Elvarázsolt ​dollárok (Jack Reacher 1.) 262 csillagozás

Lee Child: Elvarázsolt dollárok Lee Child: Elvarázsolt dollárok Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Margrave egy jelentéktelen kisváros Georgia államban. Jack Reacher hirtelen ötlettől vezérelve száll le az Atlantába tartó távolsági autóbuszról, és húsz kilométert gyalogol az esőben, hogy eljusson oda. Azt akarja kideríteni, vajon tényleg itt ölték-e meg a legendás bluesgitárost, Blind Blake-et.
Margrave-ben azonban harminc éve most először követett el valaki gyilkosságot. És Reacher az egyetlen idegen a városban. Ahogy a hullák száma egyre gyarapodik, csak egyvalami igazán biztos: rossz embert választottak az áldozati bárány szerepére.
Az Elvarázsolt dollárokban először tűnik fel a hatalmas népszerűségnek örvendő sorozat főhőse, Jack Reacher, az egykori katonai rendőr, aki magányosan járja Amerikát, miután leszerelt a hadseregtől. Ebben a kötetben első ízben bizonyítja, hogy bármilyen kihívással is találja szemben magát, sosem hátrál meg, és egyetlen dolog érdekli csupán: az igazság.

Eredeti megjelenés éve: 1997

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2023
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528203 · Fordította: Beke Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2020
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439057 · Fordította: Beke Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439057 · Fordította: Beke Zsolt

4 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jack Reacher · Finlay · Alice


Kedvencelte 10

Most olvassa 21

Várólistára tette 202

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Mit mondhatnék: „Az első zseniális kötete egy zseniális könyvsorozatnak.” Igen, Sikerült kikölcsönöznöm a könyvtárból, s azóta megállt itthon minden házimunka. Így jár a lakás, ha jó könyvet olvasok, s ez bizony maradéktalanul jó kikapcsolódást biztosít. Kedvenc lett. Ajánlom!

7 hozzászólás
bokrichard >!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Az első kötete egy zseniális könyvsorozatnak. Anno a szomszédom ajánlotta, hogy olvassam el, és nem kellett ezután sok, hogy keresni kezdjem a többi részt.

Megismerkedhetünk a 190-195 cm-s kb. 110 kg-os Jack Reacher-rel, a múltjának nagy részével, és a jelenével. És ezzel kezdetét is veszi egy kaland; kaland, csak véletlenül keveredik bele. Rögtön bajba kerül, de legendásnak mondható hidegvére kihozza belőle, és nemsokára, mint segéderő kezdi felgöngyölíteni a szálakat. Természetesen akad egy partnere az ellenkező nemből, akivel érezhető, hogy nem csak a meló lesz a közös téma.

A szituáció komoly, az összeesküvések magasra vezetnek, akció, és feszültség van bőven.
A sokszor emlegetett lendület, és izgalom nem marad el némi humorral fűszerezve. Tökéletes kezdés, és igen, majdnem minden más kötet is ilyen jó!!!

9 hozzászólás
Chöpp >!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Csoda jó kezdés.
Kíváncsi lettem Jack Reacher-re. Honnan jött, mivel foglalkozott, hogyan lett magányos harcosa az igazságszolgáltatásnak. Megkaptam. Egy teljes és tetszetős történetet és egy klassz kezdést hozzá. Bár már nagyon sok víz lefolyt a Colorado folyón, mióta Child ezt a kalandot leírta (amit számtalan követett szép egyenes sorban), az alapvető emberi értékek és a gonoszság, mohóság, hatalom lélektana nem változtak. A fegyverek, autók, zenék igen, a jól fejlett humánum, igazságérzet és az ezek érdekében való tenni akarás – remélhetőleg – fellelhető ma is egy-egy kóbor Reacher-ben. Vagy csak naiv hiszékenységem beszél belőlem?
Azért fogom elolvasni a következő köteteteket is, mert szükségem van erre a naiv hitre.
Ámen.

10 hozzászólás
FVCsilla P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Már az előző könyv után is úgy éreztem, hogy kedvenc sorozatom lesz, most ennek az olvasása után biztos is vagyok ebben. Elég erősre sikerült ez a rész, kíváncsi vagyok, hogy ezt felül tudja majd múlni bármelyik másik?! Reacher hozta azt a szokásos formáját, amit én nagyon szeretek és akkora pusztítást vitt végbe Margrave városában, ami mellett nehezen lehetne szó nélkül elmenni. Furcsa, hogy mennyire szimpatikus számomra, pedig nem pusztán figyelmen kívül hagyja a törvényeket, hanem esetenként sárba is tiporja. Biztos vagyok abban, hogy folytatni fogom, mert a sok ütés-rúgás mellett még humoros is tud lenni.

robinson P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

A sorozatot nyitó könyv 1997-ben rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Jó indítás volt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/elvarazsolt-dollarok.html

