Siege ​and Storm – Ostrom és vihar (Grisa trilógia 2.) (Grisaverzum) 210 csillagozás

Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​sötétség nem hal meg soha.

Az Igaz-tengeren át menekülő Alina, akit a Zónában meggyilkoltak szellemei kísértenek, új életet kezd Mallal egy ismeretlen földön, miközben igyekszik titokban tartani napidéző voltát. Ám sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.

Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a szeretett országba, elszántan, hogy elszántan szembeszálljon a Ravkára törő erőkkel. De ahogy a hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Választania kell hazája, a hatalom és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli – különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban.

„Amikor az Éhezők viadala, a Harry Potter, a Twilight, a Gyűrűk… (tovább)

Eredeti mű: Leigh Bardugo: Siege and Storm

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633994986 · Fordította: Sziklai István
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639492806 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Éjúr · Alina Starkova · Nyikolaj Lancov · Maljen Orecev (Mal) · Zsenya Szafin · Baghra · Zója Nazjalenszkaja · Iván · Szergej · Tamar Kir-Bataar · Vaszilij Lancov

Helyszínek népszerűség szerint

Ravka


Kedvencelte 26

Most olvassa 12

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 175

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Az elején érdekes volt a történet, szívesen olvastam. Leginkább azok a részek tetszettek, amik a tengeren játszódtak, mint a vadászat Ruszaljára vagy a szökés az Éjúr elől, de tetszett az átkelés az Árnyzónán is. Nyikolaj hamar a kedvencemmé vált, imádtam azokat a részeket, ahol szerepelt. Én biztos vevő leszek a King of Scarsra. *.*
A könyv közepét sajnos eléggé untam, szerintem nagyon lassan csordogáltak az események. Voltak olyan jelenetek is, amiket teljesen feleslegesnek éreztem.
Alináról is folyamatosan változott a véleményem. Néha egészen elviselhető volt, máskor bosszantott az ostoba döntéseivel és a viselkedésével.
Mal különösen idegesítő volt ebben a részben. Félek a befejező kötetre sem fogom megkedvelni.
Zsenyát nagyon sajnálom.
A könyv végére megint felpörögtek az események, kár, hogy ez alig jelentett 50 oldalt.

>!
Naiva P
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Minden hibája ellenére, érdemes volt folytatnom. Izgalmas volt és rendesen lehetett vele haladni. A szláv eredetű mondákról nagyon keveset tudok, éppen úgy érzem, hogy ez a könyv fantasy-disztópia köntösben, azt nagyon jól vissza tudja adni. Az írónő által felépített társadalom és világkidolgozás nincs túlbonyolítva.
Sokáig úgy gondoltam, hogy a negatív szerepe ellenére, az Éjúr volt/lesz a legérdekesebb karakter a történetben. De nem ebben a részben! Jött Nikolai, látott és győzött! Teljesen levett a lábamról. spoiler
Alina sokszor határozatlan volt, de szerintem nem olyan vészes, mint ahogyan azt sokan megjegyezték. Kíváncsi vagyok a befejező részre és az írónő 6 of Crows sorozatára is.

>!
_Eriii P
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Rettenetesen csalódott vagyok. Mennyire ígéretes volt az első rész, ez épp úgy el lett rontva. Tényleg szerettem az írónő álmodta világot. A Grisákat, az Éjúrat. Ez a rész is elég jól kezdett, de ahogy egyre fogytak a lapok, úgy ment el a kedvem, és egyedül Alina miatt. Hatalmas változáson esett át Alina, és nem a jó értelemben. Hatalmasat csalódtam benne. Ebben részben egy hisztis, nyávogó kislánnyá alakult. Öntelt lett, beképzelt, unszimpatikus, idegesítő. Megutáltam. Malt annyiszor hátba szúrta, hogy elmondani sem tudom. Úgy fel tudtam volna képelni. Hol a herceggel csókolózik, hol az Éjúrat látja mindenütt, hol megkérik a kezét. Komolyan teljesen kiakasztott. Vagy ide loccsant, vagy oda. Vagy a herceghez vonzódik, vagy az Éjúrhoz, vagy Malért fáj a szíve, szegény. Nem vagyok kíváncsi a harmadik részre.
Sajnálom, de most vennék egy péklapátot és addig lapogatnám Alina fejét amíg csak tudom. Két és fél csillag, de legszívesebben egy felet adnék…..

12 hozzászólás
>!
vikcs P
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Bővebb értékelés a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/05/leigh-bardugo…

"És mi volt az első benyomásom a könyv befejezése után? Hogy ez eszméletlen jó volt!!! Sokkal jobban tetszett, mint az első, pörgősebb volt, izgalmasabb, voltak új szereplők, akiket a szívembe zártam és nagy kedvenc lett, valamint sokkal több minden történt, mint az Árnyék és csont-ban.

A történet ugyanott folytatódik, ahol abbamaradt, Alina és Mal menekülni, bujdosni kényszerül. Kicsit megnyugodtam VOLNA, hogy minden oké, amíg az írónő fel nem forgatta ezt a szép, idilli jövőképet, újra veszélyes vizekre (szó szerint) evezett főszereplőivel.

Megkönnyebbülésemre, a könyv színvonalát megtudta tartani az írónő, sőt, szerintem jobb is lett, mint az első, amiért eléggé tisztelem.

Ez a könyv egy „felkészítő” kötet volt a végső összecsapásra, a nagy harcjelenetre, amire már tűkön ülve várunk, kíváncsian tördelve ujjainkat, hogy vajon a még meg nem válaszolt kérdéseinkre előkerülnek-e a megfejtések. Egy percig sem lehet unatkozni az olvasása alatt, hisz tényleg tele van meglepetésekkel és fordulatokkal. Nem is kérdés, újabb kedvenc sorozatot avattam a Grisa-trilógiával."

4 hozzászólás
>!
Evelena
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Fantasztikus második rész, talán az elsőn is túltesz. Izgalmas volt új tájakkal, történelmi és kulturális ismeretekkel és szereplőkkel színesítve.
Annyira szépen kidolgozott ez a világ, valahogy minden a helyén van egy izgalmas történethez. Alina és Mal kicsit az elején közelebb kerültek a szívemhez, mint páros, majd utána egyre inkább idegesített Mal, aki nem tud igazán megbirkózni az új helyzettel, inkább próbál elmenekülni előle, ahogy csak tud. Alina egyre erősödik, ami jót tesz neki, szüksége van az erejére és hogy az egykoron oly aprócska önbecsülését felváltsa a tudat, hogy sok mindenre képes és nagy utat járt be már eddig is.
Az Éjúr nem kapott igazán sok szereplési lehetőséget, de valahogy mintha minden feltűnésével libabőrösebb lettem volna, nagyon jól el van találva a karaktere.
Nyikolaj lett viszont igazán kedvenc, komolyan, szinte minden mondatán hangosan fel kellett kacagnom. Végre egy jó humorú karakter, minden történetbe kell ilyen szereplő! Egyúttal makacs, ravasz és kötelességtudó, ezen túl még helyes is…. ahjjj. A különleges építményekről is mindig érdeklődéssel olvastam.
Úgy van csűrve-csavarva a vége, hogy a következő is ígéretesnek és izgalmasnak ígérkezik. Csak jönne már… :)

>!
DarknessAngel 
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Aztaaa! Szuper jó, sokkalta jobb, mint az elsõ rėsz! Már az árnyék és csont is nagyon izgalmas volt, és alig vártam, hogy a folytatásnak is nekikezdhessek, de ez… Felülmúlta a várakozásaimat.
Alina és Mal a bujdosók életét élik, de együtt boldogok. Gondoltam, most majd egy ideig csak õk lesznek szemelõtt, de nem, mert jött a csavar már az elején, ami mindent fölborított. A cselekmény haladtával pedig csak minden fokozódik, az ember kezdene megnyugodni, hogy hát a végén biztos valami utazás vár ránk… Aha, persze. :D
Tetszett, hogy azért az Éjúr is szerepelt benne, úgyhogy akit az elsõ részben elvarázsolt „kedvességével”, az itt sem fog csalódni benne. Továbbra is hozza a formáját.
Az új szereplõk közül Nyikolaj volt a legjobb *-* Lehet az elején nem bíztam benne, de késõbb már lestem a lapokat, mikor bukkan fel megin.
Tényleg nagyszerū történet, megállja a helyét erõs szereplõk téren is. Alig várom, mit hoz a folytatás.

>!
pattsims97
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Nehéz helyzetben vagyok ezzel a könyvvel. Nem volt rossz, de igazán jó sem.

Az első részben is éreztem már valamiféle hiányt, annak mégis 4.5 csillagot adtam. Ez a rész viszont egyszerűen nem tudta megütni ezt a szintet számomra. Adott egy nagyon jó alaptörténet, egy nagyon érdekes világ, egy jól kidolgozott mágiarendszer. AZONBAN vannak még unalmas karakterek, erőltetett megvalósítás, IDIÓTA döntések.

ALINA-T az első részben jobban kedveltem, ebben a részben maga sem tudta, hogy mit akar igazán. Nem szeretem az ilyen állandóan kétségek között vergődő, ostoba döntéseket hozó főszereplőket. Sokszor tipikusan a leghülyébb módon reagált, ami az ilyen young adult könyvekben már megszokott (sajnos).

MAL-T egyszerűen ki nem állhattam végig! Már az első részben sem kedveltem túlságosan, na de ebben a részben túl tett magán is (főleg a könyv második felében!). Negatív, irritáló, ragaszkodó, féltékeny, irigy, sértődékeny. KELL ENNÉL TÖBB?!

NYIKOLAJ-T kedveltem! Ő volt az egyik szereplő, akit kedveltem. Beszédes, vicces, laza karakter.

AZ ÉJÚR-nak is sikerült megkedveltetnie magát velem! Valószínűleg a Mal és Alina (leginkább Mal) iránt érzett haragom miatt!

A CSELEKMÉNY unalmas és vontatott volt. Az első száz oldalon kaptunk egy hatalmos izgalom löketet (aminek néhány részére nem sikerült értelmet találnom), aztán az írónő úgy gondolta, hogy most akkor ebből elég is lesz ennyi. Őszintén, reménykedtem, hogy az utolsó száz oldal talán megint tartogat izgalmat, de csak az utolsó 30 oldal hozott valami értelmeset.

Ennyit erről. Ezek után úgy vélem, hogy talán a harmadik rész (és egyben utolsó) rész még tartogathat valami pozitív fordulatot!

4 hozzászólás
>!
MFKata
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Nem hághatod át e világ szabályait anélkül, hogy ne lenne ára.
A grisák világa különleges, rejtélyekkel teli. Vegyük hozzá még Éjúrat és már lesz benne izgalom és rettegés is. Ha ez nem elég, akkor még ott az új, de feledhetetlen karakter Nyikolaj *-*
Szívesen „asszisztálok” az ilyen könyvekhez, szóval kérem a folytatást! :D

Bővebben»
http://mfkata-about.blogspot.hu/2016/04/leigh-bardugo-s…

>!
Lanore P
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Továbbra is imádom ezt a mágiával átszőtt, sötét hangulatú grisa világot, és a szereplőit, akiknek igazán meg kell küzdeniük mindenért. Alina és Mal még mindig kedvenc, Éjúr pedig… hát igen, tud meglepetést okozni, főleg azzal, hogy néha még kedveltem is egy picit… kiszámíthatatlan, kiismerhetetlen, titokzatos és félelmetes karakter, akár egy külön kötetet is el tudnék képzelni róla. Alina furcsa úton indult el a könyv elején, rossz volt „látni”, hogy szinte szétesik, és teljesen elveszíti önmagát, reméltem, hogy sikerül visszatalálnia azokhoz, akiktől a legnagyobb igyekezettel próbálta elvágni magát. Az egy csillag levonás a közepe miatt van, mert ott bizony voltak olyan részek, ahol unalmasra sikerült, gyakorlatilag semmi sem történt, és arra vártam, hogy felpörögjenek az események. A végén viszont megkaptam a pörgést, olyannyira, hogy természetesen függővéges lett… jöhet a folytatás!

4 hozzászólás
>!
anikho P
Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar

Huhúú!
Egyszerre éreztem azt a könyv olvasása közben, hogy nem történik semmi, és minden egyszerre történik. Észrevétlenül halad a cselekmény. Mindent a maga idejében.

Annyi értékelésben olvastam Nyikolajról.. ki lehet ez, hogy ennyi lány szívét dobogtatja meg? És hát igen.. igazat adok nektek csajok. Nyikolaj tuti befutó. Mindamellett én még mindig vonzódom Éjúrhoz is. :D És most akkor lehet mondani, csak rajta! :D

Mal nekem még mindig olyan, mint a langyos víz. Bár a közte és Alina között húzódó feszültség szülte viták teljesen átjöttek. Éreztem a gyomromban a vívódásukat. Kíváncsian várom ki mellett köt ki a végén Alina.

Jöjjön hát a befejezés!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
abstractelf

– Van bármi, amit komolyan veszel?
– Ha rajtam múlik, nincs. Attól az élet olyan fárasztó tud lenni.

>!
Könyvmolyképző KU

A fiú és a lány egykor hajókról álmodott, réges-régen, még mielőtt látták volna az Igaz-tengert.

(első mondat)

>!
abstractelf

– Tudod, mi a gond a hősökkel és a szentekkel, Nyikolaj? – kérdeztem, ahogy becsuktam az atlaszt, és az ajtó felé indultam. – Hogy végül mindig meghalnak.

>!
Babó_Buca

– Felség…
– Nyikolaj – javított ki. – De közismert, hogy hallgatok az édesem és a fess uram megszólításokra is.

154. oldal, 9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Nyikolaj Lancov
>!
Könyvmolyképző KU

– Vigyázz magadra, Nyikolaj! – szólalt meg Mal halkan. – A hercegek vére ugyanolyan, mint bárki másé.
Nyikolaj lesöpört egy láthatatlan porszemet a ruhája ujjáról.
– Ez igaz. Csak éppen rajtuk jobb ruhák szakadnak el.

>!
Katara_Phoenix P

– Rendes fickó vagy – mondta Sturmhond Ivánnak. – Most visszaviszem a foglyot a szállására, te meg leléphetsz, és azt teheted… amit szoktál tenni, míg mások dolgoznak.
Iván mogorva képet vágott.
– Nem gondolom…
– Világos, hogy nem szoktál gondolkodni. Ugyan miért kezdenél el most?
Iván arca elvörösödött haragjában.
– Te nem…
Sturmhond odahajolt hozzá, a derű eltűnt a hangjából, fesztelen viselkedését metsző hangnem váltotta fel.
– Nem érdekel, ki vagy a szárazföldön. Ezen a hajón nem vagy más, csak ballaszt. Hacsak nem dobatlak le a hajóról, mert akkor cápaeledel leszel. (…) – És most menj, cápaeledel! Iszkolj vissza a gazdádhoz!
– Ezt nem felejtem el, Sturmhond – köpte a szót Iván.
A kapitány a szemét forgatta.
– Ez volna a lényeg.

Kapcsolódó szócikkek: Iván · Nyikolaj Lancov
>!
Könyvmolyképző KU

Mostanra már megszoktam, hogy ott vár rám a folyosók végén, vagy az ágyam szélén üldögél, míg én este el nem alszom. Mikor nem jelent meg, időnként azon kaptam magam, hogy keresem, vagy azon tűnődöm, miért nem jön, és ez mindennél jobban megrémisztett.

>!
Könyvmolyképző KU

– És kizárt, hogy magadra hagyjalak Tökély herceggel.
– Vagyis nem bízol abban, hogy ellen tudok állni a sármjának?
– Még magamban sem bízom. Még sosem láttam senkit, aki ennyire tudna bánni a tömeggel, ahogy ő. Már-már biztos vagyok benne, hogy még a sziklák és a fák is készek hűséget esküdni neki.

>!
Nymeria96 

– A világ változik – mondta Nyikolaj, és hangjából ismét kiérződött az acélos él. – Mi is változunk vele, különben nem marad belőlünk semmi más, amire emlékezhetnek, csak egy marék por.

Kapcsolódó szócikkek: Nyikolaj Lancov

Hasonló könyvek címkék alapján

Alwyn Hamilton: A homok leánya
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Timár Krisztina: A látszat mesterei
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem
J. R. R. Tolkien: A babó
Sara Raasch: Hó mint hamu
Mary E. Pearson: Az árulás szíve