A ​Bajkeverő 24 csillagozás

Leah Remini: A Bajkeverő

A ​New York Times bestseller listájának első helyezettje. Leah Remini, a szabad szájú színésznő, televíziós műsorvezető, és valóságshow-sztár mindent feltáró visszaemlékezése bepillantást enged az olvasó számára a Szcientológiai Egyházzal való több mint harminc éven keresztül tartó, felkavaró eseményekkel és szívszorító drámákkal teli kapcsolatba.

Leah Remini soha nem fogta vissza magát, ha valamit el akart mondani. A nagyszájú brooklyni lány pontosan annak köszönheti hosszú évek óta töretlen karrierját, hogy mindig kész volt elmondani ami a szívét nyomta, kiállt magáért, és ha kellett, az elfogadott normákat sem félt felrúgni. Azonban néha nagy árat kell fizetni azért, ha valaki bajkeverő.

Ez az igazság soha nem volt annyira egyértelmű, mint 2013-ban, amikor Remini hangosan, és nyilvánosan szakított a Szcientológiai Egyházzal. A Férjek gyöngye sztárja ebben az őszinte, és csípős megjegyzésekkel teli visszaemlékezésben beszél először élményeiről,… (tovább)

Eredeti mű: Leah Remini: Troublemaker

Eredeti megjelenés éve: 2015

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999226 · Fordította: Császár László

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Leah Remini: A Bajkeverő

A könyv végi köszönetnyilvánításban szerepel Leahtól egy olyan mondat, hogy büszke a kiadójára, amiért ki merték adni a könyvet. Ez bennem is ott ragadt, és sokat gondolkodtam azon, akarjak-e írni erről a könyvről. Mert mi lesz akkor, ha megírom a bejegyzést, látja egy szcientológus és felkerülök az “elnyomó személyek” listájára? Ha megtorolják rajtam az Egyház vezetői? Mert szerintük aki nincs velük, az ellenük van… De végül úgy döntöttem, ha Leah egy egész világ elé merte tárni az igazat, miért ne mondhatnék véleményt a könyvéről?

A Bajkeverő letehetetlen volt. Gyakran olvasok memoárt, de ritkán érzem azt, hogy a szerzőjének tényleg lett volna mit mondania. No, Leah Remini egyértelműen nem tartozik közéjük. Jól tette, hogy megírta ezt a könyvet, és őszintén megmutatta a világnak, hogy mi is az a szcientológia. Aminek pedig én külön örültem: a sztárságáról, a karrierje alakulásáról is elmesélt jó pár dolgot. (Remini a Férjek gyöngye sorozat főszereplője volt kilenc éven át.)

Bővebben itt:
» http://sorok-kozott.hu/2017/10/konyvkritika-leah-remini…

>!
cintiatekla P
Leah Remini: A Bajkeverő

A könyv olvasmányos, megdöbbentő, elgondolkodtató, és helyenként sokkoló. Emocionális oldalról nézve tényleg úgy éreztem, mintha valami mesét olvasnék, vagy egy fikciót, disztópiát, azonban a racionális énem azt mondta, hogy $@!%, ezek mindennap megtörténnek. Talán ezeknek az elegye miatt voltam képtelen letenni a könyvet a kezemből (úgy indítottam, hogy csak pár mondatot beleolvasok, amikor föleszméltem, akkor pedig már a harmadánál jártam). Ajánlom nagyon. Nem mondom, hogy elkápráztatott, mert az eléggé morbid hasonlat lenne, sokkal inkább magához láncolt a stílus is, és a tartalom is.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/10/leah-remini-baj…

>!
Lobo P
Leah Remini: A Bajkeverő

A könyv erénye mindenképpen Remini és a stílusa. Tényleg az a brooklyni nagypofájú csaj még mindig, mint aki gyerekként volt, aki visszaszólt bárkinek és akinek a nagy szája és túlságosan is közvetlen stílusa volt ami talán világéletében a legtöbb gondot okozta neki, s aki ennek ellenére nem volt hajlandó egy szikrányit se megváltozni. Még a Szcientológia tanai kedvéért sem. Remini gyerekként lépett be az egyházba, amikor elvált anyja új barátja hatására tag lett, s magával vitte a gyerekeit is. Leah teljesen őszintén írja le, hogy mi volt az, ami gyerekként leginkább megfogta Hubbard tanaiban, az, hogy önálló személyiségként kezelték őt nem nézve a korát, hanem hozhatott döntéseket és meghallgatták a véleményét. Sőt fontos feladatokat kaphatott. Én, mint olvasó persze szörnyülködtem azokon a dolgokon, megpróbáltatásokon, amiken Remininek és családjának keresztül kellett mennie, de ők szentül hittek abban, hogy jó ügyet szolgálnak és nyomorogtak, meg minden pénzüket befektették abba, hogy tanfolyamokon vehessenek részt és hittek abban, hogy jobbá válhatnak ezek által és elérhetik a saját boldogságukat, sőt segíthetnek másokon is. Főleg Reminit motiválta mindez, hiszen nagyon korán dolgozni kezdett, eltökélte, hogy színész lesz és hosszú évekig dolgozott mire kijutott neki a siker mind a magánéletében, mind szakmailag. A könyvében nagyon részletesen mesél erről az időszakról és bár felét nem bírtam felfogni a roppant bonyolult rendszerről, meg a sokféle lépcsős szervezetről, amely a Szcientológia berkein belül van, abszolút átjött, hogy ő nagyon, nagyon sokáig teljesen és odaadóan hitt mindabban, amit az Egyház tanított neki. Aztán ahogy egyre feljebb került az Egyházon belül is a ranglétrán kezdett neki jó pár dolog szemet szúrni. S leginkább azok a dolgok érintették meg, amikor kiderült, hogy bizony a Szcientológia nem riad vissza attól, hogy családi kapcsolatokat tegyen tönkre. Eleinte megpróbált belülről harcolni a rengeteg visszásság ellen, amit tapasztalt, de képtelen volt eljutni bárhová is és inkább ő lett az, akit meghurcoltak és komoly lelki nyomás alá vetettek. Végül eljutott odáig, hogy márpedig ő elhagyja ezt a szervezetet…
Részletek: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2017/10/03/leah-remi…

>!
Anita_Juhász
Leah Remini: A Bajkeverő

Megdöbbentő.
A színésznő valamiért sosem volt nekem szimpatikus, akkor mégis miért olvasom el a könyvét? Mert érdekel a botrányos kilépése. Több ismerősöm is az egyház tagja lett, valamint kB 10 évvel ezelőtt engem is majdnem belerángattak. Ezért kíváncsi voltam az érem másik felére is, mi történhetett, ami miatt egy 25 éve tag elköltött dollármillióit és temérdek időráfordítását hátrahagyva elveszti hitét. Sokszor megdöbbentő volt olvasni mi mindenen kellett a családnak keresztül menni. Egy kérdésem maradt a végére HOL VAN SHELLY?

>!
kritta
Leah Remini: A Bajkeverő

Úgy gondolom, hogy Leah egy tehetséges, sokoldalú színésznő, anya és feleség, még akkor is, ha nem mindig a legjobb utat választotta, ettől kicsit olyan, mint bármelyikünk, még akkor is, ha ő nagyban játszott.
Nagyon örültem, hogy egy száraz önéletrajz helyett egy olvasmányos, és ami a legfőbb remek stílusban megírt életút tárult elém.

Részletes értékekésem: http://konyvlelo.blogspot.hu/2018/05/leah-remini-bajkev…

>!
JuditVms
Leah Remini: A Bajkeverő

Nagyon régóta akartam már olvasni erről a „vallásról”. Örülök, hogy ezzel a könyvvel tettem ezt meg. Nagyon érdekes volt, sokáig emlékezni fogok még rá.

>!
Mpattus P
Leah Remini: A Bajkeverő

Tanulságos elbeszélés ez a fanatizmusról, illetve arról, mennyire fontos (lenne), hogy fiatal korban minél többet megismerjen az ember a világból ahhoz, hogy aztán – némi külső segítő szándékkal – saját maga alakíthassa ki az egyéniségét. Szerettem ezt a kötetet, mert (a direkt botrány jellege mellett) a keserűsége ellenére valahogy a borús felhők mögül mindig kikandikált egy kis napfény. Jó lenne, ha mindenki sütkérezhetne benne kedvére.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/10/leah-remini-bajke…

>!
szvandaaa P
Leah Remini: A Bajkeverő

Nagyon érdekes könyv. Meglepő, hogy annak ellenére, hogy jórészt csak a saját tapasztalatairól mesél, mégis mennyire átfogó képet nyújt a szcientológiai egyházról. Számomra hihetetlen, hogy emberek ilyesmiben hinni képesek. Lehetünk toleránsak, de ezzel a vallással nekem nem megy. Le a kalappal Leah Remini előtt, hogy felemelte ellene a szavát! És éppen azért ilyen meggyőző, mert végig őszinte. Szimpatikus nő, a könyve meg meghökkentő. Érdekes olvasmány lehet minden SP-nek :P

>!
Szencsike MP
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini színésznőt csak hírből ismertem, a sorozatait sosem ismertem igazán, így különösebben nem követtem sem az életét, sem a pályafutását. Talán ebben Kevin James is közrejátszott, legyen a pasas bármilyen jó színész, én nem bírom őt, és hát mivel Leah vele játszott… Igazából mindegy is, mert a könyv az felkeltette az érdeklődésemet, már a megjelenés idején, hiszen a szcientológiai egyház mindig érdekes alapanyagként szolgál a hírekben, bár főleg a botrányokról hallani.
A könyv alapján Leah egy igazán, szabadszájú, tipikusan „ami a szívén az a száján” nő, aki mindent megtesz a hozzá közelállókért. A szcientológiai egyház is nagyon jól indított, hiszen melyik gyerek ne akarná azt, hogy végre felnőttként kezeljék őket. De aztán ahogy az ember egyre jobban elmerült Leah és az egyház életében, ott voltak a hátulütők is. Leah-t nem sikerült annyira agymosni, mint az ide belépő emberek többségét, látta, hogy mi a jó és a rossz az egyházában, és ő igyekezett a saját lelkiismerete szerint élni. Talán ez volt a szerencséje is, hisz sikerült kilépnie és manapság a szcientológia-ellenes kampány egyik vezetője. Borzasztó volt az egyház „agymosás” munkáját olvasni, és még rosszabb az, hogy a nagy többség hisz is nekik és csak nagyon kevesen vállalják a kilépéssel járó eseményeket, már ha egyáltalán ki tudnak lépni innen. Nem mondom azt, hogy a szcientológiai egyház rossz, mert nem ismerem, csak azokból a hírekből, amikor valami botrány kapcsolódott a nevükhöz, de őszintén mondom, nem is igazán érdekel az egyház munkássága és őszintén remélem, hogy nem is kerülök velük semmilyen kapcsolatba a híreken kívül. Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy a lelkiismerete szerint élje az életét, és nézzen szembe a következményekkel. Leah-nak ez sikerült, és sok jót kívánok neki mind a szakmai, mind a magánéletében.


Népszerű idézetek

>!
Könyvmolyképző KU

A végső próbálkozás pedig a családom tönkretételére Julian részéről az volt, amikor megfenyegetett, hogy elveszi anya összes certjét (vagyis a megszerzett crediteket, aminek eredményeképpen anya elvesztette volna a harminc-valahány éves tanfolyamra járás minden eredményét, és kezdhetett volna mindent elölről, a Híd legaljáról), és azt is hozzátette, hogy éppen elég elnyomó cselekménnyel kapcsolatos bizonyítékkal rendelkezik ahhoz, hogy George-ot, a mostohaapámat SP-vé nyilváníttathassa.
Én erre azt válaszoltam neki:
– Nekem nem az egyház fogja megmondani, hogy kivel beszélhetek, és kivel nem. Azok az idők már elmúltak. Hol lesz ennek az egésznek a vége? Mi van, ha anyám is SP lesz? Szakítsam meg vele is a kapcsolatot? Komolyan azt hiszed, hogy bárkivel is megszakítanám a kapcsolatot azok után, ahogyan te és az egyház velem bánt?
A válasza az volt:
– Nem én mondom, hogy szakítsd meg velük a kapcsolatot. Hanem LRH.
És ezzel vége is volt. Ezen a ponton határoztam el, hogy minden kapcsolatot végleg megszakítok a szcientológiával.
Megtehettem volna, hogy egyszerűen lelépek. Megtehettem volna, hogy még mielőtt SP-ként megbélyegeznek, csendesen távozom. Mert akkor, ha valaha is eszembe jutna visszatérni az egyházhoz, talán visszafogadnának. Én azonban nem szerettem volna nyitva hagyni ezt az ajtót. Tisztában voltam vele, hogy ha jelentést teszek a rendőrségen Shelly Miscavige-dzsel kapcsolatban, azonnal SP-vé nyilvánítanak, és mindennek vége. Pedig ezt kellett tennem. Úgyhogy felhívtam a Los Angeles-i rendőrséget, és megkérdeztem, hogyan kell bejelenteni egy személy eltűnését.

>!
Könyvmolyképző KU

Miért mondom el mindezt? Mert pontosan tudom, hogy miután a Szcientológia Egyház ráteszi a kezét erre a könyvre, valószínűleg őrülten nagy összegeket fognak majd elkölteni újsághirdetésekre, weboldalakat készítenek, és ünnepelt sztárokat győznek meg arról, hogy minden létező fórumon állítsák, vallásos hitükben támadom őket – és mindezt azért, hogy lejárassanak és bemocskoljanak nemcsak engem, de mindenki mást is a környezetemben. Úgyhogy spórolok nekik egy kis pénzt. Bizony rengetegen vannak, akik bármikor bárkinek szívesen elmondják, hogy igazi gyökér tudok lenni. Ezzel még a saját anyám is tisztában van. De ha valóban ilyen vagyok, amilyennek az egyház is beállít majd, akkor teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy bár több mint harminc éven keresztül elkötelezett hívő voltam, több millió dollárt kifizettem, és megszámlálhatatlanul sok órán keresztül tanultam és tréningeztem, a szcientológia nem tudott „megjavítani”. Tehát a szcientológia nem működik.

>!
Könyvmolyképző KU

Habár már évtizedeket töltöttem el ebben a szakmában, még mindig akadnak pillanatok, amikor próbálnék színésznőként beilleszkedni Hollywoodban, mert úgy érzem, mintha csak valami csaló volnék. Nagyon sokáig arra vágytam, hogy apától kezdve az itteniekig, mindenki elfogadjon, és csak nagyon későn döbbentem rá arra, amire még manapság is sokszor úgy kell emlékeztetnem magam: nincs olyan, hogy valaki „megfelelő”. Sérült áru vagyok, messze a tökéletestől, de ez tesz egyedivé. Nem tudok beilleszkedni, és valószínűleg soha nem is fogok. De már nem is szeretnék tovább próbálkozni vele. Az a másik személy, az volt a hazugság. És ismerjük be, a normális általában unalmas is egyben. Valamilyen módon mindenki hozzá tud tenni valamit ehhez a világhoz, de ha másnak tettetjük magunkat, mint akik valójában vagyunk, akkor az egész világot megfosztjuk valami különlegestől, valami semmihez nem hasonlíthatótól.

>!
Elek_Márta

"Persze miközben a csapatomtól és a közvetlen családtagjaimtól csak támogatást kaptam, más családtagjaim megszakították velem a kapcsolatot. Nem tudtam jó választ adni Sofiának, amikor kilencéves korában megkérdezte, miért nem beszél velem Cathrine néni. Shannon a nővérem és a férje folyamatosan pénzelték Cathrine-t, mert teljesen le volt égve és nem dolgozott. Egyszer még azt is megtették, hogy kocsival Portlandbe mentek és elhozták tőle a kutyáját, mert nem maradt pénze etetni. …. azonban Cathrine-nek most, hogy, mindnyájan SP-k lettünk, már semmit nem jelentett, hogy rajtunk kívül mindenki cserbenhagyta.

-Azért nem beszélget velünk, mert kiléptünk az egyházból – mondtam Sofiának.
– Nem értem – felelte.
– És ez így van jól. Nem is kell értened, mert ennek az egésznek nincsen a világon semmi értelme. És nem helyes.

298. oldal

>!
Könyvmolyképző KU

Nagyon különösnek találtam, hogy az egyház ilyen magas rangú képviselői és a Sea Org tagjai ennyire mélyen belefolynak Tom és Katie esküvőjének szervezésébe. Számomra ez példátlannak tűnt, és teljességgel szembement minden irányelvvel.
„Nem elég, hogy ezek a magas rangú vezetők mind részt vettek az esemény megszervezésében, még a szolgáltatásokért is feleltek. Ezt én csak úgy tudtam értelmezni, hogy Tom és Katie esküvője „hivatalos egyházi esemény”, és nem tudtam lerázni magamról a kényelmetlen érzést, hogy Tom az egyház amolyan nem hivatalos vezetője lett. Amikor később erről a gyanúmról egyházi tisztviselőknek is beszéltem, mindent megtettek, hogy eloszlassák a vádakat. A leggyakrabban azt a választ kaptam, hogy minden egyháztagot – köztük Tom Cruise-t is – egyenlőnek tekintenek, és ennek megfelelően bánnak velük.
A zavar és aggodalom, amit az egyházam sorsának alakulása iránt éreztem, csak még erősebb lett azon az éjszakán a Ninóban, ahol a vendégek között ott volt David Miscavige is. A legbizarrabb az volt, hogy közvetlenül mellette ott ült az asszisztense, Laurisse Stuckenbrock, de úgy, mintha együtt lennének. Nem lett volna az egésszel semmi baj, ha Laurisse megáll mögötte, egy kicsit a háttérbe húzódik, készen arra, hogy szükség esetén segíthessen a főnökének. De így ez az egész nagyon furcsán vette ki magát. Ott ült, ahol David feleségének, Shellynek kellett volna. Különben is merre volt Shelly? Nagyon furának éreztem, hogy egy ilyen eseményen nincs jelen a feleség, aki egyébként a COB asszisztense is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Norbert Potthoff: A szcientológia labirintusában
Russell Miller: Arcátlan messiás
Andrew Morton: Tom Cruise – nem hivatalos életrajz
Iain Johnstone: Tom Cruise
Veér András – Erőss László: Bolondok (űr)hajója
Veér András – Erőss László: Magyarország a szcientológia (pók)hálójában
Jean Vernette: Szekták
L. Ron Hubbard: A megértés összetevői
L. Ron Hubbard: Dianetika – Egy tudomány kialakulása
L. Ron Hubbard: Szcientológia – Az ember története