Shadow ​and Bone – Árnyék és csont (Grisa trilógia 1.) (Grisaverzum) 541 csillagozás

Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A… (tovább)

Eredeti mű: Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734506 · Fordította: Varga Csaba Béla
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633734513 · Fordította: Varga Csaba Béla

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Éjúr · Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal) · Zsenya Szafin · Baghra · David Kostyk

Helyszínek népszerűség szerint

Ravka


Kedvencelte 114

Most olvassa 18

Várólistára tette 429

Kívánságlistára tette 447

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Sokkal jobban tetszett most, mint amikor másodjára olvastam, de már nem tud úgy lenyűgözni, mint az első olvasás alkalmával.
Annak ellenére, hogy már többször is olvastam ezt a könyvet, a történet izgalmas maradt számomra, és képes volt újra lekötni a figyelmem.
A világ felépítését még mindig nagyon különlegesnek tartom, akárcsak a mágia rendszerét is.
A szereplők közül változatlanul az Éjúr a kedvencem, hiába negatív a karaktere. Alina is kedvelhető főszereplő, és tetszett a jellemfejlődése a történet során.

>!
Evelena
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Egymillió csillag, mert az 5 ide rettentő kevésnek tűnik!
A világ, a szereplők, a kultúra, a grishák, az összes elképzelés kreatív, zseniális. Némelyik könyvnél a megérzéseimre hallgatok, és ennél annyira megéreztem, hogy nagyon fog tetszeni. De minden elképzelésemet felülmúlta. Úgy élveztem az egészet, itt még a rosszfiú is olyan vonzó! Nem tudom, hogy csinálja az írónő, de mintha elbűvölne, varázsolna az írásával.
A borítója nekem annyira nem volt kedvenc, mígnem a második könyv olvasásakor megértettem az összes borítót és akkor igazán megtetszett, milyen apró részlet itt az elsőnél és mégis milyen mutatós.
Alina (főhősnőnk) bimbózó szerelmi érzületeinek nem sok teret ad a felbukkanó képesség, ami megváltoztat mindent. Kemény fából faragták és bármit hoz az élet, mindig talpra áll és folytatja, nagyon sokszor büszke voltam rá.
Az Éjúr, wow, na ő aztán egy összetett karakter. Valahogy olyan gonosz és mégis annyira piszkosul vonzó! (Ugye nem csak nekem jött be? Mondjátok, hogy nem. :D)
Mal itt olyan kis szépfiú még nekem, néhol sajnáltam, de leginkább a közömbösség vidékén maradt nálam.
A világfelépítés nagyon tetszett, bár a valóság alapjai erősen érzékelhetőek.
A szamovár szó elhangzásakor mindig a magyar Három nővér paródia jutott eszembe, annyiszor láttam már. :D
Nagyon jó volt a másodikat rögtön a befejeztekor kézbe venni. Egyedi, olvasmányos fantasy, még sok ilyenre lenne szükség! :)

10 hozzászólás
>!
vikcs P
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/05/leigh-bardugo…

"A könyv kicsit lassan indul, nem tudtam mire számítsak, eleinte lassabban olvastam is, hiszen annyira nem kötött le, és elkönyveltem magamban, hogy ó, úgysem fog annyira tetszeni. AHA! Mekkorát tévedtem! Ez eszméletlen izgalmas volt!!! Kapok is a következő rész után, bár azt előre nagyon sajnálom, hogy még nem jelent meg a befejező része. Reméljük idén olvashatjuk.

Szóval, Alina története, a grisák világa nagyon tetszett. Jó volt megismerni egy új kultúrát, a különböző kefták színének a jelentését, a grisák mindennapi életét és azt, hogyan képzik ki őket.
Alina volt a kedvenc karakterem, nagyon bátor és tetszett úgy, ahogy van, hogy képes feláldozni a saját életét másokért, a barátságért, a szerelemért, hogy érdekli a népe sorsa. Imádom az ilyen erős női főszereplőket, belevaló csaj a javából, és sok résznél nagyon együtt tudtam érezni vele.

Voltak itt nagyon merész, és áll eldobós fordulatok, ami miatt még inkább faltam a könyvet, nagyon izgalmasra sikeredett, és elképzelni sem tudom, hogy mi fog történni a következő részben.
A könyv tényleg nagyon egyedi a fantasy világában, nem olvastam még ehhez bármily kis mértékben is hasonlító regényt, és megérdemli a sok dicséretet."

5 hozzászólás
>!
DarknessAngel 
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Nagyon, nagyon, nagyon jó. Mindenképpen folytatni fogom a sorozatot, annyira izgalmas.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni, ez tényleg egy ragyogó történet. Megvan benne a kellő izgalom, romantika, az a bizonyos varázs, amikor egy új sorozatnak kezdesz neki… és az a pár harci jelenet, iszonyat jó. Nagyon tetszett Ravka és az Árnyzóna, a grisák és különleges képességük, a szereplők.
Alina nagyon szimpatikus, kedves és bátor, és habár elkövetett egy pár bolondságot, attól még igenis szerethető.
Malt szintén nagyon a szívembe zártam, nem szeretném, ha történne vele valami. Iszonyat cuki a srác :3 De ott van az Éjúr is, aki azzal a sötét kisugárzásával igazán vonzó tud lenni, és igen, őt is nagyon megszerettem. Először nem is akartam elhinni, amit Baghra állított, még most is csak nézek, hogy ez nem lehet.
Alig várom, hogy olvashassam a következő részt. Ez az új világ nagyon megfogott magának.

2 hozzászólás
>!
Deziréé
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Az elején azt hittem, hogy unalmas lesz a könyv, de rá kellett jönnöm, hogy ez csupán egy álca volt, valójában nagyon izgalmas Alina története. Annyira átvágott néha a könyv, én pedig hagytam had vezessen az orromnál fogva. Jól bedőltem neki.
Az írónő egy új világot mutatott meg nekem, amelyet sok mindenkinek meg kellene ismernie. Hasonló világgal eddig még soha nem találkoztam. Mindig örülök, ha valamilyen új történetet ismerhetek meg, új lényekkel és új emberekkel.
A vége teljesen felcsigázott vajon mi fog ezek után történni?
Örülök, hogy elolvastam egy ilyen fantasztikus könyvet.

>!
_Eriii P
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Egyszerűen imádtam. Nem csodálkozom, hogy 285 olvasásnál még mindig töretlenül 91 százalékon van, mert teljességgel megérdemli. Olvastam mar jó fantasyt, de ez már az első pár oldalon kedvenc lett. Nagyon de nagyon jó a történet, azt kell, hogy mondjam, nem mindennapi, nem lerágott csont. A történet fordulatokban gazdag. Titkok, olyan hazugság amelytől majd elájultam. Barátság, szerelem, amely kiállja a legnehezebb próbákat is. Bátorság, tiszta szív, amellyel a két szereplő megvan áldva. Annyira izgultam a szereplőkért, annyira beszippantott a történet, hogy nem találok szavakat. A szereplők különösen Alina és Mal nagyon a szívemhez nőttek. Nagyon ajánlom, de csak akkor fogj neki, ha már a második is a kezedben van, mert engem a szívinfarktus kerülget. Nincs meg a folytatás, sírni volna kedvem. Utalom a függővéget, ohh de még hogy utálom.

>!
Csakegyolvasólány
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Nem is tudom, hol kezdjem. Ez a könyv valami fantasztikus volt. Amennyire féltem belekezdeni, annyira nem akartam letenni a kezemből. Maga a történetben lévő világ annyira fantasztikusan, néhol pedig rémisztően volt megírva, hogy magam néha odavágytam vagy pedig elszörnyedtem. Úgyhogy nem is csodálkoztam, amikor Alina Starkova annyira félt a Zónán való áthaladáskor. És ez a pánik nem is volt alaptalan, ugyanis rettenetes lények vártak rájuk a sötétségben. Hogy mik voltak ezek?
Bővebben: http://konyvekmindenhol.blogspot.sk/2017/04/leigh-bardu…

>!
anikho P
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Hibáztam, hogy ezt még csak most olvastam el, viszont így legalább már kezdhetem is a folytatását. Ha most várnom kellene, lehet mérges lennék.

Nagyon szeretem az ilyen jellegű történeteket. Mágia, varázslat, ármánykodás, szerelem és a világ megmentése a gonosztól. Egy fiatal lánnyal a középpontban. Ez lehetne sablonsztori is, de nem az.

Alinát megkedveltem, és igazából semmi kivetnivalóm nincs vele kapcsolatban. Egyetértettem a gondolataival és tetteivel, szerintem én is így tettem volna minden esetben, mint ő. Mal szintén szimpatikus, bár vele annyit nem találkoztunk, hogy úgy rendesen meg tudjam szeretni.

Előjáróban annyit mondok, hogy semmi sem az aminek látszik. Most, hogy befejeztem sem tudom jóformán mit higgyek. Ki a jó és ki nem? Vagy mindenki hazudik?

Furán fogtok rám nézni, ha azt mondom, oda vagyok Éjúrért? :O Komolyaaan. :D Teljesen levett a lábamról. Csodáljátok? Alinával együtt kezdtem tagadhatatlanul vonzódni hozzá. spoiler

Jöhet a következő.

2 hozzászólás
>!
Naiva P
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Kicsit lassabban haladtam vele, mint egyébként az ilyen jellegű könyvekkel szoktam. Nem a könyvön múlott, mert ez a történet elképesztően jó volt. Hamar beszippantott. Lenyűgözött a grisák világának felépítése. Most még a szokatlan nevek is élvezhetőek voltak. Egy darabig én is döntésképtelen lettem volna, mint Alina, de nem csalt a megérzésem. Milyen jól döntöttem. Nem sikerült megtévesztenie. Emiatt igazán még csak csalódnom sem kellett.
Alina nagyon kedvelhető hősnő. Rögtön szimpatikussá vált. Egy esendő, hibáival együtt is szerethető, belevaló lány. Mal….ő aztán mindenre elszánt és az ő motivációja legalább érthető volt, pedig az elején vele kapcsolatban is elbizonytalanodtam. Imádtam közöttük azt a megbonthatatlan köteléket, ami egészen gyermekkorukig volt visszavezethető. Szerintem nagyon cukik együtt. Szinte magam előtt láttam őket gyerekként. Kíváncsi leszek a folytatásra.

>!
Orsi999
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Kicsit nehezen döntöttem el, hogy 4 vagy 4.5 csillagot adjak, de végül inkább 4-et adtam.
A könyv első 50 oldala untatott, de legalább itt megtudtunk 1-2 dolgot erről a világról, amivel még nem barátkoztam meg teljesen. Később, amikor kiderült, hogy mi Alina képessége onnantól kezdve egy kicsit jobban felpörgött a történet, és itt ismerhettük meg a többi grisa képességét.
A szereplőknek nem sikerült belopniuk magukat a szívembe, kivéve az Éjúrat, akit a vége miatt utálnom kellene, de nem megy.
Maga a könyv gyönyörű. A borítója és az elején lévő térkép is nagyon tetszik.


Népszerű idézetek

>!
Xavér

– De hiszen te remegsz – szólalt meg a férfi.
– Nem igazán szoktam hozzá ahhoz, hogy meg akarnak ölni.
– Tényleg? Én már szinte észre sem veszem, amikor végezni akarnak velem.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
>!
Xavér

– Ti ketten egyébként miről szoktatok beszélgetni? – kérdeztem kíváncsian.
(…)
Nagyot sóhajtott.
– Csak a szokásos dolgokról. Az életről, a szerelemről, a vasérc olvadásfokáról.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zsenya Szafin
>!
DarknessAngel 

– Tényleg azt hiszed, hogy kettőnk története máris véget ért?

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Éjúr
>!
Xavér

– Miért teszel úgy, mintha halálosan megsértettelek volna?
– Te talán nem így viselkednél a helyemben?
– Fogalmam sincs. Én mindig is gyönyörű voltam.
– És ráadásul még szerény is?

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Zsenya Szafin
>!
Szyszyyy I

– Ezek szerint az Éjúr foglya vagyok?
– A védelmét élvezed.
– Mi a különbség a kettő között?
Iván arckifejezése semmit sem árult el.
– Imádkozz azért, hogy sohase derítsd ki ezt a különbséget!

67. oldal

>!
Xavér

– Na gyerünk már! – kiáltotta. – Jobb lábat a bal után. Tudod, hogy kell menetelni.
– Na most jól beleköptél a levesembe!
– Tényleg?
– De még mennyire. Épp arra készültem, hogy elájuljak, a karaván meg összetaposson, és a testemet elborítsák az iszonyatos sebhelyek.
– Ez aztán a lenyűgöző haditerv!
– Szerintem is. Ha ugyanis erősen megcsonkítanak, akkor nem leszek képes átmenni a Zónán.
Mal megértően bólintott.
– Értem én. Szívesen belöklek egy szekér alá, ha ezzel segíthetek.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal)
>!
AniTiger MP

A trónra emlékeztető székben ülő férfi azonban alig lehetett valamivel idősebb nálam. Éles metszésű, gyönyörű arca volt. Sűrű, fekete haja valósággal kiemelte kvarcként csillogó, tiszta, szürke szemét.

52. oldal, 3. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Éjúr
>!
Deziréé

– Mindig ilyen vagy? Ami a szíveden, a szádon, ugye?
– Többnyire nagyon is visszafogom magam.


A sorozat következő kötete

Grisa trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Arwen Elys Dayton: Seeker
Anthony Ryan: A hamu birodalma
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Brandon Sanderson: Elantris
R. A. Salvatore: Menedék
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai