Somerset (Somerset 1.) 54 csillagozás

Leila Meacham: Somerset

AZ ​APÁK BŰNEI A FIÚKRA SZÁLLNAK. VAGY A LÁNYOKRA? NETÁN AZ UNOKÁKRA?
A RÓZSÁK CÍMŰ BESTSELLER SZERZŐJÉNEK KÖNYVÉBŐL KIDERÜL, HOGYAN KEZDŐDÖTT A TOLIVEREK, A WARWICKOK ÉS A DUMONT-OK TEXASI TÖRTÉNETE.

Silas Toliver másodszülött fiú, így álma, hogy saját ültetvénye legyen, otthon, Dél-Karolinában, nem valósulhat meg. Ezért a férfi elhatározza, hogy legjobb barátjával, Jeremy Warwickkal elhagyja otthonát, és új életet kezd az ismeretlen Texasban. Ám a körülmények megváltoznak, ezért tervét csak úgy tudja megvalósítani, ha üzletet köt az ördöggel. Vajon egy ilyen döntés után megtalálhatja-e a boldogságot, vagy anyjának lesz igaza, és családját örökké sújtani fogja a Toliver-átok?
A Somerset hat és fél évtizedet felölelve meséli el három howbutkeri család történetét. Megismerhetjük belőle a déli rabszolgatartó arisztokrácia életét, azt, hogy miután a polgárháború véget vetett ennek az életformának, hőseink hogyan építették fel újra az életüket. Hatvanöt évnyi… (tovább)

Eredeti mű: Leila Meacham: Somerset (angol)

>!
I.P.C., Budapest, 2014
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355005 · Fordította: Fazekas Eszter

Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 57


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Leila Meacham: Somerset

Szerelem, barátság, hűség, és egy életen át tartó küzdelem – Ezekkel a szavakkal tudnám leginkább leírni a történetet.
Talán azért is ragadott ennyire magával, mert nem erre számítottam.
Egy igazi vérbeli családregény ez, a családi élet minden velejárójával találkozhatunk benne, és ez nagyon hitelessé teszi, nekem tetszett, bárkinek ajánlanám.
Az értékelésről, ha szeretnél tovább is olvashatsz itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/07/leila-meacham-somer…

>!
Csoszi
Leila Meacham: Somerset

Remek, olvasmányos, magával ragadó történet, melyben három család életét követhetjük nyomon 1835-től, amikor Silas Toliver és Jeremy Warwick elhagyva dél-karolinai otthonát útra kel, hogy Texasban valósítsa meg az álmát, hogy saját ültetvényt alapítson. A viszontagságos úton csatlakozik hozzájuk Henri DuMont, akivel életre szóló barátságot kötnek, és a barátság a fiatalabb generációk között is fennmarad. A szerelmek, barátságok, egyéni sorsok, mindennapi küzdelmek mellett Texas és az Egyesült Államok történelméről is olvashatunk: gyapottermesztés, rabszolgatartás, abolicionista mozgalmak, a polgárháború, új találmányok születése, stb. A rengeteg szereplő közül Silas és felesége, Jessica lett a kedvencem, akik bár kényszerházasságot kötöttek egymással, a kezdeti fenntartások és a későbbi nehézségek, személyes tragédiák ellenére, szerelemben és boldogságban élhették le életük, és Jessica hatására Silas gondolkodásmódja is megváltozott.
Nagyon örülök, hogy olvashattam. Remélem, a folytatás is hasonlóan izgalmas lesz:)

>!
I.P.C., Budapest, 2014
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355005 · Fordította: Fazekas Eszter
>!
Youditta
Leila Meacham: Somerset

Méltó előzménye a Rózsák című könyvének, melyben három család történetét ismerjük meg, itt pedig ennek a három családnak Texasban való letelepedésèt, illetve maga Texas állam kialakulásának történetét, a rabszolgatartásból eredő konfliktusokat, háborút ismerjük meg. Természetesen nem kell itt nagy történelmi regényre gondolni, inkább romantikus családregény ez, viszont annak korrekt.
A három család emberöltők óta barátok, vannak elveik, amit többnyire be is tartanak. Ebben a kötetben 1835–1900-ig tekinthetjük át a sorsukat, amelyben szerelmek szövődnek, tragédiák pedig őrt állnak a családok kapuiban, s itt-ott be is lépnek az ajtón.

A jellemzője, különlegessége a könyvnek, hogy a három család közül kettő ültet egy rózsabokrot különböző színekben, s ha megbocsátást kérnek, illetve megbocsátást adnak, akkor a megfelelő színű rózsát küldik az illetőnek. A harmadik család pedig a tisztelete és a közzéjük tartozás jelképeként mindkét család rózsájából ültet egyet-egyet. Szép gesztus, és ennek igazán a második kötetben van jelentősége, ami korábban íródott, mint ez az előzménykötet.
A rózsák ajándékozása miatt biztosan megragad majd az emlékezetemben ez a történet, mert ad egy pluszt a történetnek, s ez is valami egy ilyen „női könyvnèl”, amelyek sokszor nyomtalanul kiesnek a fejemből.

>!
SoulShine P
Leila Meacham: Somerset

Nagyon sokat vártam ettől a könyvtől, az amerikában vándorló , új hazát kereső telepesek élete nagyon érdekel.
Nem azt kaptam pontosan, amit vártam.
Át volt szőve a regény politikával, rabszolgaellenes abolicionista összeesküvésekkel, a fülszövegben szereplő “ átok” kifejezése is csak egy halvány misztifikált dolog.
Szerettem volna többet olvasni a szereplők életéről, a küszködésükről, viszontagságokról.
Ami a legborzasztóbb,hogy bizonyos szereplőket 2 tollvonással elintézett, kiírt a könyvből a szerző.
Persze tudom, hogy ez a könyv az előzmény volt, de most nem kezdek neki a fő műnek, mert ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja.
A beharangozott Elfújta a szél hasonlatosság….. hát annak a könyvnek a lába nyomába sem ér….

