42. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
53. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Six ​of Crows – Hat varjú (Hat varjú 1.) (Grisaverzum) 338 csillagozás

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek, Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573951 · Fordította: Felföldi Edit
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575511 · Fordította: Felföldi Edit

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Kaz Brekker · Inej Ghafa · Nyina Zenyik · Jesper Fahey · Wylan Van Eck · Matthias Helvar · Zója Nazjalenszkaja · Jan Van Eck · Pekka Rollins

Helyszínek népszerűség szerint

Ketterdam · Fjerda · Jégudvar · Novji Zem


Kedvencelte 160

Most olvassa 41

Várólistára tette 388

Kívánságlistára tette 406

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Naiva P
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Ez a könyv azért annyira jó, mert messze felülmúlja azt, amit egy olvasó egy YA olvasmánytól elvár. Ez nem csak egy könyv, hanem a maga kategóriájában egy valódi műalkotás. Nem véletlenül áll olyan magas százalékon már évek óta külföldi oldalakon.
Nagyon szeretem Leigh Bardugo írásmódját, világát, karaktereit.
Ez a könyve is karakterközpontú nem is akármennyire. Úgy gondolom, hogy a könyv egyik legnagyobb erőssége, a hat elképesztően jól eltalált karakter. Ha úgy tetszik, hat söpredék, hat antihős spoiler, akiket képtelenség nem szeretni. Nina az én személyes kedvencem és egyszerűen imádtam a kapcsolatát Matthias-szal, de továbbra is Kaz Bekker az én szívem csücske. Az ő története nagyon szíven ütött. A cselekmény nagyon átgondolt és azt szerettem benne a legjobban, amikor minden egyes kis puzzle darabka a helyére került. A vége eléggé gyilkos, mert komoly függővég, de megéri várni, mert hatalmas élmény ez az olvasmány.
Mellesleg ebből a sorozatból készültek az egyik legjobb fanartok, amiket láttam. Hihetetlenül zseniálisak. 6 csillagot adnék, ha lehetne.

6 hozzászólás
>!
DarknessAngel 
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Istenkém, ez valami isteni volt!
Többig tartott elolvasnom, mint szerettem volna, de így legalább hoszabb ideig élezhettem.
Azt kell mondja, a Hat varjú eddig totálisan felülmúlta a Grisa trilógiát. Remélem a folytatás is lesz ennyire jó, ha nem jobb, mint ez a kezdés!
Esküszöm, mintha a világ legjobb akciófilmjét néztem volna, egyszerűen tökéletesen van megírva ez a könyv. <3 Mind a 6 főszereplő érdekes, mindegyiknek megvan a maga sztorija. Egyedül Wylan-hoz volt egy kicsit nehezebb kötődnöm, mivel valamiért ő az egyetlen a hat karakter kötül, akinek nem láthattunk a gondolataiba.
A legjobban Kaz és Nyina lopta be magát a szívembe, de nem sokkal lemaradva követik őket a többiek is.
A szerelmi szál szintén olyan tökéletesen van beleszőve a történetbe, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. Nem az van a középpontban, de azért ott van és érezzük. A lényeg viszont a nagy rabláson van és a svindliken.
Egyszerűen hihetetlen, miket ki nem talál Leigh Bardugo.
Kérem szépen minél hamarabb a folytatást. ^-^

4 hozzászólás
>!
vikcs P
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Mostanában egy picit úgy éreztem, hogy telítődtem a romantikus könyvekkel. Nem volt benne semmi változatosság, semmi izgalom, semmi új, klisék halmaza omlott rám és én nem szerettem volna megunni az olvasás élményét. Ilyenkor veszek kézbe egy fantasy könyvet és most, hogy elolvastam, ilyenkor jövök rá, hogy igen, sokkal több fantasy-t kellene olvasnom. Mert ez a könyv gyerekek, egyszerűen zseniális volt. Nem találok rá szavakat. Majd' 600 oldalas monstrum, amire az elején úgy tekintettem, hogy rengeteg, végül pedig egyre kevesebb lett az oldal én pedig egyre többet akartam.

Hat teljesen különböző ember, hat külön történet, akiknek a sorsa egybefut egy életveszélyes küldetés által. Tolvaj, szökevény, mesterlövész, kém, szívtörő és egy elítélt. Antihősöknek tűnhetek ám mégsem azok. Tökéletlenek, sérültek, reményvesztettek. Mindannyiuk története különleges és szomorú, ám hozzám legközelebb Kaz Brekker került.

mikor már megkönnyebbülnél, még inkább össze szorul a szíved. Letehetetlen, eszméletlen, őrületes utazás.

Ami iszonyúan tetszett még a lehengerlő történet- és világfelépítés mellett, az a több, apránként elhintett romantikus szálak voltak. Hatan voltak, mégis párokra tudjuk őket osztani, érezzük a kimondatlan szavak feszültségét, a levegő izzását közöttük és a vágyat, ami majdhogynem felégeti őket. Minden párosért odáig voltam, alig várom, hogy olvassam a folytatást és megtudjam, hogyan alakulnak a dolgaik.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/03/leigh-bardu…

9 hozzászólás
>!
Gothic01
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

A küldetés sikerre viteléhez, amivel Kaz Brekkert megbízták, hat lehetetlenséget és meghátrálásra okot adó őrültséget nem ismerő, különleges adottságokkal rendelkező bűnöző szövetkezése szükségeltetett, Leigh Bardugo pedig már az első jelenttől kezdve, szemrebbenés nélkül, kegyelemre vonatkozó hajlandóságot nem mutatva, rá is szabadítja ezt a címben is emlegetett hat varjút a gyanútlan olvasóra, – akarom mondani ostoba palimadárra – aki azt hitte a Grisaverzumba belépésekor; ez is csak egy olvasmány lesz a sok között.
× Az elítélt bosszúja könyörtelenül lecsap rátok, mikor a fejetekre borul az a rengeteg tennivaló, amit a Hat varjú kedvéért elnapoltatok.
× Ugyanis felesleges kétségeket kergetni, a mesterlövész golyója a bevezetésben telibe talál titeket, és a legalantasabb függők lesztek, amiket csak a hátukon hordott a bolygó. Azt kívánjátok majd, inkább a jurdaparem, mint ez.
× A titokzatos szökevény addig gyötör titeket, ameddig a kérdőjel nem válik szemetekben a legutálatosabb szimbólummá, így érzitek létszükségleteteknek valamennyi eltüntetését, valamennyi Grisaverzum és lakói hordozta rejtély felgöngyölítését.
× A kém jóval előttetek kifürkészi, a szíveteket átszövő titkos vágyakat, majd belecsempész minden egyes szálba egy olyan nyomelemet, amitől egy szívtörő közbejárása nélkül is elakadna a lélegzetetek.
× De nincsenek itt felesleges plusz személyek, akik rossz befektetést jelentenek! A szívtörő kőkemény markába ragadja a kémtől a vérpumpáló szerveteket, és nem ereszti akkor se, ha kezd alakot ölteni bennetek az a megalapozott félelem, hogy a következő fordulat már végzeteset csapást mér a megtépázott belső erőitekre.
× Ami a rettegett főkolompos tolvajt illeti; Kaz Brekkerből csupán egy van, tehát idő előtti szabadulásról jobb nem is álmodozni ebből a mesterien előkészített kelepcéből. A teljes körű megkopasztás elodázhatatlan. Hogyha pedig a kopasztás végén négykézláb kúszva kikászálódtok Ketterdam és határos vidékei vonzáskörzetéből létfontosságú darabjaitoktól megfosztottan, amelyek után legfeljebb kitörésre váró, érthetetlen mondatfoszlányok, betapaszthatatlan üresség és folytatásért sűrű vért síró, rajongói sebek maradnak hátra… akkor hálásak lehettek, hogy csupán ennyiben érintettek titeket a híres Piszkoskéz hátsó szándékai.

