Az ​ügy (Jack Reacher 16.) 58 csillagozás

Lee Child: Az ügy Lee Child: Az ügy

1997 ​márciusa. Egy fiatal nőt brutálisan meggyilkolnak Mississippi állam egyik álmos kisvárosában, Carter Crossingban. A tetthelyhez közel egy katonai támaszpont áll. Vajon a gyilkos helybéli, vagy esetleg a bázison szolgáló egyik közlegény? Jack Reacher a katonai rendőrség őrnagyaként azt a megbízatást kapja, hogy inkognitóban utazzon a helyszínre. A helyi rendőrfőnöknő, Elizabeth Deveraux a nyomozás során csak falakba ütközik. Valaki vagy valami akadályozza a munkáját? A hadsereg? Esetleg nem is akarja igazán megtalálni a gyilkost? Reacher a nyomozás érdekében kénytelen összefogni Deveraux-val, miközben kiderül, hogy nem ez az első gyilkossági ügy, ami megoldásra vár és nem is az utolsó. Sokak számára pedig az egyetlen cél az igazság eltitkolása. Az ügy fordulópontot jelenthet Reacher karrierjében: vagy azt teszi, amit elvárnak tőle, vagy egészen új életet kezd a hadsereg kötelékein kívül. A méltán népszerű brit szerzô akinek regényei hamarosan a filmvásznon is megelevenednek –… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsikerek General Press

>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · ISBN: 9789634524342 · Fordította: Gieler Gyöngyi
>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524335 · Fordította: Gieler Gyöngyi
>!
General Press, Budapest, 2012
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433796 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jack Reacher


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Kókuszka>!
Lee Child: Az ügy

1997-ben játszódik, amikor Jack Reacher, még az amerikai hadsereg katonai rendőrségének őrnagya. Reacher szereti a sereget, katonai kölyökként nőtt fel, ez az egyetlen otthon, amelyet valaha ismert. Most azonban a hadsereg bajban van, egy Mississippi államban működő katonai támaszpont mellett lévő kisvárosban gyilkosság történik, és a katonaság érintettségét ki kell zárni. Az ügy azonban már öt gyilkossággá növi ki magát, ráadásul sokféle érdek, sokféle szempont ütközik. Reacher nem az az ember, aki a bizonyítékokat szőnyeg alá söpri, így számára nem marad más, mint kilépni a hadsereg kötelékéből. A történet lassan, de célirányosan épül fel, fanyar humor jellemzi.

1 hozzászólás
robinson P>!
Lee Child: Az ügy

Lassan áll össze, sok feleslegesnek tűnő kör után, itt a részletekben van a lényeg. Az ügy pedig… A hadsereg és a mundér védelme sokba került, mindig. Reacher becsülete megmarad, de itt kerül leépítésre…
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/09/az-ugy.html

2 hozzászólás
Bla IP>!
Lee Child: Az ügy

Végy egy a hadsereggel valahogy összefüggő rejtelmes gyilkosságot, egy stramm és attraktív nőt, néhány helyi rosszfiút egy amerikai helységben, mixeld össze Child fantáziájával, s van egy újabb szórakoztatóan olvasmányos bűnügyi történet a Reacher sorozatban. Ez az az ügy, amely nyomán Reacher – mert lojális volt a hadsereghez, s hű a saját igazságérzetéhez is – kénytelen elhagyni a hadsereg kötelékét, élete nagy családját, egyetlen munkahelyét. Ez a regény is tartja a színvonalat, érdemes elolvasni!

9 hozzászólás
Katherine_Grey>!
Lee Child: Az ügy

Ismét kiváló. ismét a múltba visz. Ismét letehetetlen. Jó!

3 hozzászólás
varsanyim>!
Lee Child: Az ügy

Ez a második Jack Reacher könyv, amit olvastam. Olvastatta magát, mint az előző, de kicsit döcőgősebben ment. Deveraux karaktere nem volt teljesen kerek, elképzelhető, hogy szánt szándékkal… Nehéz megmondani.

Ami viszont tetszett, hogy akárhányszor biztos voltam abban, hogy ki a gyilkos, jött egy fordulat, ami bizonytalanná tett. Ugyanakkor nagyon sok volt ez a hullámzás, úgy 2-3 csavarral a vége előtt le lehetett volna lőni a poént :) Így úgy éreztem magam, mint a túlfeszített íj, és csak tapasztalatomnak és vasakaratomnak köszönhetem, hogy nem lapoztam a legvégére, hogy megtudjam ki mit és miért csinált.

jdorka>!
Lee Child: Az ügy

Végre kiderült, hogy pontosan miért is lépett ki a hadseregből Reacher. Lassan kezd összeállni az egész élete! :) Imádtam.

BBetti86>!
Lee Child: Az ügy

Minden benne van, amiért egy Reacher-történetet szeretek.
Izgalmas, végig tele van fordulatokkal. Ugyan az előző tizenvalahány regény miatt egyes fordulatokat sejtettem, de végig akadt benne meglepetés is. Tetszett a sorozatgyilkosos szál is, de most még jobban a katonai tábor miatt kialakuló helyzet a civilekkel. A szereplők többsége szimpatikus volt, ha az, aki a kedvencem is lehetett volna, csak mellékszerepben tűnt fel (a másik katonai nyomozó, aki a táboron belül nyomozott, míg Reacher a városban).
A kötet másik különlegessége, hogy a sorozat alaphelyzetének közvetlen előzményeit meséli el. Reacher utolsó ügye, amíg még a seregben volt. Most kiderült, miért kellett elmennie, és hogyan alakult ki az országot járó életstílusa. Minden, ami később jellemzi, innen indult. Hogy a ruhát nem mossa, veszi. Hogy csak a fogkefe az útipoggyász. Ahogy a nőkkel kezeli a kapcsolatait.
A jelleme pont olyan, ahogy megszokhattuk. Neki az igazság fontos, és ezért áldozatokat is. Sokszor rosszul jár azzal, hogy nem elégszik meg félmegoldásokkal és hazugságokkal. Ő mindent és az igazat akarja tudni, majd igazságot is tesz. Most helyenként már sok is volt nekem az igazságosztó szerepéből, de ez jellemző a karakterre.
Külön élveztem, ahogy tele van ez a rész olyan szereplőkkel, utalásokkal, amelyeket a korábban olvasottak miatt ismerősnek találtam.

laca_bácsi>!
Lee Child: Az ügy

Fordulatos, folyamatosan gondolkodásra serkent … talán egy kicsit sok benne az érzelgősség :))

briggg>!
Lee Child: Az ügy

Zseniálisan megírt, csavaros és gondolkozós. Nagyon szerettem. Azt hiszem el fogom olvasni a sorozatot az elejétől.

Kaktuszvirág>!
Lee Child: Az ügy

Nagyon kedvelem Jack Reacher izgalmas történeteit. Most végre megtudtam honnan is kezdődtek.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Néha csak úgy lehet kideríteni, hogy forró-e a kályha, ha az ember rátenyerel.

12. oldal

robinson P>!

Ha hatan vannak ellened, a legalapvetőbb szabály az, hogy gyorsnak kell lenned.

176. oldal

robinson P>!

– Fogadja meg a tanácsomat, fiam! Mindig remélje a legjobbakat, de készüljön a legrosszabbra!

274. oldal

robinson P>!

Vettem még egy mély lélegzetet, és odaléptem a pulthoz.
Mint bárány a mészárszékhez.

13. oldal

Futtetenne I>!

Az okos, lelkiismeretes emberek gyűlölik, ha hibát követnek el. Nemcsak az egójuk miatt, hanem mert bizonyosfajta hibák olyan következményekkel járnak, amelyekkel lelkiismeretes emberek nem szívesen élnek együtt.

77. oldal

robinson P>!

Harminchat éves voltam, magas és szálfaegyenes.

7. oldal

3 hozzászólás
Futtetenne I>!

A fejemben ketyegő óra hajnali ötkor ébresztett, két órával pirkadat előtt. 1997. március hetedike, péntek. Életem hátralévő részének első napja.

31. oldal

robinson P>!

A Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete, közel hatszázezer négyzetméter az alapterülete.

(első mondat)

Futtetenne I>!

Bármely nap lehet az ember életének vagy szabadságának utolsó napja, úgyhogy mindig érdemes kiélvezni az apró örömöket.

267. oldal

Futtetenne I>!

Mindenkinek van egy terve, amíg be nem mosnak neki egyet.

333. oldal


A sorozat következő kötete

Jack Reacher sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Robert Galbraith: Zavaros vér
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Donald James: Monstrum
Jo Nesbø: Hóember
Harlan Coben: Ne engedj el!
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…