69. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
77. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Six ​of Crows – Hat varjú (Hat varjú 1.) (Grisaverzum) 867 csillagozás

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635616763 · Fordította: Felföldi Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573951 · Fordította: Felföldi Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
568 oldal · ISBN: 9789634579687 · Fordította: Felföldi Edit

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Grishaverse

125 tag · 44 karc · Utolsó karc: 2021. július 28., 17:49 · Bővebben


Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Kaz Brekker · Inej Ghafa · Nyina Zenyik · Jesper Fahey · Wylan Van Eck · Matthias Helvar · Zója Nazjalenszkaja · Jan Van Eck · Pekka Rollins

Helyszínek népszerűség szerint

Ketterdam · Fjerda · Jégudvar · Novji Zem


Kedvencelte 375

Most olvassa 100

Várólistára tette 629

Kívánságlistára tette 755

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ez a könyv azért annyira jó, mert messze felülmúlja azt, amit az olvasó elvár egy YA olvasmánytól. Ez nem csak egy könyv, hanem a maga kategóriájában egy valódi műalkotás. Nem véletlenül áll olyan magas százalékon már évek óta külföldi oldalakon.
Nagyon szeretem Leigh Bardugo írásmódját, világát, karaktereit.
Ez a könyve is karakterközpontú nem is akármennyire. Úgy gondolom, hogy a könyv egyik legnagyobb erőssége, a hat elképesztően jól eltalált karakter. Ha úgy tetszik, hat söpredék, hat antihős spoiler, akiket képtelenség nem szeretni. Nina az én személyes kedvencem és egyszerűen imádtam a kapcsolatát Matthias-szal, de továbbra is Kaz Bekker az én szívem csücske. Az ő története nagyon szíven ütött. A cselekmény nagyon átgondolt és azt szerettem benne a legjobban, amikor minden egyes kis puzzle darabka a helyére került. A vége eléggé gyilkos, mert komoly függővég, de megéri várni, mert hatalmas élmény ez az olvasmány.
Mellesleg ebből a sorozatból készültek az egyik legjobb fanartok, amiket láttam. Hihetetlenül zseniálisak. 6 csillagot adnék, ha lehetne.

15 hozzászólás
DarknessAngel>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Istenkém, ez valami isteni volt!
Többig tartott elolvasnom, mint szerettem volna, de így legalább hoszabb ideig élvezhettem.
Azt kell mondja, a Hat varjú eddig totálisan felülmúlta a Grisa trilógiát. Remélem a folytatás is lesz ennyire jó, ha nem jobb, mint ez a kezdés!
Esküszöm, mintha a világ legjobb akciófilmjét néztem volna, egyszerűen tökéletesen van megírva ez a könyv. <3 Mind a 6 főszereplő érdekes, mindegyiknek megvan a maga sztorija. Egyedül Wylan-hoz volt egy kicsit nehezebb kötődnöm, mivel valamiért ő az egyetlen a hat karakter kötül, akinek nem láthattunk a gondolataiba.
A legjobban Kaz és Nyina lopta be magát a szívembe, de nem sokkal lemaradva követik őket a többiek is.
A szerelmi szál szintén olyan tökéletesen van beleszőve a történetbe, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. Nem az van a középpontban, de azért ott van és érezzük. A lényeg viszont a nagy rabláson van és a svindliken.
Egyszerűen hihetetlen, miket ki nem talál Leigh Bardugo.
Kérem szépen minél hamarabb a folytatást. ^-^

4 hozzászólás
Szücsi>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Korábban már olvastam az írónő Grisa triológiájának 2 részét. Az 1. részt imádtam, a 2.-ban elégé csalódtam. Emiatt nem is folytattam. Ez után a könyv után viszont kis bátorságot kaptam ahhoz hogy befejezem azt is. Emlékeztetett hogy milyen érdekes is ez a grisa világ. ha megéri…elég bizonytalan vagyok hogy jo e a 3. grisa konyv
A Grisauniverzum igazán egyedi,az írónő remekül kidolgozta. Bár a történet elég lassan bontakozott ki.Igazából az első 100 oldal után válik izgalmassá. A részletes leírások, visszaemlékezések picit elnyújtják a storyt. Ugyanakkor nagyon cselekmény dús is volt, csak úgy pörögtek a lapok az ujjaim alatt.
A szereplők nagyon jók. Mind a 6an igen különbözőek és összetettek, de nagyon könnyen kedvelhetőek is szerintem. A kedvenceim egyértelműen Kaz és Nyina voltak.
Összességében tetszett, el fogom olvasni a folytatást is. Pont pár napja láttam hogy Elfajzott királyság néven, fogja kiadni a kiadó a 2.részt. Igaz hivatalos megjelenési dátumot nem láttam de azért bizzok benne hogy még idén olvashatjuk :)

2 hozzászólás
bhannaa P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Végem…
Ennél jobb könyvet…
Gondoltam, hogy nagy durranás lesz ez a könyv na de ennyire?!
Teljesen elvagyok képedve, én mit olvastam?!
Úristen nem is kérdés, hogy legújabb kedvencet avathatok fel!!!
Leigh Bardugo te egy istennő vagy!
Most ez kellett nekem, hogy egy ennyire izgalmas, pörgős, kalandos könyvet olvassak. Teljesen felpörgetett és egyszerűen függővé váltam.
Először is, nagyon tartottam magam ahhoz hogy előbb Alina történetét olvasom el és utánna jön a Hat varjú.
Őszintén én először nem is szerettem volna elolvasni a Shadow and Bone trilógiát, de végül nem bántam meg de már tűkön ültem, hogy végre elolvassam ezt a csodát.
Iszonyatosan megérte várni, mert ha nem kapom meg az alapot amit az Árnyék és Csont nyújtott nem tudtam volna annyira élvezni ezt a könyvet. Lehet, hogy ezzel csak én vagyok így de nekem kellett egy fix, gyönyörű világfelépítés.
Meglepően nagyon sok mindenben összeér a trilógia és a duológia.
Igazából nem számítottam rá, hogy ekkora hatással lesz rám ez a könyv.
Ez a rész egy életérzés és miközben olvastam, hallgattam az ehhez megfelelő zenei válogatást és te jó isteeeen. Na így akárhányszor belekezdtem teljesen elvesztem, és csak Ketterdam létezett.
Nos a történet az valami zseniális egy másodpercre sem untam azt amit olvastam, és az egész olyan volt mint egy nagy kirakós mert minden információ illett valahová. Iszonyatosan kellett figyelned, mert ha elkalandozol akkor elvesztél.
Nagyon durva csavarok voltak benne, és tényleg csak néztem, hogy “na várjunk, erre mikor jöttek rá Kaz-ék?! most ez tényleg igaz?!” szóval elégge sokkolt a könyv.
Drága Kaz Brekker…
Egy újabb szereplő, akibe mindenki de tényleg mindenki beleszeret <3
Hozzá hasonló karakterrel még sosem találkoztam, és annyira más, annyira új hogy egyszerűen imádom! Az, ahogyan Leigh megírta az ő szerepét egyszerűen csodálatos. Annyira aprólékos és érzed, hogy sok munka és agyalás volt közben.
A múltja is annyira összetett és tényleg mindenre magyarázatot kaptunk. Ez is nagyon tetszett. Kaz ezzel a tipikus titokzatos, rosszfiús, kicsit arrogáns stílusával teljesen megvett, és ellopta a szívem!! <33
Egyszerűen megszeretnéd érteni Kaz Brekkert.
A múltja pedig annyira szívszorító, és tudod hogy hogyan került oda ahová és, hogy miért ilyen. Viszont az is nagyon érdekes ahogyan az érzéseit kifejezi és szerintem ez is egy nagy bája a könyvnek, hogy akik egy kicsit zárkózotabbak nagyon egyszerűen tudnak azonosulni egy-egy karakterrel. Hat szereplő, hat teljesen más személyiséggel. Szerintem ebben a könyvben mindneki megtudja magát találni, még ha nem is teljesen de egy kicsi részed 100%, hogy itt van ebben a részben.
Inej…
Nagyon nagy kedvenc lett számomra, ő is annyira titokzatos de még is olyan érzésed van vele kapcsolatban, hogy ismered.
Az ő kapcsolatuk Kaz-zal…
Te jó ég!!
Ez is valami olyasmi amit szavakba nem lehet önteni. Nagyon másképp mutatják ki az érzéseiket de viszont néha sajnáltam őket, hisz mindig valami olyan rosszul jött ki. Ilyenkor már csak fogtam a fejem…
Jesper az örök virgonc. Ő volt tipikusan az a karakter akiből sosem volt elég mert egyszerűen nem tudtad megutálni :D
Én nagyon imádtam az ő karakterét, igaz Kaz mindig szegényre sózta a jelentéktelen munkákat de attól még szeretjük a mi kis virgoncunkat ;) <3
Wylan számomra semleges, igaz nagyon vicces volt a sok csipkelődésük Jesper-rel de nekem teljesen normális, kicsit visszahúzódóbb karakter.
Matthias volt az aki először nagyon de nagyon unszimpatikus volt, aztán a fejezetek haladtával teljesen megváltozott és 180 fokot vett a személyisége. Imádom, mikor egy könyvben láthatod az, hogyan fejlődik egy karakter és ismét szemtanúja lehettem egynek amit nagyon szerettem. Szóval teljesen megváltozott a véleményem és már nem utálom úgy mint az elején :)
Nyina is egy nagyon szimpatikus karakter volt nekem.
Szerintem mind a hat szereplőnek nagyon nehéz múltja van, és ezért tökéletes ez a csapat mert mindenki tudja a másikról, hogy nem nagyon kérdezősködnek csak végzik a munkájukat.
Emellett iszonyatosan őrült egy csapat :)
Szóval összegségében tökéletes volt ez a könyv, és annyira megszerettem őket, hogy úgy érzem ismét találtam egy családot ami visszavár bármikor! <3
Végszó gyanánt pedig.:
“-Nincs gyász!
-Nincs temetés!”

vikcs>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Mostanában egy picit úgy éreztem, hogy telítődtem a romantikus könyvekkel. Nem volt benne semmi változatosság, semmi izgalom, semmi új, klisék halmaza omlott rám és én nem szerettem volna megunni az olvasás élményét. Ilyenkor veszek kézbe egy fantasy könyvet és most, hogy elolvastam, ilyenkor jövök rá, hogy igen, sokkal több fantasy-t kellene olvasnom. Mert ez a könyv gyerekek, egyszerűen zseniális volt. Nem találok rá szavakat. Majd' 600 oldalas monstrum, amire az elején úgy tekintettem, hogy rengeteg, végül pedig egyre kevesebb lett az oldal én pedig egyre többet akartam.

Hat teljesen különböző ember, hat külön történet, akiknek a sorsa egybefut egy életveszélyes küldetés által. Tolvaj, szökevény, mesterlövész, kém, szívtörő és egy elítélt. Antihősöknek tűnhetek ám mégsem azok. Tökéletlenek, sérültek, reményvesztettek. Mindannyiuk története különleges és szomorú, ám hozzám legközelebb Kaz Brekker került.

mikor már megkönnyebbülnél, még inkább össze szorul a szíved. Letehetetlen, eszméletlen, őrületes utazás.

Ami iszonyúan tetszett még a lehengerlő történet- és világfelépítés mellett, az a több, apránként elhintett romantikus szálak voltak. Hatan voltak, mégis párokra tudjuk őket osztani, érezzük a kimondatlan szavak feszültségét, a levegő izzását közöttük és a vágyat, ami majdhogynem felégeti őket. Minden párosért odáig voltam, alig várom, hogy olvassam a folytatást és megtudjam, hogyan alakulnak a dolgaik.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/03/leigh-bardu…

9 hozzászólás
Nettaa0316 P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

„A realitás azoknak való, akiknek nincs fantáziája […].”

