Elvarázsolt ​dollárok (Jack Reacher 1.) 175 csillagozás

Lee Child: Elvarázsolt dollárok Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jack Reacher katonai nyomozóként kemény iskolát járt ki az amerikai hadseregben, és a Szovjetunió összeomlását követő leépítések során őt is leszerelik. Egyelőre élvezi a szabadságot, bejárja Amerikát, és a Georgia állambeli Margrave városkánál csak találomra száll le a távolsági buszról, mert eszébe jut, hogy állítólag itt ölték meg valamikor a nagy bluesénekest, Blind Blake-et. Még be sem fejezi a reggelijét, amikor gyilkosság vádjával letartóztatják. Tisztázza magát és bekapcsolódik a nyomozásba is. A gyilkosság áldozata a pénzügyminisztérium főszakértője, aki, mint kiderül, azért szaglászott errefelé, mert ide vezetnek az évszázad legnagyobb pénzhamisításának szálai…

Eredeti megjelenés éve: 1997

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439057 · Fordította: Beke Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2017
392 oldal · ISBN: 9789636439378 · Fordította: Beke Zsolt
>!
General Press, Budapest, 2010
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636430849 · Fordította: Zentai Éva

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jack Reacher · Finlay · Alice


Kedvencelte 5

Most olvassa 8

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Mit mondhatnék: „Az első zseniális kötete egy zseniális könyvsorozatnak.” Igen, Sikerült kikölcsönöznöm a könyvtárból, s azóta megállt itthon minden házimunka. Így jár a lakás, ha jó könyvet olvasok, s ez bizony maradéktalanul jó kikapcsolódást biztosít. Kedvenc lett. Ajánlom!

2 hozzászólás
bokrichard>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Az első kötete egy zseniális könyvsorozatnak. Anno a szomszédom ajánlotta, hogy olvassam el, és nem kellett ezután sok, hogy keresni kezdjem a többi részt.

Megismerkedhetünk a 190-195 cm-s kb. 110 kg-os Jack Reacher-rel, a múltjának nagy részével, és a jelenével. És ezzel kezdetét is veszi egy kaland; kaland, csak véletlenül keveredik bele. Rögtön bajba kerül, de legendásnak mondható hidegvére kihozza belőle, és nemsokára, mint segéderő kezdi felgöngyölíteni a szálakat. Természetesen akad egy partnere az ellenkező nemből, akivel érezhető, hogy nem csak a meló lesz a közös téma.

A szituáció komoly, az összeesküvések magasra vezetnek, akció, és feszültség van bőven.
A sokszor emlegetett lendület, és izgalom nem marad el némi humorral fűszerezve. Tökéletes kezdés, és igen, majdnem minden más kötet is ilyen jó!!!

9 hozzászólás
Chöpp P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Csoda jó kezdés.
Kíváncsi lettem Jack Reacher-re. Honnan jött, mivel foglalkozott, hogyan lett magányos harcosa az igazságszolgáltatásnak. Megkaptam. Egy teljes és tetszetős történetet és egy klassz kezdést hozzá. Bár már nagyon sok víz lefolyt a Colorado folyón, mióta Child ezt a kalandot leírta (amit számtalan követett szép egyenes sorban), az alapvető emberi értékek és a gonoszság, mohóság, hatalom lélektana nem változtak. A fegyverek, autók, zenék igen, a jól fejlett humánum, igazságérzet és az ezek érdekében való tenni akarás – remélhetőleg – fellelhető ma is egy-egy kóbor Reacher-ben. Vagy csak naiv hiszékenységem beszél belőlem?
Azért fogom elolvasni a következő köteteteket is, mert szükségem van erre a naiv hitre.
Ámen.

10 hozzászólás
robinson P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

A sorozatot nyitó könyv 1997-ben rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Jó indítás volt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/02/elvarazsolt-dollarok.html

Sapadtribizli P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Számomra ez a családi krimi :) Na, nem azért, mert olyan családias hangulatú, hanem mert apukám ajánlására olvastam egy időben a férjemmel: én a magyar változatot, ő mellettem az angol könyvet, amit az öcsémtől kapott kölcsön. :) A férjem azóta a 3. Jack Reacher könyvet is befejezte, de nem aggódik: megvan az összes kötet, mert apukám is és az öcsém is rajongó – és lassan ő is, meg talán én is azzá válunk.
Egyáltalán nem nehéz szeretni ezt a könyvet, mert egy nagyon okos, pörgős és belevaló krimi. Az okossága már az elején megkapott, amikor Reacher múltját nem egyszerűen elmesélik, hanem szerves része a történetnek – ugyani egy nyomozó éppen kihallgatja a főszereplőt, aki kénytelen elmondani ezt-azt magáról, így mi is megtudjuk a részleteket a nyomozóval együtt. Izgalmas megoldás, olyan, mintha része lennék én is a történetnek.
Erős a cselekményszál – és nem csak a fő, hanem a mellékszálak is, még a kis affér sem erőltetett és pezsgővé teszi a történetet, jó egyensúlyt teremt a rengeteg halállal, ami az egyetlen zavaró pontja volt a könyvnek számomra: túl könnyen és túl sok embert gyilkoltak szerte a könyvben – kicsit hiteltelen számomra ez a szabadosság…
Nagyon tetszett, hogy ebben a könyvben is vannak kulisszatitkok, nem akarja mindig, hogy gondolkodás nélkül higgyek neki, hanem elmagyarázza, hogy mi miért van, minek mi lehet a következménye.
Jól áll a könyvnek, hogy énregény, főleg, mivel Reacher egy szerethető karakter, akinek szívesen ereszkedik a bőrébe az ember: egy nem túl tökéletes vagány férfi, aki tud félni, szeretni, érezni, de aki kemény, analitikus és megteszi a dolgát, ha kell, ugyanakkor végtelenül laza és szórakoztató a maga katonai múltjával és csavargó életmódjával.
Nagyszerű nyitókötet! Jack Reacher, még találkozunk! :)

Roszka >!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Igazi régimódi amerikai krimi. Nagyon pörgős cselekménnyel, számtalan hullával, véres részletekkel. Nagyszabású csalás és gyilkosság, amibe a főhősünk keveredik, de nem hagyja magát. Elég szövevényes az ügy, de segít kibogozni, jó történet nagyon!

nypiro P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Első olvasásom az írótól. Ez a könyv kicsit untatott. spoiler
Ez a könyv is rövid idő alatt történik. Nagyon csavaros történet. Jack ellátogat egy kisvárosba ahol pénzhamisításba „botlik” Találkozik néhány érdekes figurával, gondolok itt a borbélyokra, Roscoe-ra és Finlay-re. Jó karakterek, kidolgozottak. Lassan, nagyon lassan spoiler alakul a történet, de lehet túlírt kevés párbeszéddel. Maga a sztori érdekes, csavaros, de a történet elmesélése nem volt számomra túl érdekfeszítő. Első résznek megfogott annyira, hogy el akarjam olvasni a többit is.
Aki ismeri a sorozatot nyugtasson meg, hogy az író stílusa javul a sorozatban.
TV-ben nem nézném meg. spoiler

>!
General Press, Budapest, 1999
418 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639076422 · Fordította: Zentai Éva
Zoltan_Greenwood P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Első része a sorozatnak, nekem az eleje nagyon unalmasnak tűnt nehezen jutottam el addig a pontig míg el nem kezdenek pörögni az események.
Így első résznek nem volt rossz a könyv.
Biztosan folytatni fogom a sorozatot.

ppeva P>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Nem emlékszem már, melyik molynak köszönhetem, hogy Lee Child könyve felkerült a várólistámra. De biztos, hogy magamtól nem találtam volna rá.
Olvasás közben olyan érzésem volt, mintha egy bűnügyi filmet néztem volna. Annyi ilyen amerikai filmet néztünk valaha. Be is sokalltam tőlük, az ijesztgetős zenéjüktől, a sokkoló képektől, a kegyetlenségüktől. Ma már elképzelhetetlen, hogy megnézzek egy ilyen filmet. A könyv más. Olvasva azt és annyit képzelek el, amennyit akarok (és amennyit elbírok). Bár itt egyes jelenetek még olvasva is sokkolóak voltak. Mégis tetszett, mégis élveztem, mert érdekes volt, fordulatos, és Reachernek még azt is megbocsátottam, hogy olyan nagyon tökéletes. :)
Vannak azért benne részek, amik eléggé hihetetlenek. Pl. az iratok és bankkártya hiánya (hogyan jut pénzhez, illetve hogyan igazolja magát, ha nem kártyával vesz fel pénzt, hanem utánaküldik, stb.). Aztán az, hogy valaki ekkora hullahegyet és felfordulást hagy maga után, és úgy tehet, mintha mi se történt volna – kisétál szépen az egészből. De hát ez csak egy történet.

mokus33>!
Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Ennél az olvasmányos kriminél izgalmas háttér az amerikai kisváros, ahol látszólag minden szép és jó, de kiderül, hogy a rendezett felszín mögött egy kegyetlen világ van. Most is, mint általában a pénz a fő mozgatórugó, ez persze kiderül a címből is. Már követni sem tudtam, hány ember is hal meg a profit miatt, ráadásul zavart a néha különös kegyetlenség, ami szerencsére nincs nagyon túltolva, ezt még az én érzékeny lelkem is el tudta viselni, bár nem tetszett, ez tény.
Jack Reacher személye érdekesen megrajzolt, tényleg nagyon jó szó rá a regényben is szereplő kóbórló kifejezés: sehol nincs otthon, mégis egyből otthon érzi magát, ahová megérkezik. Egy kicsit furcsa volt, hogy úgy jár-kel a helyi rendőrségen, mintha ő lenne a nyomozás vezetője, számomra hihetetlen volt, hogy senki nem akad ki azon, hogy egy tök ismeretlen egyén jön és gyanúsítottból majdhogynem főnök lesz.
A könyv stílusa olvasmányos, bár néha zavaró a lényegtelen dolgok túlhangsúlyozása, helyette szívesen olvastam volna leíró részeket, vagy szívesebben ismertem volna meg jobban az ott élő embereket. Mindenesetre a krimi izgalmas volt, még akkor is, ha nem voltak benne nagy csavarok, előre kitalálható volt az egész cselekmény.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A hűvös épületben mindenki egy magas, vén, ősz hajú fickó körül sertepertélt. Régimódi öltönyt viselt, zsinórnyakkendőjét ezüstcsat fogta össze. Lerítt róla, hogy egy igazi seggfej. Valamiféle politikus.

151. oldal

robinson P>!

– Magával mi a helyzet? Mesélje el, Reacher, hogy maga kicsoda.
— Egy senki vagyok — vontam meg a vállam. — Csak egy fickó, aki áthalad a városon. Hétfőre már itt sem leszek.
— Nincs olyan, hogy senki. Mindenkinek van története. Mondja el a magáét.

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
Chöpp P>!

Azt mondják, jócskán kell vonaton utaznia az embernek ahhoz, hogy igazán át tudja élni a csavargó-blues számokat. Hát egy fenét! Hogy az ember átérezhesse ezeket a bluseokat, ahhoz az kell, hogy be legyen zárva. Egy fogdába. Vagy hadseregbe. Vagy bárhová, ahol rázárul a csapda, ahonnan nincs menekvés.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: blues
2 hozzászólás
Chöpp P>!

A hajnali négy órának kabalisztikus jelentése volt számomra. KGB-időpontnak szoktuk nevezni. Állítólag a KGB mindig hajnali négykor csöngetett be kiszemelt áldozataihoz. És állítólag ez mindig bevált. Az áldozataik ellenállóképessége ebben a hajnali órában a mélyponton volt. Könnyen boldogultak velük.

392. oldal

Kapcsolódó szócikkek: KGB
Chöpp P>!

Szeretem az inkognitót. Úgy érzem, ezzel túljárok a hatalom eszén. Márpedig a hatalom pillanatnyilag nagyon a begyemben van.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
robinson P>!

Hubble úgy fetrengett az amerikai álomban, mint malac a dagonyában.

45. oldal

Chöpp P>!

Végül visszamentem a csöndes dolgozószobába, leültem az olvasólámpa fénykörébe, és gondolkoztam, és olvastam.

Nem álmosítottak el az olvasmányaim. Ellenkezőleg. Teljesen kiment az álom a szememből. Most ébredtem fel igazán. Meg voltam döbbenve, és csupa izgalom voltam.

342-343. oldal

Chöpp P>!

Sikerült leküzdenie az akadályt. Erőt vett a szorongásán, és elkezdte elengedni magát. Feljutott arra a fennsíkra, amelyen az ember egyszerűen csak teszi, amit kell. Jól ismertem ezt a fennsíkot. Ott töltöttem az életemet.

382. oldal

robinson P>!

Olyan volt, mintha egy láthatatlan kötéllel vontattam volna őket. Ha lelassítottam, ők is lelassítottak. Ha felgyorsítottam, ők is gyorsítottak. Az egész olyan volt, mint valamiféle játszma.

206. oldal

Chöpp P>!

Soha nem hittem a szerencsében. Nem is volt rá soha okom. Így aztán nem is számítottam rá soha.

404. oldal


Népszerű triviák

lilaköd P>!

"- Letartóztatom gyilkosság vádjával – közölte. – Jogában áll hallgatni. Bármi, amit mond, felhasználható ön ellen a bíróságon. Jogában áll ügyvédet fogadni. Amennyiben nem tud ügyvédet fogadni, úgy Georgia állam rendel ki egyet hivatalból. Megértette?
Nagyszerűen összefoglalta a Miranda-törvényt. Érthetően beszélt, nem kártyáról olvasta."

A Miranda-figyelmeztetés egy 1966-os Legfelsőbb Bírósági döntést követően lett kötelező az Egyesült Államokban.
A figyelmeztetés egy férfiról, Ernesto Mirandáról kapta a nevét. Mirandát 1963-ban tartóztatták le emberrablás és nemi erőszak miatt.
A férfi, akit nem figyelmeztettek arra az alkotmányos jogára, hogy nem köteles maga ellen terhelő vallomást tenni, illetve, hogy joga van ügyvédhez, bevallotta a bűncselekményeket.

Kapcsolódó könyvek: Lee Child: Elvarázsolt dollárok

Lee Child: Elvarázsolt dollárok

A sorozat következő kötete

Jack Reacher sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Robert Harris: Führer-nap
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Adam LeBor: Budapest protokoll
Rosamund Lupton: Azután
Sophie Hannah: Bántó távolság
M. J. Arlidge: Halálos látomás
Dorothy Koomson: Az utolsó csepp
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Tom Bale: Kapd el, ha tudod