Tojás, ​táplálkozás, egészség 5 csillagozás

Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség

Az elmúlt évtizedekben tucatszám jelentek meg könyvek a táplálkozásról és a legkülönfélébb diétákról, de szó sem esik egyikben sem arról, hogy szervezetünk hogyan reagál a lenyelt ételre? mitôl indul meg (ha egyáltalán megindul!) az emésztés? a táplálék-átalakítás sikere, tökéletessége mitôl függ?

>!
Maecenas, Budapest, 2001
256 oldal · ISBN: 9632030478

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Jucundus>!
Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség

Szenvedélyes, néhol személyeskedő hangvételű könyvecske. Rehabilitálja, sőt feldicséri a tojást: az anyatej után a legjobb (szuper) táplálék. A koleszterinbevitel pedig nem befolyásolja a vérzsírszintet, inkább a kiürítésen kell „dolgozni”. A reggeli legyen bőséges és zsíros, így beindul az emésztés és elkerülhetőek az epeproblémák. Az ebéd legyen mértékletes, a vacsora szerény (ki is maradhat). A szerző 12 tézisét betettem az idézetek közé.


Népszerű idézetek

Jucundus>!

Szempontok az egészséges táplálkozáshoz

A következőkben néhány szempontot sorolok föl, melyeket az étkezéssel kapcsolatban
figyelembe venni ajánlok azzal, hogy mindezekhez a józan emberi megfontolás és a
mértékletesség elengedhetetlenül szükséges!

1. Legyen bőséges a reggeli, tartalmazzon a jó emésztőrendszeri működéshez elegendő zsírt!
2. Legyen még egy kiadós étkezés a délután folyamán, szintén a jó működéshez elegendő zsírtartalommal!
3. A bőséges étkezésekhez fogyasszunk sok savanyúságot vagy savanyú italt és sok rostot, illetve gyümölcsöt!
4. Az édességet (desszertet) közvetlenül a nagy étkezések utánra időzítsük!
5. Legyen bőséges a napi folyadékfogyasztás (ásvány)víz, tej, gyümölcslé ajánlhatók, míg a cukrozott italokat, szörpöket kerüljük!
6. Legyen – ha szükséges – a vacsora kis mennyiségű: főleg fehérjéből álló, sok rosttal (salátával, gyümölccsel) – a lehető legkevesebb szénhidráttal és zsírral!
7. Ne eszegessünk (nassoljunk) a nagy étkezések között!
8. Gyümölcsöt bőségesen fogyasszunk, lehetőleg a két nagy étkezés után!
9. A legbőségesebb étkezés se legyen több, mint amennyi jólesik – fokozatosan térjünk át a nagyobb étkezésekre!
10. Ne vigyünk be a szükségesnél több kalóriát! – ha pedig mégis, akkor a többletet mozgással, sporttal dolgozzuk le!
11. Bármely étel egymást követő napokon való fogyasztása csökkenti a kiváltott inger erősségét, ezért változatosan étkezzünk!
12. Ha csak tojás-ételt eszünk, akkor az legalább három tojásból álljon! – de semmiképp se gyakrabban mint másnaponta!

126. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Giulia Enders: Bélügyek
W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve
Alisa Vitti: Női kód
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll
Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért
Diane Wiessinger – Diana West – Teresa Pitman: A szoptatás női művészete
L. Kovács Eszter: Török basa, hol a hasa?
Mindent a táplálkozásról
Marjolein Dubbers: Energiakontroll az energikus és boldog élet érdekében