Ebben aztán volt fantázia, sőt, fenomenális volt! Rájöttem, hogy imádom Leigh Bardugo stílusát. Ezt mondjuk már éreztem a Grisa-trilógiánál is, szóval óriási lelkesedéssel fogtam bele a Grishaverse újabb kötetébe. Hat lehetetlen alak, egy lehetetlen küldetés, nem is tudom, mikor olvastam utoljára ennyire élvezetes könyvet.

Mind a hat főbb szereplőről tudnék áradozni, egytől egyig különlegesek és érdekesek, de akit kiemelnék, az Kaz, mert szerintem az ő észjárása óriási erőssége a történetnek. Annak pedig kifejezetten örültem, hogy minden egyes furfang, cselszövés, vagy amire a főhős rájött, teljesen el lett magyarázva, nem csak elénk rakva, hogy ő egyszerűen tudta és kész, hanem minden szépen visszavezetve. Nagyon szerettem Inej fejezeteit, és ami még teljesen beszippantott, az Nyina és Matthias múltja. spoiler

Maga a történet lassabban indul, de engem már az eleje is megvett, mert szeretem, amikor bepillantást nyerhetek a különféle bandák uralta városok veszélyes mindennapjaiba. Viszont amint beindult a cselekmény, már tényleg letehetetlen volt, állandó izgalmak, meglepetések, a vége felé folyamatosan esett le az állam. Abszolút kedvenc lett, és nagyon reménykedem, hogy minél hamarabb megjelenik itthon is a Crooked Kingdom!

2 hozzászólás
Gothic01>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

A küldetés sikerre viteléhez, amivel Kaz Brekkert megbízták, hat lehetetlenséget és meghátrálásra okot adó őrültséget nem ismerő, különleges adottságokkal rendelkező bűnöző szövetkezése szükségeltetett, Leigh Bardugo pedig már az első jelenttől kezdve, szemrebbenés nélkül, kegyelemre vonatkozó hajlandóságot nem mutatva, rá is szabadítja ezt a címben is emlegetett hat varjút a gyanútlan olvasóra, – akarom mondani ostoba palimadárra – aki azt hitte a Grisaverzumba belépésekor; ez is csak egy olvasmány lesz a sok között.
× Az elítélt bosszúja könyörtelenül lecsap rátok, mikor a fejetekre borul az a rengeteg tennivaló, amit a Hat varjú kedvéért elnapoltatok.
× Ugyanis felesleges kétségeket kergetni, a mesterlövész golyója a bevezetésben telibe talál titeket, és a legalantasabb függők lesztek, amiket csak a hátukon hordott a bolygó. Azt kívánjátok majd, inkább a jurdaparem, mint ez.
× A titokzatos szökevény addig gyötör titeket, ameddig a kérdőjel nem válik szemetekben a legutálatosabb szimbólummá, így érzitek létszükségleteteknek valamennyi eltüntetését, valamennyi Grisaverzum és lakói hordozta rejtély felgöngyölítését.
× A kém jóval előttetek kifürkészi, a szíveteket átszövő titkos vágyakat, majd belecsempész minden egyes szálba egy olyan nyomelemet, amitől egy szívtörő közbejárása nélkül is elakadna a lélegzetetek.
× De nincsenek itt felesleges plusz személyek, akik rossz befektetést jelentenek! A szívtörő kőkemény markába ragadja a kémtől a vérpumpáló szerveteket, és nem ereszti akkor se, ha kezd alakot ölteni bennetek az a megalapozott félelem, hogy a következő fordulat már végzeteset csapást mér a megtépázott belső erőitekre.
× Ami a rettegett főkolompos tolvajt illeti; Kaz Brekkerből csupán egy van, tehát idő előtti szabadulásról jobb nem is álmodozni ebből a mesterien előkészített kelepcéből. A teljes körű megkopasztás elodázhatatlan. Hogyha pedig a kopasztás végén négykézláb kúszva kikászálódtok Ketterdam és határos vidékei vonzáskörzetéből létfontosságú darabjaitoktól megfosztottan, amelyek után legfeljebb kitörésre váró, érthetetlen mondatfoszlányok, betapaszthatatlan üresség és folytatásért sűrű vért síró, rajongói sebek maradnak hátra… akkor hálásak lehettek, hogy csupán ennyiben érintettek titeket a híres Piszkoskéz hátsó szándékai.

Kedvem lenne akkora mennyiségű és olyan minőségű, túlbugzó imádattól fűtött, ajnározásos klisé-szónoklatot a nyakatokba zúdítani a Hat varjúról, amiért Ketterdam bűnöző negyedében, a Hordóban megkockáztatom azelőtt kifiléznének, mint egy szép nagy pontyot, mielőtt kettő szótag elhagyná a számat… így ameddig akad önuralmam csak annyit mondok, nem hiába vártam annyira; ez nagyon-nagyon ott volt! ❤ A grisák világát már az írónő másik sorozatában is a high fantasy-k egy különleges, az általánosnál borongósabb misztikumú színfoltjának tartottam, de a Hat varjú elolvasása újdonságot magával vontató elsöprőségében vetekedett azzal, mint amikor valaki csak egy csekély átmérőjű csövön keresztül szemléli a körülötte lévő tájat, aztán egyszer csak félredobja ezt a csövet, és a horizont teljes szélére-hosszára kiszélesedik előtte a látvány. (…) A történetükből kiemelve, egy torzítottan fekete-fehér szemléletmóddal majdnem egytől-egyig magukra ölthetnék a gonosztevő leplét, mégse lehetne őket klasszikus antihősöknek titulálni, akikben mikroszkóppal se lehet semmi emberit találni; ők nem rosszak, csupán a felvázolt körülmények, az ő körülményeik fényében nem hülyék – noha a Kaz zsenialitása rejtette intellektuális édent azért egyik társa se ugorja meg – megragadni a kínálkozó lehetőségeket. Tehát, míg a cselekmény motorját szolgáltató küldetés is a nem megfelelően motivált, avagy célratörő elméknek talán meglehetősen esztelen képet nyújthatott, addig a címben emlegetett varjaknak újabb lehetőségek sorozatát, más szóval a Hat varjú egy olyan szédületes játszmába rántja az olvasót, amiben helye sincs a vak szerencsén alapuló ide-oda kapkodós megoldásoknak, pusztán az ingerbefogadó készség leterhelésére szolgáló izgalomfaktornak, illetve az író legjobb pillanatban közbelépő segítő kezének. A Hat varjú a nagy tervek logikájának és fantáziájának, a célorientáltságnak, illetve a kőkemény belső erőnek a játszmája, és mint minden játszmában, ebben is az szakítja a legnagyobb babért, aki legprecízebben fordítja a saját javára a történéseket, jár túl az ellenfele eszén, és deríti fel az elkövetkező lépéseit a leggyorsabban; viszi véghez a legrafináltabb csalásokat. Velem a felsorolt szabályon kívüli fogásokat gátlástalanul megtette Leigh Bardugo, majd ott hagyott a porban, és a tény terjengős kifejtése után futólag biztosított még egyszer róla, nem csak a Grisa-trilógia záró kötetének a kivárása miatt fájhat a fejem az ő művei kapcsán…
Teljes, vágatlan értékelés a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2018/12/leigh-bardug…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573951 · Fordította: Felföldi Edit
38 hozzászólás
Evelena P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Az alapötlet nagyon tetszett.
Kaz és Inej is nagyon tetszett.
Nyinán még gondolkozom.
Jesper a mai könyvek állandó szereplője, Mr. Humoros, akit általában nagyon csípek, viszont belőle még itt nem kaptam eleget.
Matthias nekem annyira olyan, mint Tamlin…. (szőke, meg jóképű, meg állandóan dühös mindenkire és baromira irritáló :D)
Wylan jobban érdekelt volna és utáltam, hogy nem kapott saját részt, nem olvashattunk a szemszögéből. (Lehet ez volt a cél, hogy így érdekesebb?)

Pörgős volt a cselekmény, gyorsan lehetett vele haladni.
Szépen lassan bogozódtak ki a múlt szálai, a kapcsolatok bűvös hálója.

Igen, igen Kaz jött be a legjobban, nem kell indokolni, ugye?

Viszont az alap trilógia eddig nekem jobban tetszik, bocsi. Vagy nem bocsi, Éjúr meg minden, őt nehéz überelni, tudjátok na. ;)

Dawnofmyth P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Azt kell, hogy mondjam, ez jobban tetszett, mint az alap trilógia. (igaz még hátravan a harmadik rész) Egy kicsit lassan rázódtam bele, de aztán elkapott a hangulata. Izgalmas volt, és miután beindult szinte letehetetlen. Tökéletes sorozat kezdőnek, remélem a folytatás is legalább ilyen érdekes lesz. Matthias iszonyatosan irritált. A többiek közük Inej nyert meg magának, de tetszett, hogy lassanként ismertük meg a szereplőket. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok a folytatására.

KöfférTzitzah P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Leigh Bardugo egyre jobbat és jobbat alkot. A Hat Varjú a fantázia teremtette csodák ékköve. Az izgalom lenyűgözöttséggel párosul, ahogy haladunk előre a történetben. Az írónő kitűnő tehetsége révén képes teljesen elfeledtetni az olvasóval, hogy egy könyvet tart a kezében, s maga is egy életre szóló kaland részese lesz. Akit egyszer ez a banda beránt magával a lapok közé, az sosem szabadul a markából.

Nehéz szavakba önteni egy mesterműről szóló értékelést, és ez a könyv minden tekintetben annak bizonyul. A szereplők, a cselekmény, a megfogalmazás mind eufóriát eredményez, a történet vezetése, logikája mérnöki pontossággal megtervezett szerkezethez hasonlít, vagy egy ámulatba ejtően kivitelezett bűvészmutatványhoz.

A szereplők sötét és nehéz múlttal rendelkező tizenévesek, akik koruk ellenére olyan keserves áron szerzett tapasztalatokkal rendelkeznek, melyek negyedét sem szabadna átélnie nemhogy egy gyermeknek, de egyik embernek sem. Egytől egyig túlélők, harcosok, s ahogy történetüket megismerve elkísérhetjük őket ezen az úton, hibáik ellenére lehetetlen nem a szívünkbe fogadni mindegyiküket. Az élet nevelte tehetséges hősök, a sok szenvedés közepette még mindig őrizve a reményt, hogy egyszer olyan életet élhetnek, melytől megfosztotta őket a sors kegyetlensége.

Kaz és társai felkerekednek, hogy kiszabadítsák börtönéből a jurdaparem képletét megalkotó tudóst, megelőzve ezzel, hogy a grisák erejének szinte végtelenségig növelésével a pokol összes kínja elöntse a világot. A könyv első fele enyhén vontatott, de izgalomtól nem mentes, és főleg nem unalmas. Erre a felvezetésre mindenképp szükség van, hogy megértsük, honnan jönnek a szereplők, mik a fő mozgatórugóik, milyen célért harcolnak, és hogy e célt velük eggyé válva mi is magunkénak érezhessük. Amint hozzálátnak tervük kivitelezéséhez – azaz hogy betörnek Fjerda legszigorúbban őrzött börtönébe, ami eddig még soha nem sikerült senkinek –, az olvasó satuként szorító feszültséget kap a nyakába, maga is a behatol az építmény mélyére, bőrén érzi a jég hidegét, és úrrá lesz rajta a köré magasodó falak által teremtett félelmetes bezártságérzet. Minden egyes lapon, minden egyes folyosón újabb előre nem várt kalandok és bonyodalmak köszönnek rá, és nem tud mást tenni, csak remélni, hogy a banda egyik tagja segítségére siet, és megoldja a helyzetet. Ez a feszültség mindvégig kitart, egy percnyi megállás sincs az események sorozatában, s a lezárás is hasonló élményekkel kecsegtető folytatást ígér.

A Grisa trilógia olvasása után nehezen tudtam elképzelni, hogy Bardugo tud még ennél is jobbat írni, és lám, bebizonyította, hogy márpedig tud. Jó hír, hogy aki a kapcsolódó előző köteteket nem olvasta el, kezdhet a Hat varjúval, mert anélkül is nagyrészt érthető minden, mégis azt ajánlom, hogy aki teheti, először ismerkedjen meg Ravka történelmével, mert a grisák erejét a trilógia segítségével egyszerűbb átlátni, és a néhány vonatkozó utalást is könnyebb megérteni. Bardugo neve még nem okozott csalódást, úgyhogy tűkön ülve várom a következő kalandjára szóló meghívót.

link


Népszerű idézetek

Nymeria96>!

