Éjféli ​szállítmány (Jack Reacher 22.) 58 csillagozás

Lee Child: Éjféli szállítmány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miután ​Jack Reacher és Michelle Chang útjai Milwaukeeban elválnak egymástól, Reacher ismét nyakába veszi a világot. Azt teszi, amit mindig: jegyet vált az első induló buszra, tartson az bármerre is. Épp a második rövid pihenőre állnak meg a hosszú, északnyugatra vezető úton, amikor Reacher úgy dönt, hogy leszáll, és sétál egyet. A helyi zálogház kirakatában aztán megpillant egy kis méretű, feltételezhetően női gyűrűt. A West Point Katonai Akadémia egyik diplomagyűrűjét. Amitől nem szokás csak úgy megválni. Elhatározza, hogy utánajár az esetnek, és mindent elkövet azért, hogy visszaszolgáltassa azt az eredeti tulajdonosának. A nyomok nyugatra, egészen Wyoming vadregényes tájaira vezetnek. Reacher a tőle megszokott módon fejti fel a szövevényes ügy szálait, és semmitől sem riad vissza, hogy elérje a célját. Kerüljön bármibe is…

Az egykori katonai rendőr még fel sem ocsúdott a Néma városban átélt borzalmakból, máris újabbakba csöppen a huszonkettedik Jack Reacher-regény… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
General Press, Budapest, 2018
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520986 · Fordította: Gieler Gyöngyi
>!
General Press, Budapest, 2018
344 oldal · ISBN: 9789634520993 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jack Reacher

Helyszínek népszerűség szerint

Wyoming


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

Megy a gyűrű vándorútra, lehetne a mottója Lee Child immár a huszonkettedik Jack Reacher történetének. Ami éppen olyan jó, mint mindig. A történet ezúttal inkább Reacher intelligenciájára épít, arra támaszkodik, mint a testi erejére.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/02/ejfeli-szallitmany.html

5 hozzászólás
Bla I>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

Második könyvem Lee Child-tól – de szerintem lesz még több is…
Az elmúlt két napban ismét Budapesten jártam, voltak elintézni valóim. Szerencsére az ottalvás lehetőséget biztosított arra is, hogy a könyvtárból még menetben kikölcsönzött új könyvhöz hozzákezdjek, s be is fejezzem. Nagyon közel állnak hozzám a a Jack Reacher történetek. Amit most olvastam, az is tetszett. Egy nagyon egyszerű ügy, egy zálogházi gyűrű indítja Reachert, hogy utánajárjon, hogyan kerülhetett oda. Érdekes, izgalmas, olvasmányos, elvhűségben kollegalitásban példaadó történet, s közben megismerkedünk az amerikai Wyoming állam bizonyos sajátosságaival is, mert Reachert arra veti az útja…Tetszett!

bokrichard>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

1000. olvasás!! El sem hiszem, ily fiatalságomban ekkora szám! Ezt a kerek számot pont ezzel a könyvvel elérni, na ez meg aztán külön öröm! Aki eddig végigkövette Lee Child munkásságát, ami konkrétan a Jack Reacher sorozat, azt hinné, hogy nincs új a nap alatt. Pedig van!
Eddig akadt E/1-es és E/3-as elbeszélésű, főhősünk múltjával, és jelenével foglalkozó kötet. Láttuk politikai, és katonai kutyaszorítóban, harcolva a rendszerrel, az idővel, a környékkel. Láttuk puszta kézzel leverni akár 7 embert is, láttuk, hogy tökéletesen kezeli a fegyvereket, sőt, mesterlövészként sem utolsó. De most új oldaláról is bemutatkozik: igen, Nagylábú intellektuálisan sem utolsó!
A történet kezdete a véletlen kezében van (ismét, hiszen Jack Reacher mindig így éli az életét). Ki hinné az elején, hogy egy gyűrű ilyen bonyodalmakat kelt. Jönnek a szereplők dögivel, akadnak jók és rosszak, de hogy ki melyik térfélen áll, az természetesen nem mindig egyértelmű. Bejön a képbe egy bűnbanda, egy titokzatos szállítmány is, szóval akadnak itt gondok bőven…
Nem úgy olvasmányos, és pörgős, ahogy korábban. Nincsenek látványos robbanások, itt inkább az IQ dominál, váratlan csavarok, és még az érzelmek is megjelennek. De hogy nem marad el az eddigiektől, az egyszer biztos.
Annyit mondhatok csak, amit a többi kötetre is: aki rajongó, annak kötelező, aki meg nem, annak is érdemes elolvasni. Nem okoz csalódást!

