Megjelenésének várható időpontja: 2020. október 6.

Ninth ​House (Alex Stern 1.) 17 csillagozás

Leigh Bardugo: Ninth House Leigh Bardugo: Ninth House Leigh Bardugo: Ninth House Leigh Bardugo: Ninth House Leigh Bardugo: Ninth House Leigh Bardugo: Ninth House Leigh Bardugo: Ninth House

From ​#1 New York Times bestselling author Leigh Bardugo comes a mesmerizing tale of power, privilege, and dark magic set among the Ivy League elite.

Galaxy “Alex” Stern is the most unlikely member of Yale’s freshman class. Raised in the Los Angeles hinterlands by a hippie mom, Alex dropped out of school early and into a world of shady drug-dealer boyfriends, dead-end jobs, and much, much worse. In fact, by age twenty, she is the sole survivor of a horrific, unsolved multiple homicide. Some might say she’s thrown her life away. But at her hospital bed, Alex is offered a second chance: to attend one of the world’s most prestigious universities on a full ride. What’s the catch, and why her?

Still searching for answers to this herself, Alex arrives in New Haven tasked by her mysterious benefactors with monitoring the activities of Yale’s secret societies. Their eight windowless “tombs” are the well-known haunts of the rich and powerful, from high-ranking politicos to… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250798008 · Megjelenés időpontja: 2021. június 29.
>!
puhatáblás · ISBN: 9781250785947 · Megjelenés időpontja: 2020. október 6.
>!
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250266453

9 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Galaxy Stern (Alex) · Abel Turner · Daniel Arlington (Darlington)


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

vgabi >!
Leigh Bardugo: Ninth House

Passz, 5/4? Megértem azokat is, akiknek nagyon tetszik, meg azokat is, akik csalódtak – talán nálam az is közrejátszott abban, hogy végül pozitív élmény lett, hogy nem vártam tőle semmit.

Az első 20-30%-kal kicsit lassabban haladtam – lehet benne volt az is, hogy becsúszott pár olyan könyv, amik kihívás miatt fontosabbak voltak, így ez kicsit háttérbe szorult –, ott úgy éreztem, még kevésbé volt látható, merre fog haladni a történet, plusz szerintem Alex személyisége is később bontakozik ki.

Ha hasonlítanom kellene valamihez, akkor talán a The Diviners lenne az. Bár csak pár közös pontjuk van, és azokon kívül lényegesen eltérnek, nekem mégis az ugrott be többször is közben.

A több értékelésben felbukkanó figyelmeztetéseket (pl. erőszak, drog, spoiler) pedig érdemes figyelembe venni azelőtt, hogy belevágsz a könyvbe.

