Siege ​and Storm – Ostrom és vihar (Grisa trilógia 2.) (Grisaverzum) 356 csillagozás

Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​sötétség nem hal meg soha.

Az Igaz-tengeren át menekülő Alina, akit a Zónában meggyilkoltak szellemei kísértenek, új életet kezd Mallal egy ismeretlen földön, miközben igyekszik titokban tartani napidéző voltát. Ám sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.

Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a szeretett országba, elszántan, hogy elszántan szembeszálljon a Ravkára törő erőkkel. De ahogy a hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Választania kell hazája, a hatalom és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli – különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban.

„Amikor az Éhezők viadala, a Harry Potter, a Twilight, a Gyűrűk… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 17 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
416 oldal · ISBN: 9789633994993 · Fordította: Sziklai István
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
416 oldal · ISBN: 9789633995006 · Fordította: Sziklai István
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633994986 · Fordította: Sziklai István

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Éjúr · Nyikolaj Lancov · Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal) · Zsenya Szafin · Zója Nazjalenszkaja · Baghra · Iván · Szergej · Tamar Kir-Bataar · Vaszilij Lancov

Helyszínek népszerűség szerint

Ravka


Kedvencelte 39

Most olvassa 19

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 235

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Az elején érdekes volt a történet, szívesen olvastam. Leginkább azok a részek tetszettek, amik a tengeren játszódtak, mint a vadászat Ruszaljára vagy a szökés az Éjúr elől, de tetszett az átkelés az Árnyzónán is. Nyikolaj hamar a kedvencemmé vált, imádtam azokat a részeket, ahol szerepelt. Én biztos vevő leszek a King of Scarsra. *.*
A könyv közepét sajnos eléggé untam, szerintem nagyon lassan csordogáltak az események. Voltak olyan jelenetek is, amiket teljesen feleslegesnek éreztem.
Alináról is folyamatosan változott a véleményem. Néha egészen elviselhető volt, máskor bosszantott az ostoba döntéseivel és a viselkedésével.
Mal különösen idegesítő volt ebben a részben. Félek a befejező kötetre sem fogom megkedvelni.
Zsenyát nagyon sajnálom.
A könyv végére megint felpörögtek az események, kár, hogy ez alig jelentett 50 oldalt.

reccs P>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

A borító tökéletesen előre vetíti a világot, a történetet. Ezúttal még hangsúlyosabb rajta az a titokzatos részlet, amely átszövi a trilógiát.

Egyre részletesebben tárul fel a világ, melyben játszódik, és annak belső rendszere. Nem bonyolítja túl, csak éppen annyira részletezi, hogy az olvasó el tudja képzelni.

Alina karaktere jelentős változáson megy keresztül, de nem ok nélkül, hanem követi a vele történő eseményeket.
Mal ebben a kötetben már jobban kibontakozik. Úgy tűnhet, hogy ez nem is igaz, pedig talán csak egyszerűen ő nem egy túlbonyolított karakter, hanem az az idilli, tökéletes, bájos, szerelméért bármit feláldozó kamasz fiú, aki után annyi középiskolás lány áhítozik. Amivel megszerettetheti magát az olvasóval, az ahogyan Alinához viszonyul, amiket érte tesz, és a közös múltjuk szépsége.
Nyikolaj izgalmas személyiség, olyan, aki bármikor okozhat meglepetést.
Az Éjúr ismét érdekes, izgalmas, de egyben hátborzongató is.
Ami a többi szereplőt illeti, mind meglepő, izgalmas, néhol hátborzongató események közepette kerül elő. Nincsenek ködbe vesző szereplők, mindenki felbukkan valamilyen formában.

Ez a kötet sem szenved hiányt meglepő fordulatokból, talán még az első kötetnél is többet sorakoztat fel. Kezdenek elmélyülni az események, még több nehézség adódik, ami a későbbiekben megoldásra vár.
A szerelmi szál egyre bonyolultabb. Nehéz dolgokon mennek keresztül, így sok küzdelemmel jár minden kapcsolat. Egyszerre vágynak rá, de el is taszítják maguktól. félelmetes lehet kötődni valakihez, miközben minden pillanatban az életéért kell aggódnod.

Rejtélyek, meglepetések bőséges tárháza ez a kötet. Egyre sűrűsödik a sötétség, melyben szereplőink igyekeznek megkeresni a fény felé veszető veszélyes utat.

(A Könyvmolyképző Kiadó azt írta, hogy remélhetőleg idén év végéig megjelenik a harmadik kötet magyarul is.)

Naiva P>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Minden hibája ellenére, érdemes volt folytatnom. Izgalmas volt és rendesen lehetett vele haladni. A szláv eredetű mondákról nagyon keveset tudok, éppen úgy érzem, hogy ez a könyv fantasy-disztópia köntösben, azt nagyon jól vissza tudja adni. Az írónő által felépített társadalom és világkidolgozás nincs túlbonyolítva.
Sokáig úgy gondoltam, hogy a negatív szerepe ellenére, az Éjúr volt/lesz a legérdekesebb karakter a történetben. De nem ebben a részben! Jött Nikolai, látott és győzött! Teljesen levett a lábamról. spoiler
Alina sokszor határozatlan volt, de szerintem nem olyan vészes, mint ahogyan azt sokan megjegyezték. Kíváncsi vagyok a befejező részre és az írónő 6 of Crows sorozatára is.

_Eriii>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Rettenetesen csalódott vagyok. Mennyire ígéretes volt az első rész, ez épp úgy el lett rontva. Tényleg szerettem az írónő álmodta világot. A Grisákat, az Éjúrat. Ez a rész is elég jól kezdett, de ahogy egyre fogytak a lapok, úgy ment el a kedvem, és egyedül Alina miatt. Hatalmas változáson esett át Alina, és nem a jó értelemben. Hatalmasat csalódtam benne. Ebben részben egy hisztis, nyávogó kislánnyá alakult. Öntelt lett, beképzelt, unszimpatikus, idegesítő. Megutáltam. Malt annyiszor hátba szúrta, hogy elmondani sem tudom. Úgy fel tudtam volna képelni. Hol a herceggel csókolózik, hol az Éjúrat látja mindenütt, hol megkérik a kezét. Komolyan teljesen kiakasztott. Vagy ide loccsant, vagy oda. Vagy a herceghez vonzódik, vagy az Éjúrhoz, vagy Malért fáj a szíve, szegény. Nem vagyok kíváncsi a harmadik részre.
Sajnálom, de most vennék egy péklapátot és addig lapogatnám Alina fejét amíg csak tudom. Két és fél csillag, de legszívesebben egy felet adnék…..

12 hozzászólás
Evelena>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Fantasztikus második rész, talán az elsőn is túltesz. Izgalmas volt új tájakkal, történelmi és kulturális ismeretekkel és szereplőkkel színesítve.
Annyira szépen kidolgozott ez a világ, valahogy minden a helyén van egy izgalmas történethez. Alina és Mal kicsit az elején közelebb kerültek a szívemhez, mint páros, majd utána egyre inkább idegesített Mal, aki nem tud igazán megbirkózni az új helyzettel, inkább próbál elmenekülni előle, ahogy csak tud. Alina egyre erősödik, ami jót tesz neki, szüksége van az erejére és hogy az egykoron oly aprócska önbecsülését felváltsa a tudat, hogy sok mindenre képes és nagy utat járt be már eddig is.
Az Éjúr nem kapott igazán sok szereplési lehetőséget, de valahogy mintha minden feltűnésével libabőrösebb lettem volna, nagyon jól el van találva a karaktere.
Nyikolaj lett viszont igazán kedvenc, komolyan, szinte minden mondatán hangosan fel kellett kacagnom. Végre egy jó humorú karakter, minden történetbe kell ilyen szereplő! Egyúttal makacs, ravasz és kötelességtudó, ezen túl még helyes is…. ahjjj. A különleges építményekről is mindig érdeklődéssel olvastam.
Úgy van csűrve-csavarva a vége, hogy a következő is ígéretesnek és izgalmasnak ígérkezik. Csak jönne már… :)

vikcs P>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Bővebb értékelés a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/05/leigh-bardugo…

"És mi volt az első benyomásom a könyv befejezése után? Hogy ez eszméletlen jó volt!!! Sokkal jobban tetszett, mint az első, pörgősebb volt, izgalmasabb, voltak új szereplők, akiket a szívembe zártam és nagy kedvenc lett, valamint sokkal több minden történt, mint az Árnyék és csont-ban.

A történet ugyanott folytatódik, ahol abbamaradt, Alina és Mal menekülni, bujdosni kényszerül. Kicsit megnyugodtam VOLNA, hogy minden oké, amíg az írónő fel nem forgatta ezt a szép, idilli jövőképet, újra veszélyes vizekre (szó szerint) evezett főszereplőivel.

Megkönnyebbülésemre, a könyv színvonalát megtudta tartani az írónő, sőt, szerintem jobb is lett, mint az első, amiért eléggé tisztelem.

Ez a könyv egy „felkészítő” kötet volt a végső összecsapásra, a nagy harcjelenetre, amire már tűkön ülve várunk, kíváncsian tördelve ujjainkat, hogy vajon a még meg nem válaszolt kérdéseinkre előkerülnek-e a megfejtések. Egy percig sem lehet unatkozni az olvasása alatt, hisz tényleg tele van meglepetésekkel és fordulatokkal. Nem is kérdés, újabb kedvenc sorozatot avattam a Grisa-trilógiával."

4 hozzászólás
DarknessAngel>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Aztaaa! Szuper jó, sokkalta jobb, mint az elsõ rėsz! Már az árnyék és csont is nagyon izgalmas volt, és alig vártam, hogy a folytatásnak is nekikezdhessek, de ez… Felülmúlta a várakozásaimat.
Alina és Mal a bujdosók életét élik, de együtt boldogok. Gondoltam, most majd egy ideig csak õk lesznek szemelõtt, de nem, mert jött a csavar már az elején, ami mindent fölborított. A cselekmény haladtával pedig csak minden fokozódik, az ember kezdene megnyugodni, hogy hát a végén biztos valami utazás vár ránk… Aha, persze. :D
Tetszett, hogy azért az Éjúr is szerepelt benne, úgyhogy akit az elsõ részben elvarázsolt „kedvességével”, az itt sem fog csalódni benne. Továbbra is hozza a formáját.
Az új szereplõk közül Nyikolaj volt a legjobb *-* Lehet az elején nem bíztam benne, de késõbb már lestem a lapokat, mikor bukkan fel megin.
Tényleg nagyszerū történet, megállja a helyét erõs szereplõk téren is. Alig várom, mit hoz a folytatás.

hpatrik97>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Nehéz helyzetben vagyok ezzel a könyvvel. Nem volt rossz, de igazán jó sem.

Az első részben is éreztem már valamiféle hiányt, annak mégis 4.5 csillagot adtam. Ez a rész viszont egyszerűen nem tudta megütni ezt a szintet számomra. Adott egy nagyon jó alaptörténet, egy nagyon érdekes világ, egy jól kidolgozott mágiarendszer. AZONBAN vannak még unalmas karakterek, erőltetett megvalósítás, IDIÓTA döntések.

ALINA-T az első részben jobban kedveltem, ebben a részben maga sem tudta, hogy mit akar igazán. Nem szeretem az ilyen állandóan kétségek között vergődő, ostoba döntéseket hozó főszereplőket. Sokszor tipikusan a leghülyébb módon reagált, ami az ilyen young adult könyvekben már megszokott (sajnos).

MAL-T egyszerűen ki nem állhattam végig! Már az első részben sem kedveltem túlságosan, na de ebben a részben túl tett magán is (főleg a könyv második felében!). Negatív, irritáló, ragaszkodó, féltékeny, irigy, sértődékeny. KELL ENNÉL TÖBB?!

NYIKOLAJ-T kedveltem! Ő volt az egyik szereplő, akit kedveltem. Beszédes, vicces, laza karakter.

AZ ÉJÚR-nak is sikerült megkedveltetnie magát velem! Valószínűleg a Mal és Alina (leginkább Mal) iránt érzett haragom miatt!

A CSELEKMÉNY unalmas és vontatott volt. Az első száz oldalon kaptunk egy hatalmos izgalom löketet (aminek néhány részére nem sikerült értelmet találnom), aztán az írónő úgy gondolta, hogy most akkor ebből elég is lesz ennyi. Őszintén, reménykedtem, hogy az utolsó száz oldal talán megint tartogat izgalmat, de csak az utolsó 30 oldal hozott valami értelmeset.

Ennyit erről. Ezek után úgy vélem, hogy talán a harmadik rész (és egyben utolsó) rész még tartogathat valami pozitív fordulatot!

4 hozzászólás
MFKata>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Nem hághatod át e világ szabályait anélkül, hogy ne lenne ára.
A grisák világa különleges, rejtélyekkel teli. Vegyük hozzá még Éjúrat és már lesz benne izgalom és rettegés is. Ha ez nem elég, akkor még ott az új, de feledhetetlen karakter Nyikolaj *-*
Szívesen „asszisztálok” az ilyen könyvekhez, szóval kérem a folytatást! :D

Bővebben»
http://mfkata-about.blogspot.hu/2016/04/leigh-bardugo-s…

anikho>!
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Huhúú!
Egyszerre éreztem azt a könyv olvasása közben, hogy nem történik semmi, és minden egyszerre történik. Észrevétlenül halad a cselekmény. Mindent a maga idejében.

Annyi értékelésben olvastam Nyikolajról.. ki lehet ez, hogy ennyi lány szívét dobogtatja meg? És hát igen.. igazat adok nektek csajok. Nyikolaj tuti befutó. Mindamellett én még mindig vonzódom Éjúrhoz is. :D És most akkor lehet mondani, csak rajta! :D

Mal nekem még mindig olyan, mint a langyos víz. Bár a közte és Alina között húzódó feszültség szülte viták teljesen átjöttek. Éreztem a gyomromban a vívódásukat. Kíváncsian várom ki mellett köt ki a végén Alina.

Jöjjön hát a befejezés!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

abstractelf>!

– Van bármi, amit komolyan veszel?
– Ha rajtam múlik, nincs. Attól az élet olyan fárasztó tud lenni.

abstractelf>!

– Tudod, mi a gond a hősökkel és a szentekkel, Nyikolaj? – kérdeztem, ahogy becsuktam az atlaszt, és az ajtó felé indultam. – Hogy végül mindig meghalnak.

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova
Könyvmolyképző KU>!

A fiú és a lány egykor hajókról álmodott, réges-régen, még mielőtt látták volna az Igaz-tengert.

(első mondat)

Babó_Buca P>!

– Felség…
– Nyikolaj – javított ki. – De közismert, hogy hallgatok az édesem és a fess uram megszólításokra is.

154. oldal, 9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Nyikolaj Lancov
Könyvmolyképző KU>!

– Vigyázz magadra, Nyikolaj! – szólalt meg Mal halkan. – A hercegek vére ugyanolyan, mint bárki másé.
Nyikolaj lesöpört egy láthatatlan porszemet a ruhája ujjáról.
– Ez igaz. Csak éppen rajtuk jobb ruhák szakadnak el.

Babó_Buca P>!

– Te folyton ilyen nagy bajba kevered magad?
– Szeretek úgy gondolni magamra, mint egy kellemesen összetett egyéniségre.

118. oldal, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal)
csengeabalint>!

– … Legyen koldus vagy királyfi, de minden ember megvehető.
Egy újabb bölcsesség Nyikolaj Lancov szájából.

190. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Nyikolaj Lancov
Nymeria96>!

– A világ változik – mondta Nyikolaj, és hangjából ismét kiérződött az acélos él. – Mi is változunk vele, különben nem marad belőlünk semmi más, amire emlékezhetnek, csak egy marék por.

324. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nyikolaj Lancov
[névtelen]>!

– Rendes fickó vagy – mondta Sturmhond Ivánnak. – Most visszaviszem a foglyot a szállására, te meg leléphetsz, és azt teheted… amit szoktál tenni, míg mások dolgoznak.
Iván mogorva képet vágott.
– Nem gondolom…
– Világos, hogy nem szoktál gondolkodni. Ugyan miért kezdenél el most?
Iván arca elvörösödött haragjában.
– Te nem…
Sturmhond odahajolt hozzá, a derű eltűnt a hangjából, fesztelen viselkedését metsző hangnem váltotta fel.
– Nem érdekel, ki vagy a szárazföldön. Ezen a hajón nem vagy más, csak ballaszt. Hacsak nem dobatlak le a hajóról, mert akkor cápaeledel leszel. (…) – És most menj, cápaeledel! Iszkolj vissza a gazdádhoz!
– Ezt nem felejtem el, Sturmhond – köpte a szót Iván.
A kapitány a szemét forgatta.
– Ez volna a lényeg.

Kapcsolódó szócikkek: Iván · Nyikolaj Lancov

A sorozat következő kötete

Grisa trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alwyn Hamilton: A homok leánya
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Timár Krisztina: A látszat mesterei
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
J. R. R. Tolkien: A babó
Sara Raasch: Hó mint hamu
Mary E. Pearson: Az árulás szíve