Six ​of Crows (Six of Crows 1.) (Grishaverse) 181 csillagozás

Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows Leigh Bardugo: Six of Crows

Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price--and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can't pull it off alone…

A convict with a thirst for revenge.

A sharpshooter who can't walk away from a wager.

A runaway with a privileged past.

A spy known as the Wraith.

A Heartrender using her magic to survive the slums.

A thief with a gift for unlikely escapes.

Six dangerous outcasts. One impossible heist. Kaz's crew is the only thing that might stand between the world and destruction—if they don't kill each other first.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Imprint, 2021
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250777904
>!
492 oldal · puhatáblás
>!
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781510106284 · Illusztrálta: Kevin Wada

8 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Kaz Brekker · Inej Ghafa · Nyina Zenyik · Jesper Fahey · Wylan Van Eck · Matthias Helvar · Jan Van Eck · Pekka Rollins

Helyszínek népszerűség szerint

Ketterdam


Kedvencelte 67

Most olvassa 13

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

“No mourners.”
“No funerals.”

Hihetetlen, de újraolvasva ezerszer jobban tetszett a könyv, mint egy évvel ezelőtt, amikor először olvastam.
A történet már a legelején magával ragadott, és végig fent tartotta az érdeklődésemet. Cseppet sem rontott az olvasmányélményemen, hogy ismertem a történet végkimenetelét.
Az írónő gondoskodott arról, hogy egy pillanatra se lankadjon az olvasó figyelme; éppolyan érdekfeszítőnek tartottam azokat a részeket, ahol a szereplők múltjába tekinthettünk bele, mint a jelenben játszódó eseményeket.
Leigh Bardugo fantasztikus főszereplőket alkotott, mind a hatan más és más tulajdonságaik miatt váltak szerethetővé számomra. Egyediek, izgalmas háttértörténettel, a köztük lévő dinamika pedig lenyűgöző.
A cselekmény mozgalmas volt, a kedvenc jeleneteim határozottan az spoiler játszódó részek voltak.
Annak is nagyon örülök, hogy elolvastam a Grisa trilógiát, mielőtt a Six of Crows-t elkezdtem volna, ugyanis nemcsak néhány utalást, de elég durva spoilereket is tartalmazott a könyv a Grisa trilógia befejező részére.

>!
Indigo, London, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781780622286
1 hozzászólás
Fireheart>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Végy hat nagyon eredeti, különleges főszereplőt, egy fantasztikus világot, egy lehetetlen rablást, egy remek írónőt, és megkapod a Six of Crows-t.
Őszintén szólva, a Grisa-trilógia nekem csalódás volt, a szereplők közül alig fogott meg valaki, a cselekményt utáltam. Viszont ez a könyv! Ugyan kicsit lassan indul be, de ajánlom mindenkinek teljesen függetlenül attól, hogy szerette-e a Grisát.
A legfőbb erőssége egyértelműen a karaktereiben rejlik, szóval kicsit a szereplőkről:
A tolvaj: Kaz már az első mondatánál hatalmas kedvencem lett, imádtam a stílusát, a gondolkodásmódját – a háttértörténete pedig nagyon erősre sikeredett, csodásan árnyalta a karaktert. Egy manipulatív, számító rohadék de remekül csinálja, viszont teljesen érthető okokból vált azzá. szerintem elég megnézni hányezert idéztem tőle, látszik mennyire imádom xD A kém: Inej az elején nem fogott meg annyira, de ahogy a történet haladt, egyre belevalóbbnak találtam, talán az egyik legjószívűbb, legkedvesebb szereplő, emellett pedig nagyon badass is tud lenni ;)
A Szívtörő: Nina is teljesen elvarázsolt, általában nehezen találok szimpatikus női karaktereket, de ő kifejezetten az – könnyen azonosultam vele a történet folyamán. spoiler
Az elítélt: Jajj, Matthiast is nagyon bírtam. spoiler Csodásan vannak ábrázolva általa a kulturális ellentétek.
A mesterlövész: Jesper nagyon nagy arc :D Kaz öntelt/kapzsi beszólásain kívül az ő mondatai/gondolatai voltak azok amik mindig megnevettettek.
A szökevény: Waylan is nagyon aranyos volt, naiv, de mégis talpraesett fiú :)
Imádom a tolvajokat, többek között ezért is vettem meg ezt a könyvet. De egy lehetetlen rablás történeténél jóval többet kaptam. Társadalmi problémat, komoly erkölcsi kérdések feszeget, az emberi jellem alakulásáról is remek képet ad.Végig lekötött, de az utolsó 100 oldalnál csak úgy kapkodtam a fejem spoiler . Vigyázat, szörnyű függővég! :D
Amit megjegyeznék, hogy nekem kicsit fiatalok voltak a szereplők, a tetteik, gondolkodásmódjuk alapján idősebbeknek képzeltem őket. „Hihetőbb” lett volna, ha 26-27 évesekről olvastam volna, a kötelező YA-os 16-17 helyett.
Btw az egyetlen dolog, ami hiányzott a Grisából, az az oroszos varázsa volt, ehelyett ezúttal leginkább északi elemeket szőtt bele az írónő.
Kiemelném a könyv szépségét is nekem ez is számít, jó? :D A lapok széle fekete, a kötésen van egy dombornyomott varjú *-*
Egy szó mind száz, ez a könyv kívül-belül gyönyörű.