Kaz hátradőlt.
– Hogyan lehet legkönnyebben meglovasítani valaki tárcáját?
– Kés a torkának? – kérdezte Inej.
– Pisztoly a hátába? – vetette fel Jesper.
– Méreg a poharába? – javasolta Nyina.
– Mind borzasztóak vagytok – közölte Matthias.

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Jesper Fahey · Kaz Brekker · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
7 hozzászólás
Gothic01>!

– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak.
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy.

286. oldal

Kapcsolódó szócikkek: harc · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
Emy0214 P>!

– Üzletember vagyok – magyarázta a lánynak. – Se több, se kevesebb.
– Tolvaj vagy, Kaz.
– Hát nem ezt mondtam én is?

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker
Nymeria96>!

– Jól van, de ha Pekka Rollins mindannyiunkat kinyiffant, akkor ráveszem Wylan szellemét, hogy tanítsa meg az én szellememet fuvolázni, és halálra szekálom vele a te szellemedet.
Brekker félmosolyra húzta a száját.
– Én meg felbérelem Matthias szellemét, hogy verje laposra a szellemedet.
– Az én szellemem nem szövetkezik a tiéddel – szólalt meg kimérten Matthias, aztán azon töprengett, hogy vajon a tengeri levegő ment-e az agyára.

_Nikki>!

A szív olyan, mint a nyílvessző, cél kell neki, amibe igazán beletalálhat.

_Nikki>!

Sok fiú fog virágot hozni neked, de egy nap megismersz majd egy olyan fiút, aki megtanulja, mi a kedvenc virágod, a kedvenc dalod, a kedvenc cukorkád. És ha nincs is annyi pénze, hogy ezeket megvegye neked, az sem fog számítani, mert időt szán rá, hogy úgy megismerjen, ahogy senki más. Csak ez a fiú érdemli meg a szívedet.

1 hozzászólás
HannaEmilyStone>!

– Nem akarok meghalni.
– Mindent megteszek, hogy más programot találjak neked.
Inej lehunyta a szemét.
– Beszélj még, Kísértet! Nehogy meglépj itt nekem!
– De hát ezt csinálom a legjobban.
A fiú erősebben szorította.

194. oldal - Inej

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker
Gothic01>!

– Amikor mindenki úgy tudja, hogy szörnyeteg az ember, akkor nem kell arra pazarolnia az időt, hogy minden szörnyűséget kivitelezzen is.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker · szörny
DiamondGirl>!

Jesper Wylan vállára tette a kezét.
– Hagyd rá!
– Ezt nem teheti…
– Wylan – rázta meg kicsit Jesper. – Lehet, hogy a nevelőiddel nem vettétek ezt a leckét, de nem vitatkozunk olyasvalakivel, aki csupa vér, és kést hord a kabátujjában.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jesper Fahey · Wylan Van Eck
2 hozzászólás
agnesasszony P>!

Nyina győztesen elrikkantotta magát, Matthias hitetlenkedve bámult. Amikor Nyina Kazra pillantott, alig hitt a szemének.
– A szentekre, Kaz, te aztán tényleg örülsz.
– Nevetséges! – mordult fel Kaz, de ezt nem lehetett félreérteni: Kaz Brekker úgy vigyorgott, mint egy félkegyelmű.

509. oldal - Nyina

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker · Matthias Helvar · Nyina Zenyik

A sorozat következő kötete

Hat varjú sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mészöly Ágnes: A kupolák titka
Rebecca Ross: A királynő felemelkedése
Arwen Elys Dayton: Seeker
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Rick Riordan: A titán átka
Csóti Lili: Hetedvérig
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Christopher Paolini: Elsőszülött
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
V. E. Schwab: A Fényigéző