Ruin ​and Rising (Shadow and Bone Trilogy 3.) (Grishaverse) 121 csillagozás

Leigh Bardugo: Ruin and Rising Leigh Bardugo: Ruin and Rising Leigh Bardugo: Ruin and Rising Leigh Bardugo: Ruin and Rising Leigh Bardugo: Ruin and Rising Leigh Bardugo: Ruin and Rising Leigh Bardugo: Ruin and Rising

The capital has fallen. The Darkling rules Ravka from his shadow throne.

Now the nation's fate rests with a broken Sun Summoner, a disgraced tracker, and the shattered remnants of a once-great magical army.

Deep in an ancient network of tunnels and caverns, a weakened Alina must submit to the dubious protection of the Apparat and the zealots who worship her as a Saint. Yet her plans lie elsewhere, with the hunt for the elusive firebird and the hope that an outlaw prince still survives.

Alina will have to forge new alliances and put aside old rivalries as she and Mal race to find the last of Morozova's amplifiers. But as she begins to unravel the Darkling's secrets, she reveals a past that will forever alter her understanding of the bond they share and the power she wields. The firebird is the one thing that stands between Ravka and destruction—and claiming it could cost Alina the very future she’s fighting for.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577775 · Fordította: Sziklai Istvan
>!
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781510105256
>!
Square Fish, New York, 2017
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250063168

9 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Éjúr · Nyikolaj Lancov · Alina Starkova · Maljen Orecev (Mal) · Zsenya Szafin · Baghra · David Kostyk · Tamar Kir-Bataar

Helyszínek népszerűség szerint

Ravka


Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Ahh, nem is tudom…
Eleinte nagyon tetszett a könyv ez látszik is abból mennyit idéztem belőle, a közepétől azonban egyre unalmasabbnak találtam. Az utolsó oldalakon pedig alig tudtam átrágni magam.
Sajnos már korábban elspoilereztem magamnak azt, ami a végén történik az spoiler, úgyhogy ez nem ért felkészületlenül, de attól még fájt.
Sajnálom. Nem ilyen befejezésben reménykedtem.
Egyáltalán nem tetszett, ami Malról derült ki, a majdnem spoiler pedig teljesen hidegen hagyott.
Nyikolaj még mindig az egyik legnagyobb kedvencem, de egyáltalán nem tudom mire vélni azt, ami a könyv második felében történik vele. Most komolyan, mi szükség volt erre? Remélem a Six of Crows jobban enyeri majd a tetszésemet.

16 hozzászólás
DarknessAngel>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Tökéletes befejezés volt! *-*
Megint tele volt izgalmakkal a történet, néha volt, hogy majd le rágtam mind a tíz ujjam. Alina és a kis csapata elendult megkeresni a tűzmadarat, mert ugye az az egyetlen esély, hogy legyőzzék az Éjurat és végre boldogan éljenek. Szerencsére az életben semmi sem megy egyszerűen, plusz a történetnek is érdekesnek kellett maradni, ezért elég sok nehézség kerül az útjukba keresés közben.
Szerintem Alina sokat fejlődött az első rész óta, továbbra is kedvelem a karakterét, de most egy kicsit úgy éreztem, mintha ő csak sodródott volna az árral. Néha olyan érzésem volt, mintha nem is ő lenne a főszereplő. Többnyire a csapat többi tagja végezte a kemény munkát, az ötletelést. Persze Alinának is megvolt a maga szerepe, de itt kicsit elhalványult a többiek mellett.
Tudtam, hogy Alina végül ki mellett fog kikötni, direkt lespoilereztem magamnak még régebben, így mostanra már kibékültem a döntésével. Ennek ellenére azért nem panaszkodtam volna, ha mégis meglepett volna az írónő és spoiler
Örültem, hogy Nyikolaj is mennyit szerepelt, de basszus, vele is mik történtek?! Nagyon remélem, hogy a KMK majd az ő sorozatát is kiadja. Ő továbbra is marad a szívszerelmem♥ A drága Aleksander pedig ott van mindjárt mellette, mert egyszerűen ő is egy szuper karakter. Annyira jól van megírva minden gonoszságával együtt, hogy csak szeretni – sajnálni tudom.

Olyan jó, hogy az írónő sem képes még elengedni a Grisha világot. Most már jöhet a Hat varjú.

7 hozzászólás
Ittimi78>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Ahh, kár, hogy vége :/ Nagyon szerettem ezt a világot és a karaktereket. A végén majdnem elbőgtem magam, egyáltalán nem úgy alakult semmi, ahogy vártam.
Öt csillag. :)

20 hozzászólás
Arianrhod P>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Nem tudok igazán komoly hangvételű, míves értékelést írni, mert elfogulttá lettem. Úgy került a kezembe – véletlenül – ez a sorozat, hogy belefáradván a mérhetetlen mennyiségű mitológiai alakba és történésbe, zúgó fejjel minden tanulmánykötetet és ókori szerzőt félretettem. Felüdülésképpen ismét próbálkoztam kedves molytársaim által kedvencként aposztrofált, sikeres romantikus fantasyval és ifjúsági bestsellerrel. És depresszióm egyre mélyült, mert rájöttem, öregszem. Egyszerűen idegesítettek, és nem értem, miért tetszik sokaknak annyira bármelyik is. Csak velem lehet a baj.

Már majdnem feladtam, és visszatértem volna Strabónhoz, mikor még egy utolsó próbálkozást tettem, nem nagy lelkesedéssel. A rövid „feledik” novellával kezdtem, hogy ne legyen megint egy újabb félbehagyott könyv. És akkor megtörtént! Elmúlt körülöttem a világ, és hirtelen ott találtam magam Duvában, rettegve az emberevő erdőtől, a gonosz boszorkánytól, de nem a megszokott hangulatban. Minden nagyon orosz volt, minden nagyon más, mint az eddig próbált, egykaptafa tündér-varázsló-fénylény-elementál világ. Szerencsés voltam, mert előtte éppen szlávok mítoszait és őstörténetét tanulmányoztam, és visszacsengtek a szláv néphagyomány egyes elemei, de nem volt klisés, vagy primitív. Olyan volt, mintha tényleg orosz népmesét olvastam volna. Ezután semmi nem tarthatott vissza, felfaltam a teljes sorozatot novellástul. És sírtam a végén, frusztrációmban egyrészt, hogy miért van vége? Na és persze mert meg kellett válnom a főgonosz szerelmemtől is.

Adott egy hősnő, aki bár kételkedik a saját képességeiben eleinte, és reménytelenül szerelmes, nem szép, és nem bátor, mégis fel tud nőni viszonylag kevés nyavalygás árán a rárótt feladathoz. A nyavalygás pedig, tekintve a környező világot, a feladata horderejét, és az ellen hatalmát és képességeit, teljesen a helyén volt. Tetszett, hogy a felajánlott mesterséges megszépítést visszautasította, hogy le tudott bármiről és bárkiről mondani a cél elérése érdekében, mégsem vált soha kegyetlenné.

Tetszett, hogy nem volt egyértelműen jó vagy rossz senki, voltak árnyalatok. Tetszett, hogy az embertelenül kegyetlen és kíméletlen ellen mégis emberi volt, és szánható. Sőt, szerethető is, időnként. Tetszett, hogy enyhén disztópiás története ellenére nem merült el a pusztulás kiélezésében, hanem mindig felcsillantotta a békés, boldog élet lehetőségét, csakhogy lássuk a célt. Tetszett, hogy találkoztam a népszokások, ünnepek, orosz szentek történeteivel, beleilleszkedve az időnként steampunkosra vett orosz mesevilágba. És igen, visszaköszönt a Ragnarök is, de ebben a műfajban ez kötelező alkotóelem. Imádtam az orosz mesevilágban gyökerező mítikus és csodás lényeket, de a szerző által kitaláltakat is. Rémisztően borzasztó volt némelyik.

Nem tudom, ez a fiatal szerző honnan ismeri ilyen jól a politikai kulisszatitkokat, a hatalom vonzását, az intrikákat és eszközöket, amivel a céljaikat elérik az erre vágyók. Láthattuk a hatalomvágy két oldalát, az egyik az ellen képében köszönt ránk, aki bár jót akart, de az eszközei elfogadhatatlanok voltak, míg a másiké kevésbé, de végülis egy érem két oldalai.

Nagyon érdekes volt, ahogy a szomszéd népek, az oroszok ősi ellenségei-szövetségesei megjelentek, a fjordlakók (vikingek) és a Su Han kínai-mongol népei.