Sapadtribizli>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Számomra ez a családi krimi :) Na, nem azért, mert olyan családias hangulatú, hanem mert apukám ajánlására olvastam egy időben a férjemmel: én a magyar változatot, ő mellettem az angol könyvet, amit az öcsémtől kapott kölcsön. :) A férjem azóta a 3. Jack Reacher könyvet is befejezte, de nem aggódik: megvan az összes kötet, mert apukám is és az öcsém is rajongó – és lassan ő is, meg talán én is azzá válunk.
Egyáltalán nem nehéz szeretni ezt a könyvet, mert egy nagyon okos, pörgős és belevaló krimi. Az okossága már az elején megkapott, amikor Reacher múltját nem egyszerűen elmesélik, hanem szerves része a történetnek – ugyani egy nyomozó éppen kihallgatja a főszereplőt, aki kénytelen elmondani ezt-azt magáról, így mi is megtudjuk a részleteket a nyomozóval együtt. Izgalmas megoldás, olyan, mintha része lennék én is a történetnek.
Erős a cselekményszál – és nem csak a fő, hanem a mellékszálak is, még a kis affér sem erőltetett és pezsgővé teszi a történetet, jó egyensúlyt teremt a rengeteg halállal, ami az egyetlen zavaró pontja volt a könyvnek számomra: túl könnyen és túl sok embert gyilkoltak szerte a könyvben – kicsit hiteltelen számomra ez a szabadosság…
Nagyon tetszett, hogy ebben a könyvben is vannak kulisszatitkok, nem akarja mindig, hogy gondolkodás nélkül higgyek neki, hanem elmagyarázza, hogy mi miért van, minek mi lehet a következménye.
Jól áll a könyvnek, hogy énregény, főleg, mivel Reacher egy szerethető karakter, akinek szívesen ereszkedik a bőrébe az ember: egy nem túl tökéletes vagány férfi, aki tud félni, szeretni, érezni, de aki kemény, analitikus és megteszi a dolgát, ha kell, ugyanakkor végtelenül laza és szórakoztató a maga katonai múltjával és csavargó életmódjával.
Nagyszerű nyitókötet! Jack Reacher, még találkozunk! :)

PRicsmond>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Zseniális akció-thriller, egyben egy remek sorozatnyitó könyv. Gondoltam én, hogy Child nagyon tud valamit és nem a semmiért jár már a 27. résznél ez a sorozat, az első rész olvasása után pedig úgy érzem új kedvenc íróm lesz. Child hőse a hadseregtől leszerelt Jack Reacher aki már 6 hónapja rója Amerika útjait egy hirtelen ötlettől vezérelve módosít úti célján leszáll az autóbuszról és 14 mérföldet sétál egy elhagyatott kisvárosba, beül egy vendéglőbe, ám hamarosan a helyi rendőrség emberei megjelennek, hogy letartóztassák az exkatonát gyilkosságért. Reacher faarccal fogadja a letartóztatást és a kihallgatást, sőt a rövid látogatás a börtönben sem viseli igazán meg, de szabadulása után hamarosan olyan eseményekről szerez tudomást, amely arra készteti, hogy maradjon és járjon utána annak ki volt az áldozat, akinek meggyilkolásával megvádolták.
Akcióban, rejtélyekben és adrenalinban gazdag történet, amely maximális kikapcsolódást nyújt, biztosan folytatni fogom a sorozatot.

4 hozzászólás
Roszka>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Igazi régimódi amerikai krimi. Nagyon pörgős cselekménnyel, számtalan hullával, véres részletekkel. Nagyszabású csalás és gyilkosság, amibe a főhősünk keveredik, de nem hagyja magát. Elég szövevényes az ügy, de segít kibogozni, jó történet nagyon!

gyuszi64>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

2021/159, könyvtár, 63/187 eddigi értékelés

Gondoltam kipróbálom az Első Jack Reachert. Rendben is van a dolog: szórakoztató, nagyon behúzó, szellemes alaptörténettel, néha kicsit sablonos megoldásokkal (de hát az élet maga egy nagy sablon…) Nem olyan mély, mint egy (skandináv) lélektani krimi – de különben nem is lehetne egy szuszra kiolvasni.
Igen, a legjellemzőbb a magas szórakoztatási faktor.

idea4 P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

off DE – és ez most egy hatalma de – kerestem már egy írót, aki ilyen stílusban ír! Nem kellenek ide három soros többszörösen összetett mondatok! Annyira tetszik, hogy csak úgy odarakja azt a pár szót és pont. Aztán megint. És pont. Ettől nekem sokkal pörgősebb az egész. Tényleg, mintha akciófilmet néznék. És a humora is bejött, még ha morbid is néha.
Egyedül ami kicsit furcsa volt nekem, az Reacher csajozása :) Kicsit erőltetett az érv/ellenérv, de kell a romantika is, értem én.

Ahogy haladt előre a történet és kiderült, hogy spoiler van szó, előjött a szakmai énem. Úgyhogy a nagy csavar nekem nem szólt akkorát. spoiler

Jó az alapötlet: Reacher múltja és mostani életvitele alkalmassá teszi, hogy mindig más és más körülmények között nyomozhasson, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A hűvös épületben mindenki egy magas, vén, ősz hajú fickó körül sertepertélt. Régimódi öltönyt viselt, zsinórnyakkendőjét ezüstcsat fogta össze. Lerítt róla, hogy egy igazi seggfej. Valamiféle politikus.

151. oldal

robinson P>!

– Magával mi a helyzet? Mesélje el, Reacher, hogy maga kicsoda.
— Egy senki vagyok — vontam meg a vállam. — Csak egy fickó, aki áthalad a városon. Hétfőre már itt sem leszek.
— Nincs olyan, hogy senki. Mindenkinek van története. Mondja el a magáét.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
Chöpp >!

Azt mondják, jócskán kell vonaton utaznia az embernek ahhoz, hogy igazán át tudja élni a csavargó-blues számokat. Hát egy fenét! Hogy az ember átérezhesse ezeket a bluseokat, ahhoz az kell, hogy be legyen zárva. Egy fogdába. Vagy hadseregbe. Vagy bárhová, ahol rázárul a csapda, ahonnan nincs menekvés.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: blues
2 hozzászólás
Chöpp >!

A hajnali négy órának kabalisztikus jelentése volt számomra. KGB-időpontnak szoktuk nevezni. Állítólag a KGB mindig hajnali négykor csöngetett be kiszemelt áldozataihoz. És állítólag ez mindig bevált. Az áldozataik ellenállóképessége ebben a hajnali órában a mélyponton volt. Könnyen boldogultak velük.

392. oldal

Kapcsolódó szócikkek: KGB
Chöpp >!

Szeretem az inkognitót. Úgy érzem, ezzel túljárok a hatalom eszén. Márpedig a hatalom pillanatnyilag nagyon a begyemben van.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
robinson P>!

Hubble úgy fetrengett az amerikai álomban, mint malac a dagonyában.

45. oldal

Chöpp >!

Végül visszamentem a csöndes dolgozószobába, leültem az olvasólámpa fénykörébe, és gondolkoztam, és olvastam.

Nem álmosítottak el az olvasmányaim. Ellenkezőleg. Teljesen kiment az álom a szememből. Most ébredtem fel igazán. Meg voltam döbbenve, és csupa izgalom voltam.

342-343. oldal

Chöpp >!

Sikerült leküzdenie az akadályt. Erőt vett a szorongásán, és elkezdte elengedni magát. Feljutott arra a fennsíkra, amelyen az ember egyszerűen csak teszi, amit kell. Jól ismertem ezt a fennsíkot. Ott töltöttem az életemet.

382. oldal

Chöpp >!

Soha nem hittem a szerencsében. Nem is volt rá soha okom. Így aztán nem is számítottam rá soha.

404. oldal

robinson P>!

Olyan volt, mintha egy láthatatlan kötéllel vontattam volna őket. Ha lelassítottam, ők is lelassítottak. Ha felgyorsítottam, ők is gyorsítottak. Az egész olyan volt, mint valamiféle játszma.

206. oldal


Népszerű triviák

lilaköd P>!

„- Letartóztatom gyilkosság vádjával – közölte. – Jogában áll hallgatni. Bármi, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Jogában áll ügyvédet fogadni. Amennyiben nem tud ügyvédet fogadni, úgy Georgia állam rendel ki egyet hivatalból. Megértette?
Nagyszerűen összefoglalta a Miranda-törvényt. Érthetően beszélt, nem kártyáról olvasta.”

A Miranda-figyelmeztetés egy 1966-os Legfelsőbb Bírósági döntést követően lett kötelező az Egyesült Államokban.
A figyelmeztetés egy férfiról, Ernesto Mirandáról kapta a nevét. Mirandát 1963-ban tartóztatták le emberrablás és nemi erőszak miatt.
A férfi, akit nem figyelmeztettek arra az alkotmányos jogára, hogy nem köteles maga ellen terhelő vallomást tenni, illetve, hogy joga van ügyvédhez, bevallotta a bűncselekményeket.

Kapcsolódó könyvek: Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Lee Child: Elvarázsolt dollárok

A sorozat következő kötete

Jack Reacher sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
J.D. Barker: A negyedik majom
Chris Whitaker: Ahol az égbolt véget ér
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Blake Crouch: A pokol kapujában
Harlan Coben: Ne engedj el!
Chris Carter: Egy gonosz elme
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Réti László: Kaméleon
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd