Sea-Kings ​of Mars and Otherworldly Stories 2 csillagozás

Leigh Brackett: Sea-Kings of Mars and Otherworldly Stories

Ancient Mars: a world covered with water, with great cities and bustling quays built on the shores of timeless seas, where a rugged hero armed with a broadsword and limitless courage could seek hidden treasures and defy the gods themselves.
Modern Mars: a dried-up, dying world, where desperate Earthmen compete with the last Martians and other alien races for lost knowledge and hidden power. And sometimes, in very special circumstances, these two worlds collide…
Here, together for the first time, are the very best of Leigh Brackett's evocative stories of Mars and Venus.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fantasy Masterworks angol

>!
Gollancz, London, 2005
672 oldal · ISBN: 9780575076891

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Leigh Brackett: Sea-Kings of Mars and Otherworldly Stories

Brackett 1940-es és 50-es évekbeli novellái a planetáris románc kései képviselői, ugyanakkor többek is annál. A sci-fi és fantasy elemek e stílusra jellemző keveredése nem ötletszerű, hanem jellemzően célzatos – sőt, gyakran Clarke még kimondatlan harmadik törvényét vetítik elő. Hősei kevésbé macsók, mint az őt megelőző szerzők műveiben, és a hezitálás, a félelem, vagy az erkölcsileg kifogásolható döntések sem idegenek tőlük. Bár a nők valahogy mindig mellékszerepbe kényszerülnek, általában mégis változatos, érdekes karakterek, nem csak dísznek vannak a történetekben.
A kötet legtöbb írása könnyedén besorolható a hard fantasybe, mint a Howard és Moorcock közötti átvezető lépcsőfok. Ez különösen a kötet címét adó kisregényben érzékelhető, amelyet külön is mindenki figyelmébe ajánlanék (The Sword of Rhiannon címen is ismeretes). Főszereplői gyakran olyan földlakók, akik szántszándékkal kiléptek otthonuk civilizációjából, hogy a Vénusz vagy a Mars őslakói közé beolvadva eljátszhassák a barbárt. A gonosz pedig jellemzően ősi és veszélyes technológiák formájában jelenik meg, amellyel az ember jobb, ha nem kezd kísérletezni. A kereken tucatnyi írásból három vagy négy mutat erősebb sci-fi jegyeket, ezekben a Föld gyarmati dominanciája jelenik meg a többi bolygó őslakói fölött.
Mivel az írások időrendben kerültek a könyvbe, a szerző fejlődését is megfigyelhetjük – ámbár a sorozathős Erik John Stark kiötlése szerintem visszalépés a korábbi történetek egyedi főszereplőihez képest.
Az egyes novellákat már értékeltem, három részletben:
http://moly.hu/hozzaszolasok/6082052
http://moly.hu/hozzaszolasok/6110727
http://moly.hu/hozzaszolasok/6119228

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noro>!

„Witchcraft to the ignorant. Simple science to the learned.”

The Sorcerer of Rhiannon


Hasonló könyvek címkék alapján

N. K. Jemisin: The Obelisk Gate
Edgar Rice Burroughs: A Fighting Man of Mars
Andre Norton: Witch World
C. J. Cherryh: Gate of Ivrel
Ken Liu: The Paper Menagerie and Other Stories
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues
George R. R. Martin: Dreamsongs I-II.
Richard Matheson: The Best of Richard Matheson
Jonathan Strahan (szerk.): The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 12.
Jack Dann (szerk.): More Wandering Stars