Elvarázsolt ​dollárok (Jack Reacher 1.) 227 csillagozás

Lee Child: Elvarázsolt dollárok Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jack Reacher katonai nyomozóként kemény iskolát járt ki az amerikai hadseregben, és a Szovjetunió összeomlását követő leépítések során őt is leszerelik. Egyelőre élvezi a szabadságot, bejárja Amerikát, és a Georgia állambeli Margrave városkánál csak találomra száll le a távolsági buszról, mert eszébe jut, hogy állítólag itt ölték meg valamikor a nagy bluesénekest, Blind Blake-et. Még be sem fejezi a reggelijét, amikor gyilkosság vádjával letartóztatják. Tisztázza magát és bekapcsolódik a nyomozásba is. A gyilkosság áldozata a pénzügyminisztérium főszakértője, aki, mint kiderül, azért szaglászott errefelé, mert ide vezetnek az évszázad legnagyobb pénzhamisításának szálai…

Eredeti megjelenés éve: 1997

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2020
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439057 · Fordította: Beke Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439057 · Fordította: Beke Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2017
392 oldal · ISBN: 9789636439378 · Fordította: Beke Zsolt

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jack Reacher · Finlay · Alice


Kedvencelte 7

Most olvassa 12

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Mit mondhatnék: „Az első zseniális kötete egy zseniális könyvsorozatnak.” Igen, Sikerült kikölcsönöznöm a könyvtárból, s azóta megállt itthon minden házimunka. Így jár a lakás, ha jó könyvet olvasok, s ez bizony maradéktalanul jó kikapcsolódást biztosít. Kedvenc lett. Ajánlom!

2 hozzászólás
bokrichard>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Az első kötete egy zseniális könyvsorozatnak. Anno a szomszédom ajánlotta, hogy olvassam el, és nem kellett ezután sok, hogy keresni kezdjem a többi részt.

Megismerkedhetünk a 190-195 cm-s kb. 110 kg-os Jack Reacher-rel, a múltjának nagy részével, és a jelenével. És ezzel kezdetét is veszi egy kaland; kaland, csak véletlenül keveredik bele. Rögtön bajba kerül, de legendásnak mondható hidegvére kihozza belőle, és nemsokára, mint segéderő kezdi felgöngyölíteni a szálakat. Természetesen akad egy partnere az ellenkező nemből, akivel érezhető, hogy nem csak a meló lesz a közös téma.

A szituáció komoly, az összeesküvések magasra vezetnek, akció, és feszültség van bőven.
A sokszor emlegetett lendület, és izgalom nem marad el némi humorral fűszerezve. Tökéletes kezdés, és igen, majdnem minden más kötet is ilyen jó!!!

9 hozzászólás
Chöpp >!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Csoda jó kezdés.
Kíváncsi lettem Jack Reacher-re. Honnan jött, mivel foglalkozott, hogyan lett magányos harcosa az igazságszolgáltatásnak. Megkaptam. Egy teljes és tetszetős történetet és egy klassz kezdést hozzá. Bár már nagyon sok víz lefolyt a Colorado folyón, mióta Child ezt a kalandot leírta (amit számtalan követett szép egyenes sorban), az alapvető emberi értékek és a gonoszság, mohóság, hatalom lélektana nem változtak. A fegyverek, autók, zenék igen, a jól fejlett humánum, igazságérzet és az ezek érdekében való tenni akarás – remélhetőleg – fellelhető ma is egy-egy kóbor Reacher-ben. Vagy csak naiv hiszékenységem beszél belőlem?
Azért fogom elolvasni a következő köteteteket is, mert szükségem van erre a naiv hitre.
Ámen.

10 hozzászólás
robinson P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

A sorozatot nyitó könyv 1997-ben rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Jó indítás volt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/elvarazsolt-dollarok.html

Sapadtribizli>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Számomra ez a családi krimi :) Na, nem azért, mert olyan családias hangulatú, hanem mert apukám ajánlására olvastam egy időben a férjemmel: én a magyar változatot, ő mellettem az angol könyvet, amit az öcsémtől kapott kölcsön. :) A férjem azóta a 3. Jack Reacher könyvet is befejezte, de nem aggódik: megvan az összes kötet, mert apukám is és az öcsém is rajongó – és lassan ő is, meg talán én is azzá válunk.
Egyáltalán nem nehéz szeretni ezt a könyvet, mert egy nagyon okos, pörgős és belevaló krimi. Az okossága már az elején megkapott, amikor Reacher múltját nem egyszerűen elmesélik, hanem szerves része a történetnek – ugyani egy nyomozó éppen kihallgatja a főszereplőt, aki kénytelen elmondani ezt-azt magáról, így mi is megtudjuk a részleteket a nyomozóval együtt. Izgalmas megoldás, olyan, mintha része lennék én is a történetnek.
Erős a cselekményszál – és nem csak a fő, hanem a mellékszálak is, még a kis affér sem erőltetett és pezsgővé teszi a történetet, jó egyensúlyt teremt a rengeteg halállal, ami az egyetlen zavaró pontja volt a könyvnek számomra: túl könnyen és túl sok embert gyilkoltak szerte a könyvben – kicsit hiteltelen számomra ez a szabadosság…
Nagyon tetszett, hogy ebben a könyvben is vannak kulisszatitkok, nem akarja mindig, hogy gondolkodás nélkül higgyek neki, hanem elmagyarázza, hogy mi miért van, minek mi lehet a következménye.
Jól áll a könyvnek, hogy énregény, főleg, mivel Reacher egy szerethető karakter, akinek szívesen ereszkedik a bőrébe az ember: egy nem túl tökéletes vagány férfi, aki tud félni, szeretni, érezni, de aki kemény, analitikus és megteszi a dolgát, ha kell, ugyanakkor végtelenül laza és szórakoztató a maga katonai múltjával és csavargó életmódjával.
Nagyszerű nyitókötet! Jack Reacher, még találkozunk! :)

Roszka >!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Igazi régimódi amerikai krimi. Nagyon pörgős cselekménnyel, számtalan hullával, véres részletekkel. Nagyszabású csalás és gyilkosság, amibe a főhősünk keveredik, de nem hagyja magát. Elég szövevényes az ügy, de segít kibogozni, jó történet nagyon!

gyuszi64 >!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

2021/159, könyvtár, 63/187 eddigi értékelés

Gondoltam kipróbálom az Első Jack Reachert. Rendben is van a dolog: szórakoztató, nagyon behúzó, szellemes alaptörténettel, néha kicsit sablonos megoldásokkal (de hát az élet maga egy nagy sablon…) Nem olyan mély, mint egy (skandináv) lélektani krimi – de különben nem is lehetne egy szuszra kiolvasni.
Igen, a legjellemzőbb a magas szórakoztatási faktor.

nypiro P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Első olvasásom az írótól. Ez a könyv kicsit untatott. spoiler
Ez a könyv is rövid idő alatt történik. Nagyon csavaros történet. Jack ellátogat egy kisvárosba ahol pénzhamisításba „botlik” Találkozik néhány érdekes figurával, gondolok itt a borbélyokra, Roscoe-ra és Finlay-re. Jó karakterek, kidolgozottak. Lassan, nagyon lassan spoiler alakul a történet, de lehet túlírt kevés párbeszéddel. Maga a sztori érdekes, csavaros, de a történet elmesélése nem volt számomra túl érdekfeszítő. Első résznek megfogott annyira, hogy el akarjam olvasni a többit is.
Aki ismeri a sorozatot nyugtasson meg, hogy az író stílusa javul a sorozatban.
TV-ben nem nézném meg. spoiler

>!
General Press, Budapest, 1999
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639076422 · Fordította: Zentai Éva
idea4>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

off DE – és ez most egy hatalma de – kerestem már egy írót, aki ilyen stílusban ír! Nem kellenek ide három soros többszörösen összetett mondatok! Annyira tetszik, hogy csak úgy odarakja azt a pár szót és pont. Aztán megint. És pont. Ettől nekem sokkal pörgősebb az egész. Tényleg, mintha akciófilmet néznék. És a humora is bejött, még ha morbid is néha.
Egyedül ami kicsit furcsa volt nekem, az Reacher csajozása :) Kicsit erőltetett az érv/ellenérv, de kell a romantika is, értem én.

Ahogy haladt előre a történet és kiderült, hogy spoiler van szó, előjött a szakmai énem. Úgyhogy a nagy csavar nekem nem szólt akkorát. spoiler

Jó az alapötlet: Reacher múltja és mostani életvitele alkalmassá teszi, hogy mindig más és más körülmények között nyomozhasson, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást.