Kedvem lenne akkora mennyiségű és olyan minőségű, túlbugzó imádattól fűtött, ajnározásos klisé-szónoklatot a nyakatokba zúdítani a Hat varjúról, amiért Ketterdam bűnöző negyedében, a Hordóban megkockáztatom azelőtt kifiléznének, mint egy szép nagy pontyot, mielőtt kettő szótag elhagyná a számat… így ameddig akad önuralmam csak annyit mondok, nem hiába vártam annyira; ez nagyon-nagyon ott volt! ❤ A grisák világát már az írónő másik sorozatában is a high fantasy-k egy különleges, az általánosnál borongósabb misztikumú színfoltjának tartottam, de a Hat varjú elolvasása újdonságot magával vontató elsöprőségében vetekedett azzal, mint amikor valaki csak egy csekély átmérőjű csövön keresztül szemléli a körülötte lévő tájat, aztán egyszer csak félredobja ezt a csövet, és a horizont teljes szélére-hosszára kiszélesedik előtte a látvány. (…) A történetükből kiemelve, egy torzítottan fekete-fehér szemléletmóddal majdnem egytől-egyig magukra ölthetnék a gonosztevő leplét, mégse lehetne őket klasszikus antihősöknek titulálni, akikben mikroszkóppal se lehet semmi emberit találni; ők nem rosszak, csupán a felvázolt körülmények, az ő körülményeik fényében nem hülyék – noha a Kaz zsenialitása rejtette intellektuális édent azért egyik társa se ugorja meg – megragadni a kínálkozó lehetőségeket. Tehát, míg a cselekmény motorját szolgáltató küldetés is a nem megfelelően motivált, avagy célratörő elméknek talán meglehetősen esztelen képet nyújthatott, addig a címben emlegetett varjaknak újabb lehetőségek sorozatát, más szóval a Hat varjú egy olyan szédületes játszmába rántja az olvasót, amiben helye sincs a vak szerencsén alapuló ide-oda kapkodós megoldásoknak, pusztán az ingerbefogadó készség leterhelésére szolgáló izgalomfaktornak, illetve az író legjobb pillanatban közbelépő segítő kezének. A Hat varjú a nagy tervek logikájának és fantáziájának, a célorientáltságnak, illetve a kőkemény belső erőnek a játszmája, és mint minden játszmában, ebben is az szakítja a legnagyobb babért, aki legprecízebben fordítja a saját javára a történéseket, jár túl az ellenfele eszén, és deríti fel az elkövetkező lépéseit a leggyorsabban; viszi véghez a legrafináltabb csalásokat. Velem a felsorolt szabályon kívüli fogásokat gátlástalanul megtette Leigh Bardugo, majd ott hagyott a porban, és a tény terjengős kifejtése után futólag biztosított még egyszer róla, nem csak a Grisa-trilógia záró kötetének a kivárása miatt fájhat a fejem az ő művei kapcsán…
Teljes, vágatlan értékelés a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2018/12/leigh-bardug…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573951 · Fordította: Felföldi Edit
38 hozzászólás
>!
Dawnofmyth P
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Azt kell, hogy mondjam, ez jobban tetszett, mint az alap trilógia. (igaz még hátravan a harmadik rész) Egy kicsit lassan rázódtam bele, de aztán elkapott a hangulata. Izgalmas volt, és miután beindult szinte letehetetlen. Tökéletes sorozat kezdőnek, remélem a folytatás is legalább ilyen érdekes lesz. Matthias iszonyatosan irritált. A többiek közük Inej nyert meg magának, de tetszett, hogy lassanként ismertük meg a szereplőket. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok a folytatására.

>!
Evelena
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Az alapötlet nagyon tetszett.
Kaz és Inej is nagyon tetszett.
Nyinán még gondolkozom.
Jesper a mai könyvek állandó szereplője, Mr. Humoros, akit általában nagyon csípek, viszont belőle még itt nem kaptam eleget.
Matthias nekem annyira olyan, mint Tamlin…. (szőke, meg jóképű, meg állandóan dühös mindenkire és baromira irritáló :D)
Wylan jobban érdekelt volna és utáltam, hogy nem kapott saját részt, nem olvashattunk a szemszögéből. (Lehet ez volt a cél, hogy így érdekesebb?)

Pörgős volt a cselekmény, gyorsan lehetett vele haladni.
Szépen lassan bogozódtak ki a múlt szálai, a kapcsolatok bűvös hálója.

Igen, igen Kaz jött be a legjobban, nem kell indokolni, ugye?

