Shadow ​and Bone (Shadow and Bone Trilogy 1.) (Grishaverse) 38 csillagozás

Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Surrounded by enemies, the once-great nation of Ravka has been torn in two by the Shadow Fold, a swath of near impenetrable darkness crawling with monsters who feast on human flesh. Now its fate may rest on the shoulders of one lonely refugee.
Alina Starkov has never been good at anything. But when her regiment is attacked on the Fold and her best friend is brutally injured, Alina reveals a dormant power that saves his life—a power that could be the key to setting her war-ravaged country free. Wrenched from everything she knows, Alina is whisked away to the royal court to be trained as a member of the Grisha, the magical elite led by the mysterious Darkling.
Yet nothing in this lavish world is what it seems. With darkness looming and an entire kingdom depending on her untamed power, Alina will have to confront the secrets of the Grisha…and the secrets of her heart.

Megjelent The Gathering Dark címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 1510105247
>!
Square Fish, New York, 2017
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250027436
>!
Square Fish, 2013
416 oldal · ISBN: 9781250027436 · ASIN: 1250027438

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Éjúr · Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal) · Ivan


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
littlelinda P
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Halogattam egy jó ideig a könyv olvasását, mert a The Language of Thorns után kicsit féltem, hogy nem lesz olyan jó – szerencsére feleslegesen aggódtam, továbbra is nagyon szeretem Bardugo stílusát :)
Imádtam a Grisák erejét, ahogy kitanították őket, ahogy az erejüktől függően osztották őket csoportokba. Nagyon tetszett, hogy nem feltétlen mágiának hívták, hanem a természet elemeinek irányításának, de mégis, erre az erőre születni kellett. Az amplifier (nem tudom, mi lehetett magyarul) ötlete különösen tetszett, hiszen egy kis mágikus erő felerősítés sosem árt – az egyetlen, amit sajnáltam, hogy állati eredetű volt. A történet maga nagyon izgalmas és érdekes, nekem onnantól tetszett igazán, amikor Alina ráébred és elfogadta a saját erejét. Imádtam az edzéseket, amikre járt és az erejét fejlesztő órákat, amiket Baghra tartott neki. A mítosz, ami Morozova csordája és agancsa köré épült, még különlegesebbé tette Alina erejét, és amikor spoiler. A főbb karaktereket (Darkling, Genya, Mal) is egészen megszerettem, jól felépített szereplők, akinek a személyiségéről sokat megtudhattunk – igaz, a végére a Darkling inkább tartozott a kedvenceim közé, mint a többiek :D Az egyetlen baj Alinával volt, főszereplőhöz képest nagyon semmilyen volt. Mindig sodródott az árral, azt tette, amit mondtak neki (kivéve a végén, de szerintem akkor sem a legjobb döntést hozta), nem különösebben derült ki a személyiségéről semmi, azon kívül, hogy imádja önmagát hibáztatni mindenért. Valahogy gondolat menete se nagyon volt, általában utólag jött rá dolgokra, de őszintén szólva, ez mind nem vett vissza a könyv élvezhetőségéből. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő részben, remélem a Darkling visszatér. spoiler

>!
nadetti
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Hú, hát ezt sem most olvastam… Nehéz most összeszednem a gondolataim a könyvről, de talán ebből megtanulom, hogy időben írjam meg az értékeléseim. (Not likely.)
Nem igazán tudtam, mit is várjak a történettől – valójában nem is ezt akartam olvasni, hanem a Six of Crowst, de láttam pár értékelésben, hogy annak a sztorija eléggé spoileres a Grisha trilógiára, szóval inkább ezt vettem elő. Namármost. Ezt nem is lehet előre megjósolni.
Számomra kicsit kaotikusak voltak a történések – a főszereplő lány, akiről kiderül, hogy az egész világot megmentheti, valami olyan ereje van, amit senki más nem tud. Wow, milyen izgalmas, még sosem volt ilyenre példa a fantasy történelmében! …Szerencsére a többi rész nem ennyire klisés, csak kissé unalmas – Alinát bedugják egy aranykalitkába, hogy tanulgasson és fejlődjön, meg nagyon csini rucikat hordhasson, aminél unalmasabb száz oldalt nem hordott hátán a föld –, de hamarosan egy-két sötét titokra is fény derül, a cselekmény fellendül, megcsavarodik párszor, aztán újra fura lesz, és a végén otthagyja az olvasót hümmögve, hogy „Na, vajon ebből mit akar még kihozni az írónő?”
Bevallom, lenne kedvem a második részhez, csak félek kicsit, hogy megint csalódni fogok, ahogy ebben is. Számomra egyébként a Darkling sem volt olyan elbűvölő, mint a többi olvasó számára (Team Mal!), meg az is borzasztóan zavart, hogy nem voltak képesek a keresztnevén hívni a pasast. Most komolyan, ez csak egy titulus. Körülbelül mintha a hentest nagy hával és személynévként használnák.

>!
ddani P
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

YA braincandy, vagyis fiatalos, komplikációmentes, de tök jól működő szellemi rágógumi, annak főleg előnyeivel. A pszeudo-orosz Ravka mesevilág hangulatelemekkel van kitömve, ám nincs túlrészletezve, nem egy Tolkien-utánérzés, inkább a Harry Potter kamaszosabb éveire hajadzik. Van ez az egzotizáló, fantasy-varázslós mesebeli oroszrulett, és benne egy kamaszból felnőtté fejlődő főhőslány/nő, mindenféle életkorhoz passzoló dilemmával és problémával, plusz még árva, váratlan csudatehetséggel, nagyhatalmi játszmák bábja, és mentené meg a világot, ja és intrikák, szerelem meg nemszerelem: összességében egy eléggé biztonságos, de valódinak ható érzelmi hullámvasút.
Nekem ez most működött, nem voltak kihívások, a szerző Bardugo stílusérzéke viszi az egész nem túl csavaros cselekményt. Talán épp jókor talált ez meg, hogy felnőtt fejjel pont egy komfort-könyvre vágytam, hogy elszántan beletemetkezzek a strandon… Van még két rész, amit ezek után még vagy elolvasok, vagy nem – mindenesetre ez jól esett.

>!
vikiniki2
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

A könyv világa nagyon jól felépített, és könnyen beszippantott. Pont ezért sajnáltam egy kicsit, hogy az én könyvemben nem volt térkép. :(
A karaktereket imádtam, annyira életszerűek voltak. Alina egy igazán erős, és egyben olyan karakter, akivel könnyű együtt érezni. A Darkling volt a legrejtélyesebb karakter az egész történet folyamán, pont ezért volt számomra nehezen érthető, amikor majdhogynem úgy viselkedett, mint valami első bálozó tinédzser. Egyben a Darkling, szerintem a legérdekesebb és legizgalmasabb karakter is, bár az tény, hogy nem a legszerethetőbb.
Mégis az elején, csak nagyon lassan haladtam a könyvvel, és annyira biztos voltam benne, hogy valami ilyesmi fog történni. Lehet, hogy már túl sok ilyen típusú könyvet olvastam, de, számomra, a legtöbb fordulat nagyon könnyen kiszámítható volt. Pont a kiszámíthatóság miatt vontam le egy csillagot, mivel ez rontotta a könyv élvezhetőségét.
A könyv az elejétől eltekintve olvasmányos és szórakoztató.
Összegezve ez egy egész jó könyv, de nem érzem azt, hogy most rögtön el akarnám olvasni a többi kötetét a trilógiának.

4 hozzászólás
>!
wolfy27
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Az eleje elég uncsi volt és sajnos nem igazán fogott meg a sztori. A tini-bálokból elegem van és nem érdekel, hogy középiskolai bál vagy egy kattant királynő tavaszváró bálja. Találjunk már ki valami mást, mert UNALMAS! Az oroszos szavak és utalások különleges színezetet adtak a világnak, még sosem olvastam hasonlót és nagyon a szívemhez nőtt. A főszereplő sajnos nem volt kifejezetten szimpatikus, Mal abszolút nem érdekelt, egyedül a Darkling tartotta fenn az érdeklődésemet.

Aztán megtörtént a nagy fordulat és onnantól kezdve nem volt megállás. Alina elkezdte elfogadni és használni az erejét, végre elkezdte elhagyni az önbizalom-hiányos szürke kisegér hozzáállását. A cselekmény is egyre izgalmasabbá vált, ahogy haladtunk a történettel. A könyv legvégét imádtam, annyira badass volt, végre nem egy ijedt kislányt láttunk, aki küszködik az erejével, hanem egy harcost, aki megteszi amit és amikor kell. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit tartogat a folytatás csak el ne rontsák ezt is

>!
jolanka2
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Nehezen haladtam vele az elején, úgy éreztem, hogy különböző könyvekből vett ötleteket próbál az írónő „újrahasznosítani”… A könyv második fele viszont letehetetlen. Nem voltam oda a főhősnő karakteréért, de a történet folyamán kibomlik, mennyire naiv, és mennyi mindent kell tanulnia. Míg az elején azt mondtam, fiatalabb korosztálynak ajánlanám a könyvet, ez megdőlt, mikor Genya és a király kapcsolatába kaptunk egy kis „betekintést” – habár nincs semmi konkrétum leírva, és a fantáziánkra van bízva, hogy viszonyul a két ember egymáshoz, azért én nem adnám ezt a történetet gyerekek kezébe. Örökifjú felnőttek viszont bátran olvassák :)

>!
Pabu
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Jó sorozatindító, bár a tökéletestől azért messze van.
Ravka érdekes, de könyörtelen és ijesztő hely, a Grisha-k különlegesek, tetszettek a képességeik és a tanításuk, már amennyit kaptunk abból, hogy is nevelik őket.
Alina nyilván egy rakás önbizalomhiányos szerencsétlenség, aki bele van zúgva a gyerekkori barátjába. Mikor kiderül a képessége, persze az erős és jóképű Darklingnak egyből kell, klisé hegyek kimaxolva, de az elején ez annyira nem zavaró.
Ami viszont igen, az Alina nyavalygása… „sose leszek olyan szép, mint Zoya, mert még nem használtam az erőmet, ami megszépíti az embert, de Genya ne nyúljon az arcomhoz, ne tökéletesítse se azt, se a hajamat, de jó, legyen”. Argh.
A szereplők amúgy egész jók, ha más nem, a köztük lévő kapcsolatok, interakciók. Baghra kifejezetten jól el lett találva.
A konfliktus és a vége nagyon jó lett, a szarvas és az egész a körüli történet feltette az i-re a pontot.

>!
Thrud
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Bő 2 hónapig tartott, hogy elolvassam spoiler és a könyv sem segített rá, hogy faljam a lapokat. Eleinte eléggé untam, szinte semmi sem történt, és Alinával is csak nehezen tudtam megbarátkozni. De úgy a 200. oldal környékén beindultak a dolgok, onnantól kezdve már nem nagyon tudtam letenni. Már érdekelt a szereplők sorsa és hogy hova fog ez az egész kifutni.
Összességében nem lett a kedvenc könyvem, de nagyon tetszik az egész világ, amit az írónő megálmodott, és kíváncsian várom, hogy hogyan fog folytatódni a történet.

>!
Viki55
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Már rögtön a könyv elején beszippantott a világ. Imádom az olyan történeteket, ahol a társadalom megoszlik különböző képességű emberek között.
Eleinte gondot okozott a sok orosz kifejezés, mindig vissza kellett lapoznom a könyv elejére, de aztán hozzászoktam. Miután kiderült Alina képessége, és elvitték kiképezni, a könyv iránti lelkesedésem alább hagyott. Kicsit unalmassá váltak a események. Ezért vonok le egy fél csillagot.
Eléggé szoktak zavarni a YA-s klisék, amelyek ebben a könyvben is jócskán akadnak, (pl. Alina árva, aztán láss csudát kiderül, hogy különleges, meg a szerelmi háromszög), de érdekes módon ennél a regénynél nem vette el a kedvem a olvasástól. A szerelmi háromszög mondjuk kicsit eltér a megszokottaktól, jó értelemben.
A Darkling már előre sejtem, hogy nagy kedvenc lesz az olvasóknál, de én mégis Mal-t kedveltem meg jobban. Az a rész, amikor együtt menekültek, kicsit a Gracelinget juttatta eszembe.
A könyv vége még sok mindent nem zár le, szinte semmit, ezért muszáj leszek folytatni a sorozatot, nem mintha nem akarnám :)


Népszerű idézetek

>!
lafayette P

“I’ve been waiting for you a long time, Alina,” he said. “You and I are going to change the world.”

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
1 hozzászólás
>!
Cicu

„Why don't I just go with Genya?”
There were a few low snickers.
„With the Tailor?” Sergei asked, looking aghast.
I glanced at Genya, who simply smiled and shook her head.
„She belongs with us,” protested Marie, and argument broke out all around us.
„She'll walk with me,” said a low voice, and the room went silent.

Kemény kiadás, 100. oldal vége

Kapcsolódó szócikkek: Éjúr · Zsenya
>!
áfonyamuffin

The Darkling slumped back in his chair. “Fine,” he said with a weary shrug. “Make me your villain."

>!
Viki55

I'm sorry it took me so long to see you, Alina. But I see you now.

>!
Viki55

“I'm not like you, Mal. I never really fit in the way you did. I never really belonged anywhere."
"You belonged with me.”

>!
Viki55

“ I told myself. How would I have said goodbye to Mal anyway? Thanks for being my best friend and making my life bearable. Oh, and sorry I fell in love with you for a while there. Make sure to write!
„What are you smiling at?”
I whirled, peering into the gloom. The Darkling's voice seemed to float out of the shadows. He walked down to the stream, crouching on the bank to splash water on his face and through his dark hair.
„Well?” he asked, looking up at me.
„Myself,” I admitted.
„Are you that funny?”
"I'm hilarious.”

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr · Maljen Orecev (Mal)
>!
Viki55

“The problem with wanting," he whispered, his mouth trailing along my jaw until it hovered over my lips, "is that it makes us weak.”

>!
Thrud

I had no idea what the future held or what waited for me at the end of this grueling journey and yet, somehow, I wasn't miserable. I'd been lonely my whole life, but I'd never been truly alone before, and it wasn't nearly as scary as I'd imagined.

Page 250

>!
Thrud

„What are you smiling at?”
I whirled, peering into the gloom. The Darkling's voice seemed to float out of the shadow.
[…]
„Well?” he asked, looking at me.
„Myself,” I admitted.
„Are you that funny?”
„I'm hilarious.”

>!
Thrud

I hated hiding how much the stupid things he did hurt me, but I hated the idea of him finding out even more.

Pg. 22


A sorozat következő kötete

Shadow and Bone Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Throne of Glass
Kristin Cashore: Graceling
Maria V. Snyder: Poison Study
Erika Johansen: The Fate of the Tearling
Susan Dennard: Truthwitch
Sara Raasch: Snow Like Ashes
Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands
Anna Banks: Ally
Victoria Aveyard: Red Queen
Naomi Novik: Uprooted