12 hozzászólás
Naiva>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Régóta várólistás volt és a könyv borítója is gyönyörű. A Grisha trilógia eddig olvasott részei is nagyon tetszettek, de úgy érzem, ez a sorozat sokkal több meglepetést fog okozni. A fantasy világ, hasonló a Grisha világhoz, de a szereplők és a történet teljesen más. Aki nincs úgy odáig a YA könyvekért, de tesz egy próbát, annak ez a könyv lesz a jó választás. Mind a hat karakter más és másként különleges. Nem csak érdekesek, de mélységgel is rendelkeztek, és jól meg volt írva a háttértörténetük. Ez pedig fokozta a szimpátiámat. A cselekmény izgalmas és pörgős. Sokkal tempósabb, mint pl. a Grisha trilógia. Kíváncsian várom a folytatást.

RVivi P>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Elég régen olvastam már az írónőtől az Árnyék és csontot, az finoman szólva nem lett kedvencem, szóval féltem nekikezdeni ennek, hiába mondták többen is, hogy nagyon jó. És így, olvasás után, kijelenthetem, hogy igazuk volt, ez tényleg szuper volt, bár kedvenc még ez se lett. Rám fért már egy kis sötétebb, de mégse sötét high fantasy. Bár ez se mellőzte teljesen a szerelmi szálakat, szerencsére csak olyan mennyiségben voltak jelen, amitől az ember még nem okád szivárványt és szurkol is értük.

Mind a hat fő karakterben volt valami, ami miatt kíváncsi vagyok/voltam rájuk és nem fanyalogtam, ha épp az ő nevüket láttam 1-1 fejezet előtt. Kedvencem közülük viszont csak kettő lett: Kaz és Nina. Imádtam a személyiségüket és a történetüket is, hogy hogyan jutottak el oda, ahol épp vannak. Ez főleg Kazra igaz, imádom az olyan karaktereket, amilyen ő. Inej se sokkal marad el mögöttük, de kedvenc ő mégse lett, csak egy megszeretett karakter. Nagyon tetszett, ahogy kezeli a helyzetüket Kazzal. Remélem, a következő részben nem rontják el.

Egyáltalán nem tűnt fel, hogy olyan hosszú lenne a könyv, amilyen és nem számolgattam, hogy mikor érek már a végére. Ez hatalmas pozitívuma, mivel egy kihívásra utolsó könyv volt és azoknál általában csak a végét várom és szenvedek. De itt nem, nagyon izgi volt és csak úgy sodort magával. ♥ Hmm… Hmm… Lehet, pár nap vagy hét múlva visszagondolva mégis változik az a nem lett kedvencem kijelentés.

8 hozzászólás
BorkaReads>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Az év egyik legnagyobb kedvence!
Annyira sokan ajánlották már, és olyan felkapott volt, hogy féltem, nekem nem fog tetszeni. A nagy elvárásaim ellenére is imádtam. A sztori izgalmas volt, a karakterek pedig egytől egyig érdekesek.

Brigi__>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Ez volt az első könyvem az írónőtől, de határozottan állíthatom, hogy nem az utolsó!
Megmondom őszintén kicsit nehézkes volt a nyelvezete, de ez nem vette el a kedvemet a történet folytatásától.
A szereplőket tekintve az volt az egyetlen problémám, hogy nem tudtam összeegyeztetni a korukat és a személyiségüket. Persze vannak olyan emberek, akik jóval érettebbek a koruknál, de itt tinédzserekről beszéltünk és véleményem szerint bőven elmentek volna 24-28-nak is!
Leginkább Kazt kedveltem meg és vele Inejt. Az ő párosukat nagyon szerettem. Mindig szerettem a titokzatos karaktereket, akik meg kell fejteni és tudod, hogy van valami komolyabb és több a háttérben, mint amit kapunk. Tetszett, hogy a szerelmi szálat érintve nem esett át a ló túloldalára. Ez alatt azt értem, hogy nem alakította át az írónő egy szerelmi történetté a könyvet.
A másik páros Nina és Matthias. Mindkettejük álláspontját megértettem, de ők bele estek abba a csapdába, hogy az ismeretlentől félni kell és meg kell ölni, míg a másik oldal védekezett és ebből adódott a félelem. Az éremnek két oldala van és igazából mindkét oldal magát védte és ezért tette azokat a szörnyűségeket, amik miatt féltek a másiktól. Ördögi kör….
A harmadik „páros" Jesper és Wylan volt. Wylant nagyon sajnáltam nem érdemelte azt ami az apjától kapott. Jesper pedig….a kétségbe esés sokszor tévútra viszi az embert és hülyeségeket csinál…. kíváncsi leszek rájuk a továbbiakban.

Összességében fantasztikus történet volt. Akcióban, humorban, csavarokban nem volt hiány! Csak ajánlani tudom mindenkinek! :)

5 hozzászólás
vgabi >!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Mikor tudtam, hogy nekem ezt a könyvet el kell olvasnom?

A Grishák világát már az írónő Shadow and Bone c. regényében megkedveltem; aztán elolvastam a második részt, ami már annyira nem nyűgözött le.
Viszont.
Egy ugyanebben a világban játszódó történet?
Aminek ez a trailere?
https://youtu.be/3r9iFzcOqf0
Nem tudom, hányszor néztem meg ezt a 23 másodperces videót, illetve hogy mennyit lenne érdemes úgy bevallani, hogy még beszámíthatónak tűnjek… Mindenesetre fogalmazzunk úgy, hogy én jól elszórakoztattam magam vele addig is, míg sort nem kerítettem a regényre. Illetve… én ezt még most is el tudom nézegetni. Na mindegy, majd kinövöm. És kb. ekkor dőlt el, hogy nekem ezt muszáj elolvasnom.
A Ruin and Rising már csak a végső csapás volt szegény megkedvelt Grisha-világomnak, és csak remélni tudtam, hogy egy másik történetben újra fel tudom fedezni azokat az elemeket, amik Bardugo első regényében felkeltették az érdeklődésemet.

Jelenleg Goodreadsen az átlagos értékelése 4.45 – ami kimagaslóan jónak számít.
Nos, erről engem a regény legeleje nagyon nem tudott meggyőzni. Kicsit elkeseredtem, mert tényleg nagyon akartam szeretni, nézegettem, hogy de nincs egy rossz vélemény sem a kiemeltek között, nem akarok megint én lenni, aki majd ezúttal is hoppon marad. Szóval kicsit megijedtem, hogy azáltal, hogy csak jót olvastam róla és már azelőtt megkedveltem, hogy kinyitottam volna, talán túlpörögtem, és ilyenkor előfordul, hogy az olvasó végül csalódik.
A kétségbeesés ezen pontján egyedül Kaz állt mellettem és támogatott, hogy ne keseredjek el.

De – sóhaj – most nem! Hah! Ezúttal nem sikerült lerázni. Ugyanis kezdeti kétségeim hamar eltűntek, és gyorsan a többiekkel is összebarátkoztunk.

Mit nyújtott számomra ez a kötet?
A Grisha-trilógiában említett, de nem igazán érintett területeket ismerhettem meg ebben a regényben, illetve – többek között, mivel ebből a szempontból elég vegyes társasággal találkozhattunk – egy olyan népet, akikről szintén volt szó, és akik egyáltalán nem támogatják a Grishákat, hanem üldözik őket.
Fantasztikus karaktereket, még ha az első pár fejezetben nem is gondoltam így. Tényleg. Mindannyiukat sikerült megkedvelnem.
Egy remek történetet. Egyáltalán nem sablonos, nem olyan, amiről azt gondolja az olvasó, hogy nahát, ezt már olvastam – igazából többször is, csak más nevekkel, illetve más volt a szereplők képessége (jobb esetben), de amúgy… Vagy ha létezik is hasonló cselekményű regény, én még eddig nem olvastam, és akkor ezt az állítást visszavonom.
Valami újat. Igen, Bardugo egy már korábban felépített világát vette elő, de egy teljesen más történetet hozott mellé új karakterekkel – illetve említés szinten találkozhattunk néhány ismerős névvel.
Nevetést, ugyanis remek a Six of Crows humora. Ez fentebb kimaradt, de a trailer mellett egy random idézet is erősítette a kötet felé tanúsított vonzódásomat:
“Kaz leaned back. „What's the easiest way to steal a man's wallet?”
„Knife to the throat?” asked Inej.
„Gun to the back?” said Jesper.
„Poison in his cup?” suggested Nina.
„You're all horrible,” said Matthias."
Vagy csak én nevetek rossz helyeken. Előfordulhat ez is.

Ami pedig kicsit zavart… /Ezt a hangoskönyvhöz fűzném.
Ugyebár akiknek saját fejezetük van (Kaz, Inej, Nina, Jesper, Matthias, na meg persze Joost és Pekka), külön-külön narrátort kaptak. Ebben viszont az vált számomra zavaróvá, hogy állandóan változott a szereplők hangja. Kaz fejezete – Kaz hangja ilyen. Inej fejezete – Kaz hangja most pedig ilyen. És akkor következzen Nina – Kaz hangja ezúttal ilyen. És ez minden szereplővel így volt, de talán Kaznél zavart a legjobban; mindannyian rekedt hangot kölcsönöztek neki, de néha már túlzásba vitték szerintem. Illetve a férfi felolvasók női hangjai alkalmanként elég furák voltak…

1 hozzászólás
zsebibaba007>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Nem sok olyan könyv van, ami eléri nálam a csavarokkal, hogy meglepődjek, de Kaz Brekkernek és csapatának sikerült. Még a mostani semmihez nincs kedvem közepén is végigszáguldottam rajta. Egyszerűen nem tudtam letenni, érdekelt, hogy mi lehet a következő fordulat. 5/5*

Vicky3>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

Zseniális ez a könyv!

„The heart is an arrow. It demands aim to land true.”

Egy gyöngyszemre leltem a YA könyvek óceánjában és ez az az érzés, amiért még mindig szeretek ilyen könyvekhez nyúlni. Nem olvastam még az írónőtől, szóval az előzménysorozathoz, a Grisa-trilógiához se volt még szerencsém, de az előzetes tudás nélkül is maradéktalanul tudtam élvezni ezt a könyvet.

A történet 6 társadalomból kitaszított fiatalról szól, akik a maguk módján mind alkalmazkodtak egy kegyetlen világhoz és akiket összehoz egy lehetetlen küldetés és egy kisebb vagyon, ami új életet hozhat a számukra.

Ha tehettem volna egy ültő helyemben befaltam volna a könyvet, mert eszméletlenül jók voltak a párbeszédek, szinte a fél könyvet szívem szerint idéztem volna. Csak úgy pörögtek a kezemben a lapok. Imádtam a karaktereket és a cselekmény egy percre sem hagyott nyugodni. A történet vicces és szórakoztató, ráadásul nagyon kíváncsi voltam mi a fene fog kisülni ebből az egész kalamajkából a végére. Ha éppen nem a kezedben van a könyv, akkor is a történeten kattogsz és alig várod, hogy megint olvashasd.

http://three-points-of-view.blogspot.hu/2017/10/leigh-b…

Beatrice8>!
Leigh Bardugo: Six of Crows

“No mourners.”
“No funerals.”
A Grisha trilógiával voltak komoly bajaim. Ezt a könyvet mégis megvettem, mert rengetegen dicsérték és mindenki hangsúlyozta, hogy jobb, mint a trilógia. Ó, de még mennyivel! Imádtam!
Először is a borító gyönyörű, nekem puhakötéses, szóval nem színesek a lapszélek, de így is szeretem. <3
Az alapötlet, amit a fülszöveg jól leír már kapásból szuper történetnek tűnt. 6 bűnöző, egy lehetetlen küldetés.
Elkezdtem tehát olvasni.
A kedvenc férfi főszereplőm egyértelműen Kaz. Kaz egy bűnöző zseni.
Inej a kedvenc női főszereplőm. Eszméletlen a csaj.

Egyedi, szórakoztató, izgalmas, letehetetlen, humoros, fordulatos, ZSENIÁLIS!

A fél csillag levonás az elejéért van meg egyéb apróságokért. Újraolvasás után ez majd még változhat, de elsőre az egész könyvet nézve nem voltam 100% megelégedve vele.
Mindenkinek ajánlom! Azoknak is akiknek nem tetszett vagy nem is olvasták a Grisa trilógiát.

Hosszabban: https://molybirodalom.blogspot.com/2018/08/leigh-bardug…


Népszerű idézetek

tomasikbarbara>!

„I'm a business man,” he'd told her. „No more, no less.”
„You're a thief, Kaz.”
„Isn't that what I just said?”

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker
interstellarcloud>!

Kaz leaned back. “What’s the easiest way to steal a man’s wallet?”
“Knife to the throat?” asked Inej.
“Gun to the back?” said Jesper.
“Poison in his cup?” suggested Nina.
“You’re all horrible,” said Matthias.
Kaz rolled his eyes. “The easiest way to steal a man’s wallet is to tell him you’re going to steal his watch.

8 Jesper

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Jesper Fahey · Kaz Brekker · Matthias Helvar · Nyina Zenyik
interstellarcloud>!

[…] if Pekka Rollins kills us all, I’m going to get Wylan’s ghost to teach my ghost how to play the flute just so that I can annoy the hell out of your ghost.”
Brekker’s lips quirked. “I’ll just hire Matthias’ ghost to kick your ghost’s ass.”
“My ghost won’t associate with your ghost,” Matthias said primly, and then wondered if the sea air was rotting his brain.

15 Matthias

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker · Matthias Helvar · Pekka Rollins · Wylan Van Eck
Fireheart>!

The heart is an arrow. It demands aim to land true.

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa
Nymeria96>!

“I can hear the change in Kaz's breathing when he looks at you.”
“You… you can?”
“It catches every time, like he's never seen you before.”

456. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Inej Ghafa · Kaz Brekker · Nyina Zenyik
Fireheart>!

„It's not natural for women to fight.”
„It's not natural for someone to be as stupid as he is tall, and yet there you stand.”

Kapcsolódó szócikkek: Matthias Helvar · Nyina Zenyik
Fireheart>!

„Idealist? Romantic? Revolutionary?”
„Idiot?” suggested Nina.

Kapcsolódó szócikkek: Jesper Fahey · Nyina Zenyik
Fireheart>!

„You won't throw me overboard. You need me.”
Why do people keep saying that? „Maybe,” said Kaz. „But I'm not in a very rational mood.”

Kapcsolódó szócikkek: Kaz Brekker · Wylan Van Eck
Fireheart>!

„We're either geniuses or the dumbest sons of bitches to ever breathe air.”

Kapcsolódó szócikkek: Jesper Fahey

A sorozat következő kötete

Six of Crows sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Holly Black: The Cruel Prince
Colleen Houck: Tiger's Voyage
Rebecca Ross: The Queen's Rising
Arwen Elys Dayton: Seeker (angol)
Elly Blake: Fireblood
Kristin Cashore: Graceling
Rick Riordan: The Titan's Curse
Jennifer L. Armentrout: Every Last Breath