Ninth ​House – A kilencedik ház (Alex Stern 1.) 380 csillagozás

Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Miért épp ő? Mi a csapda?

Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.

FELÉLESZTIK A HOLTAKAT, ÉS NÉHA AZ ÉLŐK A PRÉDÁK…

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Zafír pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
568 oldal · ISBN: 9789635618248 · Fordította: Seres József
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
568 oldal · ISBN: 9789635618255 · Fordította: Seres József
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635618231 · Fordította: Seres József

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Galaxy Stern (Alex) · Daniel Arlington (Darlington) · Bertram Boyce North (Vőlegény) · Pamela Dawes (Oculus) · Abel Turner


Kedvencelte 48

Most olvassa 20

Várólistára tette 381

Kívánságlistára tette 417

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Dóri_Margit>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

„Alex émelygett, öklendezett, a kén bűze olyan súlyos volt,
hogy a rothadás ízét is érezte a szájában.”

Azzal kezdeném, hogy a rothadó kénes bűz és a gyomorforgató genny megtette a hatását.
Ehhez a könyvhöz nem szemek kellenek az olvasáshoz, hanem gyomor…
Undorító, gusztustalan. off
Óda a háborgatlan gyomorhoz. Na, valami ilyesmi címet adnék neki.

Komolyra fordítva a szót. @Nixii mi aztán beletrafáltunk ebbe a könyvválasztásba. XD
Ha nem vagy, nem olvastam volna végig ezt a nagy katyvaszt.
Szörnyű volt. A világ, amit elénk tár nem lenne rossz, ha nem lenne ennyire sok leírással szárazon tálalva. A karakterek összevissza csaponganak. Jellemfejlődés nulla.
A történet is a múlt és jelen ugrásaiból áll, ami még jobban összezavart.

Nem tudtam megszeretni se a világot, se a szereplőket. A végén persze jön egy mozzanat, amiért igenis kíváncsi lettem a folytatásra, de most először örülök neki, hogy sokat kell rá várni, mert ezt ki kell, heverjem.

5 hozzászólás
Réka0128 P>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

„Talán a jó dolgok ugyanolyanok, mint a rosszak. Néha csak hagyni kell, hogy megtörténjenek.”

Leigh Bardugo a kedvenc fantasy szerzőim egyike, ezért izgatottan vártam ennek a kötetnek a megjelenését. Nagyon meglepett, amikor egyre több negatív kritika jött velem szembe, úgyhogy ezen felbuzdulva rendkívül kíváncsian vetettem bele magam a történetbe. Szokás szerint bejött a séma, miszerint ami sokaknak nem tetszik, azzal én tuti nem nyúlok mellé. Így is lett, mert imádtam az elejétől a végéig. ♥ A kilencedik ház teljesen más vonalat képvisel, mint Bardugo eddigi kötetei, de én ezt egyáltalán nem bántam, mert ezúttal egy elképesztően jól felépített dark fantasyt alkotott meg. A cselekmény lassan és fokozatos épül fel, úgyhogy aki a pörgős történetekhez van szokva, annak ez miatt lehet nem fog tetszeni. Ettől függetlenül unalmasnak például egyáltalán nem mondanám, sőt Alex nyomozása kifejezetten izgalmassá teszi, és néha már olyan érzésem volt, mintha egy krimit olvasnék. Sokan panaszkodtak arra is, hogy mennyire durva és undorító jelenetek kaptak helyet a sztoriban, de szerintem ez teljesen rendben van, hiszen ez egy dark fantasy, nem egy tündérmese. Tény, hogy engem nehéz sokkolni, mert elég erős gyomrom és idegzetem van. :D Természetesen azért okozott meglepetéseket a könyv, főleg az utolsó nagy fordulat tette fel a pontot arra a bizonyos „i” betűre.
Alex Stern nem éppen a szerethető karakterek táborát erősíti, de nekem nagyon szimpatikus volt a harsány stílusával és a talpraesettségével. Egy igazi antihős, ám a karaktere tökéletesen beleillik ebbe a sötét hangulatú, fantasy köntösbe bújtatott krimibe. Darlingtont és Dawest igencsak megkedveltem, úgyhogy remélem ők is visszatérnek majd a következő kötetben.
Iszonyúan nehéz lesz kivárni, amíg megjelenik a folytatás, aminek mellesleg már most imádom a borítóját. :D

12 hozzászólás
bhannaa>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

*Jelenleg sokkos állapotban vagyok, és próbálom felfogni illetve értelmezni azt amit olvastam*

“Cuando ganeden esta acerrado, guehinam esta siempre abierto”

Ismét BookTok hatására lettem kíváncsi erre a könyvre, hisz iszonyat sok videót láttam róla! Nagyon vegyesek voltak a visszajelzések, sokan a Grisha triológiához hasonlították, és panaszkodtak arra hogy ez nagyon más történet. Nyílván nem ezt szoktuk meg Leigh Bardugo-tól, viszont én nagyon hálás vagyok hogy kaptam egy szeletet ebből az új írásmódból! Szerintem fantasztikus volt, lehengeről cselekménysorozattal! Kb 150-160 oldal kellett, hogy belerázódjak a történetbe hiszen annyi információt és új embereket ismertünk meg hogy az valami felfoghatatlan. Hálás vagyok, hogy az elején ránkzúdította és utánna hagyta, hogy élvezzük a történetet. Egy eszméletlen cselekménysorozat virágozhatott ki a szemem láttára, ami nagyon sötét. Imádtam ilyen stílusba olvasni, hisz “megborzongtam” azon hogy milyen mohók lehetnek az emberek! A világ is eszméletlenül volt felépítve, szépen lehetett a térképen is követni mikor melyik utcán járunk. Látszott, hogy Leigh nagyon sokat dolgozott ezzel a könyvvel, és felépített nekünk egy teljesen új világot a semmiből. Valamit tud a “csajszi”!
A karakterek is elég kidolgozottak voltak, személyes kedvencem Darlington és Galaxy volt. Galaxy zseniális volt! Kívülállóként tökéletesen átlátott a titkok és hazugságok hálóján és nagy nehezen kibogozta. Még mindig bizsereg a fejem, hisz annyi minden történt. Nehéz erről a könyvről spoilermentesen írni! A borító egyszerűen gyönyörű, imádom a kígyókat így hatalmas boldogság volt mikor megláttam ezt a kis szépséget ^^
Egy fél csillagot azért veszek el, mert találtam egy két hibàt a nyomtatásba, illetve eléggé sok kérdésemre nem kaptam választ. Egy két dolgot jobban kilehetett volna gobozni, örültem volna ha mélyebb belátást kapunk egy-egy házak szokásaiba, vagy csak szimplán a napjaikba. Viszont a vége…
Fhuuuu nagyon mérges vagyok!! KÉREM A FOLYTATÁST!! VALAKI NAGYON GYORSAN ADJA KI MERT ÉN EZT A BEFEJEZÉST NEM AKAROM ELFOGADNI!! HOGY LEHET ILYEN FÜGGELÉKBE HAGYNI AZ OLVASÓT?! ÉS KONKRÉTAN EGY KÉRDÉSSEL LEZÁRNI EZT A KÖNYVET?!
Ennyit tudok mondani: Olvassa el mindenki! :)

6 hozzászólás
bfanni P>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Leigh Bardugo az egyik kedvenc írónőm, ráadásul ezúttal egy dark academia típusú könyvet írt – amilyet még nem olvastam, de már szerettem volna – így nem volt kérdés, hogy elolvassam-e A kilencedik házat, ami egy (nagyon) sötét és titkokkal teli fantasy. Ami a legjobban tetszett, az a mágia ábrázolása, hogy az egyes házak hogyan és mire tudják használni – ebben a világban a mágiát valami igen baljós és kísérteties dolognak éreztem. A könyv első fele elég lassú folyású, reeengeteg információt kapunk kb. mindenről, de pont emiatt remekül kidolgozottak a karakterek és a világ is. Körülbelül a felénél aztán felgyorsultak az események, összértek a szálak, az utolsó 150 oldalnál izgalmasabbat rég olvastam. Nem számítottam erre a végkifejletre, nagyon tetszett, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem futkosott a hideg végig a hátamon… Már csak annyit szeretnék tudni: hol a következő rész?!

5 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Ez az a könyv, ami a tökéletes megtestesítője eddig nekem a dark academia őrületemnek, aminek a világába teljesen beleszerettem, megvett kilóra és totálisan bele tudom élni magam.

Ez az az egyetemi légkör, ami tökéletesen volt sötét, ködös, tudományos és a maga titkaival a mágiát is tökéletesen lehozta. Zseniális a világfelépítése, a térképpel együtt az egyetem bemutatása, leírása tűpontos. Fokozatosan szépen lassan ismerünk meg mindent és mindenkit, de ez kell ahhoz, hogy a dolgok mögé lássunk. A múltban is egészen sokáig visszamegyünk mi vezetett idáig és mi is Alex valódi szerepe, ki is Ő, és a Yale titkos társaságainak rejtelmeit is végigveszi, hogy alakultak meg.

Még az elején azt hittem Alex lesz a kedvenc szereplőm, de a végére teljesen megkedveltem Darlingtont és North-ot, hogy elvették tőle ezt az első helyet.

Én most csak szépen toporogva várom a következő részt! :)

4 hozzászólás
Naiva P>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Sokáig gondolkoztam azon, végül hány csillagot is érdemelne ez a könyv. Leigh Bardugo azon írónők közé tartozik, akik, ha kiadnak egy könyvet, én biztos, hogy el fogom olvasni. Azonban, ennek a könyvének a megjelenése után, eléggé megosztóak voltak a kritikák. Ezért halasztgattam olyan sokáig ennek a könyvnek az olvasását. Nem tudtam, mire számítsak, amikor belekezdtem Leigh Bardugo első felnőtt regényébe, de azt kell mondjam, nem csalódtam.
Persze, nagyon küzdöttem az elején. Sok információt kellett befogadni, és szuper zavarodott voltam. Úgy voltam vele, hogy csak a 150. oldalig jussak el! Az volt a fordulópont. Utána el kezdem érteni és ezáltal jobban élvezni magát a történetet.
Alex Sternt fejvadásznak veszik fel, hogy a Yale Egyetem titkos társaságainak kilencedik házának dolgozzon.
Alexnek van egy nagyon különleges képessége, hogy látja a „Szürkéket”, más néven szellemeket, akik mindenkit körülvesznek anélkül, hogy tudnánk róla.
Feladata a többi 8 ház megfigyelése, ahogy azok beleavatkoznak az okkultizmusba és más egyéb sötét mágikus tevékenységekbe.
Ahogy Alex beleveti magát ebbe az új világba, hamarosan rájön, mennyi titok van, és milyen baljóslatúak lehetnek az érintettek. Amikor mentora, Darlington eltűnik, Alex biztos benne, hogy több van e társaságok mögött, mint azt először gondolta.
Alig várom, hogy lássam, mit hoz az Alex Stern-sorozat következő könyve.

1 hozzászólás
Nixii P>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

off

Rühellem ezt a könyvet. Tényleg. Semmit sem szerettem meg benne. A világa mocskos és elmondhatatlanul beteges. Hátborzongató és kegyetlen. Bár sötét a lelkem, jó néhány résznél meginogtam és felfordult a gyomrom. Rosszul voltam az egésztől és féltem tőle. Tele van rengeteg felesleges részlettel, hosszú, oldalnyi leírásokkal és mindezek mellett összevissza ugrál az időben a történet. Tény a végére összeáll, de borzasztóan idegtépő. A hangulata fagyos, undorító és elmebeteg. Alig vártam, hogy végre befejezzem és visszategyem a helyére a polcra, már az érintése is irritált. És itt jön az óriási csavar, a hézag, a kitöltetlen űr, ami folyamatosan kering bennem. Egyetlen gondolat cikázott át a fejemen újra és újra, miután becsuktam a könyvet: elfogom olvasni a folytatást. Hogy miért? Mert a vége megvett magának! Az első háromszáz oldal kínszenvedés volt, kapartam a falat és ha nincs az én drága, hű társam @Dóri_Margit , akivel vállvetve küzdöttük át magunkat az oldalak sokaságán, akkor valószínűleg már a béljóslás leírásánál hagyom a fenébe. Igen, jól olvasod. spoiler A vége miatt kap ennyi csillagot, semmi más miatt. Az fordulatos volt és izgalmas. A többire kár lenne szavakat pazarolni. Nem azért, mert rossz lenne alapból a könyv vagy a történet, hanem maga az írásmód az, ami borzasztó. Rá sem ismerek Bardugo-ra. Az egész túlmagyarázott, de olyan szinten, hogy volt, amit fel sem fogtam és még most sem értem igazán. Temérdeknyi információ a semmiről. A bő lére eresztett történet tipikus iskolapéldája. Nem hiszem, hogy valaha is újraolvasom, de folytatni fogom. Viszont most szükségem lesz néhány olyan komfortolvasásra, amely nem csak az elmém, de a lelkem is megnyugtatja…

off

34 hozzászólás
Noro P>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Bevallom, nem számítottam ilyen jóra.

Ez a mocskosul cinikus könyv most megadta azt, amit pár évvel korábban Lev Grossman Varázslóitól vártam, de ott és akkor nem kaptam meg. Egy olyan világ, amelyben hétköznapi emberek rátalálnak a varázslatra, és visszaélnek vele. Egy olyan iskola, amelyben a fiatalok azért űznek mágiát, hogy vagyont és befolyást gyűjtsenek. Ahová a titkos társaságok öregdiákjai azért járnak vissza, hogy kiszipolyozzák a varázserőt a fiatalokból. A mágia ugyanis csak néhány helyen működik megbízhatóan, és ott is leginkább az ifjúságban van annyi erő, hogy működésre bírja. Az egész egy végletekig korrupt piramisjáték, amelynek a csúcsán ülő oligarchák aratják le a babérjait.

A rendszernek elvileg van egy fékje és ellensúlya, a Léthé nevű társaság. A gyakorlatban azonban ők szinte semmit nem tehetnek, hiszen túl kevesen vannak, és még a költségvetésüket is azok biztosítják, akiket elvileg felügyelnek. Az egész tulajdonképpen csak jelképes. Egészen addig, amíg fel nem vesznek egy újoncot, aki egészen más háttérrel került be az iskolába, mint a megszokott gazdag aranyifjak, és aki nem veszi természetesnek az íratlan szabályokat. Lehet, hogy Alex csak egy alig felnőtt, fiatal nő, de azok után, amit átélt, sokkal inkább hasonlít egy hardboiled bűnügyi regény nyomozójára: cinikus, majdhogynem életunt figura, aki tudja, hogy az élet egy nagy kalap lócitrom, de mégis újra meg újra kész beveretni a fejét, ha úgy érzi, hogy ezzel igazságot szolgáltathat valakinek, vagy legalább keresztbe tehet az általános korrupciónak. És a legfurább az, hogy a karakter működik és hihető. Egy antihősies, tökéletlen keresztes lovag az 1930-as évek krimijének stílusában.

2 hozzászólás
tonks>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Ez egy egészen különleges élmény volt.
Tudom, tudom, mi könyvmolyok sokszor mondjuk ezt, de ezt most olyan komolyan gondolom, hogy tegnap éjjel körmöt rágva bámultam az ágyamra dobott könyvet és úgy döntöttem, az utolsó száz oldalt ma estére hagyom, mert annyira intenzív volt, hogy nem tudtam belőle többet elviselni, pedig majd' meghaltam a folytatásért.
Nem meglepő módon bekerült a zafír pöttyösök közé és valóban ide illőnek érzem, mégis félek kicsit, hogy megtalálja-e a közönségét? Ez egy sokkal sötétebb, komorabb urban fantasy, mint amire számítottam. Leigh Bardugo a Hat varjúval és a Bűnös Birodalommal Elfajzott királysággal már megmutatta, hogy nem szívbajos író, de meglepett, sőt, néhol megijesztett, hogy milyen komor mélységekbe merült. Simán súroltuk jópár jelenettel a horror műfajt, mindeközben a szöveg sem egyszerű, töméntelen információ hangzik el és még a váltott idősíkok is bonyolítják a helyzetet. Viszont abszolút megéri átvergődni az első fejezeteken, mert a dark academia hangulat azután úgy elkapja az embert, hogy nehezen szabadul el tőle. Eleinte furcsa is volt a könyvbeli Yalet ráilleszteni a fejemben élt elit egyetem képére – ami ráadásul az ezerszer újranézett Gilmore Girls alapján született meg – most meg az a furcsa, hogy nem kell kísértetekkel, ronda rituálékkal és vérrel szembe néznem a valóságban, ki érti ezt.
A történetről nem szeretnék sokat írni, mert baromira élveztem, hogy nem tudok egyetlen csavart sem előre és ezt másnak is szeretném meghagyni, de egy érdekes egyvelege lett az egyetemi életnek, egy brutális gyilkosság utáni nyomozásnak és a titkos társaságok életének. A mágia használata zseniális, imádtam. Kicsit sűrűn történnek az események, bár a fő cselekmény gyakorlatilag pár nap alatt fut le, így ez nem olyan meglepő, de itt néha megbicsaklott azért a tetszési indexem. Ennek a furcsa-komor kavargásnak a közepén találjuk Alexet, aki a titkos társaságok számára csak Dante, a mágia pásztora. Alex eleinte egy amolyan Anita Blake és Suzannah (Meg Cabot Mediátor sorozatából) keveréknek tűnt, fokozatosan ismerjük meg a múltját és őt magát. Nem illik a Yale-re, mégis, szinte rá várt ott egy Alex formájú repedés, hogy belevesse magát rajta, át egy új életbe. A másik kiemelt szereplő, Darlington Alex teljes ellentéte, egy yalei aranyifjú, de nagyon tetszett, ahogy az írónő kezelte az ő karakterét. Mintha a Harry Potter kapcsán tennénk fel a kérdést, hogy mi lennél inkább? Kvibli, vagy mugli? Varázsló/boszorkány nem lehetsz, de dönthetsz, hogy tudsz a varázsvilágról, vagy láthatatlan marad előtted örökre. Darlingtont talán könnyebb szeretni, mint Alexet, de a végére nekem mindkettejüket abszolút sikerült, sőt, Dawes és Turner is felkerült a listámra. Remélem még találkozunk velük, a befejezés nem semmi folytatást ígér.
Csak azt tudnám, mi a fenét kezdjek most magammal, A kilencedik ház nélkül.

6 hozzászólás
tinuviel89>!
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház

Most rögtön kérem a következő részeket…Olvastam, hogy valaki vagy szereti ezt a történetet vagy nem. Én szerettem. Először kicsit zavaró volt a három idősík, de utána megszoktam. Imádtam ezt a sötét, cinikus fantasyt, amelyik nem egy kitalált középkorban játszódik, hanem a mi valóságunkban. Alex/ Galaxy Stern a történet végére igazi hősnővé érik, mint Catherine Morland, bár az elején ezt senki sem gondolta róla. Vannak benne kemény részek, lájtosabb, csajos fantasyhoz szokott olvasók kerüljék.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

RóbertKatalin IP>!

Talán a jó dolgok ugyanolyanok, mint a rosszak. Néha csak hagyni kell, hogy megtörténjenek.

Könyvmolyocska1 >!

Mire Alexnek sikerült kiszednie a vért jó gyapjúkabátjából, már túl meleg volt ahhoz, hogy viselje.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Galaxy Stern (Alex)
juhász_zsoo>!

A béke olyan, mint minden nagyon jó az életben: nem tart sokáig. Egy illúzió, amit egy pillanat alatt meg lehet szakítani, és ami ezután örökké elvész. Csak két dolog ad valódi biztonságot: a pénz és a hatalom.

391. oldal

1 hozzászólás
K_E_D_I_N_A>!

Megfulladni egy könyvhegy alatt méltó halálnemnek tűnik egy kutatási asszisztens számára.

153. oldal 7. Tél

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Arlington (Darlington)
RóbertKatalin IP>!

– Megölte – szólalt meg Alex […]
– Netán jobbat érdemel? A férfiak meghalnak, Alexandra. Ez aligha tragédia.

K_E_D_I_N_A>!

Nem azt mondta valaki egyszer, hogy a szerelem megosztott illúzió?

218. oldal 10. Tavaly ősszel

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Arlington (Darlington)
Dóri_Margit>!

És ne markoljon meg így többé! Lehet, hogy
szar vagyok, de az a fajta, ami ragad.

Gubbooks>!

Az embereknek nem kell mágia ahhoz, hogy szörnyen bánjanak egymással.

77. oldal

juhász_zsoo>!

Legyen hatalmad e sötét földön, hogy megvilágítsd, és legyen hatalmad e holt világon, hogy éltesd!

252. oldal


A sorozat következő kötete

Alex Stern sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: NOS4A2
Stephen King: Álom doktor
Meiszner Krisztina: MásValaki problémája
Szergej Lukjanyenko: Kvázi
Stephen King: Borzalmak városa
Philip José Farmer: A bestia képmása
Anne Rice: A farkasok ajándéka
Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Stephen King: A kívülálló