littlelinda P>!
Leigh Bardugo: Ninth House

Huhh, eléggé tömény volt ez a könyv. Tele van tudással és részletes leírásokkal, kellően kifejtve (néha túlzottan) a Yale egyetem és a Houses of the Veil működését, az Ancient Eight házainak jellemzőit, annak tanulmányait, a karaktereket, akik a házakat képviselték, és persze Alex múltját és személyiségét. Érdemes még a könyv olvasása előtt elolvasni a könyv végén lévő függelékben, hogy melyik háznak mi a mottója és a tanulmányi célja. A könyv szinte életre kel, annyira pontosan és részletesen van megírva, és minél többet olvastam belőle, annál inkább elhittem, hogy a Yale-en valóban megbújik egy szak, ahol a diákok mágiát tanulnak: áldoznak, megidéznek, portálokat nyitnak, elváltoztatják a külsejüket, és még a beadandókra is van idejük. Fantasztikus volt belemerülni a mágia részébe, a rengeteg kötelező olvasmánnyal, idézéssel, módszerrel, és versekkel, az olvasó szinte azt kívánja, hogy (újra) egyetemista lehessen, de csakis ezen a szakon – a rengeteg verssel, idézett szöveggel, és a legalább ötféle felbukkanó nyelvvel szörnyen bölcsész érzésem volt, úgyhogy kifejezetten gyönyörködtettek ezek a részek, főleg a mágia miatt. Alex személyisége kicsit lassan bontakozik ki, az első 20-30%-ban az egyetem, Tara halála, és Darlington eltűnése kerül bemutatásra, egy valóban picit hosszas felvezetése a történet lényegének. Mondjuk én kifejezetten bírtam Alex karakterét, a tragikus múltja kellően badassé tette, és csak azokkal foglalkozott, akikkel valóban törődött. Viszont rengeteg, tényleg rengeteg szereplő volt felvonultatva, és még annál is több név, úgyhogy ezeket picit nehéz volt folyamatosan észben tartani, de így is lett pár akit megkedveltem, Alexen kívül: természetesen Darlington, de Dawest és a Bridegroomot is egészen bírtam. A történet lényegi része szerintem nagyon érdekes és izgalmas volt, ahogy Alex Tara halála után nyomozott, és ahogy mindig egy kicsit többet fedezett fel, mint kellett volna, ezért aztán meg is akarták öl(et)ni, nem is egyszer. Néha ugyan volt egy-egy kitérő a fő történetszál vonaláról, de a mellékszál is nagyon szépen visszacsatlakozott a főszálhoz, és a végén természetesen minden értelmet nyert. Talán ez volt az egyik kedvenc részem, ahogy minden a helyére került – annak ellenére, hogy az egész történet alatt derülnek ki fontos dolgok és események nyernek értelmet, a végére csak marad olyasmi, amit ugyanúgy homály fed, és annyira jó érzés volt megtudni az igazi okokat :D A végén meg egy akkora dupla csavar van, hogy csak lestem – persze pozitív értelemben. Nagyon tetszett az utolsó fejezet zárása is, mondjuk elég erősen kiált a következő részért, úgyhogy már most nagyon várom. Viszont amit érdemes komolyan venni, hogy tényleg sok benne az erőszak és a vér, úgyhogy erős gyomor és idegzet kell hozzá.

Arwen>!
Leigh Bardugo: Ninth House

Mivel rengetegen olvasták már előttem ezt a könyvet, nagyjából tudtam, hogy mire számítsak. Lejjebb vittem az elvárásaimat, mivel sokan csalódtak benne. Két dolog teljesen tiszta volt előttem: hogy ez egy nagyon felnőtt könyv, tele sötétebbnél sötétebb történésekkel, illetve, hogy lassú lesz az eleje. Nos, utóbbi számomra nem okozott gondot, sőt, nekem jobban is tetszett a könyv első fele. Való igaz, hogy rengeteg figyelmeztetést ki lehet rakni erre a könyvre, azonban, bevallom, én még rosszabbra számítottam. Annyit olvastam ezekről a részekről, hogy már nem ért akkora megrázkódtatásként. Félreértés ne essék, így is elég durva volt, de nem annyira, mint amennyire előtte elképzeltem. Egyébként nagyjából a könyv felétől durvult be, akkor viszont elég undorító dolgok történtek.

A történet komplexitása szerintem a főszereplőben, Alexben rejlik, pontosabban a tetteiben. Azt sejtettem, hogy Leigh nem egy rózsaszín, teljes mértékben jó karaktert fog megalkotni, azonban Alex tényleg nem jó, a szó morális értelmében. Mondhatnám, hogy bűnöző, hiszen véghez vitt olyan dolgokat, amik borzasztók. Viszont rengeteg gondolkodnivalót adott az írónő a bosszú témakörében. spoiler Az viszont tagadhatatlan, hogy imádom az olyan írásokat, amik ilyen erkölcsi kérdéseket vetnek fel.

Főként Alexet ismerhettük meg, meg is kedveltem, már, ha lehet ilyet mondani róla. Nem is a kedvelés a jó szó, de szívesen olvasok róla. Darlington és Dawes nagyon szimpatikusak, szeretnék mindegyikről még többet megtudni. Illetve remélem, hogy a következő részben, ami elméletileg az utolsó is lesz, mivel ez egy duológia, nem jön össze senki senkivel, mert szerintem azzal valahogy elveszne az egész történet varázsa.

Amire sokan panaszkodtak még, az a kettős történetvezetés volt, ugyanis volt fejezet Alex szemszögéből télen, tavasszal, illetve Darlingtonéból ősszel. Bevallom, egyetértek, hogy sokszor bosszantóan zavaros volt, és tömérdekszer örültem volna a lineáris történetvezetésnek, de ilyesfajta rejtélyes könyvnél szerintem okos húzás volt így bonyolítani.

