Bosszúvágy (Jack Reacher 19.) 50 csillagozás

Lee Child: Bosszúvágy

Jack Reacher magányos farkas. Amióta elhagyta a hadsereget, egyedül járja az országot, amíg egyik nap hirdetést nem lát az újságban: „Reacher hívja fel Rick Shoemakert." A hadsereg visszavárja… A külügyminisztérium és a CIA az ő segítségére számít.
Egy ismeretlen merénylő ugyanis rálőtt a francia elnökre. Párizsban. Amerikai golyóval. A célpont és az orvlövész közötti távolság pedig olyan nagy, hogy a feladatra alig egy maroknyi ember lehet képes. Az egyikük John Kott, aki épp most szabadult tizenöt évnyi börtön után. És ezt a büntetést egyetlen embernek köszönhette – Jack Reachernek.
Miközben a lehetséges merénylő a G8-as találkozóra tart, hogy beteljesítse küldetését, Reacher a nyomába ered. Üldözőt és üldözöttjét egyetlen dolog hajtja: a bosszúvágy…

>!
General Press, Budapest, 2015
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636437343 · Fordította: Gieler Gyöngyi
>!
General Press, Budapest, 2015
328 oldal · ISBN: 9789636437640 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jack Reacher


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

mate55>!
Lee Child: Bosszúvágy

Az egy szálon futó cselekmény ígéretesen indul, megjelennek azok az alapvető élettel és halállal kapcsolatos erkölcsi témák, melyeknek köszönhetően az olvasóban létrejönne a baljós előérzet, ami megalapozná a feszültséget. De ahelyett, hogy az író erre építkezett volna, inkább azt mondhatjuk, hogy Lee Child az összes témába vágó mozi jeleneteket megidézi. Az sem volna baj, ha „Hollywood felé fordul”, de sajnos ilyenkor legkönnyebb átcsúszni a giccsbe. Itt is ez történik, a végső jeleneteket ember nem bírja ki nevetés nélkül, annyira nagy zagyvaság és túlzás az egész.

2 hozzászólás
nagara>!
Lee Child: Bosszúvágy

Az elején nagyon nehezen lendültem túl. Akkortól kezdett kicsit érdekesebbé válni a törtébet, mikor Reacher szembetalálkozik saját magával. Azonban ez a rész most nem kötött le annyira, olvastam már jobbat a sorozatból.

mamono>!
Lee Child: Bosszúvágy

Jack Reacher visszatért, és hogy is mondjam, zseniálisan. Amikor előveszek egy könyvet, és tudom, hogy Reacher lesz benne, tudom, hogy nagy valószínűséggel beszippant a történet, és ez is történt. Este addig olvastam, míg majdhogynem kómába estem, és reggel rögtön folytattam.
Meg volt benne minden, ami jóvá tesz egy könyvet. Fordulatos történet, meglepő dolgok, izgalmas, és egészen egyszerűen jó volt. A megszokott, fordulatos történet volt, amit még megfejeltek kémekkel is, ami folyamatosan azt az érzést keltette bennem, miközben olvastam, hogy na jó, d ez most mégis igaz? Na igen a jó öreg sztereotípiák.
Talán egyetlen probléma volt, hogy a központi mellékszereplők kicsit el voltak nagyolva. Kaphattak volna kicsit több mélységet. De azért ez nem rontott annyit a könyvön.
A csavar a végén, na az viszont jó volt, és ahogy elolvastam, végre helyére kattantak a dolgok, amik korábban zavartak, és minden kis mozaik a helyére került, és kirakta a teljes képet.