9 hozzászólás
liptonella>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

Nekem ez most csalódás volt. Nem igazán volt felépítve, a vége meg elég összecsapottra sikeredett, miközben előtte húszoldalas leírásokkal szórakoztatott arról, hogy milyen szögben ágaznak le a dűlőutak balról, aztán ugyanez jobbról. Már vártam, hogy mikor informál az úttesten áthaladó kóbor kutyákon található bolhapopulációban az utóbbi öt perc során bekövetkezett változásokról. Nem hittem volna, hogy valamikor majd ilyet mondok, de egyfelől untam, másfelől unalmas volt, szóval lehet, hogy a két dolog összefügg. :)

Barbár>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

Jack Reacher verhetetlen. Miközben stoppal és busszal járja az országot, kiosztja a pofonokat, mint Bud Spencer, és igazságot tesz, mint Robin Hood. Csak jó ügyekért száll harcba, és csak akkor bunyózik, ha az ellenfél minimum öt főt számlál. Különösen érzékeny, ha olyan embereket ér méltánytalanság, akik a West Point Katonai Akadémián végeztek. A bajtársakért mindent megtesz. Ez a történet szépen példázza Reacher életfilozófiáját.
Lee Child rajongói imádni fogják a könyvet, akik pedig még nem rajongók, előbb-utóbb azzá válnak. A rajongást is el kell kezdeni valamikor, ez a könyv kiválóan alkalmas erre, még akkor is, ha már sokadik a sorban, még a Jack Reacher-történetek között is.

gesztenye11>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

Egy újabb nagyon jó Jack Reacher történet. Lehet, tényleg több itt az intelligencia (meg a kutakodás, felderítés, nyomozás), mint az akció, mert elég sokáig kell várni a cselekmény tetőpontjára, meg a mozgatórugókra, hogy kiderüljön, mi is történik és mi is történt itt valójában. Vagy talán csak Reachernek van több, mint nekem (esetleg Lee Child-nak) és én jöttem rá lassan! De addig is nagyon jól szórakoztam és a könyv nagyon izgalmas. Egy újabb adalék az USA (földrajzi, területi) nagyságához, illetve az.ottani emberek (na jó, csak egy kisebb részének) kicsiségéhez, gyarlóságához. A többi leírás spoiler lenne! De ajánlom minden Reacher és krimi kedvelőnek egyaránt!

Szeitz_Éva>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

Elfogultság okán nem írok értékelést. Mindenképpen öt csillagot adnék, akármilyen is az írás, de amiben Reacher szerepel az csak jó lehet. Amúgy meg bajban vagyok. Ez volt a sorozat 22. része, hol a többi????? Segítség!!!

lady_An>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

A szokásos Jack Reacher, kissé laposabb irományban változatban, de még mindig kedvenc főhős.

Mártonson>!
Lee Child: Éjféli szállítmány

Ready Player One. A könyv, amit a borítóképe alapján sosem olvasnék el. Hozzám a piros borítós változat jutott el, a fehér betűkkel. Ránézésre gyerekkönyv. Viszont Spielberg mester filmet készített belőle. Meg hemzseg az ötcsillagos értékelésektől a moly.hu-n. Meg állítólag ez minden idők egyik legjobb sci-fi könyve. Szóval belevágok. Várom, hogy magába szippantson. Csak ne lenne minden oldala kínszenvedés. Fel kéne adni. De 953 értékelésből, 610-en 5 csillagot adományoztak neki. Ennyi ember nem tévedhet. Majd lesz ez jobb. De mikor? Most! Amikor észreveszem a legújabb Jack Reacher könyvet: Éjféli szállítmány. Igen! Van megváltás! Jack Reacher, a U.S. Army katonai rendőrségének volt őrnagya személyében.

A Lee Child néven alkotó, 63 éves, brit író huszonkettedik Jack Reacher regénye úgy indul, mint szinte az összes többi: Jack Reacher leszáll a buszról. Ami némelyek számára igencsak balszerencsés esemény. Mert ahol Jack Reacher leszáll a buszról/vonatról, vagy kiszáll alkalmi útitársa mellől az autóból, ott valakinek kitörik a foga. És e valaki lesz a legszerencsésebb az áldozatok közt, mert ennyivel megúszta.

Az Éjféli Szállítmány cselekménye egy wisconsini kisvárosban veszi kezdetét; melynek neve lényegtelen, mint ahogy a történet szempontjából az államé is. Mert mint az fentebb is említve van, ahol Jack Reacher megáll, ott valami történni fog. Nyolc napon túl gyógyulóan. Most sincs ez másként. A sok fejfájást okozó történet ártalmatlanul kezdődik – mint mindig –, hogy aztán váratlanul sötét ügyletek elkövetőivel való konfrontálódással folytatódjon.

Egy napon, úton a mindegyhová, Jack Reacher felfedez egy gyűrűt egy zálogház kirakatában. Úgy véli ez felettébb különös, ezért elhatározza, utánajár a dolognak. Teheti, hisz úgy sincs jobb dolga. 1997 – a hadseregből való leszerelése – óta rója céltalanul az országutat. Néha becsúszik egy hosszabb megálló, van, hogy egy nőügylete tart tovább 168 óránál, és van, hogy céllal utazza keresztül a fél országot; természetesen egy nőért, akit kiderül, meg kell menteni (és akit meg is ment, és meg is…), mert Jack Reacher a metroszexuális kultúrától érintetlen, cro magnoni férfi archeotípusa, a mában. Kicsit idegenkedik a technológiától, nem igazán tud vezetni, és nem szeret futni. Viszont tud verekedni, tud lőni, és tudja mire valóak egy átlagos autószerelő műhely kéziszerszámai. Ha csavarkulcsot vesz a kezébe az egyet jelent: szerencsétlen kéz és lábtörést. Jack Reacher a kőbaltás Sherlock Holmes, aki tisztában van vele, hogy napi négy kávé nagymértékben csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Ezért szorgalmasan fogyasztja. Négy litert. Naponta.

Az Éjféli Szállítmány egy átlagos Jack Reacher történet. Amely Lee Child esetében azt jelenti: qrva jó. Mindent tartalmaz, amit – Alexandre Dumas Három Testőre óta – egy jó regénynek tartalmaznia kell: bunyók, lövések, vér, nő, sperma. Azon kevés Jack Reacher történet egyike, amely logikailag már közelít a megtörténhető szintjéhez – két feles után, erősen hunyorogva. Rajongók számár e miatt meglehet egy kicsit vontatott. Lee Child szüzek számára azonban egy viszony kezdete.

Egy olvasói értékelés, könyvkritika mindig szubjektív dolog. Tetszet, nem tetszett, esetleg alapmű. Rengeteg jó élménytől fosztják meg magukat azok, akik a csillagok száma alapján döntik el, hogy elolvasnak-e egy adott művet, vagy kihagyják. Azon könyvek, melyek a könyvesboltok polcaira eljutnak, már képviselnek egy olyan szintet, hogy ne magyartanárként, egy diák dolgozataként osztályozza az ember. Így én kétféle értékelést alkalmazok: 5 csillag ha elbírtam olvasni (függetlenül a tetszési indexemtől), és 5+ csillag ha alapmű kategóriát képvisel a számomra. Ez alapján, az Éjféli Szállítmány: 5 csillagos.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Ha valaki ostoba, az még nem főbenjáró bűn. Sőt, egyáltalán nem is bűn. Csak hátrány.

27. oldal

robinson P>!

Talán negyvenéves lehetett, vékony és alattomos, mintha egy róka és egy mókus szerelemgyermeke lenne.

266. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

— Működik itt a mobilja? — kérdezte Reacher.
— Két pálcika a térerő, ha a szakadékkal szemben áll.

robinson P>!

— Zsaru vagy?
— Nem, de van egy negyeddollárosom, és fel tudom hívni a rendőrséget.

17. oldal

robinson P>!

De Reacher optimista volt. Csak annyi kell, hogy egy autós megálljon. Ideje volt bőven.

robinson P>!

Reacher azt mondta, ő már kijelentkezett. Soha nem fizetett ki egyszerre egy éjszakánál többet. A fogkeféje a zsebében volt. Más csomagja nincs.

246. oldal

robinson P>!

Mindig jobb ötödikként vagy hatodikként a földre kerülni, mint elsőnek vagy másodiknak.

26. oldal

Futtetenne I>!

    Reacherrel nagyon ritkán fordult elő, hogy megütötték volna, és nem is szándékozott változtatni ezen az arányon. És ez nem pusztán hiúsági kérdés volt. Ha az embert ütés éri, az árt a hatékonyságnak. Rontja az azt követő teljesítményt.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
robinson P>!

— Magának aztán van bőr a képén, tudja?
— Aki mer, az nyer.

gesztenye11>!

Erre a volt FBI-ügynök elmesélt egy viccet egy ügyvédről, aki meghalt és a mennyországba jutott. Ez nem igazság, méltatlankodott, még csak negyvenöt éves vagyok. Mire Szent Péter: nem, új számítási rendszert vezettünk be, a kiszámlázott munkaórák alapján. A mi feljegyzéseink szerint maga százötvenhárom éves.

143. oldal -20. fejezet


A sorozat következő kötete

Jack Reacher sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond Chandler: Örök álom
Paul Auster: New York trilógia
Darynda Jones: Második sírhant
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat
Alexander McCall Smith: A zsiráf könnye
Nemere István: Halj meg helyettem!
Stephen King: Aki kapja, marja
Harlan Coben: Ne engedj el!
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság
Agatha Christie: A titkos ellenfél