>!
cinegér
Leila Meacham: Somerset

Teljesen elvarázsolt a történet. Olyan ritkán találkozom ennyire letehetetlen könyvvel, a 200. oldaltól egy szuszra olvastam végig. Érdekes volt olvasni egy város alapítását, a város alapítók fogyatkozását az évek alatt,és az élet változását és a nagy felfedezések korát.

22 hozzászólás
>!
anni_olvas
Leila Meacham: Somerset

Érdekes, olvasmányos családregény, az a típus, amelyben minden oldalon történik valami. A szereplők, karakterek nem olyan árnyaltak, a leírások sem olyan hatásosak, így számomra a hangulatteremtés nem sikerült tökéletesre. Maga a történet, mely egy klasszikus örökösödési viszályon alapul, emellett pedig a egy „családi titokra” vagy az apák bűnére is fény derül. Nem is tudom, számomra teljesen elfogadható döntést hozott

>!
n0n0ka_ P
Leila Meacham: Somerset

Először is szeretném megköszönni @suli26 – nak, hogy ajánlotta ezt a könyvet. Sose hallottam róla és kár lett volna kihagyni.

Másodszor Silas Toliver rengeteg könyvbeli álompasit letaszított a trónról. Annyira nem volt tökéletes, hogy az már tökéletessé tette. Gyarló és esendő volt, de mindezek az emberi gyengeségek mellett szenvedélyes és szeretetreméltó volt. Csodálatos volt végig követni az életútját, olvasni a benne végbemenő pozitív változásokról. Ahogy a birtokot és a családját igazgatta, szerette. Nem mellesleg a zöld szem és a fekete haj is ideálom.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a történelmi romantikusokat és családregényeket. Mert nagyon hiteles történelmi háttérannyaggal lett megírva. Életszerűen ábrázolja egy város kialakulását és a generációváltást. Illetve, ahogy egy szülő döntése kihat a gyermekei, unokái és egy közösség életere.

1 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Leila Meacham: Somerset

Az írónő Rózsák c. regényének előzménye, elmeséli, hogy hogyan került a három család Texasba. 1835–1900 -ig terjedő 65 évet öleli fel, bemutatva az Amerikai polgárháború, az Észak és Dél ellentétét, a rabszolgaság hatását hősei életére. A cselekmény elsősorban Jessica életútját kíséri végig, kényszerű házasságától haláláig. Jessica apja fizetett Silas Tolivernek, hogy szökött rabszolgákat bujtató lányát elvegye, otthagyva menyasszonyát, melyből megvehette Somersetet, álmai birtokát. Innen kezdve lehetünk részesei a Toliverek, Warwickok, DuMontok életének, küzdelmeinek, tragédiáinak. A karakterek kidolgozottak, az események egymásra épülnek.

>!
Hadley
Leila Meacham: Somerset

Magával ragadó, olvasmányos és letehetetlen történet, akárcsak a Rózsák című regény, aminek ez a kötet az előzménye. Nagyon érdekes volt olvasni a szekérrel megtett több hónapos út viszontagságait, a letelepedést Texasban, ahogy a kiválasztott területből fokozatosan felépítettek egy várost. A több generáció életének bemutatásán kívül megismertet a kor politikai helyzetével, a változó divattal, az új találmányok megszületésével.

>!
zsanna525
Leila Meacham: Somerset

Aki olyan fanatikus családregény olvasó,mint én,az nem fog csalódni!


Népszerű idézetek

>!
SoulShine P

A rómaiak óta hordjuk a karikagyűrűt a jobb kéz negyedik ujján. Tudod, a rómaiak úgy tartották,hogy az ebben az ujjban futó véna egyenesen a szívhez vezet.

12 hozzászólás
>!
Csoszi

Jobb bátran próbát tenni, és úgy kudarcot vallani, mint nyúlszívűnek lenni.

213. oldal

>!
ZsúésKrisz_Olvas

-A háború nem más, mint hibás döntések tragikus sora,…

385. oldal

>!
Csoszi

Az 1850-as években a howbutkeri újságban sorra jelentek meg a megdöbbentő hírek, hogy milyen találmányok láttak napvilágot – a varrógép, a forgótárcsás mosógép vagy például egy új eljárás, a tej pasztörizálása. Az emberek a fejüket ingatták, álmélkodtak, hogy milyen csodákkal teli korban élnek. Országuk most, hogy ilyen csodás jövő előtt áll, biztosan nem tenne tönkre mindent egy háborúval, mondogatták az emberek.

314. oldal

2 hozzászólás
>!
Kókuszka 

Mert amíg csak sejtünk valami rosszat, addig még reménykedünk is, hogy tévedünk. A bizonyosság azonban egészen más.

525. oldal

>!
Virágszépe

Bámulatos, hogy a víz, a mulcs és a trágya mit képes tenni az erőtlen, elhanyagolt tövekkel – gondolta. A természet mindig gondoskodik a megújulásról, mindig tudja, melyik gyermekének mire van szüksége, és gondoskodik róla. Bárcsak az emberek is észrevennék, mire van szüksége a másiknak, és gondoskodnának egymásról!

13. oldal (I.P.C. Könyvek Kft., 2014)


A sorozat következő kötete

Somerset sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Alexandra Bracken: Világok utazói
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában
Susan Elizabeth Phillips: Játék az élet
Cora Carmack: Szakítópróba
Charlaine Harris: Élőhalottak Dallasban
Heather Graham: A szürkekabátos
Louis Bromfield: Rohan a víz
Justin Cronin: A szabadulás