Shadow ​and Bone (Shadow and Bone Trilogy 1.) (Grishaverse) 136 csillagozás

Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Surrounded by enemies, the once-great nation of Ravka has been torn in two by the Shadow Fold, a swath of near impenetrable darkness crawling with monsters who feast on human flesh. Now its fate may rest on the shoulders of one lonely refugee.
Alina Starkov has never been good at anything. But when her regiment is attacked on the Fold and her best friend is brutally injured, Alina reveals a dormant power that saves his life—a power that could be the key to setting her war-ravaged country free. Wrenched from everything she knows, Alina is whisked away to the royal court to be trained as a member of the Grisha, the magical elite led by the mysterious Darkling.
Yet nothing in this lavish world is what it seems. With darkness looming and an entire kingdom depending on her untamed power, Alina will have to confront the secrets of the Grisha…and the secrets of her heart.

Megjelent The Gathering Dark címmel is.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Imprint, 2021
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250777881
>!
Imprint, 2020
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250781611
>!
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781510108899

12 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Éjúr · Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal) · Baghra · Ivan


Kedvencelte 4

Most olvassa 18

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Gnocchi7 I>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Ezt most a Netflix sorozat miatt vettem a kezembe, mert naaaagyon régóta várólistán volt, és a sorozat előtt szeretném tudni, mi a könyvbeli sztori. Nos…
Igazából nem voltak elvárásaim, mert olyan régóta listán volt a kötet, hogy már nem emlékszem, miért került fel. spoiler És mivel nem voltak elvárásaim, csak kíváncsi voltam, így nem is csalódtam a könyvben. De azért örülök, hogy végül helyet nem fog foglalni a polcomon… :D
A könyv első fele tetszett. Főleg az a szakasz, amit még az első teaser trailerben is lehetett látni. Gyorsan csúszott. De amikor már Alinát elvitték kiképezni, kezdett belassulni a történet, vagy inkább olyan dolgok történetek, amik nem érdekeltek. A közepén mintha nem történt volna semmi. A végén pedig még jobban belassult nekem, amikor pont felpörgött volna, spoiler A legvége pedig megint kicsit ilyen meh volt nekem, de igazából nem tudom megmagyarázni, miért.
A karakterek nem nőttek a szívemhez; a szerelmi háromszögről ugyan tudtam előre, de a történetben még így is rosszul érintett, mert nem értem miért létezik.
Lehet ezt a könyvet sokkal jobban szerettem volna, ha akkor olvasom, amikor listára tettem. De mostanra ezek a nagyon tipikus YA elemek már szemforgatást idéznek csak elő.
Néhány spoileres gondolat:
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Összességében nem szerettem ezt a könyvet, de nem is utáltam. A történet maga érdekel, hova fut ki, ezért folytatom. spoiler

BorkaReads>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Régen nagyon felkapott volt a történet, viszont akkor még nem tűnt nekem valónak. Most, hogy elolvastam viszont bátran állíthatom, hogy nagyon is nekem lett kitalálva. Rögtön beleszerettem a világba és a karakterekbe is. Igazán különleges hangulata van a könyvnek, egy nagy kedvencem lett az évben.

alice_kingsley>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

(a csillagot még megálmodom, hogy 3 vagy 3,5)

Nem volt rossz, de azt hiszem, a hosszabb fantasy-kat jobban szeretem, amik lassabbak és részletesebbek. Bár lehet, hogy pár éve vagy más hangulatomban kedvenc lett volna (de ugye a mi lett volna ha nem sokat számít).

Jelenlegi állapotomban az egyetlen szál, ami érdekelt, Alina és Mal kapcsolata volt, már a legelejétől kezdve. Még a világot tudnám pozitívumként felsorolni bár olvasás közben eszembe jutott, hogy örültem volna, ha ugyanebben a világban más történetet követünk
A Darklinggal kapcsolatban unpopular opinion, hidegen hagy, nem értem a hypeot körülötte (mert azért a könyv megjelenésekor nem Ben Barnes volt az arca), spoiler
Amúgy az egész egynek elmegy, azt hiszem, tipik ya, a főszereplő lány „nem olyan, mint a többi grisha” és hirtelen észrevette, hogy visszatartja a levegőjét. De nem gondolom, hogy bárkit bántana, és le is kötött egy darabig. Meg tényleg lehet, hogy a hangulatom is hozzájárul ahhoz, mennyire tudom/tudtam élvezni.

Kicsit kiugrasztott az olvasási válságomból, aminek örülök, viszont egy idő után átváltottam a hangoskönyvre, ami egyrészt tetszett, másrészt pont amiatt, hogy tetszett, nehezen veszem rá magam arra, hogy a szememmel olvassak, úgyhogy hibridben folytatom a sorozatot i think.

tamaa_ra P>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Évekkel ezelőtt elolvastam a Hat varjút. Utána találtam rá a Shadow and Bone-ra, ami kicsit váratlanul ért, mivel fogalmam sem volt, hogy ezzel kellene kezdenem. Aztán elolvastam az első részt magyarul, majd valamiért nem folytattam. Most azonban, ahogy közeledett a sorozat megjelenése, mindjárt nagyobb kedvem/motivációm volt belevetni magam a trilógiába.
A világfelépítés nekem abszolút tetszik, különösen a grishák és az ő különböző képességeik. Genya karaktere kifejezetten tetszett, mert benne kicsit nagyobb árnyaltságot éreztem, mint általánosságban a többieknél. Alina és Mal szerintem lehetett volna kicsit kidolgozottabb, ők voltak talán számomra a legkevésbé érdekesek. Annak ellenére, hogy Alina kiképzése viszont jól lefoglalt.
Akin kifejezetten jól szórakoztam néha, ő Baghra volt. Zseniális szövegei voltak.

interstellarcloud>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Leigh Bardugo annyira csodálatos világot épített fel, csak ámultam végig! már az első fejezetben azt éreztem, hogy szeretnék beleköltözni. gyönyörűen és pontosan írja le az egyes helyszíneket, mintha én is ott lettem volna a szereplőkkel. és ha valaki így ír, akkor az sem számít, hogy a történet maga nem egy nagy durranás: tipikus YA, a karaktereket nagyon jól fel lehet címkézni az egyes klisékkel, és az alapsztorit is rengetegszer láttuk már. egy ilyen környezetbe helyezve viszont egyedivé válik. off a hőseink is szerethetőek, Alinával könnyű együttérezni, Genya egyszerűen fantasztikus, Mal abszolút boyfriend material; a Darklingra pedig egyelőre nincsenek is szavaim (pozitív értelemben). nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan tovább: annyira bepörögtek a végén az események, hogy a kezdeti lassabb tempóm után nem bírtam letenni a könyvet. remélem, nem fog csalódást okozni a folytatás sem.

littlelinda P>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Halogattam egy jó ideig a könyv olvasását, mert a The Language of Thorns után kicsit féltem, hogy nem lesz olyan jó – szerencsére feleslegesen aggódtam, továbbra is nagyon szeretem Bardugo stílusát :)
Imádtam a Grisák erejét, ahogy kitanították őket, ahogy az erejüktől függően osztották őket csoportokba. Nagyon tetszett, hogy nem feltétlen mágiának hívták, hanem a természet elemeinek irányításának, de mégis, erre az erőre születni kellett. Az amplifier (nem tudom, mi lehetett magyarul) ötlete különösen tetszett, hiszen egy kis mágikus erő felerősítés sosem árt – az egyetlen, amit sajnáltam, hogy állati eredetű volt. A történet maga nagyon izgalmas és érdekes, nekem onnantól tetszett igazán, amikor Alina ráébred és elfogadta a saját erejét. Imádtam az edzéseket, amikre járt és az erejét fejlesztő órákat, amiket Baghra tartott neki. A mítosz, ami Morozova csordája és agancsa köré épült, még különlegesebbé tette Alina erejét, és amikor spoiler. A főbb karaktereket (Darkling, Genya, Mal) is egészen megszerettem, jól felépített szereplők, akinek a személyiségéről sokat megtudhattunk – igaz, a végére a Darkling inkább tartozott a kedvenceim közé, mint a többiek :D Az egyetlen baj Alinával volt, főszereplőhöz képest nagyon semmilyen volt. Mindig sodródott az árral, azt tette, amit mondtak neki (kivéve a végén, de szerintem akkor sem a legjobb döntést hozta), nem különösebben derült ki a személyiségéről semmi, azon kívül, hogy imádja önmagát hibáztatni mindenért. Valahogy gondolat menete se nagyon volt, általában utólag jött rá dolgokra, de őszintén szólva, ez mind nem vett vissza a könyv élvezhetőségéből. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő részben, remélem a Darkling visszatér. spoiler

Lappantyú>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Felszálltam én is a Bardugo-vonatra, némiképp megkésve, de még pont időben ahhoz, hogy úgy tegyek, mintha nem a sorozat húzott volna be.
A Shadow and Bone tulajdonképpen hoz mindent, amit egy első regénytől és egy trilógia nyitányától elvárhat az ember. A legnagyobb erőssége a világépítés, az 1800-as évek Oroszországán alapuló „cárpunk” fantasy színes-szagos (főleg színes, nagyon színes), izgalmas, adaptációért sikoltó hátteret biztosít a gondosan kidolgozott mágiarendszernek. Érdekes húzás volt egy olyan kort választani, ahol a tudomány és a modern fegyverek fejlődése veszélyezteti a varázslat a.k.a. kis tudomány évszázadok óta elfoglalt pozícióját. Ilyen világ mellett könnyű megbocsátani, hogy a karakterek és a történet kevésbé kiemelkedőek, bár teljesen átlagosnak azért nem mondanám egyiket sem: Bardugo ügyesen használja a YA sokszor lélektelenül ismételt kliséit, tudatosan építkezik afelé, hogy a szokásostól eltérő hangsúlyokkal adja elő a mesét az átlagos, nem szép (de nem is csúnya!) lányról, akiről kiderül, hogy pótolhatatlanul különleges ereje van. Szerintem nagyon fontos, a célközönség számára sokszorosan aktuális gondolatokat közvetít arról, hogy amire vágyunk, sokszor mennyire nem ugyanaz, mint amire szükségünk van, és hogy mit vagyunk hajlandóak feláldozni egyikért vagy másikért cserébe. Jól átgondoltak ezek a rétegek, a fény vs. sötétség szimbolikája, az utolsó fordulatot szolgáltató mágikus kiskapu, a karakterek interakciói mind ezt a kérdéskört építgetik.
Egyedül az hagyott bennem hiányérzetet, hogy hiába van háború meg Árnyzóna, mindig csak a Rendesnek Tűnő Srác, az Ismerősünk Testvére és az Asszony Gyermekével hal meg. Elviselt volna kicsit több súlyt és fájdalmat a szöveg, már az én ízlésem szerint. Azért könnyedebb, szórakoztató mivoltában is jól sikerült, helyenként kifejezetten értékes könyvnek tartom, és tőlem szokatlan módon azonnal mentem a folytatásért.

2 hozzászólás
budvigszandi P>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

A Six of Crows duológia után nagyon elkezdett érdekelni a Grishaverse, ezért elhatároztam, hogy muszáj elolvasnom ezt a trilógiát is. A szereplők nem igazán nőttek hozzám, a cselekmény se mozgatott meg bennem túlságosan dolgokat, viszont érdekes volt Alina szemszögéből kicsit elmélyedni a világban. Talán a legjobban Genya karakterét kedveltem meg. Több helyen élvezetes volt olvasni, de a Six of Crows zsenialitása után kicsit furcsa, kicsit kevesebb (persze, tudom, ez mindennek a kezdete, nekem kellett volna jó sorrendben olvasnom :D). Kíváncsian várom, mit tartogat a folytatás. Remélem, hogy a Six of Crows-ban eddig zavaros dolgok ki fognak tisztulni a fejemben, ha végeztem a trilógiával.

Boglárka_Ondi>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

Már régóta érdekelt ez a sorozat, de az igazi nagy lökést a Netflix sorozat beharangozása adta meg.
Igazi young dult kultkönyvről van szó, egyike volt az első ifjúsági nagy epikus fantasyknek, amik jókora hírnévre tettek szert. Emiatt pedig benne van minden olyan hiba, amit a ma ya írói már megtanultak parkolópályára tenni. Gondolok itt a mindenféleképpen toxikus szerelmi szálakra, a fiatal és tapasztalatlan lány és a sokkal idősebb, de fiatalnak kinéző, hatalommal bíró férfi kapcsolatára, az „én nem olyan lány vagyok, mint a többiek” jelenségre, stb.
Ha viszont megtanulunk ezektől elvonatkoztatni, egy nagyszerű történetet kapunk. A sztori és a karakterek is érdekesek, de engem leginkább a világ kötött le, amiben játszódik. Imádtam a helyszín leírásokat, a térképet, a ruhákat, a mágia rendszerét, azt ahogyan minden megjelent a fejemben.
Nagyon várom, hogy elkezdjem a folytatást, és remélem, még jobban kiterjeszti ennek a fantasztikus világnak a határait.

ddani P>!
Leigh Bardugo: Shadow and Bone

YA braincandy, vagyis fiatalos, komplikációmentes, de tök jól működő szellemi rágógumi, annak főleg előnyeivel. A pszeudo-orosz Ravka mesevilág hangulatelemekkel van kitömve, ám nincs túlrészletezve, nem egy Tolkien-utánérzés, inkább a Harry Potter kamaszosabb éveire hajadzik. Van ez az egzotizáló, fantasy-varázslós mesebeli oroszrulett, és benne egy kamaszból felnőtté fejlődő főhőslány/nő, mindenféle életkorhoz passzoló dilemmával és problémával, plusz még árva, váratlan csudatehetséggel, nagyhatalmi játszmák bábja, és mentené meg a világot, ja és intrikák, szerelem meg nemszerelem: összességében egy eléggé biztonságos, de valódinak ható érzelmi hullámvasút.
Nekem ez most működött, nem voltak kihívások, a szerző Bardugo stílusérzéke viszi az egész nem túl csavaros cselekményt. Talán épp jókor talált ez meg, hogy felnőtt fejjel pont egy komfort-könyvre vágytam, hogy elszántan beletemetkezzek a strandon… Van még két rész, amit ezek után még vagy elolvasok, vagy nem – mindenesetre ez jól esett.


Népszerű idézetek

lafayette P>!

“I’ve been waiting for you a long time, Alina,” he said. “You and I are going to change the world.”

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
1 hozzászólás
BorkaReads>!

“I am not Grisha,” I blurted.
“The evidence suggests otherwise”

76. oldal, 5. fejezet (Henry Holt and Company, 2013)

áfonyamuffin>!

The Darkling slumped back in his chair. “Fine,” he said with a weary shrug. “Make me your villain."

Cicu>!

„Why don't I just go with Genya?”
There were a few low snickers.
„With the Tailor?” Sergei asked, looking aghast.
I glanced at Genya, who simply smiled and shook her head.
„She belongs with us,” protested Marie, and argument broke out all around us.
„She'll walk with me,” said a low voice, and the room went silent.

Kemény kiadás, 100. oldal vége

Kapcsolódó szócikkek: Éjúr · Zsenya Szafin
Bunny_chan>!

„What are you smiling at?”
I whirled, peering into the gloom. The Darkling's voice seemed to float out of the shadows. He walked down to the stream, crouching on the bank to splash water on his face an through his dark hair.
„Well?” he asked, looking up at me.
„Myself,” I admitted.
„Are you that funny?”
„I'm hilarious.”

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
Bunny_chan>!

The problem with wanting is that it makes us weak.

209. oldal

Bunny_chan>!

„Now, what do you say, Alina Starkov?” he asked pleasantly.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
Bunny_chan>!

„There's nothing wrong with being a mapmaker.”
„Of course not. And there's nothing wrong with being a lizard either. Unless you were born to be a hawk.”

156. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Baghra
Bunny_chan>!

It was time to let go. That day on the Shadow Fold, Mal had saved my life, and I had saved his. Maybe that was meant to be the end of us.

159. oldal

Bunny_chan>!

I'm sorry I left you so long in the dark.
I'm sorry, but I'm ready now.

159. oldal


A sorozat következő kötete

Shadow and Bone Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Graceling
Holly Black: The Cruel Prince
Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands
Stephanie Garber: Legendary (angol)
Mary E. Pearson: The Beauty of Darkness
Gail Carson Levine: Ella Enchanted
Sara Raasch: Snow Like Ashes
Cassandra Clare: City of Glass
Alexandra Bracken: The Darkest Minds
Sarah J. Maas: Empire of Storms