Különösen megrázó volt, ahogy bemutatta, mit képes tenni a vallás elvakult követése az emberekkel. Mégis ezesetben a vallásőrültek a jó oldalra álltak, hiszen az elesettek vágyát képviselték a béke és a boldog, aranykorbeli élet iránt.

Több ez a sorozat, mint egy ifjúsági fantasy. Új színt képvisel a műfajban, bár megvan benne minden olyan jellegzetesség is, amely az átlag fantasy remekeket jellemzi. Csak valahogy magasabb szintre emeli a mércét. Kedvenc lett. Alig várom a következő, idén megjelenő sorozat első két darabját, amelyben lehetőségem lesz visszatérni ebbe a lebilincselően érdekes világba.

14 hozzászólás
polimatilda I>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Ez a könyv egy káosz volt. A lehető legjobb értelemben.
Pörgős volt, izgalmas, fordulatos. Megértek a karakterek, a végére mindenki a szívemhez nőtt, még a Darkling is. spoiler
A könyvben még nyomokban jelen volt ez a szerelmi huza-vona, ami továbbra sem tetszett. DE sokkal kevesebb és lenyelhetőbb mennyiségben. Ráadásul a végére kibogozták magukat a szálak. spoiler
Volt egy olyan fordulat a könyvben, hogy oh my. Majdnem leborultam az ágyról.
Ami a végét illet: tetszett, megkönnyeztem, azonban sokkal elégedettebb lettem volna, ha spoiler
Összességében nagyon örülök, hogy a Netflix sorozat elolvastatta velem ezt a trilógiát végre, mert abszolút megérte.

Evelena>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Bajban vagyok a csillagozást illetően, mert nagyon szerettem ezt a sorozatot.
Az Éjúr meg egyenesen kedvenc, nálam ő, akin az egész sorozat alapszik.
Viszont a történet első fele nagyon döcögősen indult, mintha egy extra hosszú vándorlási történetet olvastam volna, aminek se vége, se hossza. Az Éjúrból pedig csak apró szösszeneteket kaptunk, ami nagyon nem volt az ínyemre, bár már eljutottam oda, hogy örültem, ha kicsit is felbukkant.
Alina közömbössé vált nekem az utolsó részre.
Mal-t pedig elkezdtem megkedvelni, ami számomra is fura élmény.
Amit nagyon erőltetettnek éreztem, az, ami Nyikolajjal történt. Miért? A legviccesebb szereplő, aki egy kis mosolyt csal a szereplők és az olvasó arcára is…. így olyan volt, mintha az írónő csak félre akarta volna álltani egy ideig. :(
Ami kiderült: spoiler abszolút leesett az állam tőle, jól kitalált csavar volt.
A vége pedig nagyon feldühített és Nem, nem, nem!!!! felkiáltások közepette tettem le a könyvet. Aztán kedves molyok megnyugtattak, hogy van remény. ;)
Szóval összességében felemás érzések kavarognak bennem, viszont a sorozat összességében remek volt, megszerettem ezt a világot.
Szeretnék még több Éjúr részt, pleaseeeee. :)

BorkaReads>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

IMÁDOM
Egyszerűen nem lehet csalódni ebben a sorozatban. Végig izgultam az olvasása közben, a végén még sírtam is. Nikolai és Zoya örök kedvenceim lettek.:)

Bunny_chan>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Nagyon érdekes volt ez a sorozat, ilyet még nem olvastam. Nagyon tetszett a világ és a szereplők, izgalmas volt és eseménydús. A három kötet közül ez tetszett a legjobban.
Az Éjúr még mindig a kedvenc karakterem, szerintem nagyon jól meg lett írva.
Bár számítottam a végére, mégis megdöbbentett, mert azért valamennyire reménykedtem benne, hogy majd valami csoda történik és esetleg máshogy fog befejeződni.

Beatrice8>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

Reménykedtem. Nagyon reménykedtem, hogy az előző rész csak egy kicsi visszaesés volt a trilógiában.
Az első rész annyira ígéretes volt! Remek szereplő az Éjúr személyében, nem teljesen reménytelen főszereplőnő, jól felépített világ, nagyszerű varázserő ábrázolás, fordulatok és izgalom.
A második már kevésbbé tetszett, kevesebb Éjúr, több szenvedés Alina és Mal részéről. Pozitívumként nagyszerű új szereplő Nikolai bejött a képbe. Reményekkel és elvárásokkal telve rendeltem meg angolul ezt a részt és olvastam el. Erre semmi.
A sémája ugyanaz volt ennek a résznek, mint az eddigieknek. Tudtam mikor mi fog következni, nagyon nem is tudott meglepni. Talán két dolog, ha meglepett.
Alina ennél idegesítőbb már nehezen lehetett volna. Szereplőket nem bírtam, kivéve Nikolait, erre vele is mi lett! Meg persze az Éjúrat, aki túl keveset szerepelt! A végével igazából viszonylag elégedett vagyok. Szerintem ezt a trilógiát össze lehetett volna sűríteni egy kicsit hosszabb könyvbe. Kihagyva belőle a semmittevős, egyforma, szenvedős részeket. Volt egy szuper eleje, egy elfogadható vége és két jó szereplő benne, mennyivel jobb lett volna így! Másik ami segített volna, ha nem Alina szemszögéből van. Tényleg nem bírtam őt. A mellékszereplők elmentek. Baghra története egy jó része volt a történetnek, egy jó szál.
Az eredeti borítók tetszenek.
Összességében lefelé mutató tendenciát mutatott a trilógia. Tetszett, de sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Remélem ezt megteszi az írónő a Six of Crowsban, az már itt csücsül a polcomon.

interstellarcloud>!
Leigh Bardugo: Ruin and Rising

kicsit megijedtem az alacsony százaléktól, de nekem nagyon tetszett, méltó befejezése a trilógiának. nem láttam jönni a fordulatokat, végig nagyon féltettem a szereplőket, sokszor azon kaptam magam, hogy levegőt is elfelejtek venni olvasás közben. spoiler Leigh Bardugo igazi mestere annak, hogyan kell az olvasó lelkébe tiporni.
a végén azért volt egy kis hiányérzetem, de ez valahogy mindhárom részre igaz. nem tudom megmondani, pontosan mi hiányzott ahhoz, hogy tökéletes öt csillagos sorozat legyen. spoiler


Népszerű idézetek

Nymeria96>!

“You might make me a better man.”
“And you might make me a monster.”

3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
Nymeria96>!

“Thanks for the rescue.”
“Everyone needs a hobby.”
“I thought yours was preening.”
“Two hobbies.”

6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Maljen Orecev (Mal) · Nyikolaj Lancov
Nymeria96>!

“Na razrusha’ya. E’ya razrushost.” I am not ruined. I am ruination.

7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Zsenya Szafin
Nymeria96>!

“I want you to know my name,” he said. “The name I was given, not the title I took for myself. Will you have it, Alina?”
[…]
“Yes,” I breathed.
After a long moment, he said, “Aleksander.”
[…]
His smile deepened and he cocked his head to the side. It almost hurt to see him this way. “Will you say it?” he asked.
I hesitated, feeling danger crowd in on me.
“Aleksander,” I whispered.
His grin faded, and his gray eyes seemed to flicker.
“Again,” he said.
“Aleksander.”
He leaned in. I felt his breath against my neck, then the press of his mouth against my skin just above the collar, almost a sigh.

9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
áfonyamuffin>!

The problem with wanting is that it makes us weak.

72. oldal

Nymeria96>!

“Baghra,” Nikolai said, “how are you this evening?”
“Still old and blind,” she snarled.
“And charming,” Nikolai drawled. “Never forget charming.”
“Whelp.”
“Hag.”

6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Baghra · Nyikolaj Lancov
Nymeria96>!

“You were meant to be my balance, Alina. You are the only person in the world who might rule with me, who might keep my power in check.”

9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
Nymeria96>!

We were alone in the world, unique. We were bound together and always would be.

9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alina Starkova · Éjúr
Nymeria96>!

“Aleksander,” I whispered. A boy’s name, given up. Almost forgotten.

Bunny_chan>!

„Maybe you're hungry,” said Zoya. „I always get mean when I'm hungry.”
„Are you hungry all the time?” asked Harshaw.

242. oldal


A sorozat következő kötete

Shadow and Bone Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Victoria Aveyard: Red Queen
Kristin Cashore: Graceling
Alexandra Christo: To Kill a Kingdom
V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Soman Chainani: The School for Good and Evil
Maria V. Snyder: Poison Study
Stephanie Garber: Finale (angol)
Sara Raasch: Snow Like Ashes