Eddig is tudtam, hogy érdekelnek a titkos társaságok, de most bebizonyosodott, hogy tényleg így van. Pontosan nem tudom megfogalmazni, hogy mi okozza, de az biztos, hogy az atmoszféra hozzájárul ehhez az érdeklődéshez. Egy picit emiatt csalódtam, mivel szerintem nagyon zavaros volt, sokszor belebonyolódtam, hogy most éppen melyik házról van szó, és az mit csinál. Értékelem, hogy volt a végén egy kis összefoglaló, de valahogy több bemutatásnak örültem volna.

A másik, ami miatt levontam egy csillagot, az a vége volt. Megleptek a csavarok, viszont amikor kiderült, hogy ki is a felelős mindezért, akkor kicsit keserű lett a szájízem. Én nem találtam elegendőnek az illető motivációját, nem lett megalapozott, illetve elég hamar le lett zavarva az az egész rész.

A függővég viszont nagyon tetszett, alig várom már, hogy olvashassak arról a bizonyos helyről. Összességében azoknak ajánlanám, akik szeretik a rejtélyeket, a titkos társaságokat, az urban fantasyt, és erős gyomrúak. Én nem bántam meg, hogy elolvastam, főleg, hogy úgy álltam hozzá, hogy ez úgyse fog tetszeni. Ahhoz képest eléggé maradandó élményt nyújtott, és örülök, hogy nem kellett csalódnom Leigh Bardugoban.

áfonyamuffin>!
Leigh Bardugo: Ninth House

Figyelmeztetések: drog használat, túladagolás, gyilkosság, halál, gore, PTSD, önbántalmazás, nemi erőszak, gyermek (12) nemi erőszak (ez mindössze 2 oldal, de nagyon durva, nagyon leíró), (törvényes?) nemi erőszak (15), szexuális zaklatás, kényszerített szexuális zaklatás, öngyilkosság említése, fizikai bántalmazás, egy mágikus parti drog (nemi erőszakkal kapcsolatos), emberi végtermék kényszerített megevése, és rasszizmus (mindig negatív fényben)

Abban az esetben, ha semmilyen hírt nem hallottatok erről a könyvről, ez Leigh Bardugo legújabb könyve. Ez egy felnőtt fantasy könyv, aminek a főhőse Alex Stern, őt követjük, ahogy a tanulmányait folytatja a Yale egyetemen és a Lethe csoport része lesz, ami a Yale titkos társaságait felügyeli. Csak ennyit tudtam anno én is a könyvről és már ettől teljesen kíváncsi lettem. Régóta szerettem volna olyan könyveket olvasni, amik egyetem játszódnak, vagy legalább olyan főszereplői vannak, akik velem egykorúak (Jó lenne ha a new adult végre olyan kategória lenne, mint a YA, na de mondjuk a szexuális dolgok nélkül, köszöntem!). Szóval, amikor hallottam, hogy a kedvenc írónőm egy ilyen könyve meg fog jelenni, nagyon boldog lettem és tudtam, hogy be kell majd szereznem. És ez a könyv tényleg olyan lett, amit szerettem is volna tőle. Meg volt benne az egyetemi rész, a sötét hangulat (nagyon sötét hangulat, lásd: figyelmeztetések), a karakterek, minden, amit vártam a könyvtől.

Mindenképp megemlíteném a cselekmény lassabb kibontakozását, mivel ha az ilyen általában nem szokott tetszeni, akkor valószínűleg ez a könyv sem fog tetszeni. Sok értékelésben láttam, hogy panaszkodnak erre, de számomra ez egyáltalán nem jelentett gondot. Leginkább a karakterekre fókuszál, főleg Alex-re és nagyon sok nehéz témát bont ki a történet, amiket nagyon jól fel is dolgozott véleményem szerint. Ez semmiképp sem egy egyszerű olvasmány és elismerem egy kicsit zavaros tud lenni néhol, főleg ha az ember nincs hozzá szokva a kódnevekhez. De én nagyon élveztem ennek a könyvnek az olvasását. Ahogy már fentebb említettem, egy egészen nehéz időszakon mentem keresztül, amikor megszereztem a könyvet és pont az volt, amire akkor szükségem volt. Ahogy Nikki mondta, néha az egyik sötétség a legjobb elterelés egy másik sötétségtől. Ez mindenképp igaz volt számomra.

Bővebben a blogon: https://berriesandbooksblog.wordpress.com/2019/11/19/ni…

Sabinomi>!
Leigh Bardugo: Ninth House

A könyv elejével rettentően megszenvedtem, egyszerűen nem tudott magával ragadni sem a hangulat, sem a történet… Mondjuk igaz, nem is volt túlzottan történés. Ezenkívül a szereplőket sem tudtam megszeretni. Olyan 25%-ig a könyvnek nagyon nem esett jól, de akörül elkezdett épülni a történet. A vége egész jó lett, mondjuk így sem tudtam megszeretni a szereplőket. Sokkal többet vártam ettől a világtól, és csak a végénél kezdte felfedni a titkait az írónő. Folytatni fogom, mert ha így folytatódik a következő kötet (vagyis kevesebb építkezéssel) már sokkal jobban megszerethetem. Amúgy a csillagozással eléggé gondban voltam, először 4 csillagot adtam rá, de most hogy leülepedett bennem, rájöttem, hogy annyi nem volt, így lement fél csillag.

Rémálom P>!
Leigh Bardugo: Ninth House

Túlírt, 60 oldalon semmi nem történt, de volt három idősík, csak úgy… Írói ígéret nincs, mert nem akar semmit sem a könyv. Annyira próbál titokzatos lenni a világfelépítéssel, hogy össze-vissza terelget az írónő, de leginkább az épületek építészeti stílusáról beszél, ami baromi unalmas. Azt olvastam, az írónő nyilatkozata szerint ez „$@!% up” könyv, de a vér és brutalitás, amit beletett orchideákhoz hasonlított belekből kimerült. Ha-ha. És amikor a két bunkó pasi bejön… és a csaj feleslegesen antagonizálja a szépfiúkat… akkor én ezt letettem. Túl sok ilyet olvastam már.

3 hozzászólás
Zsufie>!
Leigh Bardugo: Ninth House

Inkább nem értékelek csillagosan, de összesen a 10-11. fejezetig bírtam. Nem fogott fogott meg a könyv, hiába izgalmas az alapötlet, azaz mintha a spoiler olvasnám csak inkább horror műfajban, nem abban a „cukiságban”, amiben a TV sorozat is ment.
Túl vagyok egy durva jeleneten és tudom, hogy még több is jön, én pedig egyszerűen nem vagyok rá kíváncsi. Nem is értem, miért kellett beletenni. Csak azért, hogy tényleg félelmetes legyen? Hogy mennyire van értelme vagy lényeges-e a történethez, nem tudok nyilatkozni.
Sajnálom, de ez egy DNF nálam. A többiek értékelését is olvassátok el, áfonyamuffin kirakta a triggereket, úgyhogy azok alapján tudjátok, hogy nektek való-e a könyv vagy sem.

StillWolf>!
Leigh Bardugo: Ninth House

Uhh, nem is tudom, mit mondjak erről a könyvről. Igazság szerint teljesen más stílust vártam Bardugotól, úgyhogy kicsit úgy érzem most magam, mintha más írótól olvastam volna ezt a könyvet.
Az alapötleten néha nem igazán igazodtam ki, Alex személyisége pedig… fuhh, amin keresztülment ez a lány, nem csoda, hogy ilyen lett a végére.
Ez nem egy vidám könyv, őszintén szólva, elég borzalmas. Valahogy soha semmi jó nem történt egyik szereplővel sem. Alex élete alapjáraton sem volt valami vidám, de ami még pluszban történt… Nem hiszem, hogy folytatom a második résszel. Nekem ez túl sötét és túl reménytelen volt.