Greta_Green>!
Lee Child: Bosszúvágy

Elmondhatatlanul vártam ezt az új részt a sorozatból, mert eddig minden egyes darabját szerettem (kettő kivételével, amiket még nem olvastam). Szerencsére nem okozott csalódást, ez is nagyon tetszett, bár ez most nem lett kedvenc. Annak ellenére sem, hogy számomra ennek a könyvnek volt a harmadik legjobb indítása a sorozatból (az Elveszett holnap és a Csak egy lövés után). Az események pörögtek, a szereplők állandó mozgásban voltak, ahogy szoktak, és egy egész napon át élvezhettem Reacher analizáló magyarázatát, egyszóval ez is letehetetlenül izgalmas és érdekes volt, de a vége, a végső csavar számomra a legképtelenebb befejezés volt.
Mindenről, amit eddig Child írt, én kész vagyok elhinni, hogy létezik, hogy a dolgok valahol, talán egészen közel hozzánk, tényleg így történ(het)nek. Végig reménykedtem, hogy valami elfogadhatóbb magyarázatot kapnak az események, de nem így történt, és ez a befejezés csak még félelmetesebbé tette az amúgy is félelmetes világot.
Sajnos nem tudok szó nélkül elmenni az új külső mellett. Először gondolkodtam is, hogy levonok fél csillagot, de végül úgy éreztem, a sztori nem érdemelné meg, ezért csak itt osztom meg az aggályaimat. Nagyszerű dolog, hogy az író saját sorozatot kapott, és talán felül tudtam volna emelkedni azon, hogy ezentúl más borítója lesz a könyveknek, de tapasztalnom kellett, hogy az olvasás végére a könyv gerincéről az aranyozás teljesen lekopott, és az elejéről is elkezdett eltűnni. Ezenkívül hihetetlen mennyiségű szerkesztési hibát véltem felfedezni, amit korábban soha. Oda nem illő betűk, alany-állítmány egyeztetésének hiánya. Általában ezeket nem szoktam felróni egy könyvnek, de a korábbi részekben nem tapasztaltam ezt, és remélem, hogy az új kinézet a jövőben nem fog gyengébb minőséggel párosulni.

Hadley>!
Lee Child: Bosszúvágy

Nagyon szeretem a Jack Reacher könyveket. Alig vártam, hogy elolvashassam az új sztorit. Nagyon tetszett, akárcsak a sorozat többi része. Lee Child remek karaktert alkotott Reacher személyében. Nem tudom megunni.

jaspi>!
Lee Child: Bosszúvágy

A tizenkilencedik rész megjelentetése önmagában is szép teljesítmény. Azt is jelzi, hogy az olvasók szeretik, vásárolják, ezért megéri megjelentetni a legfrissebb részeket és újra kiadni a korábbi köteteket. A Bosszúvágy elolvasása előtt arra is kíváncsi voltam, hogy a korábbi részek ismerete szükséges-e történet megértéséhez. Most már tudom, hogy a könyv önállóan is megállja helyét, kerek egészet alkot.
Nekem nagyon tetszett ez a regény. Jack Reacher európai kirándulása izgalmasra sikerült. A történet kellően fordulatos, az akciók és a nyomozás egyaránt érdekesek. Nem találkoztam sem unalmas mellékszálakkal, sem a korábbi részek ismeretének hiányában érthetetlen utalásokkal. Nagyon élveztem, ahogy a szerző játszott a sztereotípiákkal. A történetben lévő csavarok végül logikus egésszé álltak össze. Minden mozaikkocka a helyére került. A könyv remek kikapcsolódást nyújt, ezért is ajánlom azoknak is, akik szeretik a krimiket, de még nem olvastak Lee Child regényt.

hangya68 P>!
Lee Child: Bosszúvágy

Csalódás. Az eddig olvasott Jack Reacher történetek közül számomra eddig ez volt a leggyengébb. Hiába 85 %, engem untatott. Voltak benne mozgalmasabb részek, de a nagy része a történetnek éppen csak csordogált. A felénél már azon gondolkodtam, hogy a végére lapozok. De aztán leküzdöttem.

Maszatostappancs>!
Lee Child: Bosszúvágy

Majdnem lemaradtam róla, de aztán szerencsére rátaláltunk egymásra és tegnap reggel ki is nyitottam, majd a jó idő ellenére le se tettem az utolsó betű végéig.
Kicsit furcsa volt a rengeteg segítség, amit Reacher ezúttal a hivatalos szervektől kapott, de tetszett, hogy azért most is hozta a saját, improvizatív formáját és természetesen rájött az összefüggésekre.
A fél pont levonás a sokszoros szó és mondat ismétlésekért jár, nem tudom, hogy fordítási hiba-e, de volt, hogy kifejezetten zavaró volt.
Komolyan nem értem, hogy miért ilyen alacsony ennek a sorozatnak az olvasottsága, pedig minden megvan benne, ami egy izgalmas könyvhöz kell?

briggg>!
Lee Child: Bosszúvágy

Nagyon tetszett, bár azt hittem, hogy a leszámolás része látványosabbra sikeredik. Külön jó volt a történetben, hogy Angliába játszódott. A végén a csavar is zseniális. Kicsit hajazott a Daniel Silva féle kémtörténetre, és számomra ettől még szerethetőbb volt.


Népszerű idézetek

mamono>!

– Volt rólam eligazítás?
– O'Day tábornok azt mondta magáról, hogy olyan, mint Sherlock Holmes hajléktalan kiadásban.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Reacher
Ciccnyog I>!

– (…) Egyébként sincs semmi kedvem a Buckingham-palotába látogatni.
– Nem szeretne találkozni a királynővel?
– Nem igazán. Ő is csak egy ember. Mindnyájan egyenlők vagyunk. Ő mondta valaha, hogy szeretne találkozni velem?

123. oldal

Ciccnyog I>!

Fegyveres embernek soha nem szabad okot adni arra, hogy megijedjen tőled.

129. oldal

AgiJovi>!

Talán két méter tíz centi is lehetett, és száznegyven kiló. Vagy több is. Lazán mozgott, egy-másfél métert is megtett egyetlen hatalmas lépéssel, széles válla hullámzott, óriási keze könnyedén lelógott.
– Jézus… – mormolta Casey Nice.
– Nem hinném – mondtam. – Nincs se szakálla, se saruja.

AgiJovi>!

Húsz évet öregedett, amire számítani is lehetett, mert húsz éve nem láttam.

nagara>!

Minden helyet átkutattam, ami csak eszembe jutott, de pisztolyt nem találtam. Találtam viszont egy puskát. Kott ágya alatt lapult egy tokban. Barrett Light Fifty, pompás darab, több mint másfél méter hosszú, megtöltve és a célzókészülékkel együtt majdnem tizenöt kiló. Tennesseeből származott. Egy használt autó ára.

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: puska · Tennessee
robinson P>!

Párizs szerintem roppant kellemes város. Már nagyon vártam ezt a napot.
Aztán el is kezdődött.

68. oldal

robinson P>!

– A KGB rég a múlté. Most már SZVR-nek hívják.
– Régi bor, új tömlő.

98. oldal

nagara>!

Barkingban szálltunk le a metróról, és elsétáltunk a magántaxis irodához. Megálltunk előtte, Nice bekapcsolta a vadonatúj mobilját, és kért egy kocsit. A járdaszegély mellett a szokásos szedett-vedett szedánok sorakoztak, Fordok, Volkswagenek, Seatok és Skodák, számunkra nem túl ismerős modellek, de az ilyen taxizáshoz nyilván ideálisak, ahogy a Crown Victoria Amerikában vagy a Mercedes-Benz Németországban. Egy percen belül kijött egy pasas az irodából. Épp a zsebébe kotort a kulcsok után. Középkorú volt, helybelinek tűnt, és kissé álmosnak. Amikor meglátott minket, egyáltalán nem mutatott semmilyen reakciót. Lehet, hogy csak részidőben dolgozott itt, és nem avatták be abba, hogy a környékbeli bandák itt köröznek.
-Hová kérik? – kérdezte.
– Purfleetbe – feleltem, mert tetszett a hangzása. Egy táblán láttam útközben. Úgy gondoltam, kissé délkeletre fekszik Barkingtól. A férfi egy ócska, sárszínű Ford Mondeóra intett.
– Szálljanak be – mondta.
Egymás mellé ültünk be a hátsó ülésre. A férfi becsusszant a volán mögé, és elindult, ügyesen, jobbra-balra kanyarogva a kis utcákon. Simán kezelte a sebváltót, egyenletesen berregett a dízelmotor.

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: taxi

A sorozat következő kötete

Jack Reacher sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Linwood Barclay: Széthullás
Kim Harrington: Clarity – A tisztánlátó
M. J. Arlidge: Bújócska
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
Katerina Diamond: A tanár
Stuart MacBride: Hideg gránit
Joss Stirling: Storm és Stone
Agatha Christie: Bűnszövetkezetben
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.