A ​Bajkeverő 62 csillagozás

Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát
Leah Remini: A Bajkeverő

A ​New York Times bestseller listájának első helyezettje. Leah Remini, a szabad szájú színésznő, televíziós műsorvezető, és valóságshow-sztár mindent feltáró visszaemlékezése bepillantást enged az olvasó számára a Szcientológiai Egyházzal való több mint harminc éven keresztül tartó, felkavaró eseményekkel és szívszorító drámákkal teli kapcsolatba.

Leah Remini soha nem fogta vissza magát, ha valamit el akart mondani. A nagyszájú brooklyni lány pontosan annak köszönheti hosszú évek óta töretlen karrierjét, hogy mindig kész volt elmondani ami a szívét nyomta, kiállt magáért, és ha kellett, az elfogadott normákat sem félt felrúgni. Azonban néha nagy árat kell fizetni azért, ha valaki bajkeverő.

Ez az igazság soha nem volt annyira egyértelmű, mint 2013-ban, amikor Remini hangosan, és nyilvánosan szakított a Szcientológiai Egyházzal. A Férjek gyöngye sztárja ebben az őszinte, és csípős megjegyzésekkel teli visszaemlékezésben beszél először élményeiről,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789635612222 · Fordította: Császár László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789635612239 · Fordította: Császár László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999226 · Fordította: Császár László

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Leah Remini


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

A könyv végi köszönetnyilvánításban szerepel Leahtól egy olyan mondat, hogy büszke a kiadójára, amiért ki merték adni a könyvet. Ez bennem is ott ragadt, és sokat gondolkodtam azon, akarjak-e írni erről a könyvről. Mert mi lesz akkor, ha megírom a bejegyzést, látja egy szcientológus és felkerülök az “elnyomó személyek” listájára? Ha megtorolják rajtam az Egyház vezetői? Mert szerintük aki nincs velük, az ellenük van… De végül úgy döntöttem, ha Leah egy egész világ elé merte tárni az igazat, miért ne mondhatnék véleményt a könyvéről?

A Bajkeverő letehetetlen volt. Gyakran olvasok memoárt, de ritkán érzem azt, hogy a szerzőjének tényleg lett volna mit mondania. No, Leah Remini egyértelműen nem tartozik közéjük. Jól tette, hogy megírta ezt a könyvet, és őszintén megmutatta a világnak, hogy mi is az a szcientológia. Aminek pedig én külön örültem: a sztárságáról, a karrierje alakulásáról is elmesélt jó pár dolgot. (Remini a Férjek gyöngye sorozat főszereplője volt kilenc éven át.)

Bővebben itt:
» http://sorok-kozott.hu/2017/10/konyvkritika-leah-remini…

cintiatekla P>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

A könyv olvasmányos, megdöbbentő, elgondolkodtató, és helyenként sokkoló. Emocionális oldalról nézve tényleg úgy éreztem, mintha valami mesét olvasnék, vagy egy fikciót, disztópiát, azonban a racionális énem azt mondta, hogy $@!%, ezek mindennap megtörténnek. Talán ezeknek az elegye miatt voltam képtelen letenni a könyvet a kezemből (úgy indítottam, hogy csak pár mondatot beleolvasok, amikor föleszméltem, akkor pedig már a harmadánál jártam). Ajánlom nagyon. Nem mondom, hogy elkápráztatott, mert az eléggé morbid hasonlat lenne, sokkal inkább magához láncolt a stílus is, és a tartalom is.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/10/leah-remini-baj…

Anita_Juhász>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Megdöbbentő.
A színésznő valamiért sosem volt nekem szimpatikus, akkor mégis miért olvasom el a könyvét? Mert érdekel a botrányos kilépése. Több ismerősöm is az egyház tagja lett, valamint kB 10 évvel ezelőtt engem is majdnem belerángattak. Ezért kíváncsi voltam az érem másik felére is, mi történhetett, ami miatt egy 25 éve tag elköltött dollármillióit és temérdek időráfordítását hátrahagyva elveszti hitét. Sokszor megdöbbentő volt olvasni mi mindenen kellett a családnak keresztül menni. Egy kérdésem maradt a végére HOL VAN SHELLY?

Lobo P>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

A könyv erénye mindenképpen Remini és a stílusa. Tényleg az a brooklyni nagypofájú csaj még mindig, mint aki gyerekként volt, aki visszaszólt bárkinek és akinek a nagy szája és túlságosan is közvetlen stílusa volt ami talán világéletében a legtöbb gondot okozta neki, s aki ennek ellenére nem volt hajlandó egy szikrányit se megváltozni. Még a Szcientológia tanai kedvéért sem. Remini gyerekként lépett be az egyházba, amikor elvált anyja új barátja hatására tag lett, s magával vitte a gyerekeit is. Leah teljesen őszintén írja le, hogy mi volt az, ami gyerekként leginkább megfogta Hubbard tanaiban, az, hogy önálló személyiségként kezelték őt nem nézve a korát, hanem hozhatott döntéseket és meghallgatták a véleményét. Sőt fontos feladatokat kaphatott. Én, mint olvasó persze szörnyülködtem azokon a dolgokon, megpróbáltatásokon, amiken Remininek és családjának keresztül kellett mennie, de ők szentül hittek abban, hogy jó ügyet szolgálnak és nyomorogtak, meg minden pénzüket befektették abba, hogy tanfolyamokon vehessenek részt és hittek abban, hogy jobbá válhatnak ezek által és elérhetik a saját boldogságukat, sőt segíthetnek másokon is. Főleg Reminit motiválta mindez, hiszen nagyon korán dolgozni kezdett, eltökélte, hogy színész lesz és hosszú évekig dolgozott mire kijutott neki a siker mind a magánéletében, mind szakmailag. A könyvében nagyon részletesen mesél erről az időszakról és bár felét nem bírtam felfogni a roppant bonyolult rendszerről, meg a sokféle lépcsős szervezetről, amely a Szcientológia berkein belül van, abszolút átjött, hogy ő nagyon, nagyon sokáig teljesen és odaadóan hitt mindabban, amit az Egyház tanított neki. Aztán ahogy egyre feljebb került az Egyházon belül is a ranglétrán kezdett neki jó pár dolog szemet szúrni. S leginkább azok a dolgok érintették meg, amikor kiderült, hogy bizony a Szcientológia nem riad vissza attól, hogy családi kapcsolatokat tegyen tönkre. Eleinte megpróbált belülről harcolni a rengeteg visszásság ellen, amit tapasztalt, de képtelen volt eljutni bárhová is és inkább ő lett az, akit meghurcoltak és komoly lelki nyomás alá vetettek. Végül eljutott odáig, hogy márpedig ő elhagyja ezt a szervezetet…
Részletek: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2017/10/03/leah-remi…

Kimletti P>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Amit eddig a szcientológiáról tudtam, az nagyjából kimerült annyiban, hogy pénzközpontúság, Tom Cruise, energiaáramlást mérik valami fura szerkezettel, és csúnya, agymosó szekta.
A könyv elolvasása után is ez a véleményem, csúnya, agymosó szekta…kicsit olyan érzésem volt, hogy egy urban fantasy-t olvasok, ami nagyon erőteljes disztópiával van átitatva, mindezt híres emberek részvételével.
Leah Reminit én annyira nem ismertem, a Férjek gyöngyéből láttam pár részt, de sosem követtem szorosabban. Gyerekkorától a szekta befolyása alá került, édesanyja vitte be őket az egyházba, így teljesen természetes volt számára ez a közeg, talán nem is véletlen, hogy a tinik számára nagyon pozitív ez az egész milliő. Tiniként bekerülni ennyi szabály közé, ráadásul erős jellemmel, amilyen Leahnak van, valóban nem egyszerű. Nagyszájú, de olyan pályára akar lépni, ami jó sok pénzt tud hozni a konyhára. Talán ez a szerencséje.
Többször felszisszentem, elkerekedett szemmel olvastam a szekta működéséről…ha egyszer beszippant, akkor nagyon nehezen enged el. (a könyvre is igaz, letehetetlen volt nekem, ismét egy olyan világ, amibe nem láthatunk bele, csak így, ha valaki kilép, pont, mint Deborah Feldman Unortodoxában.)
Örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, de az ég óvjon a szcientológusoktól és a szcientológiától…meg igazából a többi szektától is.

kritta>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Úgy gondolom, hogy Leah egy tehetséges, sokoldalú színésznő, anya és feleség, még akkor is, ha nem mindig a legjobb utat választotta, ettől kicsit olyan, mint bármelyikünk, még akkor is, ha ő nagyban játszott.
Nagyon örültem, hogy egy száraz önéletrajz helyett egy olvasmányos, és ami a legfőbb remek stílusban megírt életút tárult elém.