Zoltan_Greenwood P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Első része a sorozatnak, nekem az eleje nagyon unalmasnak tűnt nehezen jutottam el addig a pontig míg el nem kezdenek pörögni az események.
Így első résznek nem volt rossz a könyv.
Biztosan folytatni fogom a sorozatot.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A hűvös épületben mindenki egy magas, vén, ősz hajú fickó körül sertepertélt. Régimódi öltönyt viselt, zsinórnyakkendőjét ezüstcsat fogta össze. Lerítt róla, hogy egy igazi seggfej. Valamiféle politikus.

151. oldal

robinson P>!

– Magával mi a helyzet? Mesélje el, Reacher, hogy maga kicsoda.
— Egy senki vagyok — vontam meg a vállam. — Csak egy fickó, aki áthalad a városon. Hétfőre már itt sem leszek.
— Nincs olyan, hogy senki. Mindenkinek van története. Mondja el a magáét.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
Chöpp >!

Azt mondják, jócskán kell vonaton utaznia az embernek ahhoz, hogy igazán át tudja élni a csavargó-blues számokat. Hát egy fenét! Hogy az ember átérezhesse ezeket a bluseokat, ahhoz az kell, hogy be legyen zárva. Egy fogdába. Vagy hadseregbe. Vagy bárhová, ahol rázárul a csapda, ahonnan nincs menekvés.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: blues
2 hozzászólás
Chöpp >!

A hajnali négy órának kabalisztikus jelentése volt számomra. KGB-időpontnak szoktuk nevezni. Állítólag a KGB mindig hajnali négykor csöngetett be kiszemelt áldozataihoz. És állítólag ez mindig bevált. Az áldozataik ellenállóképessége ebben a hajnali órában a mélyponton volt. Könnyen boldogultak velük.

392. oldal

Kapcsolódó szócikkek: KGB
Chöpp >!

Szeretem az inkognitót. Úgy érzem, ezzel túljárok a hatalom eszén. Márpedig a hatalom pillanatnyilag nagyon a begyemben van.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
robinson P>!

Hubble úgy fetrengett az amerikai álomban, mint malac a dagonyában.

45. oldal

Chöpp >!

Végül visszamentem a csöndes dolgozószobába, leültem az olvasólámpa fénykörébe, és gondolkoztam, és olvastam.

Nem álmosítottak el az olvasmányaim. Ellenkezőleg. Teljesen kiment az álom a szememből. Most ébredtem fel igazán. Meg voltam döbbenve, és csupa izgalom voltam.

342-343. oldal

Chöpp >!

Sikerült leküzdenie az akadályt. Erőt vett a szorongásán, és elkezdte elengedni magát. Feljutott arra a fennsíkra, amelyen az ember egyszerűen csak teszi, amit kell. Jól ismertem ezt a fennsíkot. Ott töltöttem az életemet.

382. oldal

robinson P>!

Olyan volt, mintha egy láthatatlan kötéllel vontattam volna őket. Ha lelassítottam, ők is lelassítottak. Ha felgyorsítottam, ők is gyorsítottak. Az egész olyan volt, mint valamiféle játszma.

206. oldal

Chöpp >!

Soha nem hittem a szerencsében. Nem is volt rá soha okom. Így aztán nem is számítottam rá soha.

404. oldal


Népszerű triviák

lilaköd P>!

"- Letartóztatom gyilkosság vádjával – közölte. – Jogában áll hallgatni. Bármi, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Jogában áll ügyvédet fogadni. Amennyiben nem tud ügyvédet fogadni, úgy Georgia állam rendel ki egyet hivatalból. Megértette?
Nagyszerűen összefoglalta a Miranda-törvényt. Érthetően beszélt, nem kártyáról olvasta."

A Miranda-figyelmeztetés egy 1966-os Legfelsőbb Bírósági döntést követően lett kötelező az Egyesült Államokban.
A figyelmeztetés egy férfiról, Ernesto Mirandáról kapta a nevét. Mirandát 1963-ban tartóztatták le emberrablás és nemi erőszak miatt.
A férfi, akit nem figyelmeztettek arra az alkotmányos jogára, hogy nem köteles maga ellen terhelő vallomást tenni, illetve, hogy joga van ügyvédhez, bevallotta a bűncselekményeket.

Kapcsolódó könyvek: Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Lee Child: Elvarázsolt dollárok

A sorozat következő kötete

Jack Reacher sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Angela Marsons: Ördögi játszmák
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Allen Eskens: Temetni jöttünk…
Harlan Coben: Ne engedj el!
Dolores Redondo: Mindezt neked adom
Réti László: Kaméleon
Tom Rob Smith: A 44. gyermek