rumpelstiltskin>!
Leigh Bardugo: Ninth House

olyan 4-4,5 csillag közé esik nekem valahol a kötet, de mivel az utóbbi pár hétben ezt a könyvet szerettem a legjobban, megadom neki a jobb értékelést.
a cselekmény elég lassan indult be, de ez egyáltalán nem zavart, mivel a hangulata már az elejétől kezdve beszippantott. szerettem olvasni az egyetemről, a különböző társaságokról, a mágiájukról, és annak ellenére, hogy alig történt valami érdemleges, nem unatkoztam, pedig mikor belekezdtem, szinte biztos voltam benne, hogy nem fog tetszeni.

a mágia és a rejtély is érdekelt, illetve hogy pontosan mi is történt ezekkel a karakterekkel, nagyon érdekes világot kezdett el itt építgetni bardugo, nem hittem volna, hogy ennyire előtérbe fognak kerülni a fantasy elemek a végére. plusz a karaktereket is szerettem, főleg alexet és darlingtont, de a mellékszereplők sem voltak rosszak.
igazából annyiszor láttam a trigger warningokat mindenhol, hogy egy sokkal sötétebb meg $@!% történetet vártam, de ahhoz képest meglepően vanilla volt szerintem az egész, vagy csak én láttam/olvastam túl sok fucked up dolgot bár azért egész sötét könyv témáiban és hangulatában is.


Népszerű idézetek

littlelinda P>!

If Alex's eyes had rolled back in her head any farther, she would have been facing the opposite direction.

Noctua>!

„All of the books from the collection crowded into the library at once and the floor collapsed on Chester Vance, Oculus.”
„Jesus, that's horrible.”
„I don't know,” Darlington had sad meditatively. „Suffocating beneath a pile of books seems an aprropriate way to go for a research assistant.”

littlelinda P>!

There was a girl, a girl who does not fear death
Because she has her father and her mother and her twelve hunter brothers,
A home of three floors and a barnyard farmhouse,
In the middle of the farm, an apple tree that gives love apples in the winter and summer.
In the farm there are seven grottos,
Each and every grotto secured…
Death was light and slipped in through the lock.

vgabi >!

“You’re in terrible shape.”
“And you’re an asshole.”
“Then we both have hardships to overcome. You asked me to tell you what you were getting into. Now you know.”
She yanked her arm away. “Tell me. Not try to kill me.”

vgabi >!

“Do we ever have to fight demons?”
“Absolutely not. Demons are confined to some kind of hellscape behind the Veil, and the ones that do manage to push through are far above our pay grade.”
“What pay grade?”
“Precisely.”

Noctua>!

Darlington liked to say that dealing with ghosts was like riding the subway: Do not make eye contact. Do not smile. Do not engage. Otherwise, you never know what might follow you home.

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Arlington (Darlington)
[névtelen]>!

By the time Alex managed to get the blood out of her good wool coat, it was too warm to wear it.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Galaxy Stern (Alex)
[névtelen]>!

The guidelines for Lethe House candidates were located near the back of the pamphlet and had last been updated in 1962.

High academic achievement with an emphasis on history and chemistry.
Facility with languages and a working knowledge of Latin and Greek.
Good physical health and hygiene. Evidence of a regular fitness regimen encouraged.
Exhibits signs of a steady character with a mind toward discretion.
An interest in the arcane is discouraged, as this is a frequent indicator of an “outsider” disposition.
Should demonstrate no squeamishness toward the realities of the human body.
Mors vincit omnia.

[névtelen]>!

Beneath the Lethe requirements, an addendum read: Standards for candidates have been relaxed in two circumstances: Lowell Scott (B.A., English, 1909) and Sinclair Bell Braverman (no degree, 1950), with mixed results.
Another note had been scratched into the margin here, this one clearly in Darlington’s jagged, EKG-like scrawl: Alex Stern.

[névtelen]>!

But the trouble had begun on a night in the full dark of winter, when Tara Hutchins died and Alex still thought she might get away with everything.

Kapcsolódó szócikkek: Galaxy Stern (Alex)

Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Anna Dressed in Blood
Cassandra Clare: Lord of Shadows
Rachel Hawkins: Hex Hall (angol)
Sarah J. Maas: Empire of Storms
Libba Bray: The Diviners
P. C. Cast – Kristin Cast: Marked
Ilona Andrews: Bayou Moon
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Morgan Rice: A March of Kings