Részletes értékekésem: http://konyvlelo.blogspot.hu/2018/05/leah-remini-bajkev…

eeszter>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Elsősorban a szcientológia miatt keltette fel az érdeklődésemet a könyv, de egyébként a színésznőt is bírom a Férjek gyöngyében (másban még nem láttam). Félelmetes gépezet ez az egyház, nagyon jól bemutatja a kötet, hogy mikkel tud hatást elérni az embereknél, és hogy tudja rávenni őket az egyre nagyobb és nagyobb adakozásokra. Mindeközben a saját életrajza és karrierjének története is érdekfeszítő.

JuditVms>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Nagyon régóta akartam már olvasni erről a „vallásról”. Örülök, hogy ezzel a könyvvel tettem ezt meg. Nagyon érdekes volt, sokáig emlékezni fogok még rá.

1 hozzászólás
szvandaaa>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Nagyon érdekes könyv. Meglepő, hogy annak ellenére, hogy jórészt csak a saját tapasztalatairól mesél, mégis mennyire átfogó képet nyújt a szcientológiai egyházról. Számomra hihetetlen, hogy emberek ilyesmiben hinni képesek. Lehetünk toleránsak, de ezzel a vallással nekem nem megy. Le a kalappal Leah Remini előtt, hogy felemelte ellene a szavát! És éppen azért ilyen meggyőző, mert végig őszinte. Szimpatikus nő, a könyve meg meghökkentő. Érdekes olvasmány lehet minden SP-nek :P

t_briga P>!
Leah Remini: A Bajkeverő

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

A kiadó egyik akciója alkalmával ajándékba kaptam a könyvet. Saját indítattásból nem biztos, hogy megvásároltam volna, de most pont jól jött egy kihívás teljesítéséhez. Elolvasva a könyvet viszont igencsak meglepődtem, mert roppantul olvasmányos, szókimondó és mindenek előtt őszinte írás.
Én a könyv előtt nem ismertem a szerző, Leah Remini színésznő munkásságát, nálam a Férjek gyöngye című amerikai sorozat valahogy kimaradt. off
Leah gyerekként lépett be a Szcientológiai Egyházba, amikor elvált anyja új barátja hatására tag lett, s magával vitte a gyerekeit is. A könyvében nagyon részletesen mesél erről az időszakról. Nagyon sokáig teljesen és odaadóan hitt mindabban, amit az egyház tanított neki. Aztán ahogy egyre feljebb kerül az egyházi hierarchiában, kezdett neki jó pár dolog szemet szúrni. Például, attól sem riadnak vissza, hogy családi kapcsolatokat tegyenek tönkre, vagy éppen az, hogy pont az egyházvezetők nem tartják be a saját szabályaikat, de mástól elvárják persze. Eleinte megpróbált belülről harcolni a rengeteg visszásság ellen, amit tapasztalt, sikertelenül. Sőt, még ő lett meghurcolva, és komoly lelki nyomásnak kitéve. Végül nem maradt más választása, mint saját indítattásból, no és persze az egyháztól érkező nyomás hatására is megszakította a kapcsolatát velük. Azóta minden lehetőséget és platformon való részvételt megragad, hogy rámutasson, hogy mennyire romlott dolog a szcientológia.
A könyvet olvasva hihetetlen volt szembesülni azzal, hogy milyen lelki, és ha kell, fizikai terrort vet be az egyház a tagjai ellen, miként forgatják ki a vagyonukból, vagy éppen szakítják el a szeretteitől. Természetesen hallottam már a szcientológiáról, legtöbbször persze talán a legismertebb tagjával, Tom Cruise-val kapcsolatban. Nos hát a könyvben róla is esik szó, nem éppen pozitív képet festve róla.
Egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Igazán elgondolkodtató olvasmány volt.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633999226 · Fordította: Császár László

Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

A végső próbálkozás pedig a családom tönkretételére Julian részéről az volt, amikor megfenyegetett, hogy elveszi anya összes certjét (vagyis a megszerzett crediteket, aminek eredményeképpen anya elvesztette volna a harminc-valahány éves tanfolyamra járás minden eredményét, és kezdhetett volna mindent elölről, a Híd legaljáról), és azt is hozzátette, hogy éppen elég elnyomó cselekménnyel kapcsolatos bizonyítékkal rendelkezik ahhoz, hogy George-ot, a mostohaapámat SP-vé nyilváníttathassa.
Én erre azt válaszoltam neki:
– Nekem nem az egyház fogja megmondani, hogy kivel beszélhetek, és kivel nem. Azok az idők már elmúltak. Hol lesz ennek az egésznek a vége? Mi van, ha anyám is SP lesz? Szakítsam meg vele is a kapcsolatot? Komolyan azt hiszed, hogy bárkivel is megszakítanám a kapcsolatot azok után, ahogyan te és az egyház velem bánt?
A válasza az volt:
– Nem én mondom, hogy szakítsd meg velük a kapcsolatot. Hanem LRH.
És ezzel vége is volt. Ezen a ponton határoztam el, hogy minden kapcsolatot végleg megszakítok a szcientológiával.
Megtehettem volna, hogy egyszerűen lelépek. Megtehettem volna, hogy még mielőtt SP-ként megbélyegeznek, csendesen távozom. Mert akkor, ha valaha is eszembe jutna visszatérni az egyházhoz, talán visszafogadnának. Én azonban nem szerettem volna nyitva hagyni ezt az ajtót. Tisztában voltam vele, hogy ha jelentést teszek a rendőrségen Shelly Miscavige-dzsel kapcsolatban, azonnal SP-vé nyilvánítanak, és mindennek vége. Pedig ezt kellett tennem. Úgyhogy felhívtam a Los Angeles-i rendőrséget, és megkérdeztem, hogyan kell bejelenteni egy személy eltűnését.

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Méá>!

Sérült áru vagyok, messze a tökéletestől, de ez tesz egyedivé. Nem tudok beilleszkedni, és valószínűleg soha nem is fogok. De már nem is szeretnék tovább próbálkozni vele.

253. oldal

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Kapcsolódó szócikkek: Leah Remini
Méá>!

Ám amíg az ülés során hatalmas boldogság töltött el, amiért felfedeztem magamban valami újat, amiért fejlődtem, a való világban még mindig éppen olyan dühös, depressziós és előítéletes maradtam, mint addig.

122. oldal

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Kapcsolódó szócikkek: Leah Remini · szcientológia
Elek_Márta>!

"Persze miközben a csapatomtól és a közvetlen családtagjaimtól csak támogatást kaptam, más családtagjaim megszakították velem a kapcsolatot. Nem tudtam jó választ adni Sofiának, amikor kilencéves korában megkérdezte, miért nem beszél velem Cathrine néni. Shannon a nővérem és a férje folyamatosan pénzelték Cathrine-t, mert teljesen le volt égve és nem dolgozott. Egyszer még azt is megtették, hogy kocsival Portlandbe mentek és elhozták tőle a kutyáját, mert nem maradt pénze etetni. …. azonban Cathrine-nek most, hogy, mindnyájan SP-k lettünk, már semmit nem jelentett, hogy rajtunk kívül mindenki cserbenhagyta.

-Azért nem beszélget velünk, mert kiléptünk az egyházból – mondtam Sofiának.
– Nem értem – felelte.
– És ez így van jól. Nem is kell értened, mert ennek az egésznek nincsen a világon semmi értelme. És nem helyes.

298. oldal

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Könyvmolyképző KU>!

Miért mondom el mindezt? Mert pontosan tudom, hogy miután a Szcientológia Egyház ráteszi a kezét erre a könyvre, valószínűleg őrülten nagy összegeket fognak majd elkölteni újsághirdetésekre, weboldalakat készítenek, és ünnepelt sztárokat győznek meg arról, hogy minden létező fórumon állítsák, vallásos hitükben támadom őket – és mindezt azért, hogy lejárassanak és bemocskoljanak nemcsak engem, de mindenki mást is a környezetemben. Úgyhogy spórolok nekik egy kis pénzt. Bizony rengetegen vannak, akik bármikor bárkinek szívesen elmondják, hogy igazi gyökér tudok lenni. Ezzel még a saját anyám is tisztában van. De ha valóban ilyen vagyok, amilyennek az egyház is beállít majd, akkor teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy bár több mint harminc éven keresztül elkötelezett hívő voltam, több millió dollárt kifizettem, és megszámlálhatatlanul sok órán keresztül tanultam és tréningeztem, a szcientológia nem tudott „megjavítani”. Tehát a szcientológia nem működik.

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Könyvmolyképző KU>!

Habár már évtizedeket töltöttem el ebben a szakmában, még mindig akadnak pillanatok, amikor próbálnék színésznőként beilleszkedni Hollywoodban, mert úgy érzem, mintha csak valami csaló volnék. Nagyon sokáig arra vágytam, hogy apától kezdve az itteniekig, mindenki elfogadjon, és csak nagyon későn döbbentem rá arra, amire még manapság is sokszor úgy kell emlékeztetnem magam: nincs olyan, hogy valaki „megfelelő”. Sérült áru vagyok, messze a tökéletestől, de ez tesz egyedivé. Nem tudok beilleszkedni, és valószínűleg soha nem is fogok. De már nem is szeretnék tovább próbálkozni vele. Az a másik személy, az volt a hazugság. És ismerjük be, a normális általában unalmas is egyben. Valamilyen módon mindenki hozzá tud tenni valamit ehhez a világhoz, de ha másnak tettetjük magunkat, mint akik valójában vagyunk, akkor az egész világot megfosztjuk valami különlegestől, valami semmihez nem hasonlíthatótól.

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát

Könyvmolyképző KU>!

Nagyon különösnek találtam, hogy az egyház ilyen magas rangú képviselői és a Sea Org tagjai ennyire mélyen belefolynak Tom és Katie esküvőjének szervezésébe. Számomra ez példátlannak tűnt, és teljességgel szembement minden irányelvvel.
„Nem elég, hogy ezek a magas rangú vezetők mind részt vettek az esemény megszervezésében, még a szolgáltatásokért is feleltek. Ezt én csak úgy tudtam értelmezni, hogy Tom és Katie esküvője „hivatalos egyházi esemény”, és nem tudtam lerázni magamról a kényelmetlen érzést, hogy Tom az egyház amolyan nem hivatalos vezetője lett. Amikor később erről a gyanúmról egyházi tisztviselőknek is beszéltem, mindent megtettek, hogy eloszlassák a vádakat. A leggyakrabban azt a választ kaptam, hogy minden egyháztagot – köztük Tom Cruise-t is – egyenlőnek tekintenek, és ennek megfelelően bánnak velük.
A zavar és aggodalom, amit az egyházam sorsának alakulása iránt éreztem, csak még erősebb lett azon az éjszakán a Ninóban, ahol a vendégek között ott volt David Miscavige is. A legbizarrabb az volt, hogy közvetlenül mellette ott ült az asszisztense, Laurisse Stuckenbrock, de úgy, mintha együtt lennének. Nem lett volna az egésszel semmi baj, ha Laurisse megáll mögötte, egy kicsit a háttérbe húzódik, készen arra, hogy szükség esetén segíthessen a főnökének. De így ez az egész nagyon furcsán vette ki magát. Ott ült, ahol David feleségének, Shellynek kellett volna. Különben is merre volt Shelly? Nagyon furának éreztem, hogy egy ilyen eseményen nincs jelen a feleség, aki egyébként a COB asszisztense is.

Leah Remini: A Bajkeverő Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát


Hasonló könyvek címkék alapján

Marjane Satrapi: Persepolis
Joni Eareckson – Joe Musser: Joni
Sabatina James: Apám a halálomat akarja
Azadeh Moaveni: Fiatal özvegyek menedéke
Amir Ahmed Nasszer: Én és az iszlám
Garrard Conley: Eltörölt fiú
Jan Pol – David Fisher: Meg ne fogd a tehén farkát!
Immaculée Ilibagiza: Megmaradtam hírmondónak
Ézsiás Erzsébet: A hit pajzsa
Richard Wurmbrand: Megkínozva Krisztusért