Viszont az alap trilógia eddig nekem jobban tetszik, bocsi. Vagy nem bocsi, Éjúr meg minden, őt nehéz überelni, tudjátok na. ;)

>!
Enikő_Darai_Enii P
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Muszáj voltam Brittainy C. Cherry: Landon & Shay c. kötete után, valami könnyedebb olvasmány után nyúlni. Így hát eme régóta várólistás fantasyra esett a választásom, amit egyáltalán nem bántam meg!

Egyértelműen kijelenthetem, hogy Leigh Bardugo-t nem hiába szeretik annyian világszerte! Szárnyal a képzelete, remekül bánik a szavakkal, egyszerűen tudja, hogy kell felépíteni egy igazán izgalmas, érdekes, új világot. Egyedi volt, hogy hat teljesen más ember szemszögét és történetét futtatta össze eggyé. Külön-külön is vérpezsdítőek voltak, de együtt aztán végképp letaglózóak!
Az elején azt hinné az ember, hogy egyikőjüket sem fogja megkedvelni, de pont az ellenkezője történik! Megérint a meséjük és mindegyikőjükkel szimpatizálni kezdünk egy idő után. (Kaz Brekker, you have my heart!)

A cselekmény rendkívül bravúros, amitől az az 566 oldal semminek tűnik. Az apró romantikus utalások, az átgondolás, aminek köszönhetően minden kitisztult a fejünkben a végére, egyszerűen lenyűgöző!
Természetesen a halálom a függővég volt… nagyon remélem, hogy a következő kötetben kárpótol minket az írónő és ismét egy csodálatos élménnyel fog megajándékozni!

Imádtam, kedvenc, kell ennél többet mondanom?!

4 hozzászólás
>!
Navi P
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Leigh megint meglepett.
Hatalmas kedvenc lett ez a könyv. Hat ennyire különböző, mégis hasonló személy, mit képes véghez vinni. Kaz egy zseni. Rosszfiú, de zseniális, ahogyan lapokat képes keverni, amilyen stratégiát fel tud állítani. A romantikus szál elenyésző, de nem is azon van a hangsúly. Hanem a grisákon, a grisavadászokon és a pénzen. Sok-sok pénzen. Hogy mire képes a pénzéhség?? Elképesztő. Na és a vége … Soha nem hittem volna, hogy erre is képes Kaz. Meg tud tenni ilyet. És kivel??? Úristen, csak kapkodtam a fejem.
Ja és a kelj-fel-Jancsi … Azt hisszük róla, hogy halott. Aztán megint és megint … Előre félek, mit fog csinálni a következő könyvben. És mit csinál Kaz???
Most akarom a folytatást!!!

>!
Katara_Phoenix P
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Az első ötven oldalon kissé szenvedtem, de az ötvenegyediktől kb le sem tudtam tenni. Sőt, meszebb megyek: a végére sokkal-sokkal jobban tetszett,és sokkal-sokkal nagyobb kedvenc lett, mint az Árnyék és csont.
Inej karakterét, az egész lényét,a Kísértetet hihetetlenül szerettem, az ő fejezeteit élveztem a legjobban, zseniális karakter! Aztán, amikor összekerül Kazzal, ott vége, én olyan szinten megzavarodtam (csupa-csupa jó értelemben), ahogyan már régen nem. :D Nincsenek összenyomorítva, alakulnak, ahogyan kell, és ahogyan a démonjaik engedik. Nem hittem volna,hogy ezt fogom mondani, mert az Éjúr abszolút kedvencem volt, de Kaz még őt is kenterbe verte. :D
Külön tetszett,hogy apránként ismertünk meg mindenkit, és apránként derült fény a múltakra,a tervekre,a célokra, az érzelmekre, mindenre.
A vicces,hogy mindenkit szerettem: Kaz, Inej, Nyina, Matthias, Wylan, Jesper, mindnyájan apró kis csodák, és ha bármelyikük is meghalna a folytatásban, nem győzném siratni őket.

Ma tettem egy előrehozott újévi fogadalmat, miszerint: nem vásárolok több könyvet, ameddig legalább tízre nem csökkentettem le az olvasatlanjaim számát (jelenleg kb negyven van). DE EGYSZERŰEN MEGZAVARODOK A FOLYTATÁSÉRT!!!!!!! ._." *dühösen átkozza magát, és mindent, amit csak lehet*

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
566 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575511 · Fordította: Felföldi Edit
2 hozzászólás
>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P
Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú

Hat varjú 1 (Grisaverzum)

Nagyon izgalmas sorozatindító rész volt, rendkívül tetszett. Nem annyira, mint a Grisa trilógia 1. része, de csak egy hajszállal kevésbé.
Remek karakterek voltak benne, hányatott múltú fiatalok, akiknek legfőbb célja a túlélés volt. Több szemszöges a történet és remekül lettek megírva a váltások, ahogy minden fejezetben feltárult valamennyi a szereplők múltjának titkaiból egy-egy részlet és a jelen eseményeinek alakulásától.
Egy lehetetlen küldetés, ami gazdagságot és szabadságot, kitörést ígér a hat fiatal jelenlegi helyzetükből, de halálos veszélyeket rejt.
Agyon izgultam magam olvasás közben, és mindenkit figyelmeztetek, hogy erős függő vége van a történetnek. Remélem hamar megjelenik a folytatás.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Nymeria96

Kaz hátradőlt.
– Hogyan lehet legkönnyebben meglovasítani valaki tárcáját?
– Kés a torkának? – kérdezte Inej.
– Pisztoly a hátába? – vetette fel Jesper.
– Méreg a poharába? – javasolta Nyina.
– Mind borzasztóak vagytok – közölte Matthias.

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Jesper Fahey · Kaz Brekker · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
7 hozzászólás
>!
Gothic01 

– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak.
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy.

286. oldal

Kapcsolódó szócikkek: harc · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
>!
Katara_Phoenix P

– Nem akarok meghalni.
– Mindent megteszek, hogy más programot találjak neked.
Inej lehunyta a szemét.
– Beszélj még, Kísértet! Nehogy meglépj itt nekem!
– De hát ezt csinálom a legjobban.
A fiú erősebben szorította.

194. oldal - Inej

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker
>!
_Nikki

Sok fiú fog virágot hozni neked, de egy nap megismersz majd egy olyan fiút, aki megtanulja, mi a kedvenc virágod, a kedvenc dalod, a kedvenc cukorkád. És ha nincs is annyi pénze, hogy ezeket megvegye neked, az sem fog számítani, mert időt szán rá, hogy úgy megismerjen, ahogy senki más. Csak ez a fiú érdemli meg a szívedet.

>!
_Nikki P

A szív olyan, mint a nyílvessző, cél kell neki, amibe igazán beletalálhat.

>!
Nymeria96

– Jól van, de ha Pekka Rollins mindannyiunkat kinyiffant, akkor ráveszem Wylan szellemét, hogy tanítsa meg az én szellememet fuvolázni, és halálra szekálom vele a te szellemedet.
Brekker félmosolyra húzta a száját.
– Én meg felbérelem Matthias szellemét, hogy verje laposra a szellemedet.
– Az én szellemem nem szövetkezik a tiéddel – szólalt meg kimérten Matthias, aztán azon töprengett, hogy vajon a tengeri levegő ment-e az agyára.

>!
Katara_Phoenix P

Nyina győztesen elrikkantotta magát, Matthias hitetlenkedve bámult. Amikor Nyina Kazra pillantott, alig hitt a szemének.
– A szentekre, Kaz, te aztán tényleg örülsz.
– Nevetséges! – mordult fel Kaz, de ezt nem lehetett félreérteni: Kaz Brekker úgy vigyorgott, mint egy félkegyelmű.

509. oldal - Nyina

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
>!
Katara_Phoenix P

Inej megfordult, hogy elinduljon. Kaz elkapta a kezét, és a korláton tartotta. Nem nézett Inejre.
– Maradj! – kérte sziklaérdes hangján. – Maradj Ketterdamban! Maradj velem! (…)
– Mi értelme lenne?
Kaz mély levegőt vett.
– Szeretném, ha maradnál. Azt akarom… Téged akarlak.

528. oldal - Inej

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker
>!
Katara_Phoenix P

Lehet,hogy a mohóság neked dolgozik, de a halál senkit nem szolgál.

492. oldal - Kaz

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker

Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Raasch: Hó mint hamu
V. E. Schwab: A Fényigéző
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Anna Banks: Szövetség
Morgan Rhodes: Árnyak gyűlése
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra