Shadow ​and Bone – Árnyék és csont (Grisa trilógia 1.) (Grisaverzum) 1424 csillagozás

Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából… Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635616770 · Fordította: Varga Csaba Béla
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633734506 · Fordította: Varga Csaba Béla
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
376 oldal · ISBN: 9789633734520 · Fordította: Varga Csaba Béla

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Grishaverse

135 tag · 50 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 18., 14:10 · Bővebben


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Éjúr · Alina Starkova · Zója Nazjalenszkaja · Maljen Orecev (Mal) · Zsenya Szafin · Baghra · David Kostyk · Botkin Yul-Erdene

Helyszínek népszerűség szerint

Ravka


Kedvencelte 223

Most olvassa 95

Várólistára tette 738

Kívánságlistára tette 934

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Elég vontatottan indul, de örülök neki, hogy nem adtam fel. Nagyon jó kis történet kerekedett ki a végére.
Maga a világ nagyon érdekes, igazán egyedi. A mágia elgondolása, annak eredete, az Árnyzóna, egytől egyig újszerű. Mégsem kapunk szerintem egy túlkomplikált könyvet, a maga zsánerében elég egyszerű ez.
Alinával a feléig kb. voltak problémáim. Olyan kis butácskának tűnt, aki sápítozik minden egyes apróságon. Aztán már amikor spoiler, na akkor lett normális. Ettől kezdve olyan volt, mintha magához tért volna, megjött az esze. Ez az a pont, amikor elkezdtem kedvelni. Hjaj, de ezt a Mal gyereket viszont nem bírom.. Persze kedves, meg aranyos, nincs is okom különösebben utálni, de annyiraa ellenszenves…
Éjúr.. az abszolút kedvenc. Nem egy pozitív karakter, de bízok benne, hogy esetleg az lesz.
Már kezdem is a folytatást. *-*

5 hozzászólás
nicosia P>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Valószínűleg hiba volt megnézni a sorozatot olvasás előtt, főként mert így a karaktereket már csak a film szerint látom magam előtt. Ugyanakkor, bár a könyvtárunkban évek óta megvan (az asztalommal szembeni polcrendszer felső polcán), de annyira semmitmondó a borítója, hogy egyszerűen nem bírtam magamhoz venni. Végül a film miatt költözött hozzám ideiglenesen, ilyen szempontból talán mégsem volt hiba megnézni.
Ami elsőre megfogott az az oroszos vonal. Bár én már nem voltam úttörő azért hozzánk még mindig nagyon közeli az orosz világ, és ezt a könyv csodálatosan hozza, akkor is, ha kitalált világban játszódik. (Megjegyzés: vannak azért olyan szavak és fogalmak amik oroszból származnak pl. a cár, a kvász, balalajka stb. ..)
Ugyanakkor pl a grisa mint fogalom teljesen kitalált, talán a mágus/boszorkány, és a mi vajákosunk közt foglal helyet, nem tud létrehozni inkább csak formálni. Nagyon szépen rétegezte Leigh Bardugo a saját varázsvilágát, kasztrendszert épített a grisáknak, valamelyest elkülönítette őket az emberektől de mégsem, ellenségeket alkotott nekik, sőt a különlegesen belül is különlegeset teremtett az Éjúrral (és Alinával).
Mal és Alina párosa nekem az árvaházi kezdetektől nosztalgikusan romantikus (mégha nem is az) ezért én ezt a fő irányt szerettem követni, míg mások, lássuk be inkább Éjúr drukkerek. (Itt jegyzem meg, hogy a sorozat alkotói is többet hoztak ki belőle mint Mal-ból).
A Zóna szerintem zseniális, és jó hogy nem különösebben összetett. Van benne homály és volkrák aztán pont. Annyira egyszerű, és mégis annyira árnyalt, hogy igazából nincs is szükség ennél többre.
A lineáris cselekményvezetés, és az énelbeszélő forma miatt a grisaverzumot Alina látószögén keresztül ismerjük meg, ez pedig lassúvá teszi a történetet, az első rész főként a környezetábrázolással telik. Emiatt ez nem egy gyors folyású történet, sőt! Érdekes, hogy néha még meg is botlik, szépen felépül valami aztán egy külső impulzus miatt megtörik a cselekmény íve. Ez összességében nem ront rajta, de kicsit bizonytalanná tesz. spoiler
A teljes történet alatt Alina jellemfejlődése talán a legerősebb, az író nagyon jól érzékelteti, hogy a modortalanság, tanulatlan árvából hogy nyílik ki a személyisége.
A filmmel összevetve nincsenek nagy különbségek (igaz vannak kimaradó részek), felismerhető a történet és a szereplők is.
Azért nem adok maximálispontot, mert a „hűha” érzés most elmaradt, kicsit vontatott is, de ettől függetlenül erős, jó történet ez, folytatom tovább.

klara_matravolgyi>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Ez a történet a maga viszonylagos egyszerűségében társadalmi és morális mélységeket rejt magában. Nincs túlírva, első perctől könnyen érthető min alapszik a grisák ereje, mi az Árnyzóna, ki az Éjúr; mégis érdekes rálátni mennyire tükrözi ez az egész a mi világunkat és társadalmunkat.
Megyek is megnézni a sorozatot. :)

Nymeria96>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Sokkal jobban tetszett most, mint amikor másodjára olvastam, de már nem tud úgy lenyűgözni, mint az első olvasás alkalmával.
Annak ellenére, hogy már többször is olvastam ezt a könyvet, a történet izgalmas maradt számomra, és képes volt újra lekötni a figyelmem.
A világ felépítését még mindig nagyon különlegesnek tartom, akárcsak a mágia rendszerét is.
A szereplők közül változatlanul az Éjúr a kedvencem, hiába negatív a karaktere. Alina is kedvelhető főszereplő, és tetszett a jellemfejlődése a történet során.

Evelena>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Egymillió csillag, mert az 5 ide rettentő kevésnek tűnik!
A világ, a szereplők, a kultúra, a grishák, az összes elképzelés kreatív, zseniális. Némelyik könyvnél a megérzéseimre hallgatok, és ennél annyira megéreztem, hogy nagyon fog tetszeni. De minden elképzelésemet felülmúlta. Úgy élveztem az egészet, itt még a rosszfiú is olyan vonzó! Nem tudom, hogy csinálja az írónő, de mintha elbűvölne, varázsolna az írásával.
A borítója nekem annyira nem volt kedvenc, mígnem a második könyv olvasásakor megértettem az összes borítót és akkor igazán megtetszett, milyen apró részlet itt az elsőnél és mégis milyen mutatós.
Alina (főhősnőnk) bimbózó szerelmi érzületeinek nem sok teret ad a felbukkanó képesség, ami megváltoztat mindent. Kemény fából faragták és bármit hoz az élet, mindig talpra áll és folytatja, nagyon sokszor büszke voltam rá.
Az Éjúr, wow, na ő aztán egy összetett karakter. Valahogy olyan gonosz és mégis annyira piszkosul vonzó! (Ugye nem csak nekem jött be? Mondjátok, hogy nem. :D)
Mal itt olyan kis szépfiú még nekem, néhol sajnáltam, de leginkább a közömbösség vidékén maradt nálam.
A világfelépítés nagyon tetszett, bár a valóság alapjai erősen érzékelhetőek.
A szamovár szó elhangzásakor mindig a magyar Három nővér paródia jutott eszembe, annyiszor láttam már. :D
Nagyon jó volt a másodikat rögtön a befejeztekor kézbe venni. Egyedi, olvasmányos fantasy, még sok ilyenre lenne szükség! :)

10 hozzászólás
Kate20 >!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Mi végtelen? Hát a világegyetem és az emberek mohósága.

Ez azok könyvek egyike, amit nem lehet nem úgy olvasni, hogy nincs egy szabad órád, mert állandóan történik valami, és mindig van olyan esemény, ami nem hagy nyugodni.
Alina karaktere sokszor kifogásolható volt és irritáló. A fiatalsága miatt rendkívül naiv és formálható volt, aminek meg is lett az ára.
A hatalmasok játékában a gyengét kihasználják.
Még akkor is, ha ő az egyik legkülönlegesebb erővel rendelkező személy.
Bár nincs egyedül, mert a méltó párja se piskóta. Mondanám hogy nem nyerte el a szívem, de akkor hazudnék.
Az Éjúr nagyon komplex karakter. Sármos és vonzó ugyanakkor brilliáns elméhez tömérdeknyi titokzatosság tartozik. De ami a legvonzóbbá teszi… az a csodás fekete kefta. Egyszerűen imádom. Bár, mindent imádok ami ehhez a férfihez kapcsolódik. off

A szereplőktől eltekintve, a történet nagyon mozgalmasan és gördülékenyen lett megírva. Nem voltak unalmas, átlapozni való részek, ami boldogsággal töltött el, mert egyre több ilyennel találkozok. Nagyon jó volt a világfelépítés, a kitalált helyek, események. A Grisha szál pedig feltette az i-re a pontot mert ez kellett ahhoz, hogy kerek legyen az egész történet.
Leigh-nek kifejezetten érzéke van ahhoz, hogy megalkosson egy fantasy világot, ahol a jó nem mindig jó, és a rossz nem mindig rossz.
A rossznak is megvan a maga igaza. Mint ahogy a jónak is megvan a maga hazugsága. És ez így szép ahogy van.
off

bhannaa P>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Úristen, mi volt ez a köny?!
Új kedvenc könyvet avathatok fel ismét <3
Nem értem azokat, akik szerint lassú lefolyású ez a rész.
{Khmm} Hol?! Hol az? Mert, hogy én egy pörgős,izgalmas kötetet olvastam az is biztos!!
Először is, gyönyörű a világfelépítés egyszerűen tökéletes!! Nagyon jól leírta az írónő, hogy hol járunk és merre tartunk. Végig tudtam követni a térképen, már ez megér 1 csillagot! Na de a történet…
Kimagaslóan, eddig ez a könyv viszi a prímát ebben a hónapba.
[Természetesen, az Outlander szorosan mellette áll ;D]
El sem tudom mondani, mennyire nagy szerelem lett ez a könyv♥️
Zseniális!! Egyszerűen zseniális <3
Már a boritó alapján is rálehet jönni, milyen könyvre számítsunk.
Az meg végképp tetszik, hogy miután elolvastad a könyvet rájössz, hogy mi micsoda a boritón és értelmet nyer az egész!
Mondanom sem kell, hogy nagy nehezen tudtam csak lerakni.
Na de mostmár rátérek a történetre és a szereplők kielemzésére :DD
Először is a történet.:
Fantasztikus, összetett világfelépítés és kultúra. Nagyon sok Orosz szó volt ebben a könyvben és olyan boldog voltam, hogy értettem őket :D
[Éljen a heti 3 óra orosz ^^]
Annyira gyönyörű, és kidolgozott térképet kapunk hogy az valami zseniális.
Mindent pontról pontra tudtam követni, és sosem volt az, hogy elvesztem volna.
Annyira egyedi ez az egész Grisha Verse <3
Nagyon hálás vagyok azért, hogy napról napra jobbnál jobb könyveket olvashatok <3
Nekem a történet nagyon tetszett, kalandos, misztikus egy kicsi szerelmi háromszöggel megfűszerezve.
*mwuah* Perfectooo
Iszonyatosan jó alap lesz, a következő részhez. Az Árnyzóna annyira “félelmetes” volt számomra. Igazából mikor megláttam, hogy “Árnyzóna/Zóna” a hideg kirázott fogalmam sincs miért. Lehet, hogy ez csak az én hülyeségem de eléggé para volt.
Na és akkor jöhetnek a szereplőink :]
Alina egy elveszett kisegér, aki nem nagyon találja helyét a világban.
Én személy szerint nagyon megszerettem a karakterét, és nem találtam idegesítőnek. Attól még, hogy kisegér brutálisan nagy szája van :DD
Voltak olyan beszólásai, hogy csak pislogtam és fogtam a fejem. Néha azért jó lett volna, ha inkább befogja de ez már mellékes ;DDD
Mivel elolvastam a fülszöveget ezért, tudtam hogy mi lesz a fő csavar az elején de ha anélkül olvasom el, lehet meglepődtem volna.
[Mostmár soha nem fogom elolvasni a fülszövegeket, mert némelyik brutálisan spoileres.]
Így aztán nem lepődtem meg, de attól még érdekes volt olvasni hogyan jönnek rá. Ezután jött még csak a buli, és az “agyam eldobom” féle csavarok.
Mal…
Nos én már most itt leszögezném, hogy örökre Éjúr és Alina párti leszek!!
Egyszerűen az ő párosukról ordít az erő, és olyan nagy tetteket tudtak volna végrehajtani… Erről inkább később.
Szóval én nem utáltam még meg Malt de nem vàlt a kedvencemmé sem. Átlagos, “jófiú” semmi több. Néha mérges voltam rá, de engedjük el :) Kis buta, na meg persze vak… Édes istenem de még mennyire vaksi.
Ezért a végén egy kicsit kivoltam bukva, mert szerintem nem így kellett volna történnie de elfogadoooom…
Majd hátha a második részben az lesz amit én szeretnék ;}
Mondjuk kevés esélyt látok erre, de naaagyon nagyon reménykedem.
Próbálok nem spoileresen írni, de nagyon nehéz mert az egyik percben imádom szeretem ezt a könyvet a másikban pedig örjöngök, hogy hogy történhetett az ami.
[Na ezt jól megmagyaráztam XD]
Na de térjünk rá az én kis szerelmemree
az Éjúrra. Nem értem magam, mindig a rosszfiúkba szeretek bele ;DDD
Már az első pillanatban elrabolta a szívemet és magához láncolt.
Egyszerűen annyira titokzatos és tudni szeretnéd kicsoda ő, megszeretnéd ismerni hogy megértsd a mimikáját, a testbeszédét. Egyszerűen tudni szeretnél róla mindent. Kész ez ennyi, nincs mit megvitatni :DDD
Természetesen itt is jött a nagy pofon és 180 fokot fordult minden. Én erre a csavarra végképp nem számítottam. Csak néztem magam elé, hogy tessék?! Elolvastam mégegyszer azt a mondatot, aztán mégegyszer és így tovább míg fel nem fogtam mi történt. Elképesztő tényleg, ez nagyon jót tett a történetnek.
Zsenyát nagyon szerettem, ő legalább ott volt Alinával.
Baghra is egyik kedvenc karakterem lett, szerintem nagyon vicces volt hogy az öregasszony miket mondott Alinának és ez az örökös veszekedés :D
Mondjuk sejtettem, hogy neki milyen szerepe lesz de amikor kiderült szintúgy lesokkoltam.
Marie és Nágya kis kedvesek voltak, ám számomra semlegesek maradtak.
Zója egy undok, nagyképű csajszi volt. Nem nagyon szimpatizáltam vele.
Botkin is nagy kedvencem lett. Haláli volt az ahogyan beszél. Sokszor kacagtam rajta.
Szerintem a szereplőket is jól “összeválogatta” úgymond az író, mert sokan voltak mégsem találtál egy ugyanolyan karaktert.
Teljes szerelem lett ez a könyv!!!!
IMÁDOM IMÁDOM IMÁDOM!!
5 csillag nagyon kevés.
10000000000000 csillag sem lenne elég!!
Ismét egy világ, egy család akik visszavárnak!
Köszönöm, ezt a hatalmas élményt Leigh Bardugo! <333

14 hozzászólás
vikcs>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/05/leigh-bardugo…

"A könyv kicsit lassan indul, nem tudtam mire számítsak, eleinte lassabban olvastam is, hiszen annyira nem kötött le, és elkönyveltem magamban, hogy ó, úgysem fog annyira tetszeni. AHA! Mekkorát tévedtem! Ez eszméletlen izgalmas volt!!! Kapok is a következő rész után, bár azt előre nagyon sajnálom, hogy még nem jelent meg a befejező része. Reméljük idén olvashatjuk.

Szóval, Alina története, a grisák világa nagyon tetszett. Jó volt megismerni egy új kultúrát, a különböző kefták színének a jelentését, a grisák mindennapi életét és azt, hogyan képzik ki őket.
Alina volt a kedvenc karakterem, nagyon bátor és tetszett úgy, ahogy van, hogy képes feláldozni a saját életét másokért, a barátságért, a szerelemért, hogy érdekli a népe sorsa. Imádom az ilyen erős női főszereplőket, belevaló csaj a javából, és sok résznél nagyon együtt tudtam érezni vele.

Voltak itt nagyon merész, és áll eldobós fordulatok, ami miatt még inkább faltam a könyvet, nagyon izgalmasra sikeredett, és elképzelni sem tudom, hogy mi fog történni a következő részben.
A könyv tényleg nagyon egyedi a fantasy világában, nem olvastam még ehhez bármily kis mértékben is hasonlító regényt, és megérdemli a sok dicséretet."

5 hozzászólás
DarknessAngel >!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Nagyon, nagyon, nagyon jó. Mindenképpen folytatni fogom a sorozatot, annyira izgalmas.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni, ez tényleg egy ragyogó történet. Megvan benne a kellő izgalom, romantika, az a bizonyos varázs, amikor egy új sorozatnak kezdesz neki… és az a pár harci jelenet, iszonyat jó. Nagyon tetszett Ravka és az Árnyzóna, a grisák és különleges képességük, a szereplők.
Alina nagyon szimpatikus, kedves és bátor, és habár elkövetett egy pár bolondságot, attól még igenis szerethető.
Malt szintén nagyon a szívembe zártam, nem szeretném, ha történne vele valami. Iszonyat cuki a srác :3 De ott van az Éjúr is, aki azzal a sötét kisugárzásával igazán vonzó tud lenni, és igen, őt is nagyon megszerettem. Először nem is akartam elhinni, amit Baghra állított, még most is csak nézek, hogy ez nem lehet.
Alig várom, hogy olvashassam a következő részt. Ez az új világ nagyon megfogott magának.

2 hozzászólás
Törpillaa P>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont

Ez volt a második könyvem az írónőtől, és eddig nagyon tetszik nekem a stílusa, és ahogy felépítette ezt a fantasy világot, egyszerűen rabul ejtett. :D Eleinte lassan haladtam vele, mert volt más könyv is, amit el kellett még olvasnom közben, így félre kellett raknom, de közben igyekeztem vele is haladni. :) Nagyon olvastatta magát, ahogy a kezembe vettem, és beindult a sztori, úgy vitt magával, ámulatba ejtett a Grisák és az Éjúr világa, akit már az első perctől fogva imádok. :) ❤ Nagyon tetszik nekem a karaktere, és az is, hogy rosszfiú, bár spoiler Alinát is nagyon bírom, bár néha olyan naiv lány, és hiszékeny, de amikor kellett odatette magát, és szembeszállt, hogy megvédje jó barátját. :) Malt is és Zsenyát is hamar megkedveltem, Zsenya annyira aranyos volt, és volt egy két vicces beszólásai, amiken jókat nevettem. :D Az egész világ, valami elképesztő volt, és nagyon izgalmas, teljesen lekötötte a figyelmemet, és hamar bele is szerettem. :) ❤ Éjúr pedig elkápráztatott, ugyanúgy ahogy Rhysand is. :) ❤ spoiler De alig várom a folytatását, hogy sorra kerüljön a második része is, szerencsére már a polcomon csücsül, csak még előtte be kell fejeznem a már elkezdett könyveket, és újra visszatérek a Grisák univerzumába. :D

link


Népszerű idézetek

>!

– De hiszen te remegsz – szólalt meg a férfi.
– Nem igazán szoktam hozzá ahhoz, hogy meg akarnak ölni.
– Tényleg? Én már szinte észre sem veszem, amikor végezni akarnak velem.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
>!

– Ti ketten egyébként miről szoktatok beszélgetni? – kérdeztem kíváncsian.
(…)
Nagyot sóhajtott.
– Csak a szokásos dolgokról. Az életről, a szerelemről, a vasérc olvadásfokáról.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vasérc · Zsenya Szafin
DarknessAngel>!

– Tényleg azt hiszed, hogy kettőnk története máris véget ért?

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Éjúr
>!

– Miért teszel úgy, mintha halálosan megsértettelek volna?
– Te talán nem így viselkednél a helyemben?
– Fogalmam sincs. Én mindig is gyönyörű voltam.
– És ráadásul még szerény is?

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Zsenya Szafin
Szyszyyy I>!

– Ezek szerint az Éjúr foglya vagyok?
– A védelmét élvezed.
– Mi a különbség a kettő között?
Iván arckifejezése semmit sem árult el.
– Imádkozz azért, hogy sohase derítsd ki ezt a különbséget!

67. oldal

Xavér>!

– Na gyerünk már! – kiáltotta. – Jobb lábat a bal után. Tudod, hogy kell menetelni.
– Na most jól beleköptél a levesembe!
– Tényleg?
– De még mennyire. Épp arra készültem, hogy elájuljak, a karaván meg összetaposson, és a testemet elborítsák az iszonyatos sebhelyek.
– Ez aztán a lenyűgöző haditerv!
– Szerintem is. Ha ugyanis erősen megcsonkítanak, akkor nem leszek képes átmenni a Zónán.
Mal megértően bólintott.
– Értem én. Szívesen belöklek egy szekér alá, ha ezzel segíthetek.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal)
AniTiger P>!

A trónra emlékeztető székben ülő férfi azonban alig lehetett valamivel idősebb nálam. Éles metszésű, gyönyörű arca volt. Sűrű, fekete haja valósággal kiemelte kvarcként csillogó, tiszta, szürke szemét.

52. oldal, 3. fejezet (Könyvmolyképző, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Éjúr
Deziréé>!

– Mindig ilyen vagy? Ami a szíveden, a szádon, ugye?
– Többnyire nagyon is visszafogom magam.


A sorozat következő kötete

Grisa trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Raasch: Hó mint hamu
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Stephanie Garber: Legendary
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Amira Stone: Kitaszítottak
Veronica Roth: Árnyak és jelek
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs