This ​Song Will Save Your Life – Éld az életed! 73 csillagozás

Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Azt hiszitek, hogy olyan könnyű megváltozni.
Azt hiszitek, hogy könnyű,
pedig nem az.

Elise Dembowski nem riad vissza a kemény munkától. Sőt, kimondottan élvezi. Kivéve talán azt, amikor az addigi legfontosabb feladatra vállalkozik: népszerű lánnyá akar válni. Csakhogy rettenetesen mellélő, és minden a darabjaira hullik körülötte.
Elise helyzete még rosszabb, mint azelőtt – ha ez egyáltalán lehetséges. Egészen addig, amíg be nem téved egy underground szórakozóhelyre, és ezzel kinyílik előtte egy ajtó egy világba, amelyről azt sem tudta, hogy létezik. Egy olyan világba, ahol úgy tűnik, egy népszerűtlen középiskolásból egyik napról a másikra felkapott DJ válhat. Elise végre megkapja, amire mindig is vágyott: elfogadást, barátságot és talán a szerelmet is. Ám a valóság ismét fenyegetően közbelép.
Leila Sales üdítően eredeti és vicces stílusban mesél az egyéniségről, kapcsolatokról és a zene erejéről, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket.
14 éven felülieknek ajánljuk

Eredeti mű: Leila Sales: This Song Will Save Your Life

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
260 oldal · ISBN: 9789634033684 · Fordította: Rácz Kata
>!
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634033769 · Fordította: Rácz Kata

Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

„ Az emberek néha azt hiszik, ismernek téged. Tudnak rólad pár tényt, és úgy raknak össze ezekből, ahogy szerintük értelme van. És ha nem ismered magad elég jól, a végén még el is hiszed, hogy igazuk van. De az az igazság, hogy ez nem te vagy. Egyáltalán nem.”

Na kérem, ezt a típusú történetet hívom én „elgondolkodtató mesének.”
Ugyanis azon felül, hogy egy „kicsiny” lány teljességgel hiteles történetét olvashattam, elöntött a nosztalgia érzése.
Teljesen azonosulni tudtam a főszereplő szenvedésével, a kirekesztettség és a meg nem értés fájdalmával.spoiler

Ha már eme témánál tartok hozzátenném, voltak részek amiket nem igazán értettem.
Az egyik ilyen a szülők „süketsége” a gyermekük iránt. Nekem senki ne akarja bemesélni normális az, hogy nem tűnik fel, hogy a gyermeked, nap mint nap milyen komoly lelki tusával küzd! Főleg akkor mikor öngyilkossági kísérleten van túl.
A másik ami nekem igen csak érdekes volt, hogy ez a leányka igen csak önző volt. Teljesen csak a saját önsajnálatára alapozta a történteket és sosem akkor nyitotta ki a száját amikor kellett volna. Az pedig, „hogy de megakartam tenni” semmire nem jó!! Ha nem teszed…nem ér semmit.
Kegyetlen vélemény pontosan tudom, de ez ugyan úgy szól a régi énemnek is, mint a regény hősnőjének.

Alapvetően tetszett, voltak részek amik idegesítettek, és itt nem csak a szülőkkel volt bajom ,hanem az úgynevezett barátokkal is.
Voltak esetek amiket szerintem igen furán, illetve kicsit gerinctelenül reagáltak le.
Mindenesetre a vége kicsit laposra sikeredet, és klisés is lett.

Hogy ezek után miért adok öt csillagot rá?
Nagyon egyszerű, pont azért, mert ez egy „mese”, egy olyan életről, amiről lehet te is, aki eme sorokat olvasod, átélted és pontosan tudod, hogy sajnos napjainkban is számos tinédzserrel megtörténik, vagy megtörténhet.

Jó lenne ha többen olvasnák ezt a könyvet, vagy hasonló témájúakat.
Lehet alapjaiban nem változtatná meg a világképünket, de ha csak egy emberi lélek is táplálkozik belőle és felveszi a harcot, már megérte.

Ajánlom!

>!
vIVIv
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Kicsit gondban vagyok ezzel a könyvel. Többnyire nagyon tetszett, de aztán nekem a végére kicsit romlott a színvonal.
Elise helyzetét át tudtam érezni..(saját tapasztalat), és örültem amikor talált egy helyet a Start-ot, ahol igenis elfogadták őt és barátokat szerzett.
Az első dolog ami szemet szúrt…soha, de soha nem vette észre egyik szülő sem, hogy a gyerek meglóg otthonról éjszaka. -.-
Ohh és az, hogy a szülők még azt sem vették észre, hogy gondok vannak a gyerekkel és ugye elköveti az öngyi kísérletet….
Na, de visszakanyarodva a Starthoz, Elise szerez két barátnőt és megismerkedik a Dj Char-al. A fiú először szimpi volt, aztán lejtmenetre került nálam. Oké, Pippával kavart, de aztán én nem is értettem hirtelen mi volt ez közte és Elise között o.O Mármint annyira semmilyen se volt, és Elise se gondolta, hogy ez Pippának szarul fog esni?
Char elkezdni megtanítani Elise-t a Dj lét alapjaira és a csaj nagyon ügyes, persze a fiú féltékeny lesz a lány sikerére és elhatja őt. -.- Hülye! Aztán megint kinél köt ki a srác…Pippánál, hát persze. Annak a lánynak meg semmi büszkesége sincs.
A suliban közben valaki vezet egy blogot Elise nevében ahol sok szemétséget írnak, azért elég durva egy blog volt, és miért csinálta aki? Az a magyarázat….WFT , komolyan ezért????
Na meg a könyv végén a menő csajok, ahogy odamentek jópofizni Elise-hez brrrrrr hogy utálom én az ilyesmit.
És ami még nem tetszett, hogy Elise, hogy kihasználta a szüleit a Start miatt és amiket az apja fejéhez vágott pfff vágtam volna akkor pofán a csajt komolyan.
Viszont az tetszett, hogy talált magának egy hobbit, amit élvez és nincs kirekesztve. :) Ahol elfogadják és nem csesztetik a többiek. Lelkileg tényleg ki tudja készíteni az embert az, ha másik terrorizálják őt.

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

„Mert te mindvégig te maradsz: gyönyörű és megsebzett, ismert és megismerhetetlen. És hát nem elég mindez?”

Önmagunk megismerése mindig is az egyik legnehezebb és egyben legcsodásabb dolog. Elisenek sikerült. :)

>!
kellyolvas P
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Szívszorítóan őszinte leírást kapunk Elise-től az őt ért kirekesztésről, zaklatásokról, és ezeknek a következményeiről, ami belülről emészti őt. Végig követhetjük azokon a pontokon, amik egy irányba vezetnek, valamiféle segélykiáltás felé. Sajnálom, és nem is értem, hogy a szülők miért nem tettek valamit korábban, vagy miért nem vettek észre bizonyos jeleket. Az anyja elintézte azzal, hogy irigyek az eszére a többiek. Oké, de hogy évekig egy barátja se legyen? Hogy nem vesznek ilyesmit észre, hogy valami nagyobb baj van azzal a gyerekkel?
Ami kiemelkedően elismerésre méltó a regényben, az a karakteralkotás, minden egyes szereplőt valósnak láttam, a fekete kidobóembertől az igazgatóhelyettesig. Talán Char karaktere volt az, aki nem tetszett, de ő ilyennek volt megírva… Túl nagy volt a korkülönbség közöttük, örültem neki, hogy nem megy át a történet egy nyálas egymásra találásba, hogy hű de tehetséges vagy, majd én felkarollak és ellovagolunk a naplementébe, miközben mixeljük a számokat.
A szereplők hangja remekül eltalált, mintha magad is a történet részese lennél, ott vagy a helyszíneken. Elise narrációján és a párbeszédeken keresztül pontosan átjönnek az érzelmek, amit a szerző át akar adni az olvasónak. Nem arról szól a történet, hogy egy lány miképp válik népszerű lemezlovassá, hanem hogy elfogadja önmagát, ezáltal megtalálja a saját hangját, stílusát és megtalálja az utat azokhoz, akik körülveszik és szeretik őt.
Minden korosztálynak ajánlom ezt a történetet, azoknak, akik átélték már a klikkesedés bosszúságát, akik utálják az iskolai zaklatást, de azoknak is, akik szívesen elmerülnek egy olyan regényben, ami telis tele van jobbnál jobb zenei utalásokkal. A YouTube-on több összeállítás is rendelkezésre áll azoknak, akik az olvasás alatt szívesen meghallgatnák az említett dalokat.

>!
Violet_Finch_PMónika
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Nem bírtam letenni. Olvastatta magát. Igaz,már nagyon nem az én korosztályomnak való történet,de részese lehettem egy lány önbizalom fejlődésének. Elise életének és annak kisebb-nagyobb hibáinak. Mellesleg írtó vagány csaj lett szerintem. :P
Jegyezzétek meg!!!! A különcök nem nyomik és olyan nincs,hogy senki se szeret!!!!! :)))
Pacsi ;)))

>!
meseanyu MP
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Nagyon jó stílusú és mondanivalójú történet, olvasmányos és intelligens, vicces és különleges. A fordítás is nagyon jó lett, @katacita. :-)

2 hozzászólás
>!
molly_
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Gyorsan olvasható, tanulságos történet, nem szépíti az iskolai zaklatást, őszintén bemutatja, hogy igen, ebben a korban a kamaszok bizony gonoszak tudnak lenni egymással, és hogy a kitaszítottság sajnos elég sok fiatalt késztet az öngyilkosságra. Hogy segítséget kérni nem olyan egyszerű, mint azt hinnénk. Elise nem volt számomra annyira szimpatikus, de a végére legalább megjött az esze, és bár szerintem a happy endet kissé túlzásba vitte az írónő (elvégre ami a főhőssel történt, az egy kisebb csoda, általában nem hull az öledbe ilyen lehetőség), rámutat arra, hogy a legreménytelenebb helyzeten is felül lehet kerekedni, és végül minden jóra fordul. :)

Bővebben: http://coffee-and-manga.gportal.hu/gindex.php…

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Az idei év egyik legkülönlegesebb regényével állunk szemben. Nem is csoda, hogy két nap alatt a végére értem, egyszerűen hozzánőtt a kezemhez a könyv. Aminek kifejezetten örültem, mert a DJ tematika miatt kicsit tartottam tőle olvasás előtt. De még ezt a részt is a lehető legjobban használták fel.

Szerettem, hogy milyen szép üzenetet adott át az olvasóknak, és mennyire gyönyörűen vitte végig Elise személyiségfejlődését. A karakterek, a milliő, a zene és a regény elmesélésének a stílusa is csillagos ötös.

http://sorok-kozott.hu/2017/06/konyvkritika-leila-sales…

>!
Rainee
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

A gyerekek olykor kíméletlenek, őszinték, kegyetlenek. Elsősorban egymással. És ez nem a gimiben alakul ki. Manapság már az oviban is előfordulnak kegyetlenkedések. A bántalmazás pszichológiája szerint, maga a bántalmazó is igen gyakran szenvedő alanya bántalmazásnak. Ha valakiben benne van a szándék és akarat, bármivel célkeresztbe kerülhetünk. Mert duci vagy, mert nem vagy gyönyörű, mert nem vagy gazdag, mert alacsony vagy, mert magas vagy. Mindenkin lehet fogást találni.

A bullying és az önzés témáját járja körül a történet. Számomra hitelesen. Gyönyörűen levezeti azt, hogy hogyan tudnak eltaposni emberek náluk gyengébbeket. Időt, energiát áldozva arra, hogy tönkre tegyenek valakit, csak azért, mert őket zavarja a létük. És hogyan tud elfordulni valaki valakitől, mert sikeresebb nála.

Az írási mód tökéletes, folyamatos olvasásra késztetett. Megkapja az 5 csillagot. :)

>!
Antal_Zsuzsi
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Elég vegyes érzelmek kavarognak bennem a könyvvel kapcsolatban. Nem tudom azt mondani, hogy tetszett, de azt sem, hogy olyan nagyon utáltam volna. Valahogy olyan volt ez, mint egy hullámvasút, egyszer itt, egyszer ott, egyszer tetszett, egyszer nem.
Az alapötlet mondjuk egész jó. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy egy népszerűtlen lány hirtelen kiemelkedik a hozzá hasonló emberek tömegéből, és egy fokkal feljebb lép a társadalmi ranglétrán, hogy a „menő” emberek soraiból szemlélje a többieket. Nem is arra, hogy valaki magának esik egy késsel, majd hirtelen az egész élete gyökeresen megváltozik. Nem. Inkább az olyan dolgokra gondolok, mint a Start, a Koszos Függönyök, ezekben a dolgokban tényleg van valami egyediség, ami nem köszön vissza minden második könyv lapjairól.
Ami a karaktereket illeti, Vicky és Harry szimpatikusak voltak, a többiek pedik egyáltalán nem. Elise-zel nem nagyon sikerült azonosulnom, először is én akármilyen elkeseredett is lennék, sosem tudnék még csak el sem játszani az spoiler gondolatával. Másodszor, a könyv elején Elise folyamatosan azon síránkozik, hogy nem figyelnek rá eléggé, majd a könyv végére megkapja ezt a figyelmet, de azért még itt is csak az ilyen mondatokat hallgatjuk, hogy hát Emily Wallace végül is segített meg minden, de akkor sem leszünk sosem barátok, Chava és Sally nem az igazi barátok számomra és én sem vagy megfelelő nekik, Amelia olyan kedves, de akkor sem leszünk jóban soha. Miért nem képes elfogadni, hogy vannak akik igenis szeretik és foglalkoznak vele, és miért nem képes ő is arra fókuszálni, ami van, ahelyett, hogy azt hajtogatná, hogy mi az ami, nincs és nem is lesz. Tulajdonképpen az egyetlen pozitívum Elise társas kapcsolatait illetően a közte és Harry között lezajlott beszélgetés volt a DJ-fülkében. Hol is volt ez? Ja, tényleg,az utolsó előtti oldalon. Végtére is csak 258 oldalt vártunk valami emberi megnyilvánulásra. Bocs, Elise.
Ja, és mégegyszer bocs, de megemlíteném, hogy sajnos az oly sokszor emlegett zenekarok egy része nem is nagyon mondott semmit, de még ha ismerem is a zenekarokat (mert hát például a Beatles-t illik ismerni), a zenéjüket nem hallgatom (kivétel az Oasis, igaz csak a Wonderwall-t, de azt nagyon szeretem), ez a zenei világ rettenetesen távol állt az én ízlésemtől. Ez persze egyáltalán nem negatívum, mert hát nem lehet mindenki egyforma, csupán azt szeretném mondani, hogy talán ez is közrejátszott abban, hogy nem igazán sikerült megkedvelnem a könyvet.


Népszerű idézetek

>!
Camelia

Azt hiszitek, hogy olyan könnyű megváltozni. Azt hiszitek, hogy könnyű, pedig nem az. Persze, a dolgok nem maradnak örökké ugyanolyanok: a kanapékat kicserélik, a fiúk jönnek-mennek, felfedezünk új számokat, és testünk örökké heges marad. És ezekkel a pillanatokkal együtt folyamatosan változunk, a valódi énünk térül-fordul, helyzetet vált, de mindig ugyanoda, magunkhoz tér vissza, akárcsak egy táncoló ember a tánctéren. Mert te mindvégig te maradsz: gyönyörű és megsebzett, ismert és ismerhetetlen. És hát nem elég mindez?

259. oldal

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Az emberek néha azt hiszik, ismernek téged. Tudnak rólad pár tényt, és úgy raknak össze ezekből, ahogy szerintük értelme van. És ha nem ismered magad elég jól, a végén még el is hiszed, hogy igazuk van. De az az igazság, hogy ez nem te vagy. Egyáltalán nem.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Ez a baj az élettel. Sosincs elég ideje az embernek arra, hogy a plafont bámulva megpróbáljon rájönni, hogy mi történik vele.

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Mert te mindvégig te maradsz: gyönyörű és megsebzett, ismert és megismerhetetlen. És hát nem elég mindez?

>!
Doromb P

– Nem hiszek abban, hogy egy valóban érdekes személyiségű ember népszerű lehet tiniként – folytatta Mel. – Vagy valaha is. A népszerűség az unalmasok kiváltsága.

15. fejezet

>!
Doromb P

Az emberek olyanok, amilyenek, és megtehetünk mindent, de nem tudjuk őket olyanná formálni, amilyenné mi akarjuk.

20. fejezet

>!
beatrix_0823 P

– Hogy tudna bárki is utálni bárkit, amikor ott vagyunk együtt és ugyanarra a számra táncolunk? A tánctéren mind összetartozunk.

186. oldal

>!
kulturzaj

– Őszintén hinni akarok benne, hogy létezik egy olyan hely a világban, ahol érettebb emberek vannak, mint a középiskolában – mondta Vicky. – De még nem találtam meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak
Gayle Forman: Itt voltam
Anne Eliot: Toplistás szerelem
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Delphine de Vigan: No és Én
John Green – David Levithan: Will & Will
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…