 527 karc · Utolsó karc: 2023. november 25., 10:30 · Bővebben


Enciklopédia 151

Szereplők népszerűség szerint

Antai-Kelemen Ádám (Cortez) · Pósa Richárd (Ricsi) · Szatmáry Kinga · Nagy Zsolt · Rentai Renáta · Bencze Virág (Emó) · Máday Emília · Felmayer Dávid (Dave) · Neményi Arnold · Jacques Chatelain (Zsák) · Bernáth András (Andris) · Haraszti Róbert (Robi) · Kardos Kálmán · Zsidák Gábor · Cortez nagymamája · Haller Endre · Szép Károly (Karcsi) · Peti · Vladár Ervin · Rentai Róbert · Gondos Margó · Rentai Klára · Farkas Evelin · Gazdag Márta · Henry O'Realy · Alphonse Durand · Tölgyessy László · Edina (Dina) · Timi · Bíró Dorián · Johannes Gutenberg · Olivér · The Killers · Tóth Viki

Helyszínek népszerűség szerint

Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium · Balaton · Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár


Kedvencelte 825

Most olvassa 440

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 208

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Naiva>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Szerintem addict lettem! Senki nem mondta, hogy ez ennyire jó. Nagyon tetszik Laura írói stílusa, a humorát pedig egyenesen imádom. Folynak a könnyeim a nevetéstől. Ezt a könyvet olvasva ébredek rá, hogy én milyen unalmas osztályba jártam gimiben. Alig vannak róla emlékeim, pedig nem is olyan régen voltam gimnazista. Talán ennek az az oka, hogy az én osztályom sokkal nagyobb létszámú volt és szerencsére többen voltunk lányok, mint a fiúk. Megvoltak a klikkek, a széthúzás, olykor összetartás (főleg csoportos lógásnál) de ilyen osztályt én még nem láttam. Teljesen ellentmondanak a neveltetésemnek, mert nem tanulnak, komolytalanok, szemtelenek, állandóan puskáznak, azonban nagyon bírom őket.
Reni szerintem magához képest fejlődött. Bár még mindig szerelmes, de végre nem Cortezen múlik a hangulata. Szerintem Kinga jó hatással van rá.
Tudtam róla, mégis meglepett Virág és Ricsi párosa. Szegény Virág! Még mindig lábon hordja ki az agyhalált, de jót tett neki a stílus- és hangulatváltás, de magam sem értem, hogy juthatott el valaki eddig ilyen kevéske szürkeállománnyal és életképtelenséggel. Fogalmam sincs, meddig lehet mindezt a jószívűségével kompenzálni.
Arnoldot sajnáltam. Ha úgy vesszük, majdnem azt éli át, ami Reni. Ennyire naiv és vak még ő sem lehet. Nem igaz, hogy nem jött rá magától.
Cortez viselkedése érthetetlen és gyerekes.

15 hozzászólás
Lillsz>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Nehéz eldönteni, hogy melyik a kedvenc könyvem az SzJG-ből. Szinte mindegyik! ♥ Egyik jobb mint a másik. Mindegyik rész tartalmaz valami olyat, ami miatt azt a kedvencednek gondolod. 5/5

Nikolett0907 P>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

„– Átmegyek a pótvizsgán! Anyu fogadott mellém tanárt!
– Akit majd előbb megnézek magamnak – tette hozzá Ricsi szigorúan.
– Ajj, egyetemista lány – legyintett Virág.
– Akkor én nézem meg magamnak – vágta rá Zsolti, a többiek meg felröhögtek.”

Hm….most először őszintén elmosolyodtam és volt ahol fel is nevettem.
Ez már olvashatónak mondható.
Bár továbbra sem kedvelem Renátát, sem Cortez és a brancsa sem jön be, de úgy gondolom fejlődésnek indultak.
Virág és Ricsi nem lepett meg, egész jó párosnak néz ki.
Kinga még mindig pszichés gondokkal küzd, de most Ő keltette fel leginkább a figyelmemet, még nem tudom megmondani miért is…de miatta folytatni fogom….
Esetleg….. talán tényleg jobb ettől a résztől….

8 hozzászólás
Mollii>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Itt engem jobban idegesített Cortez, mint Reni. Hogyha Reni már egyszer megemlítette Arnoldot, akkor Cortez már elkezdett bunkózni. Ha velem lenne valaki ilyen, csak azért, mert a legjobb fiú barátommal vagyok, akkor nem érdekelne tovább az a személy. Reni többször is nem foglalkozott vele, azoknak a részeknek örültem. Végre hallgatott Kingára meg Arnoldra. Nem gondoltam volna, hogy második olvasásra ennyire Arnold párti leszek, de ez van. Cortezt bírtam az olyan pillanataiban, amikor kedves volt, de aztán persze mindig történt valami, amitől megváltozott.
Na és Arnold… spoiler
Kinga az egyik kedvencem lett.

gabiica P>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Imádom a féltékeny Cortezt :D A negyedik kötet olvasása során éreztem a leginkább azt, hogy előtört belőlem a mélyen megbúvó tinilány, annyira drukkoltam, hogy végre valami igazán jó történjen.
Nagyon megszerettem Cortez új oldalát, ami előjött belőle. Eddig szinte idegesített a karaktere, még ha tudom is, hogy körülötte forog minden – talán épp ezért zavart ennyire.

Virág is elég jó fejlődésen megy keresztül, bár továbbra is zavar, hogy ennyire sötétnek van beállítva, de igazán jót tett neki a kapcsolat és az, hogy közelebb került az apjához és annak párjához.

Kingát újra és újra megkedvelem. Bár agresszív és biztosan jónéhány pszichés problémát felsorakoztathatunk a neve mellett, én nagyon megkedveltem.

Remélem, a folytatásban már tényleg a tetőfokára hágnak az izgalmak… bevallom, engem megnyugtat, hogy Arnold egy időre kikerül a képből, mindenkit elvakított kicsit.

2 hozzászólás
Timi970120>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Amikor először olvastam tetszett – akkor adtam rá a csillagokat is –, ám most évekkel később, biztos vagyok benne, hogy nem tetszene már annyira. Szeretem azokat az idézeteket, amiket találhatok belőle. Megnevettet, ha olyanról van szó. Tehát visszaadja azt az érzést, amit olvasás közben éreztem.
Ám ha most kezdeném el olvasni, immár nem adnék olyan szuper értékelést rá.
Jó volt. Tetszett. De ezen már elég valószínű, hogy túlnőttem.

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Hú…ez aztán nem semmi egy rész volt. Fura, hogy ifjúsági regény, de 40 éves létemre el vagyok tőle ájulva. Egyszerűen imádom! Belecsöppentem egy új közösségbe, ismét középiskolás vagyok, az ő fejükkel gondolkodom, nem vagyok egy Kinga, de néha megértem, hogy lehordja a fiúkat, mert olyan idétlenek!
Nagyon szorítottam eddig minden részben Reninek, hogy vegye már észre Cortez…és most lehet, hogy látjuk az alagút végét? Nem tudok a két fiú közül választani, azt hiszem ez is valós probléma – mint a regényben minden más – kettőből kell egyet gyúrni :)
Rengeteg dolgot kijegyzeteltem magamnak, amikor „megszakadtam” a nevetéstől. Feldobja a napomat. Szülőként is kedves olvasmány, de szerintem tiniként – úgy hogy benne is van ebben az életben – még viccesebb lehet!
Úgy érzem mindegyik a barátom, esténként együtt lógunk FB-n, én folyamatosan olvasókörre járok Renivel és Arnoldal :D
Arnold…sajnálom, rendes fiú…épp ez a baj. Annyi mondanivalóm lenne még, legszívesebben mindent elmesélnék belőle részletesen…időnként a kollégák fejét próbálom tömni, de senki nem lelkes :(
Izgatottan vágok bele az 5. részbe :)

15 hozzászólás
ziara>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Az eddigi kötetek közül ezt szerettem a legjobban, bár fogom a fejem, hogy ne már… Még mindig nem? Minden szereplőt kedvelek, tényleg. Reni nagyon hasonlít a gimis énemre, tök sokszor ugyanazt csináltam volna, mint ő, pedig mindenki hülyének nézte a szereplők és a könyv olvasói közül is.
Azt azért nem gondoltam, hogy elolvasok 9 kötetet egymás után egy klasszikus tini könyvből, mert általában besokallok egy után, és kell valami más, de most nem. És negyven leszek decemberben:)) Ez van.
https://www.youtube.com/watch…

4 hozzászólás
Karcsika>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Gyerekek :D Hogy én ezen mennyit nevettem :D
Komolyan, rég nevettem ennyit egy könyvön és nem, nem azért mert annyira fergetes poénok voltak benne, hanem azért, mert nevetséges szituációkba kerültek a karakterek :D
Cortez nyüglődik, szenved rendesen a semmiért és durcizik, mint egy ovis. Igen, szóval őt még mindig nem szeretem és az előző kötetben tanúsított idegesítő viselkedése miatt még mindig fújok rá, de ettől még komolyan vicces a srác :D
Reni végre kezd normális lenni, bàr azt még mindig nem értem miért nem él a számára felajánlott lehetőségekkel, hogy a szerinte „nyomi” létből kitörjön. Egy csomó fiúnak tetszett (pl.: Levy), a suli újságban ír egy elég népszerű rovatot, fotós és mégse tud ismerettséget szerezni, kitörni a számára sz*r életből. Mert azt azért előszeretettel hangoztatja, hogy mennyire rossz

nyominak
lenni meg hasonlók, mégsem tesz ellene semmit. spoiler Szóval igen, kész talány ő is, de megszoktuk :D
És ha már így kiveséztem a tulajdonságaikat, azért elmondanám, hogy egész aranyosak. Egymagukban és együtt is, ami nem jelenti azt, hogy én annyira támogatnám a kapcsolatukat, mert nem, szerintem nem poén, hogy Cortez idegesítetette Renit azzal, hogy mással járt, nem tudom, hogy ez csak engem zavarna e vagy sem, de nem tartom fernek a dolgot, mégis ettől függetlenül egèsz aranyosak, ahogy próbálnak valamit összehozni :D
Oh és a nagy kedvencem Virág és Ricsi volt *.* Egyem meg őket, imádtam a párosukat, komolyan akárhányszor olvastam róluk fülig ért a szám :3
Szóval összegségében vicces volt, aranyos és ez most tényleg tetszett :)

joopsy>!
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok

Eddig ez a rész tetszett a legjobban. Reni végre nem csak Cortezzel volt elfoglalva és kifejezetten keveset hisztizett. Ezen felül olykor kifejezetten szimpatikus volt és hihetetlen, de van humorérzéke is. :)
Virágéknak nagyon örültem. Szerintem aranyosak spoiler.
Kinga vonzalmát spoiler iránt már régóta sejtettem, de úgy érzem, ez még nagyon érdekes lesz.
Mondhat bárki bármit, ez a sorozat remek szórakozás és akár munkaidő alatt is olvasható. :)


Népszerű idézetek

Róka>!

– Mit számít, ki mit gondol?

269. oldal, Április 2., péntek (Ciceró, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: gondolat · Neményi Arnold
12 hozzászólás
Róka>!

     – És mennyit eszik? – méregette Zsolti a járművet, mintha csak értene hozzá.
     – Mittudom' én – vonta meg a vállát Ricsi.
     – Jó, mert egyébként nem érdekel, csak szoktak ilyet kérdezni – tette hozzá Zsolti.

289. oldal, Április 12., hétfő (Ciceró, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Nagy Zsolt · Pósa Richárd (Ricsi)
Róka>!

[…] mindig kell, hogy legyen nálunk könyv.

182. oldal, Március 3., szerda (Ciceró, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
psn>!

     Cortez üzenete: Ha nem tudod, mi bajod, akkor majd írok később. Hátha addigra rájössz…
     Reni üzenete: Ha-ha
     Cortez üzenete: :DDD sejtettem.
     Reni üzenete: Igenis van bajom!
     Cortez üzenete: Pl?
     Reni üzenete: Nem találom, amit keresek.
     Cortez üzenete: LoL. Mi az?
     Reni üzenete: Claire Kenneth-könyvek.
     Cortez üzenete: Majd csekkolom, biztos bénázol megint.
     Reni üzenete: Nem szoktam bénázni.
     Cortez üzenete: Aha. Láttalak infón. Te vagy az, aki a google toolbarba beírod, hogy google.hu. :DDD
     Reni üzenete: Az egyszer volt!!!
     Cortez üzenete:
     Reni üzenete:
     Cortez üzenete: Pill, telefon…
    És akkor, amikor ezt láttam, lehervadt az arcomról a mosoly. Nem tudom, valami eltört bennem, ami a napokban amúgy is megrepedt.

267. oldal, Március 31., szerda (Ciceró, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Antai-Kelemen Ádám (Cortez) · Rentai Renáta
1 hozzászólás
Brigi007>!

     – Átmegyek a pótvizsgán! Anyu fogadott mellém tanárt!
     – Akit majd előbb megnézek magamnak – tette hozzá Ricsi szigorúan.
     – Ajj, egyetemista lány – legyintett Virág.
     – Akkor én nézem meg magamnak – vágta rá Zsolti, a többiek meg felröhögtek.

427. oldal, Június 8., kedd (Ciceró, 2011)

Ailey>!

A neve, merthogy Virág halának kell név (nem is akármilyen), végül Peace lett. Ha így folytatja szegény hal terrorizálását, akkor hamarosan Rest in Peace lesz a neve.

387. oldal, Május 10., hétfő (Ciceró, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Bencze Virág (Emó)
egyperces>!

     – Nagyszerű kirándulás lesz – mosolygott Haller és megveregette Gábor vállát. – Reni, anyukád nem mondta, milyen idő lesz?
     – De, ki is nyomtatta – túrtam bele a hátizsákomba, majd odaadtam az ofőnek a részletes időjárás-előjelzést.
     – Ilyen lehet a pokol. Barkochbázó lúzerek és kinyomtatott időjárás-jelentés – bólogatott Kinga idegesen.

362. oldal, Május 4., kedd (Ciceró, 2011)

Rileey>!

    Csengetés előtt Cortezék léptek a terembe, és azonnal kiszúrták, hogy Virág kisírt szemmel üldögél a helyén.
     – Mi történt, emó? – állt meg Ricsi a padja mellett.
     – Győzött a Team Jacob, vagy miért sírsz? – röhögött Zsolti.

108. oldal, Február 10., szerda (Ciceró, 2011)

Rileey>!

Reggel Virág a kapunkban ácsorgott, és ahogy kiértem, azonnal felcsillant a szeme.
     – Ijjj, Reni, ne tudd meg, mi történt este – kezdte, én pedig levegőt sem mertem venni, mert azt hittem, most elmondja… Tévedtem. – Miután megsétáltattam R. P-t és mentem volna be a kapun, R. P. ugatni kezdte az utcát, én meg odanéztem, és láttam valamit egy pillanatra, és úúú, rájöttem, hogy mi volt az! – hadarta izgatottan, mire elfehéredtem. Virág meglátta, hogy Kingával kémkedünk utána!? Jaj, ne!!!
     – Micsoda? – kérdeztem vékony hangon.
     – Voldemort! – jelentette ki komolyan. Pár másodpercig bámultam rá, aztán kitört belőlem a nevetés. Oké, Virág nem túl okos lány, na de Voldemort a Harry Potterből? ☺

144. oldal, Február 23., kedd (Ciceró, 2011)

Cheril>!

Andris és Robi a laptopjukon lövöldöztek, Jacques a táblánál amőbázott Gáborral, Kinga pedig a padján ülve egy könyvet bújt.
     – Mit olvasol? – kérdeztem. Felmutatta a borítót. A világ leggonoszabb diktátorai. Hű, remélem, nem tanulni akar belőle.

409. oldal, Június 1., kedd (Ciceró, 2011)

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A Szent Johanna gimi sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kollár Betti: Kosársuli – Újra a pályán
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 2.
Lynn Painter: Jobb mint a filmeken
Szabó Tünde: A hacker
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Király Anikó: Csak barátok?